Inbegrepen GRATIS producten
Schimmels doden op medicinale cannabis: Heeft doorstraling de toekomst?
Cannabistoppen zouden geen microben, parasieten en schimmels mogen bevatten, zeker als ze voor medicinaal gebruik zijn. Doorstraling is echter controversieel onder cannabisgebruikers. Toch geldt het als veilig proces voor de zuivering van voeding en planten. Wat is de invloed van doorstraling op cannabis en wat doet het met mensen?
Van kleine kweekoperaties tot kweek op commercieel niveau; schimmel en wortelrot is iets waar elke cannabiskweker rekening mee houdt. Herkennen van de eerste tekenen is waarschijnlijk een van de cruciaalste vaardigheden die een kweker zou moeten leren. Daarnaast zou je moeten weten hoe het te voorkomen is. Preventie is de beste manier om cannabis te beschermen tegen plagen. En dat is absoluut makkelijker dan proberen een geïnfecteerde plant te genezen. De bestrijding van schimmel en wortelrot is lastig. Meestal kun je geïnfecteerde planten beter gewoon verwijderen en vernietigen.
Het roken of vapen van beschimmelde cannabistoppen is soms schadelijk en zou je absoluut moeten vermijden. Ook in keurig gedroogde ‘schone’ cannabistoppen, kan echter een kleine hoeveelheid potentiële pathogenen zitten. Dat geldt overigens eveneens voor groenten. Het inademen van restanten van sommige van deze organismen is voor een gezonde stoner geen probleem. Er zijn echter ook mensen die cannabis medicinaal gebruiken en die wellicht een luchtwegaandoening hebben. Zij kunnen hierbij het risico lopen op gezondheidsproblemen. Daarom gaan we het hebben over doorstraalde cannabis.
HET DOORSTRALINGSPROCES NA DE OOGST
Al decennialang zijn er discussies gaande over de veiligheid van doorstraling bij voedsel en planten. Bij de doorstraling van voeding, doden hoogfrequente alfa- of gammastralen E. coli, salmonella en andere microben, evenals schimmels en parasieten. In de Verenigde Staten is het doorstralen van voedsel toegestaan sinds 1958. De Wereldgezondheidsorganisatie ziet het daarbij al jarenlang als een veilig proces. De doorstraling van voeding is toegestaan in meer dan 60 landen, maar niet met ieder soort voedsel. Gedroogde planten, kruiden, aardappelen, uien, tarwe en vers en ingevroren gehakt behoren tot de meest voorkomende doorstraalde voedselwaren. Regels stellen gewoonlijk dat men doorstraling niet mag gebruiken ter vervanging van hygiënemaatregelen en een goed productie- of agrarisch proces. Het niveau van doorstraling moet men bovendien zo laag mogelijk houden.
MICROBIËLE VEILIGHEIDSSTANDAARDEN VOOR MEDICINALE WIET
Farmaceutische regelgeving specificeert dat medicinale cannabisderivaten moeten voldoen aan strenge standaarden wat betreft microbiële verontreinigingen. Europese, Amerikaanse en Canadese normen voor geïnhaleerde medicinale preparaten, vereisen dat bepaalde pathogenen, zoals schimmels, volledig afwezig zijn. Helaas is het niet mogelijk om cannabisplanten te kweken en te verwerken onder compleet steriele omstandigheden. Het is dan ook onmogelijk om het verontreinigingsniveau onder de vereiste limiet te houden.
Verontreiniging van medicinale cannabis is dus niet te voorkomen. De enige optie is daarbij het gebruik van ioniserende straling, omdat andere ontsmettingsbehandelingen de chemische samenstelling en textuur van de toppen veranderen. Toch blijven veel mensen beweren dat doorstraalde cannabisproducten een andere smaak of afwijkend effect hebben. Ze doelen daarmee op een verandering in de oorspronkelijke biochemische samenstelling.
Commerciële kwekers van medicinale cannabis zien doorstraling als een niet te vervangen manier om een veilig en schoon eindproduct te garanderen. Ook al beweert een enkeling van hen dat het proces niet nodig is om wiet zonder besmettingen te verzekeren.
EEN COMPROMIS TUSSEN RISICO’S EN VOORDELEN
Bijna alle grote wietmerken die zijn goedgekeurd voor medicinaal gebruik, werken met doorstraling. Sommige mensen beweren echter dat doorstraalde cannabis niet zo veilig en effectief is als volledig ‘natuurlijke’ toppen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat doorstraling een negatieve impact heeft op ons DNA of fundamentele lichamelijke processen, blijft de vraag of het de terpenen of cannabinoïden in cannabistoppen dermate kan beschadigen dat de smaak en effecten veranderen.
Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp heeft in opdracht van Bedrocan, een Nederlandse producent van medicinale cannabis, de effecten van doorstraling[1] op verschillende cannabisvariëteiten geëvalueerd met een betrouwbare methodologie. Hij analyseerde monsters van gedroogde toppen voor en na een standaardbehandeling met gamma-doorstraling. De doorstraling veranderde het algemene terpenen-profiel niet, maar het gehalte van sommige terpenen verminderde wel een klein beetje. Hij observeerde echter geen verandering in het THC- of CBD-gehalte, de vochtigheid of fysieke structuur. Toch is dit onderzoek niet feilloos en zal het nog wel even duren voordat thuiskwekers hun cannabis gaan doorstralen.
Huidige data ondersteunen het gebruik van dit gereguleerde industriële proces voor medicinale cannabistoppen. Tenminste, totdat andere, geavanceerdere methodes zijn ontwikkeld en geïmplementeerd. Dan Sutton, oprichter en CEO van de bevoegde cannabisproducent Tantalus Labs in British Columbia, zegt dat naar schatting 80% van de erkende Canadese cannabiskwekers doorstraling gebruikt om te voldoen aan de strenge richtlijnen van de Public Health Agency. Dezelfde trend zien we in Europa. De verbetering van hygiënische standaarden voor cultivatie en bewerking, zorgt er echter voor dat de hoeveelheid doorstraling inmiddels minimaal is.
Het lijkt er niet op dat correct doorstraalde cannabis onveilig is. Je hoeft je dus waarschijnlijk geen zorgen te maken als je dat rookt. Bovendien is er geen reden om niet zelf te werken aan verbetering van je eigen kweektechnieken en kweekomgeving. In de tussentijd is het wachten op geavanceerdere methodes.
External Resources:
- Evaluating the Effects of Gamma-Irradiation for Decontamination of Medicinal Cannabis https://bedrocan.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.