By Luke Sumpter


Vitamines zul je niet binnenkrijgen, maar zelf een pijp maken van verschillende groentes en fruit is hartstikke leuk. Ontdek welke soorten het meest geschikt zijn voor dit doel en hoe het proces in zijn werk gaat!

Welke voordelen biedt het gebruik van groente of fruit als wietpijp?

Misschien staat je kast wel vol met extravagante glazen rigs, of rook je nooit iets anders dan een joint. Blowen met een zelfgemaakte bong van groente of fruit, is dan een leuke afwisseling. Het klinkt misschien merkwaardig of zelfs wanhopig om in je voorraadkast te zoeken naar een vrucht die je tot rookapparaat kunt ombouwen. Maar probeer het eerst voordat je een oordeel velt. De belangrijkste voordelen van het inkerven van pompoenen en appels om er high mee te worden zijn:

  • Het is goedkoop: een standaard acryl bong tik je vrij voordelig op de kop, maar een grote glazen rig of gedetailleerde pijp is zeker niet goedkoop. Rook je meestal joints of blunts en wil je graag iets anders proberen? Kijk dan eens in je fruitmand naar mogelijke alternatieven.
  • Het is leuk: er zijn maar weinig blowers die groente of fruit gebruiken als voornaamste manier om high te worden. Zie het meer als een leuke variatie op de standaard gebruiksmethode. Stel je voor dat je naar een feestje gaat om verschillende omgebouwde groente- en fruitsoorten aan te treffen, klaar om gerookt te worden.
  • Het is een betrouwbare noodoplossing: je hebt je bong vorige week kapot laten vallen en nu is ook nog eens je vloei op. Kijk dan eerst eens in de koelkast wat je nog hebt liggen, voordat je in pure wanhoop van een oude krant een bong gaat fabriceren. Spoiler alert: hierbij hoef je geen inkt te inhaleren.

Wat heb je nodig om een pijp van groente of fruit te maken?

Je het niet veel nodig om een stuk groente of fruit tot een bruikbare pijp om te bouwen. Naast een redelijk vaste hand, heb je onderstaand gereedschap en materiaal nodig. Een aantal van de hulpmiddelen zijn optioneel, maar maken het proces wel een stuk makkelijker. Dat geldt vooral als je een grote, stevige vrucht wilt bewerken, zoals een pompoen. Verzamel het volgende gereedschap:

  • Groente of fruit naar keuze
  • Pen
De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp
  • Boor
  • Metalen gaas
De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp
  • Keukenmes
  • Schroevendraaier
De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp

De beste wietpijpjes van fruit

Er zijn allerlei soorten fruit waar je een goede pijp van kunt maken. Om het simpel te houden, bespreken we de bekendste soorten fruit, omdat je deze waarschijnlijk wel in je keuken hebt. Onthoud dat je tamelijk vers fruit moet gebruiken dat stevig genoeg is. Met een te rijpe banaan of sinaasappel wordt het uiteindelijk gewoon een kleverige boel.

Een banaanpijp

Waarschijnlijk zou je nooit op het idee komen om uit een banaan te roken. Het kan raar lopen. Om dit tropische rookapparaat te maken, verzamel je een pen, een mes en een stukje metalen gaas. Daarnaast heb je een groengele banaan nodig die niet al te zacht is.

Snijd met het mes een dun plakje af aan een uiteinde van de banaan, zodat de schil verwijderd is en er wat van het vruchtvlees zichtbaar is. Gefeliciteerd, je hebt nu je mondstuk gemaakt. Daarna moet je aan het andere uiteinde een bowl uitsnijden, ongeveer op twee derde van de lengte van de banaan. Snijd nu een klein plakje van het uiteinde van de banaan aan de kant waar de bowl zit. Steek er een pen in, tot deze de bowl bereikt. Dit gat gebruik je als carb hole.

Steek de pen dan in het gat aan het andere uiteinde van de banaan dat je maakte voordat je aan de bowl begon. Duw hem er diep genoeg in om een tunnel naar de bowl te graven. Plaats vervolgens een metalen gaasje in de bowl om te voorkomen dat er kleine stukjes as door de pas gevormde steel komen.

Nu ben je klaar om te genieten! Vul de bowl met een beetje wiet, zet het mondstuk aan je lippen en neem een trek!

De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp

Een appelpijp

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een appelpijp te maken. Snijd met je mes een oppervlakkig gat (van ongeveer 1–2cm diep) aan de bovenkant van de appel. Gebruik vervolgens een pen om onderin de bowl een smalle tunnel tot aan het klokhuis te boren.

