By Luke Sumpter

Is er iets raadselachtiger dan wiet? Hoe meer je over het kruid ontdekt, des te minder je blijkt te weten. Vooral de wereld van cannabinoïden is soms uitermate complex. Je hebt inmiddels wel gehoord van delta-9-THC, maar hoe zit het met de nauwe verwanten ervan?

Ontdek alles wat je moet weten over delta-8-THC en delta-10-THC, waaronder hun effecten en legaliteit.


Begrijpen hoe cannabinoïden worden gesynthetiseerd

Cannabinoïden ontstaan door natuurlijke chemische reacties, zoals decarboxylering, isomerisatie en oxidatie. Enkele sleutelenzymen zijn verantwoordelijk voor de biosynthese ervan; CBDA-synthase, CBCA-synthase en THCA-synthase.

Deze stoffen zetten CBGA, de basis of “moeder” aller cannabinoïden, om in de zure vorm van de cannabinoïden waar we allemaal bekend mee en dol op zijn: CBD en Δ⁹-THC. Daarnaast genereren ze minder bekende stofjes, zoals CBC en Δ⁸-THC.

Wat is delta-8-THC?

Vanuit CBGA wordt de resulterende Δ⁹-THC geoxideerd tot een isomeer met een vergelijkbare chemische structuur: Δ⁸-THC. Aangezien dit molecuul ontstaat door oxidatie, verandert het verder niet door blootstelling aan lucht.

Die eigenschap is handig voor farmaceutische toepassingen en compenseert de zeldzaamheid van deze cannabinoïde. De cannabisplant maakt namelijk zulke kleine hoeveelheden Δ⁸-THC aan, dat je de effecten alleen kunt ervaren met specifieke concentraten.

Wat is delta-8-THC?

Hoe verschilt delta-8-THC van delta-9-THC?

Δ⁸-THC bindt aan CB1-receptoren in het centrale zenuwstelsel, net zoals Δ⁹-THC, alsook aan de CB2-receptor. Op grond van voorlopig onderzoek en anekdotisch bewijs, is Δ⁸-THC een soort “lichte” variant van Δ⁹-THC. Daarbij heeft het een mild verdovend effect, zonder de kenmerkende stimulatie van Δ⁹-THC.

Als analoog van Δ⁹-THC heeft Δ⁸-THC braakremmende, anxiolytische, eetlustbevorderende, pijnstillende en neuroprotectieve eigenschappen in een onderzoekssetting vertoont, hoewel met mildere psychotrope effecten dan Δ⁹-THC. Bovendien lijkt Δ⁸-THC bij gebruik in hogere doses minder ongerustheid te veroorzaken dan Δ⁹-THC.

Delta-8-THC

Delta-9-THC

Delta-10-THC

Psychoactiviteit Laag-gemiddeld Gemiddeld-hoog Laag-gemiddeld
Effects Ontspannend en rustgevend Euforisch en mentaal stimulerend Euforisch en nootropic
Concentratie in wiet Minder dan 1% Maximaal 30% Minder dan 1%
Receptoren CB1 en CB2 CB1 en CB2 CB1 en CB2
Legaliteit Wettelijk grijs gebied Illegaal (enkele landen uitgezonderd) Wettelijk grijs gebied
Kans op secundaire effecten (angst) Zeer laag Laag tot gemiddeld Zeer laag

Heeft delta-8-THC therapeutische eigenschappen?

Volgens anekdotische getuigenissen zijn de effecten van delta-8-THC veel subtieler dan die van delta-9. Gebruikers melden nauwelijks tot geen bedwelmende effecten, maar spreken wel van een ontspannen gemoedstoestand.

Wetenschappers doen al tientallen jaren onderzoek naar de effecten van delta-8-THC. Ze hebben ontdekt dat het in diermodellen de voedselconsumptie verhoogt[1] en hebben dit zelfs op mensen getest, namelijk tegen de bijwerkingen van chemotherapie[2] in kinderen.

Toch zijn er meer klinische onderzoeken nodig die kijken naar een breder scala aan aandoeningen. Als delta-8 effectief is bij dezelfde aandoeningen die delta-9 helpt beheersen, is het aannemelijk dat we de molecule op den duur terugzien in goedgekeurde, op cannabis gebaseerde medicijnen.

