Sativex is een farmaceutisch product dat gemaakt wordt door het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals. Zoals de naam al doet suggereren, er zit echte cannabis in de drug. Maar het is een gepatenteerd farmaceutisch product - een mondspray met pepermuntsmaak.

Sativex is goedgekeurd in 28 landen. Het wordt gebruikt om pijnlijke spiertrekkingen die veroorzaakt worden door MS en andere aandoeningen te behandelen. In de VS heeft het niet aangeslagen.

Het zit in dezelfde categorie als een paar andere op cannabinoïde gebaseerde beschikbare drugs. Hierbij hoort ook de in het lab gecreëerde synthetische drug Marinol/dronabinol. En ook Cesamet. Dit wordt normaal gesproken voorgeschreven aan patiënten die lijden aan Parkinson's.

Sativex is anders dan deze twee drugs en bestaat echt uit cannabis. Het is gemaakt van de hele plant en is niet synthetisch. Het komt voort uit een concentraat en wordt verkocht als mondspray. Dit betekent dat het per flesje consistent is qua chemicaliën. Dit is natuurlijk niet het geval als het van een natuurlijk product komt.

In dit geval betekent het ook, reproduceerbare concentraties van THC en CBD. Daarnaast is Sativex gemaakt met een 1:1 THC tot CBD ratio. Dat is niet het geval met elke soort cannabis of andere op cannabinoïde gebaseerde medicijnen.

Sativex mondspray

VOOR EN NADELEN

Ondanks alle hocus spocus rondom de plant, is de realiteit dat de impact van cannabinoïden wetenschappelijk gemeten kan worden. Ze stimuleren het endocannabinoide-systeem. Dit is zo of ze nou "natuurlijk" zijn of chemisch gemanipuleerd (wat het geval is bij Marinol en andere).

Sativex werkt. En medicinale gebruikers geven het een beter punt dan Marinol. Waarom? Het is makkelijker te gebruiken. Het doseren is veel eenvoudiger. Net zoals het roken van een joint, kunnen gebruikers zelf bepalen hoeveel ze tot zich nemen tijdens het gebruik. Gebruikers voelen ook dat de impact van deze drug anders is. Dit is een mondspray. Met als resultaat, het werkt ietsje langzamer dan het roken van cannabis en ietsje sneller dan het eten ervan.

Als het gaat om iets vergelijkbaars wat er nu op de markt is? Het is in feite een op cannabis gebaseerd extract, wat via de mond ingenomen dient te worden. Sommige mensen reageren niet zo goed op de mondspray.

Dat gezegd hebbende, anders dan alle medicinale cannabis, wordt Sativex wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Bij medicinale cannabis is dat niet het geval.

De realiteit? Uiteindelijk betalen cannabis patiënten hetzelfde, wat ze ook kopen. Om die reden geven veel mensen toch de voorkeur aan cannabis als ze beide opties hebben. Mocht dit niet lukken, gaan sommigen direct terug naar de zwarte markt.

Patiënten die de keuze hebben, kiezen normaal gesproken voor het echte spul in plaats van de farmaceutische producten.

En dat maakt het een beetje moeilijk.

WAAROM BESTAAT SATIVEX ÜBERHAUPT?

Een van de grootste redenen dat cannabis verbannen werd was in de eerste plaats de farmaceutische competitie. Toen het medicinale bewijs naar buiten kwam in de midden tot late jaren '70, werd elke mogelijkheid aangegrepen om de distributie van deze bloem te verstoren.

In het begin van de jaren '80, werd dronabinol geïntroduceerd op de markt als een middel tegen misselijkheid. Dat het eerst werd toegediend aan aidspatiënten was maar een deel van het probleem. Dit gebeurde toen activisten aan het proberen waren om de drug vergoedt te krijgen via federale gezondheidszorg in de VS.

Sativex is het resultaat van deze discussie. Ook al was het kweken van marihuana illegaal in het Verenigd Koninkrijk, begon het bedrijf toch te werken met de zegen van Britse autoriteiten in de late jaren '90. Sinds toen, heeft GW Pharma de weg gebaand voor de medicinale marihuana-industrie.

Sativex en Marinol ziektekostenverzekering

HOE ZIT HET IN EUROPA?

Sativex is net zoals Marinol, verkrijgbaar in Europa. Het wordt ook vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Maar, het is duidelijk nog niet terechtgekomen bij de juiste mensen. Dit is waarom overheden er op dit moment achter proberen te komen hoe ze marihuana regels kunnen hervormen. In Duitsland bijvoorbeeld, is er een duidelijke voorkeur om een soort fabrieksproduct te distribueren. Maar het is onduidelijk hoe goed dit zal uitpakken. De markt is klaar voor recreatieve hervorming. Beleid dat al 30 jaar mislukte programma's voortbrengt kan men weer nieuw leven inblazen. Maar de kans is groot dat het weer op een mislukking zal uitlopen.

Waarom?

Recreatieve hervorming is nu aan het gebeuren in verschillende landen. Het komt naar Europa en gaat verder dan de Nederlandse grenzen. Maar nog steeds is het zo dat patiënten die heel erg graag willen, hun eigen marihuana zullen blijven kweken.

Het wordt steeds moeilijker om gestraft te worden als patiënt als je wiet teelt, maar overheden doen hun best om met mensen af te raden. Dit kan soms vervelend zijn. Maar het is niet zo erg als in de Verenigde Staten. Zelfs nu de regels steeds beter worden, komen patiënten op een plek terecht waar ze minder keuzes hebben dan ze zouden willen.

Deze situatie zal waarschijnlijk nog wel even zo doorgaan.

Daarnaast is "whole plant" medicatie eindelijk zijn plek aan het vinden. En zullen patiënten zich waarschijnlijk nog steeds mengen in illegale praktijken en er mee weg kunnen komen.

WAT ZAL ER WAARSCHIJNLIJK GAAN GEBEUREN?

Op korte termijn, weet niemand het. Op de lange termijn, is het duidelijk dat Sativex niet weg zal gaan als de marihuanahervorming Europa overneemt. Maar, het zal niet meer de belangrijkste "go-to" oplossing zijn. Er zal een hoop concurrentie zijn.

Op een bepaald moment, zal er een uitgebreide recreatieve hervorming plaatsvinden in Europa. Op dat moment zal de markt weer veranderen. Maar het is duidelijk dat medicinale gebruikers constant ontmoedigd worden om de plant direct te consumeren.

Eindresultaat?

Er zal meer concurrentie komen voor Sativex. En zelfs al staan de consumenten niet te springen om de farmaceutische markt opgeduwd te worden, ze zullen gauw in de rij staan voor meer keuzes.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.