Het congres van Paraguay is akkoord gegaan met het opstarten van een door de overheid gefinancierd programma om cannabis te kweken. Het plan is om zaden te importeren en deze in het land zelf te telen. De regelgeving wordt binnenkort in de wet verwerkt. Uit geen enkel kamp is bezwaar gemaakt.

Dit is niet de enige overwinning voor medicinale cannabis in Paraguay dit jaar. In mei heeft het Ministerie van Volksgezondheid de bevoegdheid gekregen om wiet olie te importeren.

Het door vele landen omringde land voegt zich nu bij Argentinië, Chili, Colombia en Peru in het erkennen van cannabis als medicijn. Voor wat betreft hervormingen, loopt Uruguay momenteel voorop op het subcontinent. Zowel recreatief als medicinaal gebruik is gelegaliseerd in het land.

HET EINDE VAN DE DRUGSOORLOG?

De Zuid-Amerikaanse drugsoorlog was de laatste veertig jaar een van de belangrijkste speerpunten van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Nu cannabis ten noorden van de Rio Grande is gelegaliseerd, veranderen de zaken. Veel overheidsleden beschouwen legalisatie als een tegengif voor de kartels.

Verrassend genoeg was drugsgerelateerd geweld tot voor kort niet kenmerkend voor Paraguay. Dit is bijzonder en wel hierom: Paraguay produceert ongeveer 9% van de illegale cannabis op de wereld. Minder dan 1% van de bevolking consumeert de drug echter daadwerkelijk. Het merendeel wordt geproduceerd voor export op de zwarte markt. 80% van de gekweekte cannabis eindigt in Brazilië.

Paraguay Zuid-Amerika Cannabiswetgeving

Hier kwam vorig jaar verandering in. De meest machtige drugsbaron in het land werd vermoord. Er brak aanzienlijk veel kartel-gerelateerd geweld uit in een poging het territorium te bemachtigen. Dit heeft internationale krachten aangetrokken en de lokale autoriteiten kunnen het bloedbad zelf niet aan.

Legalisatie, zelfs alleen voor medisch gebruik, wordt gezien als een manier het geweld te stoppen. Aan de andere kant van de wereld, in Turkije, heeft de overheid hetzelfde gedaan. En ook dat geeft reden tot hoop in een wereld waar de legalisatie van cannabis vaak is afgehouden.

DE OPKOMST VAN EEN WERELDWIJDE EXPORTMARKT

Nu 2017 ten einde loopt, wordt één ding duidelijk: landen accepteren dat medicinale cannabis, in een of andere vorm, onvermijdelijk is. Zelfs als het slechts om een van de meerdere redenen is. Een reden behelst duidelijk de daadwerkelijke acceptatie van de medische effectiviteit van cannabinoïden. De andere reden vloeit voort uit een verlangen om het geweld van de zwarte markthandel te stoppen.

Wat de reden ook is, het betekent een impuls voor de wereldwijde herschikking van cannabinoïden. Er moeten nog veel obstakels overwonnen worden. Maar de erkenning van de medische effectiviteit van cannabis is een blijvertje.

De volgende grote vraag is natuurlijk wie toegang krijgt en wanneer. Maar ook waar en hoe cannabis wordt geproduceerd en verkocht, moet worden besproken. Binnenlandse productiefaciliteiten betekenen dat aanvullende hervormingen gegarandeerd volgen.

In 2017 zagen we een enorme, internationale verschuiving aan het cannabis front. In steeds meer landen wordt gelegaliseerd en vooruitgang geboekt als het gaat om binnenlandse kweek. En dat is een belangrijke reden voor een feeststemming.

DE BINNENLANDSE PRODUCTIE NEEMT TOE

2018 begint op een hoogtepunt van hervormingen. Voor het eerst bestaat er een wereldwijde gemeenschap met legale kwekers. Dit betekent natuurlijk weer razendsnelle vooruitgang voor de industrie. Growth Technology is er een van, evenals experimenten met nieuwe soorten.

Ook in de onderzoekswereld zien we een opwaartse trend, waarbij nationale laboratoria eindelijk prioriteit geven aan onderzoek naar cannabinoïden. Dit, voor de behandeling van een groot aantal chronische en acute aandoeningen.

GOEDE VOORUITZICHTEN VOOR DE NABIJE TOEKOMST

De beslissing van het congres van Paraguay is op zichzelf al positief. Maar het is ook een teken van iets wat veel opwindender is. Het betekent namelijk dat medisch gebruik is toegestaan in de meerderheid van de landen op het westelijk halfrond. En dit gebeurt op een moment waarop Europa de verschuiving reeds heeft ingezet. De vaart zit er goed in en dus gaan we in het komende jaar zien welke landen klaar zijn om die koers te blijven varen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.