By Miguel Ordoñez


Als je last hebt van astma, dan weet je wat het is om benauwd te zijn. Duizeligheid, kortademigheid, een piepende ademhaling en andere soortgelijke klachten komen hierbij vaak voor. Astma-aanvallen kunnen zelfs gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent.

Het is vooral lastig wanneer je als astmapatiënt houdt van het roken van wiet. Aan de ene kant geniet je graag van je geliefde toppen, maar aan de andere kant wil je voorkomen dat het je longen nog verder aantast. Het is beter dat er geen rook in je longen terechtkomt, maar de verlichting die wiet geeft, zorgt dat het alsnog verleidelijk is om het te roken.

Dit brengt ons op de volgende vragen: Kun je wiet op therapeutische basis gebruiken als je last hebt van astma? Biedt cannabis hierbij verlichting of juist niet? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

Wat Is Astma en Wat Is de Oorzaak ervan?

Als je astma hebt, heb je soms moeite met ademen en kan je ademhaling gepaard gaan met een fluitend en piepend geluid. Maar wat gebeurt er precies tijdens een astma-aanval?

Wanneer je een astma-aanval hebt, vernauwen de luchtwegen en zwellen ze op. Soms is er ook sprake van slijmvorming. Sommige mensen hebben hier weinig hinder van, voor wie dit hooguit wat vervelend is. Voor anderen daarentegen kan een astma-aanval in het ergste geval fataal zijn.

Maar hoe groot is de kans dat je astma krijgt? Dit is deels erfelijk bepaald. Dat betekent dat wanneer je naaste familieleden astmatisch zijn, de kans groot is dat jij dat ook bent. Daarnaast is het risico op astma groter als je ook last hebt van allergieën. Deze gaan namelijk vaak gepaard met astma.

Daarnaast heeft je levensstijl ook invloed op de kans dat je astma ontwikkelt, zoals overgewicht of veel roken. Verder loop je een groter risico als je blootgesteld wordt aan verontreinigende stoffen, zoals sigarettenrook van anderen en andere gevaarlijke chemische stoffen.

Maar wat is dan de oorzaak van astma? Verschillende externe factoren kunnen een aanval uitlokken, zoals allergenen in de lucht of bepaalde voedingsadditieven. Zelfs koude lucht kan leiden tot een aanval. Maar ook medische aandoeningen, van simpelweg een verkoudheid tot Gastro-oesofageale reflux (oftewel GORZ, een complexe ziekte waarbij er maagzuur in je keel terechtkomt).

Medicijnen als bètablokkers, ibuprofen en aspirines kunnen ook astma veroorzaken. Daarnaast zijn stress en andere sterke negatieve emoties bekende oorzaken van astma-aanvallen.

Wat Is Astma en Wat Is de Oorzaak ervan?

Symptomen van Astma

Astma-aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Zo hebben sommige mensen vaak last van een aanval op het moment dat ze te maken krijgen met een van bovengenoemde triggers. Anderen daarentegen krijgen alleen een aanval tijdens zware inspanning of bij intense emoties.

Hoe dan ook, de symptomen zijn bij alle astmapatiënten altijd min of meer hetzelfde. Een astma-aanval herken je aan het volgende:

 • Een piepend geluid bij het ademen. Met name kinderen hebben hier last van. Het is ook een onaangenaam geluid om te horen.
 • Kortademigheid, alsof je net een hele marathon hebt gelopen.
 • Een harde, droge hoest die erger wordt door de piepende ademhaling. Deze hoest wordt over het algemeen veroorzaakt door een virus, zoals griep.
 • Onderbroken slaapcyclus door ademhalingsproblemen

Zoals we eerder al aanstipten, kunnen astma-aanvallen dodelijk zijn als ze niet goed worden behandeld. Je weet dat je toestand met de minuut verslechtert als de symptomen aanhouden, zelfs na een paar trekjes van een inhalator. Een piekstroommeter is ook een goede manier om de luchtstroom in je longen te meten.

Als de primaire symptomen niet overgaan en de piekstroommeter geen bemoedigende resultaten laat zien, dan wordt het tijd dat je professionele hulp inschakelt.

