By Max Sargent

Cannabis Cups zijn de ideale aangelegenheid om de prestaties van individuen en bedrijven in de cannabisindustrie in het zonnetje te zetten. Tijdens deze evenementen komt de cannabiswereld bijeen om te vieren waar ze het meest van houden: wiet! Tegenwoordig bestaan er talloze prijzen, competities en exposities, maar nog niet zo lang geleden was dit niet het geval.

Hieronder gaan we in op de geschiedenis van Cannabis Cups, staan we stil bij de huidige ontwikkelingen en bekijken we wat ze in de toekomst zouden kunnen betekenen. Ook blikken we terug op de prijzen die Royal Queen Seeds de afgelopen jaren heeft gewonnen!


Geschiedenis van Cannabis Cups

Cannabis Cups zijn nog geen veertig jaar oud en daarmee een vrij recent fenomeen. We hoeven dus niet heel ver terug in de tijd te gaan om hun geschiedenis en ontwikkeling te onderzoeken. Wellicht dat andere culturen op hun eigen, gelijkwaardige manier de wietplant hebben geëerd, maar voor het gemak gaan wij het over de eigentijdse, kapitalistische evenementen hebben.

First Cannabis Cup

Oorsprong

Cannabis Cups speelden zich aan het einde van de jaren tachtig in de underground af. Ze brachten daarbij vooral illegale kwekers en gebruikers samen. Deze evenementen waren in de eerste plaats bedoeld om de cannabiscultuur in het zonnetje te zetten. Daarnaast werd het beste dat de industrie te bieden had geëtaleerd. De allereerste Cannabis Cup was een initiatief van Steven Hager van het tijdschrift High Times en vond plaats in november 1988 in Amsterdam.

Hoewel het evenement plaatsvond in Amsterdam, waar wiet in de jaren tachtig soort van gedoogd werd, waren dergelijke evenementen nog steeds een riskante onderneming. Wiet was tenslotte officieel een illegale drug. Ondanks dit kan het worden gezien als een mijlpaal in de cannabiscultuur. Het was een van de eerste keren dat liefhebbers publiekelijk samenkwamen om hun liefde voor de wietplant op een georganiseerde en semi-officiële manier te delen.

Ontwikkeling en regulering

In de loop der jaren zijn Cannabis Cups geëvolueerd van geheime bijeenkomsten tot veelbesproken en gereguleerde evenementen. Samen met de geleidelijke legalisering van wiet in verschillende delen van de wereld zijn deze evenementen meer mainstream geworden. Ze bereiken inmiddels een wereldwijd publiek en trekken deelnemers uit de hele cannabisindustrie aan.

Tegenwoordig zijn er Cannabis Cups en exposities over de hele wereld. Dit varieert van grote namen, zoals de High Times Cannabis Cup, tot kleinere, intiemere bijeenkomsten. Waar ter wereld je ook bent, er is vrijwel altijd wel een evenement gaande!

Soorten Cannabis Cups

Cannabis Cups hanteren meestal een soortgelijk schema, met verschillende categorieën en criteria. Vaak draait het om de beste cannabistoppen, de beste van cannabis afgeleide producten en de beste strains van dat moment.

Categorieën en beoordelingscriteria

Elke Cup heeft zijn eigen categorieën en beoordelingscriteria. De manier waarop we wiet kweken en consumeren, is daarbij continu aan verandering onderhevig, dus die categorieën en beoordelingscriteria veranderen ook regelmatig.

Cannabis Cups kunnen tegenwoordig verschillende categorieën behelzen, waarbij bijvoorbeeld de beste soort, edible en het beste concentraat worden uitgelicht. De jury bestaat vaak uit experts uit verschillende sectoren van de cannabisindustrie. Zij beoordelen inzendingen op basis van sterkte, aroma, smaak en innovatie. De recente focus op terpenen-profielen en cannabinoïde-combinaties vereist echter een genuanceerdere interpretatie van de plant. Dit wordt dan ook weerspiegeld in de beoordelingscriteria.

Het zijn echter niet alleen toppen en concentraten wat de klok slaat. Er gaan namelijk ook prijzen naar het beste van het beste in de wereld van de cannabis breeding, zadendistributie, branding en PR, belangenbehartiging, kleding/merchandise en media. De categorieën op de Cannabis Cups groeien gewoon mee met de steeds groter wordende wietwereld!

De meest voorkomende categorieën bij Cannabis Cups zijn:

  • Beste indica-wiet
  • Beste sativa-wiet
  • Beste hybride wiet
  • Beste concentraten op basis van oplosmiddelen
  • Beste oplosmiddelvrije concentraten
  • Beste vaporizer pens en cartridges
  • Beste edibles
  • Beste sublinguale producten, capsules, tincturen en topicals
  • Beste zadenbank
  • Beste breeder
Best seedbank

Trends en recente winnaars

De afgelopen jaren zijn winnaars van een Cannabis Cup vooral soorten geweest met hoge THC percentages en suikerzoete smaakprofielen, omdat hier tegenwoordig veel vraag naar is. Veel strains die op deze evenementen de hoofdprijs in de wacht slepen, bevatten bijvoorbeeld 30% of meer THC of unieke smaken die doen denken aan snoep of gebak. Een recente bekerwinnaar die hier symbool voor staat, is Runtz, een wietsoort die vrij recent viral ging op sociale media.

