USA DAYS — Tot 50% korting op USA strains CTA: Koop Nu

By Miguel Ordoñez

Jarenlang hebben vrouwen verlegen gezeten om een adequate behandeling van veel voorkomende vrouwenkwaaltjes, zoals menstruatieklachten, zwangerschapsmisselijkheid en endometriose. Pas toen wiet producenten middelen aanboden ten behoeve van hun gezondheid, konden vrouwen verlichting vinden. Ze hoefden niet langer een operatie te ondergaan of mogelijk gevaarlijke voorgeschreven medicatie in te nemen.

WAT IS ENDOMETRIOSE?

Endometriose is een aandoening die veel vrouwen treft – om specifiek te zijn meer dan 176 miljoen wereldwijd – en er zijn er maar weinig bij wie de klachten goed kunnen worden behandeld. De ziekte wordt gekenmerkt door abnormale groei van weefsel buiten de baarmoeder. Plekken waar deze abnormale aanwas veel voorkomt, zijn de eileiders, eierstokken en de darmen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en kramp, vermoeidheid en een onregelmatige menstruatiecyclus. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan het lijden tot onvruchtbaarheid en tot pijn bij seksuele gemeenschap.

De aangroei van weefsel buiten de baarmoeder lijkt de oorzaak te zijn van de ernstige pijn en krampen, al is de precieze veroorzaker nog steeds niet eenduidig vastgesteld. Hierdoor is het moeilijk om een behandeling aan te bieden. Vaak wordt patiënten een riskante operatie en een hormonaal behandelplan voorgelegd. Veel vrouwen ervaren echter bijwerkingen van de standaard behandelmethodes. Bovendien helpen ze ook niet afdoende tegen de pijn.

Endometriose Cannabis

WAT IS DE OORZAAK VAN ENDOMETRIOSE?

Net zoals het verband tussen de symptomen onduidelijk blijft, is ook de precieze oorzaak van endometriose onbekend. Hoewel vaak automatisch wordt verondersteld dat er een genetische veroorzaker aan ten grondslag ligt, wijst het meest overtuigende bewijs richting milieuvervuiling. Onderzoek[1] richt zich met name op een gifstof met de naam dioxine. Deze is vaak aanwezig in vervuild drinkwater, op vuilverbrandingsplaatsen, in een aantal soorten klei en in pesticiden. Ook kan het in chemicaliën zitten die vrijkomen bij het industriële bleekproces van papier.

Dioxinen zijn zeer giftig en zouden kanker veroorzaken, evenals problemen in de ontwikkeling, een hormonale onbalans en vruchtbaarheidsproblemen (waaronder endometriose). Ook zouden ze leiden tot problemen met het immuunsysteem. Uit onderzoek van de Amerikaanse milieubeschermingsorganisatie EPA, blijkt dat er een sterk verband is tussen dioxinen en een tekort aan endocannabinoïden. In een andere studie[2], gepubliceerd door de Endometriose Association, werd gekeken naar het effect van de blootstelling aan dioxine bij apen. De uitvoerders van het onderzoek ontdekten dat 79% van de dieren endometriose ontwikkelde.

HET ENDOCANNABINOÏDE SYSTEEM EN ENDOMETRIOSE

Ook al is er nog steeds veel onduidelijkheid over endometriose, toch wordt er vaak van uitgegaan dat het endocannabinoïde systeem hierbij een belangrijke rol speelt. Dit systeem is een groot netwerk van endocannabinoïden en receptoren in het zenuwstelsel, immuunsysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Nog niet zo lang geleden werd ontdekt dat het endocannabinoïde systeem veel basisfuncties van het menselijk lichaam reguleert. Denk aan beweging, pijn, de immuunreactie, stemming, slaap, stofwisseling en voortplanting.

Er komt meer en meer bewijs dat lijkt te suggereren dat een bepaalde onbalans in het endocannabinoïde systeem kan leiden tot endometriose. Het verband tussen het systeem en het voortplantingsstelsel is heel ingewikkeld. Het endometrium bevat veel receptoren voor cannabinoïden, die fluctueren op basis van de menstruele cyclus van de vrouw.

Endocannabinoid-systeem En Endometriose

HOE KAN CANNABIS HELPEN?

Cannabis is al een gevestigde mogelijkheid voor de behandeling van allerlei soorten pijn. Ook al is het niet zo krachtig als narcotische medicatie, toch hebben veel patiënten een voorkeur voor marihuana. Het is namelijk natuurlijk, niet verslavend en toch effectief genoeg om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom kiezen veel vrouwen die lijden aan endometriose ervoor om wiet te gebruiken als vorm van zelfmedicatie.

Maar helpt het daadwerkelijk bij de behandeling van de aandoening endometriose op zich? De kans daarop is erg groot, gezien het mogelijke verband tussen het endocannabinoïde systeem en endometriose. Het gebruik van cannabis kan helpen bij het herstellen van de balans in dit systeem. Het is dan ook zeker een aanvaardbare theorie. Helaas is er echter tot op dit moment nog niet veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

HET ONDERZOEK

In een onderzoek[3] uit 2010 wordt bewezen dat er een verband is tussen het endocannabinoïde systeem en endometriose. “We hebben ontdekt dat agonisten van de receptor CB1 verminderen bij hyperalgesie bij endometriose, terwijl de antagonisten van de CB1 receptor toenemen”, stellen de onderzoekers. “Al met al suggereren de resultaten dat het endocannabinoïde systeem bijdraagt aan de mechanismen van zowel de perifere aansturing van de abnormale groei van weefsel als van de regulering van de pijn bij endometriose. Daardoor is een nieuwe benadering mogelijk bij de ontwikkeling van hoogst noodzakelijke nieuwe behandelmethodes.”

In een ander onderzoek[4], uit 2017, van OBGYN-onderzoeker Jerome Bouaziz en uroloog Alexandra Bar-On, wordt het belang uitgelegd van het endocannabinoïde systeem bij de behandeling van de symptomen van endometriose. Ze keken naar verschillende mechanismen, zoals nociceptieve pijn, ontstekingspijn, neuropathische pijn en zelfs de psychologische effecten van pijn. Al deze soorten pijn werden in verband gebracht met het endocannabinoïde system.

TOT SLOT

Alles wijst erop dat het gebruik van cannabis bij de behandeling van de pijn bij endometriose een gunstige invloed heeft. Dat blijkt met name uit ervaringen. Maar voordat je veranderingen aanbrengt in je behandelplan, is het belangrijk dat je je dokter of een andere betrouwbare medische professional raadpleegt. Zo iemand kan je onbevooroordeeld van informatie voorzien.

External Resources:
  1. DIOXINS AND ENDOMETRIOSIS: COHORT STUDY OF WOMEN IN WEST VIRGINIA | Science Inventory | US EPA https://cfpub.epa.gov
  2. Causes of Endometriosis https://endometriosisassn.org
  3. Endocannabinoid Involvement in Endometriosis - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. The Clinical Significance of Endocannabinoids in Endometriosis Pain Management https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.