Met je pen maak je dan een tweede tunnel vanaf de zijkant van de appel tot het klokhuis, zodat de twee tunnels elkaar kruisen. Dit tweede gat dient als mondstuk. Herhaal deze stap van het proces aan de andere kant van de appel om een carb hole te maken. Plaats een stukje metalen gaas in de bowl, stop je wiet erin en aansteken maar!

De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp

Sinaasappelpijp

Als je een sinaasappelpijp wilt knutselen, raden we je aan om een externe bowl met een downstem te gebruiken. Zo voorkom je dat je wiet vochtig wordt. Neem de pen in je hand en steek hem dwars door de bovenkant van de sinaasappel tot aan het midden.

Maak daarna met behulp van de pen een tunnel die vanaf de zijkant van de sinaasappel naar het midden loopt. Doe dit ook aan de andere kant, zodat er een carb hole ontstaat. Steek vervolgens de downstem van je externe bowl in het gat aan de bovenkant. Haal een andere pen uit elkaar, zodat je een holle buis overhoudt. Steek deze in een van de tunnels aan de zijkant van de sinaasappel. Je hebt nu een zelfgemaakte fruitpijp die wat weg heeft van een steam chalice (maar anders werkt). Veel plezier!

Meloenpijp

Watermeloen. Galiameloen. Honingmeloen. Cantaloupe. Wat is er nu lekkerder dan op een warme zomermiddag van deze zoete en sappige vruchten te smullen? Toch zijn ze niet alleen heerlijk verfrissend. Je kunt er namelijk ook een uitstekende en interessante pijp van maken!

Om een sappige meloen tot zelfgemaakte pijp om te toveren, is een pen niet sterk en lang genoeg. Haal een grote schroevendraaier uit je gereedschapskist tevoorschijn en maak hiermee drie tunnels die samenkomen in het midden van de vrucht. Een aan de bovenkant en de andere twee aan de zijkanten (een voor het mondstuk en de andere voor de carb hole).

Natuurlijk kun je nu aan de bovenkant een bowl uitsnijden en gewoon beginnen met roken door het gat aan de zijkant. Maar om de ervaring te verbeteren, is het verstandig om de downstem van een externe bowl bovenop te plaatsen en een lege pen (of ander soort buisje) aan de binnenkant.

De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp

De beste wietpijpjes van groente

We hebben een aantal van de meest suikerzoete geschenken uit de natuur behandeld. Laten we de aandacht eens op groente vestigen. De onderstaande groentes zijn populaire ingrediënten in stoofschotels en salades. Maar je kunt er ook functionele pijpen van fabriceren.

Aardappelpijp

Zonder de nederige aardappel zouden we in een saaie wereld leven waar Franse frietjes en chips niet bestaan. Voor veel van onze voorouders was de aardappel lange tijd het belangrijkste gewas. Tegenwoordig zijn we in de comfortabele positie om de ondergrondse knol te gebruiken bij het blowen.

Om te beginnen, kies je de meest langwerpige aardappel die je maar kunt vinden. Aan een van de uiteindes snijd je een dun plakje af. Snijd daarna in de buurt van het andere uiteinde een bowl uit. Gebruik een schroevendraaier om een gat te boren vanaf het afgesneden uiteinde tot de uitgesneden bowl. Maak vervolgens een carb hole aan de andere kant van de aardappel. Bevestig een metalen gaasje, doe er wat van je favoriete strain in en begin met blowen.

Kalebas- of pompoenpijp

Kalebassen en pompoenen zijn van een andere orde, vooral als ze al een tijdje liggen. Om het van deze bijna steenachtige groentes (die technisch gezien vruchten zijn) te winnen, kun je het beste een boormachine met een lange boor gebruiken. Laat je niet teveel meeslepen om voor een enorme, prijswinnende pompoen te gaan. Want hoe groter de vrucht, hoe moeilijker het is om de tunnels goed te laten aansluiten.

Boor een gat direct in de bovenkant van de kalebas of pompoen. Haal de boor eruit en snijd aan de bovenkant van deze tunnel een bowl. Gebruik de boormachine opnieuw om nog een tunnel te maken die in het midden van de pompoen of kalebas uitkomt. Doe hetzelfde aan de andere kant om een carb hole te creëren. Inmiddels heb je wel in de gaten hoe de rest werkt. Plaats een gaasje, stop er je wiet in en blowen maar.