Welke Invloed Heeft Wiet op Astmapatiënten?

Nu wiet officieel legaal is in sommige landen, zijn er vandaag de dag verschillende manieren waarop je het kunt gebruiken. Desondanks geven veel gebruikers nog altijd de voorkeur aan roken. Veel wietliefhebbers vinden het daarbij lastig om over te stappen op een andere methode, ondanks hun lichamelijke conditie.

Om eindelijk antwoord te krijgen op prangende vragen, heeft de wetenschap zich nu ook op therapeutische wiet gericht. In april vorig jaar hebben een aantal specialisten bijvoorbeeld onderzoek[1] gedaan met drie astmapatiënten die met wiet op therapeutische basis behandeld werden.

Deze deelnemers gaven aan dat hun toestand verbeterde. Daarom besloten de onderzoekers zich verder in de materie te verdiepen. Hieruit bleek dat wiet werkte als een bronchodilator. Zo ontspande de cannabis in feite de spieren in de longen, waardoor de luchtwegen zich konden verwijden. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat cannabinoïden een ontspannend effect op de longen leken te hebben.

Desalniettemin komt er bij het roken van wiet nog steeds rook in de longen terecht, wat tot irritatie van de luchtwegen kan leiden. Het kan zelfs tot chronische bronchitis leiden als dit te vaak gebeurt, hoewel die kans niet heel groot is.

Welke Invloed Heeft Wiet op Astmapatiënten?

Is Therapeutische Wiet een Remedie tegen Astma?

We hebben het nu gehad over een aantal belangrijke voordelen van wiet bij astma. Maar er zijn ook mogelijke risico’s op de langere termijn aan het roken van cannabis bij astma verbonden, namelijk:

 • Als je wiet rookt, ontstaan in je longen gemakkelijk grote, met vloeistof gevulde zakjes, oftewel bullae[2]. Wanneer je astma hebt, dan is dit wel het laatste waar je last van wilt krijgen.
 • Na verloop van tijd kunnen de bullae zich ontwikkelen tot pneumothorax[3], oftewel een klaplong. Dit is levensbedreigend.

Ook op korte termijn zijn er een aantal risico's. Zo kunnen je astmatische symptomen gemakkelijk verergeren en kun je er op dagelijkse basis veel meer last van krijgen. Je kunt te maken krijgen met de volgende klachten als je te laconiek omgaat met je rookgewoonte:

 • Piepende ademhaling tijdens het uitademen
 • Kortademigheid
 • Slijmontwikkeling
 • Ergere hoestbuien
 • Longinfecties

Andere Vormen van Wiet in Combinatie met Astma

Hierboven is wel gebleken dat roken geen optie is als je astma hebt. Maar kun je wiet ook op een andere manier gebruiken als poging om je astmatische klachten te verlichten? Ja, er zijn gelukkig genoeg andere opties.

Hieronder vind je een aantal methoden die je kunt proberen:

 • Vapen

Je hebt vast weleens gehoord van het verschil tussen vapen en roken en waarschijnlijk heb je ook je eigen voorkeur. Als we echter de 'gezondere' optie voor astmapatiënten willen bepalen, dan moeten we kijken naar de fysieke en chemische veranderingen van de toppen bij beide.

Als je wiet gaat vapen, gebruik je een apparaat dat de wiet zodanig verwarmt dat de bestanddelen in de toppen vrijkomen: deze hitte activeert de cannabinoïden en de terpenen die in de plant aanwezig zijn. Ze komen daarbij vrij in de vorm van een damp die je vervolgens inademt.

Dit proces is anders als je wiet rookt. Tijdens het roken verbrandt het plantmateriaal namelijk, waardoor het kankerverwekkend wordt. Dit betekent dat het mogelijk kan leiden tot kanker als je het vaak doet. Bovendien bevat de rook van wiet volgens de American Lung Association[4] in vergelijking met tabak meer teer.

Dus als je echt niet zonder je dosis wiet kunt, dan is vapen een van de beste opties, naast wietolie, tincturen en edibles. Het is misschien niet 100% veilig, maar het is een betere optie dan roken. Zeker als je astma hebt.

