BEGRIJPEN HOE CANNABINOÏDEN WORDEN GESYNTHETISEERD

Cannabinoïden ontstaan door natuurlijke chemische reacties, zoals decarboxylering, isomerisatie en oxidatie. Enkele sleutelenzymen zijn verantwoordelijk voor de biosynthese ervan; CBDA-synthase, CBCA-synthase en THCA-synthase.

Deze stoffen zetten CBGA, de basis of “moeder” aller cannabinoïden, om in de zure vorm van de cannabinoïden waar we allemaal bekend mee en dol op zijn: CBD en Δ⁹-THC. Daarnaast genereren ze minder bekende stofjes, zoals CBC en Δ⁸-THC.

WAT IS DELTA-8-THC?

Vanuit CBGA wordt de resulterende Δ⁹-THC geoxideerd tot een isomeer met een vergelijkbare chemische structuur: Δ⁸-THC. Aangezien dit molecuul ontstaat door oxidatie, verandert het verder niet door blootstelling aan lucht.

Die eigenschap is handig voor farmaceutische toepassingen en compenseert de zeldzaamheid van deze cannabinoïde. De cannabisplant maakt namelijk zulke kleine hoeveelheden Δ⁸-THC aan, dat je de effecten alleen kunt ervaren met specifieke concentraten.

HOE VERSCHILT DELTA-8-THC VAN DELTA-9-THC?

Δ⁸-THC bindt aan CB1-receptoren in het centrale zenuwstelsel, net zoals Δ⁹-THC, alsook aan de CB2-receptor. Op grond van voorlopig onderzoek en anekdotisch bewijs, is Δ⁸-THC een soort “lichte” variant van Δ⁹-THC. Daarbij heeft het een mild verdovend effect, zonder de kenmerkende stimulatie van Δ⁹-THC.

Als analoog van Δ⁹-THC heeft Δ⁸-THC braakremmende, anxiolytische, eetlustbevorderende, pijnstillende en neuroprotectieve eigenschappen in een onderzoekssetting vertoont, hoewel met mildere psychotrope effecten dan Δ⁹-THC. Bovendien lijkt Δ⁸-THC bij gebruik in hogere doses minder ongerustheid te veroorzaken dan Δ⁹-THC.

HEEFT DELTA-8-THC THERAPEUTISCHE EIGENSCHAPPEN?

Het psychoactieve Δ⁹-THC kan problematisch zijn voor mensen die snel last hebben van paniek en angst. Δ⁸-THC heeft echter het potentieel therapeutische effecten te bieden, met nauwelijks tot geen bedwelmende uitwerking. Sommige gebruikers melden bij Δ⁸-THC zelfs dezelfde medicinale werking als bij Δ⁹-THC, terwijl ze beter kunnen focussen tijdens het werk of uitvoeren van dagelijkse taken.

In een laboratoriumomgeving toonde men aan dat lage doseringen Δ⁸-THC bij muizen de voedselconsumptie verhoogde[1], zoals verwacht. Bovendien is de cannabinoïde inmiddels succesvol getest als een anti-emeticum in de kinderoncologie[2].

Δ⁸-THC werd hierbij toegediend aan 8 kinderen in de leeftijdscategorie van 3-13 jaar met diverse hematologische kankervormen. De kinderen werden behandeld met chemotherapie voorafgaande aan een nieuwe behandeling met Δ⁸-THC. Tijdens de experimentele behandeling met de cannabinoïde werd braken volledig voorkomen. Ook werden andere bijwerkingen van de chemotherapie sterk verminderd.

Delta 8 THC

KUN JE THUIS DELTA-8-THC ISOLEREN?

Ongeacht de soort, maken cannabisplanten deze cannabinoïde slechts in kleine hoeveelheden aan. Selectieve veredeling leidt mogelijk ooit tot nieuwe soorten met hogere concentraties Δ⁸-THC dan wat momenteel beschikbaar is. Toch blijven waarschijnlijk speciale industriële methodes van extractie, fractionele destillatie en moleculaire isolatie nodig om substantiële hoeveelheden van deze en andere zeldzame cannabinoïden te verkrijgen.

Met andere woorden: er is geen manier om thuis met succes je eigen Δ⁸-THC te isoleren. Zelfs al is het theoretisch mogelijk om je vape-temperatuur zo in te stellen dat diverse terpenen en cannabinoïden vrijkomen, waaronder Δ⁸-THC.

Realistisch gezien zullen commerciële producten met Δ⁸-THC verkrijgbaar zijn als verdampbare extracten en sublinguale druppels. Eetbare versies van deze cannabinoïde zijn lastiger. Δ⁸-THC wordt tijdens het verteringsproces namelijk omgezet in Δ¹¹-THC, wat de medicinale eigenschappen ervan tenietdoet.

Next-gen cannabionoïde-destillaten hebben de hoogste gehaltes Δ⁸-THC, met zo’n 58% van deze cannabinoïde, naast 8% Δ⁹-THC en 0,3% CBD. Deze nieuwe producten openen deuren naar onbekend terrein voor zowel medicinale als recreatieve gebruikers. Alleen de tijd kan uitwijzen welke daarvan succesvol zullen zijn!

External Resources:
  1. Very low doses of delta 8-THC increase food consumption and alter neurotransmitter levels following weight loss. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. An efficient new cannabinoid antiemetic in pediatric oncology http://www.druglibrary.net
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.