Op veel plaatsen in de wereld en in verschillende staten van Amerika is de recreatieve consumptie van cannabis gelegaliseerd. Dat trekt een heel apart soort toerisme aan. Hoewel je in Amsterdam het "Anne Frank Huis" en het "Van Gogh Museum" kunt bezoeken, zijn dit niet de belangrijkste trekpleisters. Nederland is de afgelopen jaren bekend geworden vanwege het cannabis toerisme. Zo erg zelfs dat als een vriend die niet blowt je vertelt dat hij/zij er op vakantie heen gaat jij automatisch "waarom dat dan?" vraagt.

Cannabis is niet helemaal legaal hier in Nederland. Op straat roken, is ook niet toegestaan. Gelukkig vind je er veel "coffeeshops". Die zijn een bezoekje tijdens je vakantie in eigen land dubbel en dwars waard. Dat zie je in Amerika niet. Het kopen en gebruiken van recreatieve cannabis is in sommige staten legaal. Maar je wordt wel geacht het thuis te consumeren. Daarom ontstaat er nu het zogenaamde "Bud & Breakfast" concept. Hiermee wordt ingespeeld op een hele nieuwe marihuana nichemarkt.

bud and breakfast canna-toerisme

WAT IS DIT VOOR WEBSITE?

Ironisch genoeg ging deze stoner versie van Airbnb op 1 april in de lucht. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Toeristen kunnen op deze site onderdak vinden in wietvriendelijke accommodaties over de hele wereld. De uitdrukking "wietvriendelijk" behoeft enige uitleg voordat je een feestelijke joint in een B&B opsteekt. Als je de website en de locaties goed doorspit, zie je dat niet iedere aanbieder het toestaat om binnen te roken. Buiten roken, mag je overal. Er zijn er slechts enkele waar je in je kamer of in de lounge mag roken.

Sommige van deze B&B's geven aan "vriendelijk" een geheel nieuwe betekenis. Er zijn er zelf bij waar de gasten toppen gepresenteerd krijgen. "Inclusief cannabis" wordt op de pagina van deze aanbieders vermeld. Tevens zie je vermeldingen als "Alleen Vaporizers", "Binnen Roken" en zelfs "Inclusief Vaporizer". Het platform voorziet je van zeer gedetailleerde informatie over de Bud & Breakfast waar je wilt verblijven. Dat is allemaal reuze handig om te weten voordat je je biezen pakt en met je kruid naar een onbekende bestemming afreist.

De aanbieders geven je ook de adressen van dichtbij gelegen dispensaria en stellen je op de hoogte van wietvriendelijke evenementen in de omgeving. Sommigen nemen je zelfs mee op sleeptouw om de stad te verkennen. Dat is een fantastische manier om mensen te ontmoeten. Ook ontdek en leer je op die manier meer over een stad die je nooit eerder hebt bezocht.

Er is elke maand wel een cannabis-evenement aan de gang in de legale gebieden. Bezoekers en zakelijke vertegenwoordigers hebben dan een accommodatie nodig. Dit is een uitstekende manier om te netwerken en gelijkgestemden te ontmoeten. Het is lastig om iemand die geen cannabis gebruikt te vinden in B&B's zoals deze. Het uitwisselen van kennis en iets opsteken van mensen uit de industrie gebeurt niet vlug in een conventioneel hotel.

cannabis-toerisme bnb

WAAROM IS DIT LEGAAL?

Vanwege de Amerikaanse wetgeving mag er in openbare ruimtes niet gerookt worden. Zelfs niet in de legale staten. Helaas vallen hier ook koffietenten en hotels onder. Mensen vonden echter wat mazen in de wet. Bed & Breakfasts worden als privé eigendom beschouwd wanneer de eigenaren ze verhuren.

Dat zorgde voor een kans en gaf Joel Schneider het idee voor een "Bud & Breakfast"; een wietvriendelijke B&B-keten in Colorado. Hij werd eens geïnterviewd door CNBC over zijn cannabis-gewoonten als hij in een hotel verbleef. Schneider zei: "Zit ik me daar toch in de badkamer te verstoppen, handdoek voor de deur tegen de rook, met de douche aan. Je kon negens roken en er was geen barst aan."

EEN NIEUW TOERISTISCH CONCEPT

Joel Schneider was een Wall Street-advocaat voordat hij zijn nieuwe marihuana B&B opende. Dit deed hij toen zijn kinderen waren afgestudeerd.

Zijn nieuwe zaak floreerde snel en wint nog steeds aan populariteit. Nadat ze uitbreidden naar drie panden liepen de inkomsten voor Joel en zijn vrouw op tot $110.000 (€93.521) per maand. Vanwege dit doorslaande succes denkt het stel er nu over om in de toekomst in andere legale staten aan franchise te gaan doen. Dat is een uitstekend plan als we de bezettingsgraad bekijken. De meeste weekenden zijn volgeboekt. En de reserveringen voor de nationale stonerdag, 20 april, worden al een jaar van tevoren geboekt. Maar het ging voor dit stel niet allemaal van een leien dakje.

Het financiële aspect van het runnen van een bedrijf in de cannabisindustrie blijft altijd lastig. Banken en creditcardbedrijven verdenken deze zaken vaak van het witwassen van geld. Vanwege deze verkeerde aannames is het moeilijk voor cannabis gerelateerde bedrijven om hun plannen ten uitvoer te brengen.

De B&B had oorspronkelijk een "Bud Bar" voordat ze aangeklaagd werden door de plaatselijke gezagsuitvoerders. Omdat ze de gasten een rekening presenteerden werd er gedacht dat men zonder vergunning cannabis verkocht.

Maar Darrel Hoffman, eigenaar van "Bed and Breakfast 420", wordt niet met veel problemen geconfronteerd. Darrel voorziet zijn klanten dagelijks van een grammetje toppen. Hij is nog niet in de problemen gekomen. We hopen dat dit ook nooit gebeurt. Wat een vriendelijk gebaar.

bed and breakfast 420 canna-toerisme

DE TOEKOMST VAN HET CANNA-TOERISME

Het is op alle fronten duidelijk dat dit een echte trend aan het worden is. En als de behoefte eenmaal groter wordt, neemt ook het aanbod toe. Hotelketens merken dit vanzelf op en gaan zich afvragen waarom ze niet hetzelfde zouden doen. Legalisering wordt aangestuurd en er zullen vragen gesteld worden. Dat is positief want nieuwe takken in de industrie bloeien erdoor op.

Behalve van de beleidsmakers hangt de toekomst van deze industrie af van ons, de klanten. Het is onze taak als stoners om dit soort activiteiten te promoten. Met man en macht. Als dit een succes wordt, geeft dat een positief signaal af en verdwijnen de laatste stigma's.

We hopen dat je deze nieuwe tak van toerisme eens gaat ontdekken. Je hebt gegarandeerd een leuke tijd. Heel veel rookplezier op je volgende stoner vakantie!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.