By Adam Parsons


We weten dat het voornamelijk een hype is, maar wietsoorten met opvallende namen als Alaskan Thunderfuck, Zombie Killer of Face Melt zijn moeilijk te weerstaan. Als ze dan ook nog een Cup winnen of op een populair forum worden opgehemeld, mag je erop rekenen dat de zaden direct over de toonbank vliegen.

Dit is niets nieuws, want het gebeurt al sinds de jaren '70. Toentertijd betrof het echter Road Kill Skunk en Acapulco Gold.

Waar halen breeders deze namen vandaan? Zit er een betekenis achter? Of betalen we gewoon meer voor dezelfde wiet, alleen dan met een keigoede naam? Laten we de geschiedenis van de namen van cannabissoorten eens onder de loep nemen.

IN HET BEGIN WAREN DE NAMEN AFGELEID VAN HUN THUISLAND

Vroeger was cannabis gewoon cannabis. Later brachten reizigers echter landrassoorten uit verschillende delen van de wereld naar kweekmekka's als Amsterdam en de Amerikaanse westkust. Deze nieuwe kruisingen werden vernoemd naar hun thuisland.

Afghan kwam uit Afghanistan, Thai uit Thailand, Hindu Kush uit het berggebied in Afghanistan en Pakistan, Oaxacan uit Mexico en Lamb's Bread uit Jamaica. Blijkbaar liepen Rastafari's voorop met ongebruikelijke namen.

Dealers ontdekten al snel dat ze wiet sneller en voor betere prijzen verkochten als ze het een exotische naam gaven en volhielden dat het uit een tropisch land kwam. Zo kwamen Acapulco Gold (een hernoemde Mexican Sativa) en Panama Red aan hun namen.

Hindu Kush

Hiundu Kush, Afghanistan and Pakistan.

SOORTEN VERNOEMD OM HUN SPECIALE EIGENSCHAPPEN

Sommige oudere soorten danken hun naam aan een unieke eigenschap. Skunk was de eerste. Deze kruising van Afghan, Acapulco Gold en Colombian Gold had een zoet, prikkelend aroma. De geur deed denken aan een stinkdier. Dit was een van de eerste, gestabiliseerde kruisingen die gebruikt werd voor vele andere. Sommige daarvan hadden Skunk in de naam, andere niet.

Er zijn nog meer soorten van vroeger die vernoemd zijn naar populaire kenmerken. Denk aan Cheese (een speciaal Skunk-fenotype met een meer hartig aroma), White Widow (vernoemd naar de dikke laag sneeuwwitte hars) en Blueberry (een Afghan x Thai die ruikt naar rijpe bessen).

VERNOEMDE KRUISINGEN - SAAI, MAAR ACCURAAT

Naarmate meer kruisingen verschenen, wijzigden de namen in een soort formule, gebaseerd op de ouders. Sommige breeders zagen niets in het verzinnen van een interessante naam. Zij kozen simpelweg voor Northern Lights x Skunk of Afghan Kush x White Widow.

Anderen waren wel creatiever. Blueberry x Cheese werd Blue Cheese, Critical x Northern Lights werd Critical Lights en Hawaiian Sativa x White Widow werd Hawaiian Snow.

Tegenwoordig is alles geoorloofd als het gaat om de naamgeving van cannabissoorten. Breeders willen niet te veel onthullen over hun nieuwe kruisingen. Als ze succes hebben, wil iedereen ze namelijk kopiëren. Ze willen ook uitspringen boven de rest, want de concurrentie is stevig.

En zo zitten we dus met namen die bijna willekeurig gekozen lijken. Deze zijn soms volledig verzonnen, zoals Puff Puff Pass Out. Andere zijn vernoemd naar een beroemdheid, zoals Obama Kush. Ook zijn ze soms handig gekoppeld met een beroemd merk dat niets te maken heeft met cannabis, zoals Girl Scout Cookies, Gorilla Glue of Zkittlez.

KOPIETJES, CONCURRENTIE EN COPYRIGHT

Het verkopen van cannabiszaden is big business. En dus draait de piraterij op volle toeren. Als een breeder een populaire soort uitbrengt, popelt de concurrentie om deze te kopiëren. Of ze brengt zaden uit onder dezelfde naam. Soms is dit een legitieme kopie, maar ook komt het voor dat een zadenbank inferieure genetica verkoopt om snel winst te maken. Toch beweert bijna iedereen dat een soort gekweekt is uit de originele moeder of uit een gekregen stekje.

DJ Short, bedenker van de originele Blueberry, werkte bij verschillende zadenbanken en bracht zijn genetica met zich mee. Drie verschillende breeders beweerden echter rond dezelfde tijd White Widow te hebben ontwikkeld. Niemand weet wie de waarheid vertelt.

White Widow

WAT NU?

Boeiende namen zijn leuk. Het is natuurlijk cool om op te scheppen over het kweken van Purple Panty Dropper or Budzilla. De meeste namen bezitten echter uitsluitend amusementswaarde. Ze zeggen eigenlijk niets. Omdat cannabis zich wereldwijd steeds meer verspreidt, is de vraag naar een meer uniforme aanpak ontstaan. Dit helpt klanten begrijpen wat ze aanschaffen.

Er is behoefte aan meer transparantie en het genetisch in kaart brengen van cannabiszaden. Als dat gebeurt, zijn klanten in staat de genetische opmaak van elk zaadje te vergelijken voordat ze tot aankoop overgaan. Experts vermoeden dat veel soorten op de huidige markt gewoon kopietjes van elkaar zijn. Door de verschillende namen zijn ze beter verhandelbaar of omzeilen breeders rechten. Wellicht zijn bepaalde soorten precies gelijk, maar met een meer opvallende naam en een hoger prijskaartje.

Het is echter altijd belangrijk je te realiseren dat de kweekomstandigheden net zoveel invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit als de genetica. Verschillen in opbrengst, kracht, smaak en de hoeveelheid cannabinoïden zijn van meerdere zaken afhankelijk. Denk aan ervaring, voedingsstoffen, verlichting en het gebruikte medium. Wil je dit zelf eens testen? Deel een pakje zaden met een vriend en vergelijk de resultaten na de oogst. Hoogstwaarschijnlijk ontdek je diverse verschillen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.