Zorgden de Amsterdamse coffeeshops er werkelijk voor dat er een einde kwam aan de oorlog tegen cannabis? Achteraf gezien zouden ze hiertoe zeker blijvend aan bijgedragen kunnen hebben. Amsterdam maakte de hele scene zeer geliefd en tegenwoordig tracht de rest van de wereld dit model te evenaren.

Ondertussen bezoeken toeristen vanuit de hele wereld ons land om de sfeer op te snuiven van deze bijzondere Nederlandse specialiteit. Je kunt hier dagenlang coffeeshops bezoeken en ze zijn allemaal nét even anders. In de Amsterdamse rosse buurt tref je enkele van de meest bekende van ons land.

Alle gelegenheden verschillen een beetje van elkaar; ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Dat zijn onder andere de soorten wiet en producten die ze in huis hebben, maar ook de extra's, zoals het eten, de sfeer die er hangt, of gewoon de “dat ene speciale".

Hier volgt een lijst van onze top 10 favorieten. We hebben allerlei coffeeshops voor je verzameld; van toeristentrekkers tot populaire, maar ietwat afgelegen shops. Heb jij er al eentje bezocht?

1. BOEREJONGENS

Deze kleine keten wordt beschouwd als een van de beste van de stad. Hun handelsmerk? Ze verkopen er uitsluitend de allerbeste soorten cannabis en hasj. Daarnaast zijn de shops zo vormgegeven, dat ze het beste van de Amsterdamse cannabiscultuur vertegenwoordigen. Alle filialen zijn uniek en hebben de sfeer van een luxe lounge of wijnbar. Dat zie je aan de schitterende hardhouten vloeren en fraai bewerkte kasten.

Het eerste filiaal opende de deuren in 2007. Omdat Boerejongens razendsnel populair bleek te worden, zag men zich genoodzaakt uit te breiden om aan de behoefte te kunnen voldoen.

Boerejongens Centrum
Adres: Utrechtsestraat 21
Openingstijden: maandag - vrijdag van 07:00 tot 01:00 uur
Weekend: 09:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 810 0025

Boerejongens West
Adres: Baarsjesweg 239
Openingstijden: dagelijks van 07:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 810 0025

2. DAMPKRING

Dit schitterend ingerichte stonerpaleis is alleen al vanwege de esthetische ervaring een bezoek waard. De gemodelleerde muren, plafonds met sierornamenten en de lichtbruine lambrisering doen denken aan een funky filmset. Als je er op bezoek gaat, kijk dan uit naar Bowie - de huiskat; een plaatselijke bekendheid. Ben je er nog niet van overtuigd dat dit een plek voor sterren is? De cast van Ocean's Twelve werd hier gefilmd toen ze de producten aan het proeven waren, dus er hangt zeker een bepaalde sterrensfeer. Het is er gezellig, je kunt sterren spotten en je hebt er fantastische drankjes. De warme chocolademelk is zeker het proberen waard!

Adres: Handboogstraat 29
Openingstijden: maandag - donderdag van 10:00 tot 01:00 uur
Vrijdag: 10:00 tot 02:00 uur
Zaterdag: 11:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 638 0705

 

Dampkring coffeeshop

3. MR. K AND CO.

Deze zowel grote als gezellige huiskamerachtige coffeeshop vind je in het hartje van de gezellige volksbuurt de Jordaan. Het pand kent een lange geschiedenis als coffeeshop en bestaat al sinds 1987. In 2013 ging ze verder onder de huidige naam. De wiet en hasj die ze er verkopen is van uitmuntende kwaliteit. Je vindt er onder andere wietsoorten van Devil's Harvest, een bekende lokale zadenbank. De meeste mensen zijn zo verknocht aan de ruime keus, fantastische kwaliteit en de lekkere hapjes dat ze blijven terugkomen.

Adres: 2e Laurierdwarsstraat 44
Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 22:00 uur
Telefoon: +31623704862

 

Mr K and C coffeeshop Amsterdam

4. PARADOX

Nog zo'n fijne gezellige tent in de Jordaan. Je vindt het op loopafstand van het centrum; het gemak dient de mens. Het is gevestigd in een oude paardenstal van een vuurwapendepot en zit dus vol nostalgie. Het leuke is dat hier veel mensen uit de buurt komen; aardige lui zonder kapsones. De menukaart is behoorlijk gevarieerd, zowel wat betreft de wiet als de hasj. Je kunt er bovendien hun eigen unieke onovertroffen Alaska Ice Hash kopen. Daarnaast weten ze je ook een goeie bak koffie voor te zetten, maar ook heerlijke thee en verse sapjes.