Avocadopijp

Een avocado tot pijp ombouwen, klinkt misschien absurd. Toch dient de vrucht niet alleen als basisingrediënt in guacamole, want ook als rookapparaat is het een echte ruwe bolster met blanke pit. Als je dol bent op avocado, weet je hoe snel de vrucht kan bederven. Daarom heb je voor dit project een vers, onrijp exemplaar nodig.

Gebruik een pen om aan de bovenkant van de avocado (het smalle deel) een gat te prikken. Duw de pen door tot deze de grote pit binnenin bereikt. Gebruik een theelepel of mes om de bovenkant van de tunnel te vergroten, zodat er een trechtervorm ontstaat.

Steek daarna de pen in de zijkant van de avocado tot deze uitkomt in het verticale gat. Duw de pen door tot hij er aan de andere kant uitkomt. Gebruik de ene kant als mondstuk en de andere kant als carb hole. Vul je bowl met wiet. Vanaf hier weet je wat te doen.

Komkommerpijp

Deze verfrissende zomergroente is niet alleen heerlijk verkoelende toevoeging aan salades. Als je geen rookwaar bij de hand hebt, of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, kun je met een komkommer ook prima je favoriete soorten wiet roken. Je hebt ook nog verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt de Japanse of Amerikaanse soorten gebruiken om een grote pijp te maken, of de Engelse en Perzische komkommers voor een kleinere variant.

Om je komkommer te transformeren tot een bruikbare pijp, moet je aan een uiteinde met een lepel wat vruchtvlees verwijderen om een bowl te maken. Als je een langere komkommer gebruikt, moet je hem voor de volgende stap in tweeën snijden. Prik met een pen een gat door beide uiteindes van de komkommer, zodat de tunnels uitkomen in de bowl. Leg een metalen gaasje in de bowl, plaats je vinger op de carb hole en neem een trek.

Extra speciale wietpijpjes

We hebben verschillende soorten groente en fruit besproken waarmee je een functionele wietpijp kunt maken. Maar natuurlijk hebben we wat troeven achter de hand. Wil je je vrienden echt verrassen met iets nieuws en aparts? Probeer dan de volgende alternatieven.

Jalapeño-pijp

Ja, we maken geen grap. Dit is een goede manier om wat pit aan je ervaring toe te voegen. Begin met het verwijderen van de steel aan de bovenkant van de peper, zodat er een gat overblijft. Bijt vervolgens een klein stukje van het puntje van de jalapeño peper en geniet van de hitte. Gebruik een mes om een bowl uit te snijden. Zorg dat de diameter van je bowl kleiner is dan dat van je metalen gaasje. Nu kun je een ondiepe bowl vormen van het metalen gaasje om te voorkomen dat er wiet in de holle peper valt. Boor nu een kleine carb hole uit met behulp van een pen en maak je borst maar nat voor een vlammende trek!

De beste groentes en fruit voor een zelfgemaakte pijp

Fruitella-pijp

Wie is er niet dol op de smaaksensatie die Fruitella's bieden? Maak een heel pakje Fruitella open en leg drie stuks apart. Steek de rest op een schroevendraaier, op dezelfde manier als je BBQ-vlees aan een spies rijgt. Zo ontstaat er een gat van gelijke grootte in het midden van elk stukje. Gebruik genoeg kracht, zodat de snoepjes aan elkaar plakken. Trek het stapeltje vervolgens van de schroevendraaier af. Dit stuk is de steel van je pijp.

Leg daarna twee van de resterende snoepjes op elkaar en steek de schroevendraaier door het midden. Deze structuur vormt de bowl.

In het overgebleven snoepje maak je met de schroevendraaier een gat in het midden en een extra gat aan een van de zijkanten. Dit eindstuk verbindt de steel van de pijp met de bowl en dient tegelijk als carb hole. Bevestig dit stukje op de pijp en steek als laatste de bowl op zijn plaats.

Je hoeft nu alleen nog maar wat wiet in de bowl te stoppen om van de mierzoete trekken te genieten.

De kunst van zelfgemaakte pijpjes en bongs

De bovengenoemde groentes en fruit (en snoepjes) zijn uiteraard enkele voorbeelden. Je hebt namelijk talloze opties om zelf pijpjes en bongs te maken; laat je creativiteit de vrije loop! Doe eens gek en experimenteer bijvoorbeeld met courgette, peer, pastinaak, wortel, kool of zelfs andere soorten snoep. Maak foto's van je creaties, laat ze aan je vrienden zien en gooi de gebruikte vruchten op je composthoop, zodat je planten maanden later nog van de voeding profiteren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.