By Max Sargent


Het geslacht van wietplanten bepalen is een must voor alle kwekers. Tenzij je het gewoon leuk vindt om planten te zien groeien en de uitkomst je niet veel uitmaakt, moet je het geslacht van je planten bepalen. Zelfs met gefeminiseerde zaden is het verstandig om elke plant te controleren, omdat er soms een mannelijke of hermafrodiete plant tussen kan zitten, wat je hele oogst kan verpesten.

Naast het redden van vrouwelijke planten van opbrengstverlagende bestuiving, is geslachtsbepaling belangrijk voor breeders die juist mannelijke planten willen selecteren voor het veredelen. Deze handleiding richt zich op hoe je het geslacht van je wietplanten zo vroeg mogelijk nauwkeurig kunt bepalen.

Pre-bloeifase: het cruciale moment

Je kunt beginnen met het identificeren van het geslacht van een wietplant zodra deze de pre-bloeifase ingaat. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen om problemen te voorkomen, dus je moet weten wanneer je moet beginnen met onderzoeken!

Male vs Female cannabis plant
Mannelijke vs Vrouwelijke cannabisplant

Wanneer kun je het geslacht van de plant voor het eerst identificeren?

Het geslacht van wietplanten kun je voor het eerst bepalen tijdens de pre-bloeifase, meestal zo’n 4–6 weken in de vegetatieve fase. Hoewel dit aanzienlijk kan verschillen tussen soorten, planten en kweekruimtes.

Binnen begint de voorbloei zodra je de lichtcyclus naar 12/12 schakelt. Hoewel de meeste telers dit na ongeveer 4–6 weken doen, kan het in principe op elk moment gebeuren.

Buiten gebeurt dit ergens midden in de zomer, wanneer de daglichturen beginnen af te nemen en het lichtspectrum roder wordt. Om je planten op het juiste moment te scheiden, moet je ze dagelijks controleren vanaf eind juni. De meeste planten groeien snel tijdens de pre-bloei/vroege bloeifase, wat een goede aanwijzing kan zijn.

Autoflowers zijn hierop een uitzondering; ze beginnen gewoon te bloeien na een vooraf bepaalde tijd - meestal tussen de 2 en 4 weken, afhankelijk van de soort in kwestie.

Hoe bepaal je het geslacht van planten met pre-toppen

Zodra een wietplant de pre-bloeifase ingaat, zal deze pre-toppen beginnen te ontwikkelen bij de knopen. Knopen zijn de punten waar de takken de stam raken. Kleine uitgroeisels zullen in deze ruimtes verschijnen en afhankelijk van hun vorm kun je het geslacht van de plant als mannelijk, vrouwelijk of hermafrodiet identificeren.

 • Vroege tekenen van mannelijke planten

Mannelijke pre-toppen verschijnen meestal als kleine, ronde balletjes in clusters bij de knopen. Deze zullen uiteindelijk uitgroeien tot stuifmeelzakjes die aan de plant hangen als ze niet worden verwijderd. In een verder gevorderd stadium lijken ze op testikels. Probeer ze in de vroege stadia te identificeren, wanneer ze als kleine knobbels verschijnen en vervolgens clusters van balletjes vormen.

Tips voor het identificeren van mannelijke pre-toppen

 • Locatie: controleer eerst de bovenste delen van de plant, omdat mannelijke pre-toppen daar vaak eerder verschijnen.
 • Grootte en vorm: zoek naar bolvormige, gladde structuren zonder haartjes.
 • Timing: mannelijke pre-toppen verschijnen meestal een week of twee eerder dan vrouwelijke pre-toppen.
Male cannabis plant
Mannelijke cannabisplant
 • Vroege tekenen van vrouwelijke planten

Vrouwelijke pre-toppen verschijnen als kleine, peervormige structuren met een paar heldere/witte haartjes (stempels) die eruit steken. Deze stempels zijn het belangrijkste en eenvoudigste teken om op te letten. Als een plant stempels heeft, is het een vrouwelijk exemplaar of mogelijk een hermafrodiet, maar zeker geen mannelijke plant. Naarmate de planten rijpen, dienen de stempels om pollen op te vangen die door de lucht verspreid worden — dit is hun functie.

Tips voor het identificeren van vrouwelijke pre-toppen

 • Locatie: inspecteer de knopen waar de takken de hoofdsteel kruisen.
 • Grootte en vorm: zoek naar peervormige structuren met witte haartjes.
 • Timing: vrouwelijke pre-toppen verschijnen meestal iets later dan mannelijke pre-toppen.
Female cannabis plant
Vrouwelijke cannabisplant

Wat te doen met hermafrodieten?

Sommige strains hebben de neiging om zich te ontwikkelen tot echte hermafrodieten, waarbij ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben vanaf het moment dat ze beginnen te bloeien. Deze kunnen moeilijker te herkennen zijn, waardoor ze je kunnen verrassen .

