Inbegrepen GRATIS producten
Hierom zou je je cannabiszaailingen moeten uitdunnen
Planten strijden om bijna alles - de ruimte, luchtstroom, voedingsstoffen, het licht en nog veel meer. Het lijkt misschien niet logisch, maar het is hierom een goed idee om je volgende generatie cannabisplanten uit te dunnen. Daardoor behoud je alleen de sterkste planten.
WAT IS UITDUNNEN?
Uitdunnen is een techniek waarbij kwekers hun beste zaailingen selecteren. Dat levert uiteindelijk betere oogsten op. Veel tuinders gebruiken het bij het kweken van groenten, peulvruchten of andere eetbare planten. Cannabiskwekers kunnen echter ook profiteren van uitdunnen.
Het is niet moeilijk om uit te dunnen. Als je planten eenmaal een paar kleine blaadjes hebben (andere bladeren dan de zaadlobben) knip je de zwakst uitziende zaailingen gewoon af. Daardoor blijven de gezondste en sterkste over.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET UITDUNNEN VAN CANNABIS?
Het voelt misschien een beetje vreemd om cannabis uit te dunnen. Je wilt immers zoveel mogelijk planten kweken. Of toch niet?
Cannabisplanten groeien snel en worden vaak groot. Als ze eenmaal tot ontwikkeling komen, strijden je planten van nature met elkaar om onder andere licht, ruimte, luchtstroom en voedingsstoffen. Wanneer je teveel tegelijkertijd kweekt, beïnvloedt deze concurrentie je cannabisplanten soms nadelig. Ze ontwikkelen zich bijvoorbeeld minder goed en maken minder goede toppen aan.
Uitdunnen zorgt er ook voor dat het bladerdak in je kweekruimte zich gelijkmatig ontwikkelt. Cannabisplanten groeien niet allemaal even snel. Als je dus alle ontkiemde zaailingen laat staan, ontstaat er al gauw een ongelijkmatig bladerdak. Wanneer je binnen kweekt, is dat soms problematisch. De kortere planten krijgen dan namelijk minder licht dan de exemplaren die dichter bij de lichtbron groeien.
Een ander voordeel van uitdunnen is dat het je planten helpt beschermen tegen ziekten en plagen. Als je zaailingen niet uitdunt, wordt je kweekruimte misschien wel overvol. Daardoor vermindert de luchtstroom en nemen de temperatuur en vochtigheid toe. Daarmee ontstaat een broeinest voor onder andere poederige meeldauw en schimmels.
IS HET NODIG OM ZAAILINGEN VAN CANNABIS UIT TE DUNNEN?
Zoals eerder genoemd, is uitdunnen populair onder tuinders die planten uit meerdere zaden opkweken. Als we echter cannabis kweken, zetten we elk zaadje vaak in een apart bakje of kweekpotje. Toch is uitdunnen een goede manier om je cannabisplanten sterker te maken.
Helaas zijn zaailingen van cannabis kwetsbaar. Zelfs bij de meest ervaren kwekers overleeft een aantal het niet. Uitdunnen is dan ook een goede manier om je sterkste zaailingen te selecteren. Deze geef je meer persoonlijke aandacht, waardoor er gezonde en sterke groei ontstaat.
Als de zaailingen eenmaal in de vegetatieve groeifase komen, heb je op deze manier een gelijkmatig bladerdak. Bovendien heb je de competitie tussen je planten geminimaliseerd. Niet alleen qua licht, maar ook qua voedingsstoffen, luchtstroom en ruimte.
HOE WERKT HET UITDUNNEN VAN CANNABISPLANTEN?
Het lastigste onderdeel van uitdunnen is waarschijnlijk weten welke zaailingen je zou moeten uitdunnen en welke je moet behouden. Ook timing is ontzettend belangrijk.
Over het algemeen geldt dat je vooral zou moeten letten op de zaailingen die wat achterblijven. Na de eerste 1–2 weken kun je beginnen met uitdunnen. Kies de zaailingen uit die kleiner zijn gebleven en waarvan het gebladerte minder ontwikkeld is. Je kunt ook gaan voor de kleinste, smalste en meest slungelige exemplaren. Daardoor blijven alleen de sterkst uitziende planten over. Deze leveren waarschijnlijk de beste opbrengst op als het tijd is om te oogsten.
Tegelijkertijd zou je moeten letten op exemplaren die er ziek of futloos uitzien. Zaailingen buigen vaak en sterven dan af. De oorzaak ervan zijn schimmels als Pythium, Botrytis en Fusarium. Als je tekenen hiervan ontdekt, haal de aangetaste zaailingen dan weg bij de gezonde exemplaren en gooi ze snel weg.
IETS OVER MANNELIJKE PLANTEN
Als je uit reguliere zaden opkweekt, is uitdunnen wat lastiger. Mannelijke cannabisplanten groeien meestal sneller dan vrouwelijke exemplaren. Houd dat in gedachten als je je planten gaat uitdunnen. Verwijder exemplaren die wat langzamer groeien daarbij niet te snel als je niet opkweekt uit gefeminiseerde zaden.
Heb je eenmaal besloten welke planten je gaat uitdunnen? Gebruik dan een kleine, scherpe snoeischaar en knip de zaailing zo laag mogelijk af. Als deze gezond is, is het mogelijk de grond of teelaarde opnieuw te gebruiken. Je kunt de gesnoeide zaailingen vervolgens ook toevoegen aan compost of de aarde. Ze bevatten immers veel voedingsstoffen.
Als je aan het uitdunnen bent, overweeg dan ook eens om je planten een beetje te snoeien. Knip wat bladeren af om te zorgen dat ze sneller groeien.
HET BEWAREN VAN UITGEDUNDE ZAAILINGEN VAN CANNABIS
Als je het lastig vindt om zwakkere zaailingen weg te gooien, dan is er een alternatief. Zo is het mogelijk ze in een afzonderlijke kweekruimte te zetten. Hierbij hoef je de zaailing dus niet af te knippen. In plaats daarvan houd je haar in leven en kweek je haar samen met de andere zaailingen van gelijke grootte op. Op deze manier hoeven ze niet te concurreren met grotere planten.