30% Korting op Zaden met Code RQS3

By Luke Sumpter

Dikke rijen cannabisplanten zijn absoluut een lust voor het oog. Maar is de omgeving echt optimaal? Sommige kwekers doen alles wat in hun macht ligt om "onkruid" te verwijderen. Ze zien het als een schadelijke bedreiging die de oogst vermindert. Feit is echter dat cannabis ook een kruid is. Je kunt het dus net als andere (on)kruiden kweken. Cannabis presteert daarbij goed in biodiverse tuinen, omringd door andere plantensoorten en een overvloed aan insecten en microbieel leven.

BRANDNETEL: EEN INTRODUCTIE

Bepaalde planten werken uitzonderlijk goed samen met cannabis. Ze verdienen dan ook de titel "gezelschapsplanten". Deze groep planten biedt veel voordelen voor zowel de cannabistuin als de kweker. Brandnetel, of Urtica dioica, is zo'n soort. Dit is een meerjarige kruidachtige plant uit de familie Urticaceae. Ze vindt daarbij haar oorsprong in Europa, delen van Azië en Noord-Afrika. Brandnetel lijkt eigenlijk best op cannabis, want ze heeft ook trichomen op de bladeren. Deze brengen echter geen cannabinoïden voort. Ze ontwikkelen namelijk een structuur met hypodermische naalden die histamine injecteren in elk voorbijgaand mens of dier.

Brandnetel doet veel goeds voor je tuin, maar ook voor je groeiende cannabisplanten. De kans is groot dat deze plant al een plekje heeft veroverd in je tuin, waar ze zich verspreidt middels wortelstokken en zaden. Veel tuinders kweken de soort ook met opzet, vanwege de voordelen.

BRANDNETEL IS EEN GEWELDIGE GEZELSCHAPSPLANT

Als je brandnetels in de buurt van je cannabisplanten neerzet, pluk je daar absoluut de vruchten van. Allereerst lokken ze nuttige insecten naar je tuin. Dit komt vanwege de grote hoeveelheid nectar in de bloemen. Lieveheersbeestjes zijn er dol op en deze nuttige veelvraatjes maken korte metten met bladluizen en spintmijten die je cannabisplanten soms bedreigen.

Brandnetels stimuleren dus het aantal nuttige roofdieren. Naar verluidt, verbeteren ze echter ook de smaak en geur van cannabisplanten! Dit lijkt misschien te mooi om waar te zijn en wetenschappers zijn er eveneens nog niet over uit. Als je echter brandnetels bij je cannabisplanten zet, profiteren ze mogelijk van een botanische synergie die de terpenenproductie in de cannabistoppen verhoogt. Het mannelijke pollen van de brandnetel is hier verantwoordelijk voor. Naar verluidt, verbetert dit ook de smaak van andere vruchten en groenten.

Terpenen zijn vluchtige, aromatische koolwaterstoffen. Ze ontstaan in de trichoomklieren en geven cannabisplanten hun kenmerkende geuren en smaken. Het is ook aangetoond dat deze interessante moleculen de effecten van cannabinoïden, zoals THC en CBD, versterken. Dit fenomeen noemen we het entourage-effect.

BRANDNETEL IS EEN GEWELDIGE GEZELSCHAPSPLANT

GEBRUIK BRANDNETEL ALS KRACHTIGE MESTSTOF

Tijdens de groei, trekken brandnetels voedingsstoffen uit de aarde om belangrijke fysiologische processen uit te voeren, net als alle andere planten. Als de voortplantings- en levenscyclus is voltooid, verwelken ze in de aarde. De voedingsstoffen worden daarbij afgebroken en geretourneerd aan de rhizosfeer. Als de brandnetel echter nog springlevend is, kun je ook profiteren van deze voedingsrijke levensvormen en de nuttige moleculen naar een bepaalde plek leiden.

Brandnetels zijn dus rijk aan voedingsstoffen, maar welke dan? Het gaat hier om aminozuren, ijzer, kalium, zink, magnesium, calcium en vele vitamines. Cannabisplanten ontvangen deze macro- en microvoedingsstoffen maar al te graag. Oogst daarom wat brandnetels en voeg ze toe aan je compost voor de aarde om tekorten te voorkomen.

Composthopen bestaan uit een mix van bruine, koolstofrijke materialen, zoals dode bladeren en takken, en groene stikstofrijke materialen als verse bladeren en stelen. Brandnetels groeien snel en krachtig. Ze bieden daarmee prachtig, gratis compostmateriaal.

Niet alle compost heeft echter een vaste vorm. Sommige kwekers maken liever compostthee. Dit draait om het fermenteren van voedzame planten en andere materialen om een voedingsrijke vloeistof te maken. Deze gebruik je dan als bladspray om een plant gezond te houden en tekorten te voorkomen. Doe de nuttige brandnetels simpelweg in een bak met water. Week de planten maximaal 3 weken om ze te fermenteren. Zeef de vloeistof en gebruik het vervolgens als meststof. Houd hierbij een verhouding meststof:water aan van 1:10 bij het water geven en 1:20 voor bladsprays.