By Miguel Ordoñez

3-careen noemen we ook wel δ-3-carene (delta-3-careen). Het heeft een zoete, penetrante geur, die doet denken aan citroen, muskus en dennen. Het is te winnen uit basilicum, peper, ceder, dennenbomen, rozemarijn en terpentijnolie en is een vloeibaar bicyclisch monoterpeen. Bovendien is het een bestanddeel van etherische oliën voor aromatherapie. Het zit ook in o.a. levensmiddelenaroma's, cosmetica en insectenwerende middelen.

Dit terpeen biedt een paar waardevolle eigenschappen, die nog onder de loep liggen. Tot de mogelijke voordelen voor lichaam en hersenen behoren anti-inflammatoire en antifungale effecten en een positieve werking op het centraal zenuwstelsel. De meest interessante eigenschap van is echter waarschijnlijk het vermogen om botgenezing te stimuleren.

Net als andere terpenen is 3-careen niet giftig, maar het veroorzaakt mogelijk wel irritatie als je het inhaleert. De toppen van de cannabisplant maken de stof aan als een van haar beschermende chemische verbindingen. De plant is er echter niet rijk aan. Ondanks de mogelijke therapeutische eigenschappen, waaronder het vermogen om vocht uit het lichaam te verdrijven, zoals speeksel, is het onder pleziergebruikers een controversieel terpeen.

BIEDT 3-CAREEN VERLICHTING BIJ ONTSTEKINGEN EN PIJN?

3-careen heeft mogelijk krachtige anti-inflammatoire eigenschappen. Onderzoek uit 1989 laat zien dat twee etherische oliën, die 3-careen en andere terpenen bevatten, snel werken bij acute ontstekingen[1]. Recent heeft een nieuwe studie naar de traditionele Chinese geneeskunst de werkzaamheid van etherische olie uit de Gynura procumbens bevestigd. Van oudsher gebruiken mensen dit om wonden mee te behandelen. Deze olie bevat pineen, 3-careen en limoneen. Het is getest op ratten om de anti-inflammatoire en antinociceptieve effecten vast te stellen. En de resultaten zijn opmerkelijk. Elk van de drie ingrediënten blijkt bij machte de opgewekte ontsteking te remmen. Daarbij treedt 3-careen tevens op als pijnstiller[2]. Gezien het in staat is inflammatie en gewrichtspijn te verminderen, onderzoeken wetenschappers nu of en hoe dit terpeen in te zetten is bij de behandeling van letsel en aandoeningen als artritis.

3-CAREEN STIMULEERT BOTGENEZING EN BOTGROEI

Onderzoek toont aan dat 3-careen behalve ontstekingsremmend ook in staat is botgenezing, botherstel en botgroei te stimuleren. Met name ten gevolge van ondervoeding en kwetsuren. In het lab-onderzoek zijn de effecten van verschillende natuurlijke verbindingen op ossificatie vergeleken. Daarbij heeft men ontdekt dat 3-careen de groei en mineralisatie[3] van botcellen sterk stimuleert. Hoewel de biochemische werking vooralsnog onbekend is, is het goed mogelijk dat de werkzaamheid van 3-careen bij botstofwisseling binnenkort in te zetten is voor voedingssupplementen en zelfs nieuwe geneesmiddelen.

Het medicinaal belang van deze resultaten bouwt voort op de reeds in het lab bewezen botgenezing door cannabinoïden. Hiermee is het potentieel van het entourage-effect nogmaals bevestigd. Samen met CBD, THC en andere cannabisplantverbindingen, gaat 3-careen misschien wel onderdeel uitmaken van een preventie- en behandelingsstrategie voor osteoporose en andere aandoeningen. Denk aan artritis, slijmbeursontsteking en fibromyalgie.

Carene

3-CAREEN IS EEN ANTIMYCOTICUM

Jeneverbes-etherische olie bestaat hoofdzakelijk uit pineen en 3-careen. In onderzoek is gekeken naar de werkzaamheid ervan om schimmelinfecties te bestrijden[4]. Denk hierbij aan Candida- en Aspergillus-soorten en dermatofyte schimmels die huid-, haar- en nagelinfecties veroorzaken. Het onderzoek toont een antifungale activiteit aan van de olie en 3-careen blijkt daarbij een fundamentele verbinding te zijn. De resultaten benadrukken dat deze olie en andere etherische oliën met gelijksoortige verbindingen, een therapeutisch alternatief zijn tegen dermatofytose en andere mycotische infecties. Fungale weerstand tegen antimycotische verbindingen en het kleine aantal remedies, leidt tot het verlangen naar alternatieve therapieën. Deze resultaten zijn daarbij bemoedigend voor meer klinisch onderzoek naar terpenen.

3-CAREEN IN DE CANNABISPLANT

Er zijn aanwijzingen dat 3-careen reageert op het centraal zenuwstelsel als je het in hoge concentraties toedient. Mogelijk stimuleert het daarbij je geheugen en het vermogen om je dingen te kunnen herinneren. Dat is wellicht goed nieuws voor iedereen. En dus niet alleen voor Alzheimerpatiënten die cannabis mogelijk in de toekomst gaan gebruiken. Echter, omdat 3-careen bij machte is overtollige vloeistoffen uit het lichaam af te voeren, zoals tranen, slijm, zweet en zelfs menstruatiebloed, is het wellicht niet voor iedereen geschikt. Zo leidt het waarschijnlijk tot een droge mond, kriebel in de keel en rode ogen, wat we vaak in verband brengen met het roken van cannabis. Er zijn ook nog andere factoren in het spel bij deze effecten, maar cannabisvariëteiten met een hoog gehalte 3-careen zouden wel eens geschikter kunnen zijn voor de medicinale gebruiker dan voor recreatieve gebruikers. Toch is dit terpeen in staat de anti-inflammatoire eigenschappen van cannabinoïden een boost te geven. Daarbij biedt een evenwichtig terpenenprofiel met 3-careen mogelijk ook voordeel voor plezierrokers en niet alleen voor mensen die kampen met ontstekingen.

De gehaltes terpenen van planten variëren, afhankelijk van de omgevingsfactoren. Alle cannabisvariëteiten maken echter hogere concentraties van bepaalde terpenen aan. Ben je op zoek naar dit terpeen? Kies dan variëteiten met een zoet, "dennenachtig" en aardachtig aroma.

Twee cannabisvariëteiten met een hoog gehalte 3-careen zijn Lemon Shining Silver Haze en Skunk XL. De eerstgenoemde is overduidelijk een "citroenige" variëteit. Deze is bovendien gezegend met de anti-depressieve werking van limoneen. Haar THC-productie is ook hoog. Skunk XL is een grote, snelbloeiende plant en een klassieke kruising tussen indica en sativa met een gebalanceerd terpenenprofiel. Welke variëteit je ook kiest, zorg ervoor dat je je vape-sessie begint op een lagere temperatuur dan de kookpunten van de meest aromatische en vluchtige terpenen.

External Resources:
  1. Europe PMC http://europepmc.org
  2. Anti-inflammatory and Antinociceptive Effects of Active Ingredients in the Essential Oils From Gynura Procumbens, a Traditional Medicine and a New and Popular Food Material - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Low concentration of 3‐carene stimulates the differentiation of mouse osteoblastic MC3T3‐E1 subclone 4 cells https://onlinelibrary.wiley.com
  4. Antifungal activity of Juniperus essential oils against dermatophyte, Aspergillus and Candida strains http://agris.fao.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.