By Max Sargent

Cannabis-edibles hebben sterke en langdurige effecten en bieden een aanzienlijk andere ervaring dan geïnhaleerde cannabis.

Naast het feit dat ze een sterkere ervaring bieden, hebben ze vaak ook sterkere na-effecten, wat betekent dat je vooraf in overweging moet nemen hoe je je de volgende dag zult voelen.

In dit artikel onderzoeken we de bijwerkingen van cannabis-edibles en bekijken we hoe je ervan kunt herstellen.


Veroorzaakt cannabis een kater?

Hoewel door sommigen betwist, is men het er algemeen over eens dat cannabisgebruik een eigen soort kater kan veroorzaken. Net als bij alcohol geldt: hoe meer THC iemand consumeert, hoe sterker de effecten.

In tegenstelling tot alcohol kan een cannabiskater echter vrij subtiel zijn. Mensen die regelmatig cannabis gebruiken, herkennen het misschien niet eens, omdat het al snel heel normaal kan gaan aanvoelen.

Er is weinig onderzoek gedaan naar het fenomeen van de wietkater, dus niemand weet precies waarom mensen zich de dag na het gebruiken van wiet lusteloos voelen. Wat alcohol betreft, zijn uitdroging en slaapverstoring twee belangrijke factoren bij het opkomen van een kater. Maar als het om wiet gaat, is dit minder duidelijk.

Wanneer cannabis wordt gerookt, bereikt de stone ergens tussen het eerste en derde uur een piek, waarna het effect weer begint af te nemen. Dus vaak ben je niet langer 'high' als je de volgende dag wakker wordt. Maar dat betekent niet dat je geen bijwerkingen zult voelen!

Veroorzaken edibles een kater?

Maar hoe zit het specifiek met edibles? Veroorzaken THC-edibles een kater?

Het korte antwoord is: ja!

Cannabis-edibles hebben waarschijnlijk sterkere bijwerkingen in vergelijking met gerookte of verdampte cannabis. De reden hiervoor is dat THC bij inname wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, dat veel langer in het lichaam blijft en sterker is, omdat het moeilijker te metaboliseren is.

Dus niet alleen zal de kater waarschijnlijk sterker zijn, maar je zou ook heel goed nog steeds high kunnen zijn. Dit is een belangrijk verschil met geïnhaleerde THC. De kans dat je high wakker wordt, is klein als je THC hebt geïnhaleerd, maar redelijk groot als je het hebt gegeten, vooral als je dit vlak voor het slapengaan hebt gedaan.

How to recover from cannabis edibles

Wat zijn de tekenen van een cannabiskater?

Dit zijn de symptomen van een kater door edibles:

 • Vermoeidheid
 • Moeite om uit bed te komen
 • Lethargie
 • Apathie
 • Hersenmist
 • Droge mond
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Paranoia
 • Spanning
 • Je nog steeds high voelen

Soms heb je last van al deze klachten, maar het is waarschijnlijker dat je met de symptomen kampt die bovenaan de lijst staan. Dit is het ding met een cannabiskater; je voelt je niet per se slecht, maar wel erg moe. Op sommige dagen kan dit ook heel ontspannend zijn, als je niets te doen hebt.

In andere gevallen kan het je er echter van weerhouden om de normale dagelijkse dingen te doen, waardoor het na verloop van tijd een probleem wordt.

Hoelang duurt een edible high?

De piek van een edible high duurt meestal tussen de vier en acht uur, afhankelijk van de dosis, je lichaamsbouw en metabolisme. De na-effecten kunnen echter de volgende dag nog steeds aanhouden, soms wel 24 uur. Dus ja, je kunt high wakker worden na het eten van edibles.

Sommige gebruikers vragen zich ook af; kan een edible high twee dagen aanhouden? De high zelf duurt vrijwel nooit zo lang, maar de kater kan dit tijdsbestek wel overschrijden.

Als we een schatting moeten geven; je kunt ervan uitgaan dat je de effecten waarschijnlijk tot zo'n tien uur zult ervaren.

Hoe te herstellen van een cannabiskater

Als je last hebt van (een van) de bovenstaande symptomen, dan ben je misschien op zoek naar een manier om ze enigszins te verlichten, zodat je je weer wat fitter voelt.

De volgende lijst helpt je daarbij.

Er is echter geen magische oplossing om alle effecten van THC volledig te laten verdwijnen. Net als bij alcohol moet je accepteren dat als je wiet gaat gebruiken, je ook met bijwerkingen te maken krijgt.

Maar hoelang duurt het om te herstellen van edibles? Eerlijk gezegd, is dat moeilijk te zeggen. Je zult de dag erna zeker iets voelen, en in het geval van een hoge dosering kun je je op de tweede of zelfs derde dag nog steeds futloos voelen. Vaak is dat gevoel op de derde dag echter weer weg.

How to recover from cannabis edibles step 1

Water drinken

Dit geldt voor een cannabiskater, maar ook voor vermoeidheid, stress, angst en andere gevallen waarin je zou willen dat je je beter voelde. Door water te drinken en je lichaam te hydrateren, ga je je bijna altijd beter voelen.

Wat edibles betreft, is de beste manier om een hele zware kater te voorkomen: tijdens de high gehydrateerd blijven. Op deze manier hoef je niet van uitdroging te herstellen. Als dit niet lukt, drink dan 's ochtends als je wakker wordt minstens 500ml water. Wanneer je dit 's ochtends gewoonlijk niet doet, zal het je verbazen hoeveel verschil het maakt!

Hydrateren is vooral nuttig als het om cannabis gaat, omdat de kans groot is dat je veel voedingsmiddelen eet en drinkt met veel suiker. Het verwerken van voedsel, met name suikerhoudend voedsel, vereist veel vocht, waardoor je sneller uitdroogt.