Legendarische soorten en hun nalatenschap

Cannabis Cup-bekroonde soorten vormen de maatstaf voor de wiet van de toekomst. Zodra deze strains mainstream aandacht hebben gekregen, worden ze vaak als genetische basis voor andere wietsoorten gebruikt en bepalen ze meestal de trend in coffeeshops en bij zadenbanken. Neem bijvoorbeeld de zogenaamde ‘dessertsoorten’, waarbij Cup-winnaars met namen als ‘Cookies’, ‘Gelato’ en ‘Cake’ de toon zetten.

Legendarische, Cup-bekroonde soorten als White Widow, OG Kush en Amnesia Haze hebben inmiddels een legendarische status verworven, en de trends op het gebied van breeding aanzienlijk beïnvloed. Als je kijkt naar de genen van de populairste wietsoorten van tegenwoordig, kun je vrijwel niet om White Widow, Kush of Haze heen. Het enorme aantal soorten dat vandaag de dag verkrijgbaar is, komt verrassend genoeg voort uit een zeer select groepje cannabissoorten!

Moderne Cannabis Cups

Zoals gezegd, zijn er tegenwoordig talloze Cannabis Cups, maar een paar steken hun hoofd boven het maaiveld uit en worden bijzonder gerespecteerd. Wanneer een wietsoort, -product of -kweker op deze evenementen in de prijzen valt, kan het snel gaan met de populariteit.

Welke Cannabis Cup is het meest prestigieus?

Als eerste officiële Cannabis Cup sponsor en grote speler in de wietmedia is de High Times Cannabis Cup misschien wel de meest legendarische en meest prestigieuze Cannabis Cup. Dit evenement wordt inmiddels op verschillende locaties wereldwijd georganiseerd. Andere bekende evenementen zijn onder andere de Emerald Cup, de International Cannabis Awards en Spannabis, op de hielen gevolgd door de EMJAYS en de Highlife Cup.

De prijzenkast van Royal Queen Seeds

Royal Queen Seeds is al een aantal jaren een belangrijke deelnemer aan Cannabis Cups en winnaar van diverse prijzen. Onlangs hebben we op Spannabis 2024 de titel 'Beste zadenbank' gewonnen, iets waar we supertrots op zijn!

Andere prijzen die we hebben gewonnen, zijn onder meer:

International Cannabis Awards: Beste zadenbank/breeder (2024)
EMJAYS: Beste zadenbank (2023)
Spannabis: Beste zadenbank (2019)
Highlife Cannabis Cup: Reguliere cannabis gekweekt in aarde (2019)
Soft Secrets: Europese plant van het jaar – Nieuwe soorten (2019)
Indicasativa Trade Fair: Beste zadenbank (2019)

Maar er is meer! Dit zijn onze bekroonde wietsoorten:

Medical Mass
Royal Highness
El Patron
Euphoria
Royal Cookies
Royal Moby
Shining Silver Haze
Lemon Shining Silver Haze
Northern Light
Royal Gorilla
OG Kush
Critical

Normaal gesproken zijn we niet zo van het opscheppen, dus we laten het hierbij. Maar dat neemt niet weg dat we supertrots en vooral dankbaar zijn voor de waardering!

About Us Trophy Room

Cannabis Cups van de toekomst

De toekomst van de Cannabis Cups ziet er veelbelovend uit. De wietwetgeving lijkt in veel landen steeds soepeler te worden en er is een non-stop groeiende belangstelling voor de wietplant. Naarmate meer landen cannabis legaliseren, zullen de reikwijdte en omvang van deze evenementen waarschijnlijk ook toenemen. Bovendien zullen er steeds meer soorten en producten worden tentoongesteld, wat alleen maar veel goeds voor de cannabisindustrie belooft.

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten passen Cannabis Cups zich aan het veranderende consumentengedrag aan. Momenteel is er een groeiende belangstelling voor medicinale en welzijnsgerichte producten. Hoe deze trends toekomstige Cannabis Cups zullen beïnvloeden, blijft de vraag, maar we kunnen er zeker van zijn dat naarmate het consumentengedrag verandert, ook de criteria zullen veranderen.

Cannabis Cups: een veelbelovend toekomstperspectief

Cannabis Cups etaleren niet alleen het beste op het gebied van wiet, ze stimuleren ook innovatie. Bovendien gaan ze hand in hand met hogere kwaliteitsnormen in de sector. Deze evenementen zullen in de toekomst een cruciale rol blijven spelen bij het vormgeven van de cannabiscultuur. Ze zijn daarbij een weerspiegeling van de veranderingen die binnen de cannabis community plaatsvinden. Wij zijn een van de bedrijven die wat dat betreft voorop lopen, en zien de toekomst van de Cannabis Cups met veel belangstelling tegemoet!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.