Adres: Eerste Bloemdwarsstraat 2R
Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur
Telefoon: +31 20 623 5639

5. SENSEMILLIA

Sensimillia is een van de oudste coffeeshops van Amsterdam en gevestigd op 15 minuten van het centrum. Het heeft een goede naam vanwege het bijzonder vriendelijke en deskundige personeel. Het is een echte buurt-coffeeshop; er komen niet veel toeristen. Maar als je in de buurt bent en je bent op zoek naar wat puike rookwaar moet je zeker eens binnenlopen. Ze hebben regelmatig interessante aanbiedingen. Voor de meeste producten betaal je niet de hoofdprijs. Ook het stadsdeel (Slotervaart) waar je Sensimillia vindt, is een bezoekje waard. Je kunt er heerlijk ontspannen aan de Sloterplas, een van de grotere meren van de stad. De coffeeshop heeft ook een filiaal in de Gilles Ledenberchstraat 135, vlakbij het centrum.

Adres: Meer en Vaart 177
Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 24:00 uur
Telefoon: +31 20 619 8846

6. SMOKE PALACE

Ook deze neon verlichte coffeeshop is een van de oudste van Amsterdam. Oorspronkelijk geopend onder de naam "Coffeeshop New York" heeft het nu de functie van een buurt-coffeeshop. Het uitzicht is hier bijzonder aantrekkelijk. De coffeeshop is gevestigd aan de oostzijde van de stad en biedt een fraai uitzicht vanaf het terras op trams die de hele dag af en aan rijden. Er komen veel mensen uit de buurt.

Adres: Linneausstraat 83
Openingstijden: dagelijks van 07:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 468 7676

 

Smoke Palace coffeeshop Amsterdam

7. KATSU

Alweer zo'n gouwe ouwe. Katsu opende de deuren in de jaren '80 en werd al snel populair in de buurt. Na het verstrijken van enkele decennia hebben ook internationale toeristen deze coffeeshop ontdekt. Ondanks dat, is het een typisch Amsterdamse gelegenheid gebleven. Het pand ligt vlakbij de Heineken Brouwerij en het Sarphatipark. De levendige buurt zit vol met leuke eet- en drinkgelegenheden. De coffeeshop doet ook dienst als galerie; je vindt er werk van lokale kunstenaars. Het deskundige personeel maakt Katsu het bezoeken waard.

Adres: Eerste van der Helststraat 70
Openingstijden: maandag - donderdag van 10:00 tot 24:00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10:00 tot 01:00 uur
Zondag: 11:00 tot 24:00 uur

8. TWEEDE KAMER

Ook deze legendarische coffeeshop is gedenkwaardig. De oorspronkelijke eigenaars zwaaien er nog steeds de scepter. Het interieur is echter helemaal opnieuw aangekleed en gerenoveerd. Er komen veel leuke, frisse en vriendelijke mensen. De menukaart staat barstensvol met wel 40 hoogwaardige soorten wiet en hasj. Dit is een relaxte, niet toeristische, maar goed aangeschreven coffeeshop; misschien wel precies datgene wat je zoekt.

Adres: Heisteeg 6
Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 62 188 3136

Tweede Kamer Coffeshop

 

9. THE STUD

The Stud in Amsterdam-Oost, een trendy wijk in de stad, opende de deuren in 1982. Daardoor weten veel toeristen de weg ernaartoe te vinden. Mocht je dat niet zo aanlokken; ze hebben een uitmuntende selectie van topproducten die het proberen waard zijn. Eigenlijk moet je er alleen al naartoe om enkele topsoorten als Kosher Kush en Shoreline te proberen. De drankjes en snacks zijn er ook goed. Het is zeker het bezoeken waard, vooral als je de sfeer van de echte "scene" wilt opsnuiven. Het kan er behoorlijk druk zijn, dus wees er vroeg bij.

Adres: Molukkenstraat 581
Openingstijden: maandag - zondag van 07:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 694 0983

10. KASHMIR LOUNGE

Deze coffeeshop heeft niet alleen een geweldige sfeer, ze maken er ook hun eigen podcast. Blijf van alles op de hoogte, zelfs als je er niet bent. Het is een sfeervolle zaak met gedimde lichten. Een beetje mysterieus met Indiase tapijten, kussens met zebra- en cheetaprints, intieme hoekjes en tafeltjes. Dit alles zorgt voor een intiem, exotisch gevoel. Je vindt er ook geweldige aanbiedingen. Het zit niet vlakbij het centrum, dus ze kunnen de prijzen aan de lage kant houden.

Adres: Jan Pieter Heijestraat 85-87
Openingstijden: maandag - zaterdag van 10:00 tot 01:00 uur
Zondag van 11:00 tot 01:00 uur
Telefoon: +31 20 683 2268

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.