Water drinken is dus misschien wel de beste manier om je 's ochtends frisser te voelen.

Cafeïne

Als je eenmaal je portie water hebt gehad, kun je overgaan op iets wat cafeïne bevat.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kan cafeïne een zeer nuttige manier zijn om 's ochtends wakker te worden. Het is zelfs 's werelds nummer 1 als het om een ochtend boost gaat. Vooral na een avond cannabis-edibles eten kan thee of koffie nuttig zijn om jezelf op te peppen en duizeligheid te verdrijven.

Eén ding waar je wel rekening mee moet houden; cafeïne kan gevoelens van angst en paniek verergeren. Dus als je hier last van hebt, is het waarschijnlijk het beste om cafeïne te vermijden. Je wordt er dan misschien wel wakker van, maar je voelt je er niet beter door!

Je cannabisgebruik plannen

Omdat de high van edibles erg lang kan aanhouden, kan het plannen van je cannabisconsumptie heel nuttig zijn. Als je ze bijvoorbeeld 's avonds laat inneemt en meteen gaat slapen, word je waarschijnlijk high wakker. Of je zult je op zijn minst duizelig voelen.

Als je ze daarentegen 's ochtends inneemt en je lichaam ze in de daaropvolgende uren metaboliseert, zul je merken dat je je de volgende dag beter voelt.

Voldoende slapen

Probeer ook voldoende te slapen.

Als je tot drie uur 's nachts opblijft en dan vroeg moet opstaan, zul je moe wakker worden, wat de symptomen alleen maar verergert. Veel mensen hebben sowieso een slecht slaapritme. Als je dan ook nog cannabis gebruikt, kan dat alleen maar verergeren.

Verwar echte vermoeidheid dus niet met een kater!

Rustig je ochtend beginnen

Je hersenen gaan de dag na het eten van edibles langzamer werken. Begin je ochtend daarom rustig. Lees bijvoorbeeld een boek en drink wat thee, ga in bad, maak een wandeling, of luister naar muziek. Als je je brein de tijd geeft om te herstellen, zul je merken dat je je beter gaat voelen dan wanneer je meteen met iets intensiefs bezig gaat.

Soms is de beste manier om je beter te voelen het gewoon wat rustiger aan doen, of je nu door wiet of alcohol een kater hebt.

How to recover from cannabis edibles step 2

Bewegen

Door te bewegen, kun je je veel levendiger voelen. Het levert zuurstof aan het bloed en de hersenen, bevordert de afgifte van serotonine en anandamide en versnelt de metabolisatie van achtergebleven cannabinoïden in je lichaam.

Lichaamsbeweging hoeft echter niet te betekenen dat je moet gaan hardlopen. Dat kan, als je er zin in hebt, maar het kan net zo goed een half uurtje yoga zijn. Doe niet iets wat je niet leuk vindt, want dan zul je er niet van genieten en het waarschijnlijk ook niet nog een keer doen. Doe iets wat zowel mentaal als fysiek bevredigend voor je is, en je zult je snel weer beter voelen!

Frisse lucht

Als je jezelf er niet toe kunt zetten om te bewegen, probeer dan in ieder geval naar buiten te gaan. Struin bijvoorbeeld wat rond of ga op een bankje of op een terras zitten. Frisse lucht en een andere omgeving stimuleren de geest en zorgen dat je wat ontspant. Vooral als het zonnetje schijnt, kun je goed je hoofd leegmaken.

Een koude douche nemen

Het is misschien niet zo verleidelijk, maar een koude douche (of een duik in koud water) zal je wel wakker maken en je weer wat helderder laten denken.

De eerste koude rilling kan al genoeg zijn, maar als je het wat langer kunt verdragen, zul je merken dat je je pas echt verkwikt gaat voelen.

Geen edibles nemen!

Als je de na-effecten van edibles echt wilt vermijden, dan is de enige optie: ze niet gebruiken. Wanneer je er om de een of andere reden niet tegen kunt, neem ze dan gewoon niet.

Al het bovenstaande kan je beter laten voelen, en als je geluk hebt, voel je je misschien snel weer helemaal normaal. De effecten verdwijnen echter niet zomaar volledig, vooral niet als je over het algemeen al moe bent of een hoge dosis hebt ingenomen.

Hoe kom je van de effecten van edibles af?

Hoewel het niet helemaal hetzelfde is, merk je misschien dat de effecten van edibles te veel voor je zijn geworden en vraag je je af hoe je er zo snel mogelijk van af komt. Hoewel je ze niet zomaar kunt beëindigen, kun je ze wel wat draaglijker maken.

Hier zijn een paar tips:

 • Haal diep adem en ontspan - het komt wel goed
 • Drink water, sap of kruidenthee
 • Vermijd cafeïne
 • Ga wandelen
 • Douche of neem een bad
 • Eet een gezonde snack
 • Vertel iemand dat je je niet goed voelt
 • Kijk een kalmerende film of luister naar muziek
 • Teken of schilder
 • Slaap je roes uit

Een cannabiskater: alles onder controle!

Als je edibles hebt gegeten, is de kans dat je de volgende dag wakker wordt met een fris en energiek gevoel vrij klein. Toch zijn er stappen die je kunt nemen om je beter te voelen dan je anders zou doen.

Wanneer je edibles gaat nemen, zorg er dan ook voor dat de dag erna min of meer stressvrij is. Zo hoef je jezelf niet te dwingen om te herstellen; je kunt de dag nemen zoals hij komt, terwijl je goed voor jezelf zorgt.

DisclaimerAls je THC inneemt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft, omdat deze metaboliet een hogere affiniteit met CB1-receptoren in de hersenen heeft.

Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om een tolerantie op te bouwen.

Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.