By RQS Editorial Team

Voor degenen onder ons die proberen om regelmatig high te worden, is het bijna niet voor te stellen dat je een buzz met opzet wilt stoppen. Maar teveel THC zorgt er soms voor dat mensen zo bang of paranoïde raken, dat ze doordraaien. Misschien is het jou weleens overkomen. Of wellicht heb je ooit op zo iemand moeten passen. Dan weet je precies waar we het over hebben.

Het gebruik van cannabis is steeds gangbaarder en veel mensen proberen het voor de eerste keer. Personen vinden het bovendien een prettige gedachte dat er hulp is als hun high niet goed valt. En daarom komt bovenstaande situatie veel vaker voor. Volgens het Colorado Department of Public Health and Environment, is het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van teveel cannabis gestegen van 1313 per 100.000 bezoeken in 2011 naar 3025 in 2015. Dat is een significante toename, ook al gaat het vooral om toeristen.

Voordat je dit allemaal een verspilling van goede toppen noemt; laat het eens bezinken. Zelfs ervaren rokers hebben weleens teveel edibles genomen en zijn pas na 8–12 uur weer terug op aarde gekomen. Het klinkt misschien leuk, maar je moet uiteindelijk toch naar je werk, je hond eten geven of iets anders doen. Het is dan ook geen toeval dat Moeder Natuur heeft voorzien in een natuurlijk tegengif tegen overmatig veel THC—olivetol.

WAT IS OLIVETOL?

Ondanks de naam heeft het absoluut niets te maken met olijven. Het komt vooral voor in korstmos. Dat is een vreemd mosachtig, plantachtig organisme dat bestaat uit algen en schimmels.

Een korte tijd komt olivetol ook in cannabis voor. Men denk dat het een voorloper is van THC.

HOE WERKT OLIVETOL?

Als je kijkt naar de moleculaire structuur van olivetol, dan ziet het er bekend uit. Het lijkt erop dat iemand een THC-molecule in tweeën heeft gesneden. Net als THC werkt olivetol door zich te binden aan de CB1-receptoren. Die komen overal in het lichaam en de hersenen voor. Men denkt alleen dat olivetol kleiner en plakkeriger is dan THC. Daardoor helpt het op twee manieren bij het verminderen van een vervelende high. Ten eerste dringt het binnen in elke willekeurige open receptor voordat THC dat doet. Daarmee blokkeert het de THC, zodat je niet nog meer high wordt. Ten tweede botst het met de THC-moleculen die al zijn binnengedrongen in een CB1-receptor. Die schakelen ze uit en vervolgens nemen ze hun plaats in. Daardoor kom jij weer terug op aarde.

Volgens anekdotisch bewijs werkt olivetol, maar we weten niet precies hoe. Er is meer onderzoek nodig. In theorie lijkt het echter op de manier waarop Narcan werkt tegen een overdosis opiaten.

Lichen

HOELANG DUURT HET VOORDAT OLIVETOL BEGINT TE WERKEN?

Als je cannabis hebt gerookt of gevapet, dan duurt het ongeveer 30 minuten voor je verschil merkt. Mensen die teveel edibles hebben gegeten, zouden moeten uitgaan van een uur (of iets meer) voordat olivetol aanslaat. Pas dan voelen ze zich weer een beetje als hun normale ik.

Maar olivetol verwijdert niet alle THC uit je lichaam en je voelt je dan ook niet helemaal nuchter. De angst en paranoia gaan weg, maar je bent nog steeds ontspannen, rustig en gelukkig. Dat komt doordat THC niet alleen de CB1-receptoren activeert. Het stimuleert ook GABA-signalering en de toename van dopamine en serotonine.

HELPT OLIVETOL BIJ MIJN NORMALE ANGSTGEVOELENS?

Helaas is dat niet het geval. Als je olivetol inneemt zonder dat er THC in je lichaam aanwezig is, dan voel je helemaal niets.

Heb je dagelijks te kampen met angst? En maakt cannabis met een hoog THC-gehalte het erger? Probeer dan een strain met veel CBD of CBD-olie op basis van hennep. Deze natuurlijke cannabinoïde staat erom bekend dat het de zenuwen kalmeert, angst vermindert en helpt bij diverse gezondheidsproblemen. Bovendien brengt het je soms weer terug op aarde als je te high bent geworden.

WAAR KOOP IK OLIVETOL?

Momenteel vind je alleen kant-en-klare supplementen met olivetol in de vorm van softgels. Ze zijn uitsluitend te koop onder de merknaam UNDOO. Dit zogenaamde "noodgeval-supplement" is online en plaatselijk verkrijgbaar in bepaalde dispensaria in de Verenigde Staten. Als het aanslaat, is het wellicht breder verkrijgbaar, omdat het product zelf geen illegale stofjes bevat.

Het is niet moeilijk om olivetol te extraheren van korstmossen als je de kennis en apparatuur daarvoor hebt. Maar we raden niet aan om het zelf te doen. Er is nog nooit iemand gestorven aan een overdosis cannabis, maar een beetje korstmos eten, is giftig genoeg om je te doden.

IS HET VEILIG OM OLIVETOL TE GEBRUIKEN?

Olivetol is nog steeds een vrij nieuw product. Er is nog niet voldoende onderzocht om met zekerheid te mogen stellen dat het veilig is. Voor zover wij weten, heeft niemand tot dusver negatieve bijwerkingen gerapporteerd. Totdat er meer informatie voorhanden is, zou je op moeten passen dat je niet teveel THC binnenkrijgt. Laat je niet afhankelijk zijn van een niet onderzochte gelcapsule.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.