By Adam Parsons

De nieuwe comedy "Disjointed", van Chuck Lorre, vertelt het verhaal van Ruth Whitefeather Feldman, de eigenaresse van een cannabis dispensarium. Ruth, gespeeld door Academy Award winnares Kathy Bates, is een cannabis activist die opereert in de legale markt van Californië. Ze voegt de daad bij het woord en opent haar eigen wietshop in Los Angeles. "Ruth's Alternative Caring" is de centrale omgeving waarin de gebeurtenissen van de serie plaatsvinden. Ondersteunende personages bestaan uit het personeel van het dispensarium en de klanten.

Deze multicamera sitcom combineert een huidig probleem met old school enscenering. Het lijkt op een zeer traditionele comedy die zomaar dertig jaar geleden gefilmd had kunnen zijn. Dit is een stijl die Netflix ook heeft geïmplementeerd in andere series, zoals "The Ranch" en "One Day at a Time". Het format blijft absoluut trouw aan het klassieke stoner stereotype. En of je er nu van houdt of niet, er is geen tekort aan klassieke grappen over het verlies van het kortetermijngeheugen en de munchies.

DE PERSONAGES

Aan het begin van de serie keert Ruth's overijverige zoon Travis terug van business school om zijn moeder te helpen de winkel te runnen. Tussen deze twee personages vindt een zeer interessante botsing van opvattingen plaats. Aan de ene kant probeert de proactieve Travis innovatieve technieken te implementeren om de winstmarges te verhogen. Ruth is echter een traditionele stoner die bang is dat zakelijke groei betekent dat ze moet veranderen in "The Man".

De serie introduceert dan nog een groot contrast met het personage van Carter. Hij speelt een beveiliger die in Irak diende en sindsdien lijdt aan PTSS. Hoewel cannabis vaak wordt gebruikt om mensen met PTSS te behandelen, heeft Carter nog nooit gerookt. Ook maken we kennis met drie andere personages: meester kweker Pete (die tegen zijn planten praat) is een liefdevol personage dat een hoognodige hippie vibe toevoegt. Dan is er nog Jenny, een Chinees meisje dat worstelt met het feit dat ze gestopt is met haar medische opleiding om in Ruth's winkel te werken en dat niet tegen haar familie durft te vertellen. Het laatste personeelslid is Olivia, die een interessante chemie heeft met Travis en er een vrij ontspannen kijk op het leven op nahoudt.

De serie blijft nieuwe personages aanvoeren. Zo is er antagonist Tae Kwon Doug, eigenaar van een Taekwondo-sportschool, die het niet fijn vindt het winkelcentrum te moeten delen met een dispensarium. En dan zijn er nog de klanten. Hieronder vinden we een moeder die het leven weer ziet zetten dankzij cannabis en twee YouTubers die veel wiet kopen bij Ruth. Dank en Dabby, de twee internetsensaties van de serie, zorgen voor een interessant subplot en veel kijkers vinden dat dit het beste deel is.

Disjointed Netflix

Disjointed. Photo: Robert Voets/Netflix

DE MENINGEN VAN CRITICI EN DE KIJKERS

Over het algemeen zijn de beoordelingen niet echt positief. Veel zijn in feite ronduit slecht. De algemene mening is dat de serie geen diepte toevoegt aan de personages en de verhaallijn. De New York Times noemt het "een rommelige comedy die nergens thuis lijkt te horen." Hoewel dit vrij cru klinkt, gaf Metacritic een Metascore van 43 (van de 100), gebaseerd op 22 kritieken.

De serie bestaat uit een vrij simpel verhaal en neemt weinig risico's. Met een oppervlakkig plot faalt de serie om de diepere problemen van cannabis consumptie en de industrie te behandelen. Er ontstaan natuurlijk duidelijke problemen als je een cannabis dispensarium probeert te draaien. En we zouden graag zien hoe de personages omgaan met de vluchtige toestand van de federale cannabis wetgeving in Amerika. In plaats daarvan houdt Disjointed zich meer bezig met onderbroekenlol.

Maar de kijker lijkt de mening van de critici niet helemaal te delen. Met een gebruikersscore op Metacritic van 72, gebaseerd op 79 beoordelingen, lijken mensen toch van de serie te genieten. IMDb laat een score zien van 6,5, met bijna 4000 beoordelingen.

Over het algemeen vonden we de serie grappig, maar we rolden niet over de vloer van het lachen. Het zorgde in elk geval voor fijne entertainment tijdens een avondje roken. Hoewel we het eerste seizoen niet nogmaals bekijken, wagen we ons waarschijnlijk wel aan het tweede seizoen.

HOE DE SERIE CANNABIS PORTRETTEERT

Hoewel dit een vrij traditioneel geschreven serie is, wordt cannabis op een zeer moderne manier geportretteerd. Er is zelfs een wiet consultant ingehuurd om te zorgen dat de feiten daadwerkelijk kloppen. Een ding is echter zeker en dat is dat de serie geen recht doet aan de stoner cultuur.

Ruth's Alternative Caring verkoopt cannabis toppen, extracten, edibles en allerlei parafernalia. Dit is zeer positief omdat het de kijker laat zien dat cannabis niet alleen draait om joints en waterpijpen. De serie helpt de beginner begrijpen dat er veel meer opties zijn. Ook wordt duidelijk dat het verdampen van toppen en/of extracten tot de gezondere mogelijkheden behoren. Dit helpt om een einde te maken aan het stigma en is zeker voordelig voor de industrie.

Dat gezegd hebbende, worden stoners niet als functionele en verantwoordelijke volwassenen neergezet in de serie. Er zijn genoeg alledaagse mensen die er simpelweg voor kiezen hun leven te verrijken met cannabis. Maar de serie is absoluut geen diepe karakterstudie van de moderne consument. Zelfs Travis (de zoon van Ruth), die zogenaamd het "verantwoordelijke personage" is, vergeet nog steeds zijn taken. Omdat hij zit te roken of omdat hij te high is. We snappen best dat deze aanpak waarschijnlijk winstgevender is en de verwachte reacties oproept van de kijker. Het is alleen jammer om te zien dat een serie, die zoveel zou kunnen veranderen, zo weinig doet. Hopelijk komt hier de komende seizoenen verandering in. Maar voor nu is het wat het is.

WAT DIT BETEKENT VOOR DE INDUSTRIE

Uiteindelijk faalt de serie om een baanbrekende representatie van cannabis in de media te zijn. Maar het is ook weer niet zo dat de serie helemaal geen impact heeft. Ze is alleen niet zo goed als ze had kunnen zijn. Maar het is zeker mogelijk dat een serie met een cannabis thema, van de maker van gigantisch populaire series als "The Big Bang Theory", “Two and a Half Men” en “Mike & Molly”, de industrie beïnvloedt.

Het is een enorme stap voorwaarts om van cannabis een vriendelijker, "standaard" substantie te maken die geen woede oproept bij tegenstanders. Het verspreiden van informatie naar het onwetende publiek is altijd een goede zaak. En helaas is de televisie in onze hedendaagse maatschappij een van de meest effectieve manieren om dit te doen.

Als we de realiteit even accepteren, zet Disjointed de cannabis gemeenschap in de spotlights en helpt de serie het stoner stigma verminderen. Zelfs al doet de serie weinig om de mening van kijkers over consumenten te veranderen, ze biedt wel een geactualiseerd perspectief op cannabis en op de vele voordelen en toepassingen. Wij als stoners kunnen uitsluitend dergelijke series bekijken, delen en constructief bekritiseren, zodat er in de toekomst betere worden gemaakt. We moeten afwachten wat de toekomst ons brengt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.