SLECHTS EEN HANDTEKENING VERWIJDERD VAN LEGALE MEDICINALE CANNABIS

Op vrijdag 28 april 2017, bekrachtigde het Lagere Huis van het Mexicaanse Congress en wetsvoorstel voor medicinale cannabis met een grote meerderheid: 371 stemmen voor, 7 tegen en 3 onthouders. In slechts 6 maanden heeft het wetsvoorstel voor medicinale cannabis alle hindernissen in de wetgeving met succes overwonnen. In december 2016 werd het wetsvoorstel al met een grote meerderheid goedgekeurd door de Senaat en later door het Congres. Nu is president Enrique Peña Nieto klaar om het wetsvoorstel daadwerkelijk door te voeren.

De President zelf is voorstander om de legale hoeveelheid medicinale cannabis die patiënten mogen bezitten, op te hogen van 5g naar 28g. Dit is een welkome koersverandering, vergeleken met de methoden van zijn voorgangers voor wat betreft de gefaalde oorlog tegen drugs. Deze oorlog zorgde maar liefst voor meer dan 100.000 sterfgevallen in de periode 2006-2016. De pen is echter machtiger dan het zwaard en lijkt een meer effectieve manier om de kartels te verslaan.

Mexico legalisatie cannabis medisch

WAT BETEKENT HET VOORSTEL VOOR PATIËNTEN?

Het goede nieuws voor medische patiënten is dat hun medicatie eindelijk een legale status heeft. De laatste jaren heeft de Mexicaanse overheid het kweken van medicinale cannabis toegestaan en het gebruik ervan werd per geval beoordeeld. Dit nieuwe wetsvoorstel voorziet patiënten van juridische helderheid. Medicinale cannabis is een medicijn, geen illegale, waardeloze drug. Een helder model, waarin duidelijk wordt beschreven hoe de medicinale cannabis wordt gekweekt en vervolgens gedistribueerd aan patiënten, moet echter nog worden ontwikkeld.

Op CBD gebaseerde producten, met minder dan 1% THC, zullen worden toegestaan. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor de administratie en regulering van medicinale cannabis in Mexico. Er zijn maar weinig landen die een efficiënt en goed georganiseerd systeem hebben doorgevoerd. Wellicht had een meer gespecialiseerde, nieuwe organisatie beter geweest? De tijd zal het leren.

Mexico medische gebruikers cannabis

HOE ZIT HET MET RECREATIEVE CANNABIS GEBRUIKERS?

Helaas heeft het wetsvoorstel geen directe impact op de recreatieve cannabisgebruikers in Mexico. Dit wetsvoorstel biedt slechts beperkte bepalingen voor medicinaal cannabisgebruikers en beperkt het THC-niveau van legale cannabisproducten tot een miezerige 1%. Daarnaast lijkt de strikte controle van het Ministerie van Volksgezondheid erop te wijzen dat er waarschijnlijk een recept nodig zal zijn voor medicinale cannabis en dat legale thuiskweek niet van toepassing is.

Het wetsvoorstel is een "goede start" of een "stap in de juiste richting" zoals de meeste Mexicaanse, pro-legalisatie politici beweren. Maar er is eigenlijk geen excuus voor de trage vooruitgang als het gaat om het recht om in vrede van een spliff te genieten. Zeker in een land waar drugskartels enorme schade aanrichten binnen de bevolking en de economie.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.