De RQS Seed Mix Packs zijn eindelijk hier - lees meer

By Steven Voser

Sinds Donald Trump in juni 2015 zijn kandidaatstelling aankondigde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, heeft hij veel media-aandacht gekregen.

Zijn harde standpunten inzake immigratie en klimaatsverandering, de steun voor meer militaire uitgaven en beledigende opmerkingen over vrouwen hebben tot grote verdeeldheid geleid in een van de meest machtige landen van de wereld.

Over het vraagstuk cannabis heeft President Trump echter heel weinig gezegd.

De laatste paar jaar liep de VS voorop in het legaliseren van de stof, zowel voor medicinaal als recreatief gebruik. Steeds meer staten kiezen ervoor cannabis tot een bepaalde hoogte te legaliseren, waarbij een nieuwe industrie is ontstaan die naar schatting bijna $7 biljoen waard is.

De legalisatie van cannabis is een onderwerp die Amerikanen het meest verenigt, omdat meer dan de helft van de bevolking heeft aangegeven de drug volledig te willen legaliseren.

In dit artikel onderzoeken we wat cannabis in de VS te wachten staat onder de Trump administratie. Zorg ervoor dat je ons blog bookmarked voor meer van dit soort artikelen.

EEN OVERZICHT VAN CANNABIS IN DE VS

Voordat we het individuele standpunt van Trump inzake de cannabis legalisatie bespreken, is het belangrijk de fundamenten van de wetten over cannabis in de VS te begrijpen.

Hier is een kort overzicht van de legalisatie beweging en de huidige status van cannabis in het land.

cannabis industrie legalisering USA california nieuwe markt wet Trump

WANNEER IS MEN BEGONNEN MET DE LEGALISATIE?

De VS heeft cannabis aangemerkt als illegale stof in de vroege 20ste eeuw, waarbij de eerste belangrijke federale beperkingen in 1937 van kracht werden, nadat de federale overheid de Marijuana Tax Act doorvoerde.

In 1970 werd de Controlled Substances Act door de overheid ingevoerd, waarmee marijuana en diverse andere drugs werden verboden. Deze wet verving de oorspronkelijke wet van 1937.

De laatste jaren heeft de media veel aandacht besteed aan de bewegingen die dit achterhaalde beleid omver willen werpen en strijden voor de legaliteit van cannabis in de VS, maar men begon hier ruim 20 jaar geleden mee.

In de jaren '70 en '80 begonnen staten als (onder andere) Oregon, Maine, Texas en Colorado met het decriminaliseren van cannabis tot een bepaalde hoogte. In 1973 werd in Texas bijvoorbeeld de wet aangepast, waarmee bezit tot 114 gram als misdrijf werd beschouwd.

De meest iconische verschuiving in het beleid, die vaak wordt beschouwd als het begin van de legalisatie beweging in de VS, vond plaats in 1996, toen Californië de historische Proposition 215 doorvoerde, waarmee cannabis voor medicinaal gebruik binnen de staat werd gelegaliseerd.

IS CANNABIS TEGENWOORDIG LEGAAL IN DE VS?

Op een federaal niveau blijft cannabis een Schedule 1 drug onder de Controlled Substance Act. Om een stof te classificeren als Schedule 1 drug, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Een hoog potentieel op misbruik. 
  • Geen geaccepteerde medicinale toepassingen. 
  • Een gebrek aan geaccepteerde veiligheid voor de drug om te kunnen worden gebruikt onder medische supervisie.

Tenzij specifieke toestemming wordt verkregen, is het illegaal om een Schedule 1 stof te fabriceren, distribueren of te toe te dienen.

Ondanks de federale wetgeving, hebben sommige staten besloten nieuw beleid in te voeren inzake de legaliteit van cannabis. Op dit moment hebben 28 Amerikaanse staten medicinale cannabis programma's doorgevoerd, terwijl 8 staten en het District of Columbia cannabis voor zowel medicinaal als recreatief gebruik hebben gelegaliseerd.

Hoewel staten de mogelijkheid hebben hun eigen wetten door te voeren, blijft het een overtreding van de federale wetgeving om cannabis te distribueren in elk deel van de VS. Staten met gelegaliseerde cannabis programma's, hebben echter wat meer speelruimte.

In 2014 voerde het Congress een speciale wets door, waarmee het de Justice Department werd verboden geld te gebruiken om medicinale cannabis programma's aan te pakken in de staten. Deze bepaling is nog steeds van kracht.

cannabis demonstratie staten van de VS gelegaliseerd Trump

TRUMP EN CANNABIS: WAT ZIJN DE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Het is lastig het exacte standpunt van President Trump inzake cannabis te ontcijferen.

In een interview met een televisiestation in Denver, vermeldde Trump duidelijk dat hij gelooft dat staten zelf moeten beslissen of ze cannabis wel of niet legaliseren.

“Ik ben een man van de staten. Ik vind dat deze beslissing bij de staten zelf moet liggen, absoluut," zei hij.

De grootste bedreiging voor de cannabis industrie en de legalisering binnen de Trump administratie is wellicht Jeff Sessions, de nieuwe procureur-generaal.

In april 2016 zei Sessions in een zitting van de senaat inzake cannabis hervormingen dat: "Brave mensen geen cannabis roken." Hij schijnt ook gezegd te hebben dat cannabis een gateway drug is en dat de legalisering zal leiden tot een toename in het gebruik van cocaïne en heroïne.

Velen geloven echter dat het onwaarschijnlijk is dat Trump een duidelijk standpunt zal innemen tegen cannabis.

Steun voor de legalisatie bereikte een hoogtepunt in 2016, toen 60% van de Amerikanen aangaf voorstander te zijn van een volledige legalisatie.

Daarnaast hebben veel staten die Trump ondersteunden tijdens de verkiezingen cannabis tot een bepaalde hoogte gelegaliseerd.

Tom Angell, voorzitter van de pro-legalisering groep Marihuana Majority, is van mening dat het onwaarschijnlijk is dat Trump deze statistieken zal negeren en tegen de stroom in zal roeien.

"Een hardhandig optreden tegen de populaire wetten in een groeiend aantal staten zou enorme problemen opleveren die ze niet nodig hebben," vertelde hij Business Insider in november.

In een recent artikel in BI, suggereert Melia Robinson twee manieren waarop Trump zou kunnen reageren op de legalisatie van cannabis.

Allereerst zou hij de staten hun eigen wetten kunnen laten opstellen inzake cannabis, terwijl de federale wet openlijk wordt genegeerd. Ten tweede zou hij de legalisatie beweging op papier kunnen steunen, maar dit in de praktijk ondermijnen, door cannabis als schedule 1 drug te blijven classificeren, invallen te doen bij dispensaria en angst te verspreiden binnen de industrie, of banken beboeten die met cannabis ondernemingen samenwerken.

Tot slot heeft Trump ook de optie om de oorlog aan te gaan met en industrie, waarvan verwacht wordt dat deze $21 biljoen waard zal zijn in het jaar 2021.

De toekomst van cannabis is onder de huidige administratie onzeker en we tasten nog in het duister over Trumps ware standpunt, tot hij besluit het ons te vertellen. Tot die tijd raden we aan dat mensen, die wonen in staten waar cannabis legaal is, genieten van het moment zolang het nog kan.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.