Vapen
 • Inhalator

Dankzij de legalisatie van wiet in sommige landen hebben medische specialisten ook sprongen gemaakt wat betreft het in kaart brengen van de voordelen ervan, waarvan we nu kunnen profiteren. Zo is de inhalator, de beste vriend van elke astmapatiënt, tegenwoordig tevens een betrouwbaar apparaat om cannabis mee in te nemen.

Cannabisinhalatoren lijken op vaporizers, omdat je ook met een inhalator damp inhaleert in plaats van rook. Het grootste verschil is echter dat je met een inhalator je gewenste dosis nauwkeurig kunt bepalen.

Net als bij een gewone inhalator komen de helpende stoffen via een drijfgas in je longen. En, zoals we al zeiden, kun je met een inhalator een precieze dosis binnenkrijgen. Bij elke trek krijg je dezelfde hoeveelheid binnen, waardoor je niet te veel gebruikt en je lichaam niet in gevaar komt. Deze inhalatoren bevatten vaak wel een hoog THC-gehalte. Lees daarom goed de etiketten als je op zoek bent naar een inhalator met een hoog CBD-gehalte of een hoog gehalte van een andere cannabinoïde.

Het voordeel van cannabisinhalatoren is ook dat ze vrij onopvallend zijn. Je steekt ze gemakkelijk in je zak, zodat je overal een paar trekjes kunt nemen, waar en wanneer je maar wilt. Zelfs als iemand het ziet, dan lijkt het alsof je een inhalator voor astma gebruikt. Ga eens na hoeveel vrijheid deze optie je geeft!

Inhalator

Traditionele Behandelingen van Astma versus Wiet

De behandeling van astma hangt af van de ernst van de ziekte. Medicijnen en ademhalingsoefeningen zijn traditionele behandelingsmethoden. De inhalator is echter de gebruikelijkste behandelmethode.

Maar als THC aan een inhalator is toegevoegd, dan kun je als astmapatiënt van het beste van beide werelden profiteren. Zo ervaar je direct langdurige verlichting van de slopende ziekte, die helaas nog niet te genezen is.

Zeker, er moet nog meer onderzoek naar de relatie tussen wiet en astma worden gedaan. Maar laten we eerlijk zijn: cannabis heeft een ontspannend effect op veel gebruikers. En voor elke astmapatiënt is dat een prettig voordeel. Het roken van de plant is geen optie, maar alternatieve consumptiemethoden zijn zeker de moeite waard om te proberen.

Medische DisclaimerDe informatie die wij vermelden, als referentie gebruiken of waarnaar op deze website doorverwezen wordt, is enkel en alleen bedoeld voor algemene educatieve doeleinden. We verschaffen geen medisch of juridisch advies.

Royal Queen Seeds stimuleert, verdedigt of promoot het gebruik van legale of illegale drugs absoluut niet. Royal Queen Seeds kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor materiaal of pagina's waarnaar wij op onze website verwijzen, en die het gebruik van legale of illegale drugs, of illegale activiteiten stimuleren, verdedigen of promoten. Raadpleeg altijd een specialist of je huisarts voordat je de producten/methoden die vermeld worden, of waarnaar op deze website verwezen wordt, gebruikt.

External Resources:
 1. Medical Cannabis in Asthmatic Patients - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bullae: Pictures, Treatment, Symptoms, and More https://www.healthline.com
 3. Pneumothorax (Collapsed Lung): Types, Symptoms, and Risks https://www.healthline.com
 4. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 5. Encyclopédie Larousse en ligne - bulle pulmonaire https://www.larousse.fr
 6. Pathologies - Réagir en cas d'urgence : Pneumothorax | ameli.fr | Assuré https://www.ameli.fr
 7. Catalogue en ligne OFDT Documentation https://bdoc.ofdt.fr
 8. Bulla. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es
 9. Neumotórax: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra https://www.cun.es
 10. Lungenzysten: einfaches Bild – viele Ursachen https://healthcare-in-europe.com
 11. Pneumothorax – Wikipedia https://de.wikipedia.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.