Echte hermafrodieten ontwikkelen eerst mannelijke stuifmeelzakjes, maar zullen een week later ook stempels beginnen te ontwikkelen. Het goede nieuws is dat ze hun mannelijke geslachtsorganen eerst ontwikkelen, dus hopelijk kun je deze identificeren voordat de stempels beginnen te verschijnen. Herma's kunnen zichzelf en andere planten bestuiven, dus je wilt ze verwijderen tenzij je op deze manier wilt kweken.


Hoe onderscheid je vrouwelijke en mannelijke planten?

Naarmate de planten rijpen, worden de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke planten duidelijk. Tijdens de cruciale pre-bloeifase zijn de verschillen echter subtieler en moet je je gewas goed in de gaten houden. De belangrijkste dingen om op te letten zijn:

 • Vrouwelijke planten hebben stempels, mannelijke planten niet; dit is de gemakkelijkste manier om het geslacht van planten te bepalen.
 • Mannelijke planten ontwikkelen zich eerder dan vrouwelijke planten. Dit is over het algemeen waar, maar is alleen betrouwbaar als je enkel planten van dezelfde strain kweekt, die onder dezelfde omstandigheden groeien. Vertrouw hier niet alleen op.
 • Mannen ontwikkelen haarloze balletjes.

Kun je het geslacht vóór de pre-bloeifase bepalen?

Mannelijke en vrouwelijke planten zijn niet te onderscheiden voordat ze de pre-bloeifase ingaan. Voor kwekers die eerder het geslacht van hun planten willen weten, is er echter één methode die kan worden gebruikt. Het is wel vrij arbeidsintensief en vereist meer ruimte, dus het is alleen aan te raden voor breeders die het van tevoren moeten weten.

Het houdt in dat je van elke plant een stek neemt, deze stekken opkweekt en ze eerder dan de rest van je kweek in bloei zet, zodat je het geslacht kunt bepalen.

De stekmethode

 1. Markeer elke plant en de bijbehorende pot voor de stek. Je moet zorgvuldig noteren welke stek van welke plant komt, anders weet je misschien niet meer welke welke is.
 2. Om een stek te nemen, snijd je een tak met ten minste twee knopen van elke plant.
 3. Plaats de stek in een wortelmedium en zorg voor voldoende licht en water.
 4. Zodra de wortels zijn ontwikkeld (na ongeveer twee weken), schakel je de lichtcyclus naar 12 uur licht en 12 uur duisternis om de bloei te induceren.
 5. Houd de stek in de gaten voor pre-toppen om het geslacht te bepalen. De stek zal hetzelfde geslacht hebben als de moeder- (of vader)plant.
Cloning cannabis

Waarom het geslacht bepalen belangrijk is voor wietkwekers

Het geslacht van je wietplanten bepalen is een zeer belangrijke stap, zelfs als ze allemaal vrouwelijk zouden moeten zijn. Als je dit nalaat, kan het je hele kweek ruïneren. Doe dus wat moeite om later teleurstellingen te voorkomen.

Maximaliseren van de opbrengst door bestuiving te voorkomen

Uiteindelijk willen de meeste telers een grote oogst. Het nauwkeurig bepalen van het geslacht van planten vergroot de kans hierop, omdat het verwijderen van mannelijke planten voorkomt dat ze vrouwelijke planten bestuiven, die anders zaden gaan produceren in plaats van sterke toppen.

Het betekent ook dat je geen ruimte en middelen verspilt aan het kweken van mannelijke planten, waardoor je in plaats daarvan meer vrouwelijke planten kunt kweken.

Selectief veredelen

Voor breeders maakt het kennen van het geslacht van de planten het mogelijk om nieuwe strains met gewenste eigenschappen te creëren. Je kunt je kweek opdelen in mannetjes en vrouwtjes, goed opletten voor de exemplaren die je het meest aanspreken en deze vervolgens kruisen. Het geslacht zo vroeg mogelijk bepalen stelt je in staat om de meest geïnformeerde besluiten te nemen met betrekking tot het veredelen.

Mannelijk, vrouwelijk en hermafrodiet: wat moet je weten?

Het begrijpen van de verschillen tussen mannelijke, vrouwelijke en hermafrodiete planten is cruciaal voor een effectieve cannabiskweek, of je nu grote opbrengsten wilt of nieuwe soorten wiet wilt ontwikkelen. Zodra de planten de pre-bloeifase ingaan, kun je hun geslacht bepalen, en je moet niet te lang wachten. Afhankelijk van de soort en je kweekruimte, varieert de mate van controle die je hebt over het begin van de pre-bloeifase. Met de bovenstaande tips zou je echter snel genoeg het geslacht van de plant moeten kunnen identificeren!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.