Wat is delta-10-THC?

Onderzoekers zijn al een tijd bekend met delta-8-THC, maar de cannabinoïde delta-10-THC is sinds kort aan een opmars bezig. Net als delta-8, komt delta-10 voor als een isomeer van de delta-9-THC die iedereen kent en waardeert. De chemische formule is gelijk, maar de atomen zijn iets anders gerangschikt in de molecule.

Delta-9-THC heet zo omdat het een dubbele binding bevat op de 9de koolstofketen van de molecule. In het geval van delta-10-THC zit deze dubbele binding op de 10de koolstofketen. Dit subtiele verschil in de moleculaire structuur betekent dat delta-10 iets andere effecten opwekt, zonder de bindingscapaciteit in het lichaam volledig te veranderen.

Deze nieuwe cannabinoïde heeft een enorme nieuwsgierigheid losgemaakt in de wietindustrie. Consumenten willen deze mysterieuze molecule maar al te graag proberen en producenten proberen op de vraag in te springen met delta-10-THC cartridges en dergelijke.

Wat is delta-10-THC?

Hoe werkt delta-10-THC in het lichaam?

Dat is niet helemaal duidelijk. Delta-10 is pas recent ontdekt en er zijn dus nog geen studies verricht die het actiemechanisme in het lichaam ophelderen. Toch zijn er veelbelovende aanwijzingen als we kijken naar het gedrag van delta-8 en delta-9. Deze cannabinoïden binden zich beide aan zowel de CB1- als CB2-receptoren[3] van het endocannabinoïdesysteem.

CB1-receptoren zitten voornamelijk in het centrale zenuwstelsel. De activatie ervan resulteert in de uiteenlopende psychoactieve effecten van verschillende cannabinoïden. CB2-receptoren zijn voornamelijk aanwezig in het immuunsysteem. Delta-8 kan zich binden aan beide receptoren, ondanks dat de dubbele binding op een andere locatie zit. Dit maakt het aannemelijk dat delta-10-THC in staat is om zich te binden aan de twee voornaamste cannabinoïdereceptoren.

Word je high van delta-10-THC?

Meer bewijs dat delta-10-THC zich ten minste kan binden aan de CB1-receptor is afkomstig uit anekdotische verslagen over de effecten. Verschillende cannabisbedrijven in de Verenigde Staten hebben al delta-10 producten ontwikkeld en een reeks voorgevulde delta-10 THC vape cartridges uitgebracht voor mensen die staan te popelen om het te proberen.

Gebruikers omschrijven de effecten als psychoactief, maar minder intens en bedwelmend dan delta-9-THC. Sommigen beschrijven de bewustzijnsverandering als een 'cerebrale high' die de 'geest bevrijdt'. Als veel gebruikers deze effecten ervaren, verovert delta-10-THC mogelijk een eigen plaats op de markt als een cannabinoïde die je overdag kunt gebruiken om je focus en motivatie te verbeteren.

Hoe werd delta-10-THC ontdekt?

Een wietextractiebedrijf in Californië ontdekte delta-10-THC per ongeluk nadat het een vervuilde batch toppen had aangeschaft. Toen de desbetreffende planten nog in de grond stonden, werden grote delen van de staat geteisterd door bosbranden. In een poging het vuur te bestrijden, schakelde de brandweer blusvliegtuigen met brandvertragers in. Uiteindelijk kwamen deze chemicaliën terecht in de cannabisketen.

Deze biomassa werd door het bedrijf in kwestie geëxtraheerd en het eindproduct gedestilleerd om eventuele verontreinigingen te verwijderen. Het team merkte echter dat er zich vreemde kristallen begonnen te vormen. THCA kon uitgesloten worden, want dit cannabinoïde-zuur kan niet gevormd worden na een destillatie bij hoge temperatuur.

Vervolgens stuurden ze monsters op naar een speciaal laboratorium voor analyse. Daar werd de molecule geïdentificeerd als delta-10-THC[5]. Het blijkt dat geringe concentraties delta-10 mogelijk vaker verschijnen bij een standaard high-performance liquid chromatography (HPLC) analyse. Meestal wordt de cannabinoïde door de gebruikte analyse onterecht geïdentificeerd als CBC (cannabichromeen) of CBL (cannabicyclol).

Hoe wordt delta-10-THC gemaakt?

Het blijkt dat de toevoeging van brandvertragers ervoor zorgde dat de dubbele binding zich verplaatste van de 9de naar de 10de koolstofketen in de THC-molecule. Een consultant voor het extractiebedrijf wist deze reactie te reproduceren met behulp van voedselveilige additieven en stabilisatoren. Andere producenten creëren delta-10-THC met behulp van CBD[5]. Bij het gebruik van een ruw CBD-extract worden koolstof en vitamine-C-derivaten benut om de molecule te transformeren. Wanneer er met isolaten wordt gewerkt, vervullen oplosmiddelen en zuren deze functie.

Hoe wordt delta-10-THC gemaakt?
Font: Extractionmagazine.com

Is delta-10-THC legaal?

Dat hangt af van de bron. Als het afkomstig is van wiet, wordt delta-10-THC als wettelijk verboden beschouwd omdat wiet op lijst II van de Opiumwet staat. Daarentegen bevindt delta-10 die gewonnen wordt uit hennep zich in een juridisch grijs gebied.

In de Verenigde Staten werd door de Agricultural Improvement Act van 2018 de definitie van hennep gewijzigd[6]. Nu wordt er gesteld dat de term 'hennep' betrekking heeft op de plant Cannabis sativa L. Hieronder valt elk deel van de plant, waaronder de zaden en alle afgeleide producten, extracten, cannabinoïden, isomeren, zuren, zouten van isomeren, ongeacht of deze nu groeit of niet, met een concentratie delta-9-tetrahydrocannabinol van niet meer dan 0,3 procent van het droge gewicht.

Uit het doorvoeren van deze wetswijziging blijkt duidelijk dat delta-10-THC, afkomstig van THC-arme hennep, federaal legaal blijft in de VS. Veel bedrijven hebben de wet ook zo opgevat en leggen zich nu toe op het fabriceren, ontwikkelen en verkopen van deze producten.

Californië New Jersey
Illinois Oregon
Maine South Dakota
Massachusetts Vermont
Michigan Washington
NevadaDelta-8 en delta-10 versus delta-9

Deze drie cannabinoïden bieden allemaal weer iets anders. Delta-9 levert de klassieke high van wiet. Gebruikers melden dat delta-8 een meer ontspannend effect heeft, zonder de onrust die soms gepaard kan gaan met delta-9. Delta-10 lijkt een meer cerebraal effect te leveren, zonder je al te sterk te bedwelmen. Maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Laatstgenoemde valt in de markt mogelijk ergens tussen delta-9 en CBD. Hoewel het geen traditionele high opwekt, is het effect mogelijk meer uitgesproken dan dat van uitsluitend CBD. 

Kun je thuis delta-8 en delta-10 extraheren?

Voordat je te enthousiast wordt, moeten we je meedelen dat niemand thuis zijn eigen batch delta-10-THC heeft gemaakt. Nog niet in elk geval. Vooralsnog moeten we het verfijnen en optimaliseren van het extractieproces overlaten aan de grote industriële partijen. Naarmate zij op dit terrein vooruitgang boeken en een efficiënter proces ontwikkelen, is het in de toekomst wellicht mogelijk om deze methodes op kleine schaal na te bootsen.

External Resources:
  1. Very low doses of delta 8-THC increase food consumption and alter neurotransmitter levels following weight loss - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. An efficient new cannabinoid antiemetic in pediatric oncology http://www.druglibrary.net
  3. Cannabis Business Times - May 2021 - Delta-8 THC: Threat or Opportunity? http://magazine.cannabisbusinesstimes.com
  4. The Bizarre Crystallization of Δ10-THC - Extraction Magazine https://extractionmagazine.com
  5. What is Delta-10-THC and Why do I Need to Know About it? - ACS Lab Cannabis https://acslabcannabis.com
  6. Implementation of the Agriculture Improvement Act of 2018 https://s3.amazonaws.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.