By Luke Sumpter

Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn er duizenden soorten wiet op de markt en allemaal vallen ze in een specifieke categorie. Twee van deze categorieën zijn F1-hybriden en heirloom strains. Maar hoe verschillen deze groepen van elkaar en welke voor- en nadelen hebben ze?


Wat is het verschil tussen F1 hybride- en heirloom wietzaadjes?

In de wereld van de wiet zijn F1 hybride-wietzaadjes een nieuw fenomeen. Deze zaden brengen zeer uniforme planten voort die ongelooflijke toppen boordevol terpenen en cannabinoïden produceren. Daarentegen behoren planten van heirloom zaden tot de oudste soorten wiet die er bestaan. Ze hebben niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook talloze moderne strains voortgebracht. Wat sterkte betreft, zijn heirlooms niet te vergelijken met F1's. Maar ze zijn wel een goede keuze voor breeding of als je een meer zelfvoorzienende kweker wilt worden.

Wat zijn F1 hybride-wietzaadjes?

F1-hybrides zijn robuuster, productiever en sterker dan standaard cannabis strains. Middels een intensief veredelingsprogramma, waarbij zuivere ingeteelde ouderlijnen (IBL's) worden gebruikt, worden zaden gemaakt die stabiele fenotypen opleveren. Buiten de cannabiswereld worden F1 hybride-zaden al jaren door professionele kwekers gebruikt. De gewassen die eruit voortkomen, leveren grotere opbrengsten op, of het nu om maïs, pompoen, sla of radijs gaat.

Het duurde echter veel langer voordat F1-hybriden hun intrede in de wereld van de wiet deden. Toch wisten de breeders van Royal Queen Seeds de code te kraken. Technisch gezien, zijn F1-hybriden geen 'strains'. In plaats daarvan zijn het nakomelingen van twee IBL's. Breeders moeten beide ouders blijven kruisen om dezelfde F1-afstammelingen te produceren.

Over het algemeen hebben F1 hybride-wietzaadjes een aantal belangrijke voordelen, waaronder:

  1. Uitstekende uniformiteit
  2. Grotere oogsten
  3. Betere ziekteresistentie
  4. Grotere hoeveelheden cannabinoïden en terpenen

Hoe worden F1 hybride-wietzaadjes gemaakt?

Zoals gezegd, komen F1 hybride-wietzaadjes tot stand door een complex veredelingsproces. Na het selecteren van twee verschillende ouders met gewenste eigenschappen, kruisen de breeders elke ouder met zichzelf tot er twee zuivere IBL's overblijven. Beide lijnen zijn sterk homozygoot, wat simpel gezegd inhoudt dat alle planten van een generatie veel dezelfde kwaliteiten hebben en daarom bijna identiek lijken.

Nadat de breeders twee IBL's hebben ontwikkeld, kruisen ze deze met elkaar. De nakomelingen van deze kruising worden de 'eerste filial-generatie' genoemd, of kortweg 'F1'. Na verloop van tijd veroorzaakt het breeden van een IBL een fenomeen dat 'inteeltdepressie' wordt genoemd, en dit resulteert in verminderde prestaties. Maar het kruisen van twee IBL's leidt tot een versterking van genen, waarbij er sprake is van hybride groeikracht.

F1's hebben kwaliteiten van beide ouders, maar vertonen ze op dezelfde manier. Daarmee zijn alle planten van dezelfde F1-kruising bijzonder uniform en dat maakt ze zeer aantrekkelijk voor zowel professionele als hobbymatige kwekers.

How are F1 Seeds Created?

Voorbeelden van F1 hybride-wietzaadjes

De eerste lichting echte F1-wiethybrides heeft geschiedenis geschreven: de uniformiteit en ziekteresistentie hiervan zijn ongekend. Ontdek hieronder drie van deze baanbrekende nieuwe wietzaadjes!

Milky Way F1

Milky Way F1

Deze sterke F1 autoflower stamt af van IBL's die afkomstig zijn van Blue Mammoth, Blue Dream en Sin Tra Bajo Auto. Met een hoogte van maar 55–75cm is Milky Way perfect voor mensen die onopvallend willen kweken. Een hoog THC-gehalte in combinatie met de terpenen farneseen, myrceen en pineen zorgt voor een sterke en creatieve high.

Milky Way F1
23_genetic background_1 Blue Mammoth x Blue Dream x Sin Tra Bajo Auto
25_flowering time_1 42 - 45 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Creatief, Euforisch, Fysiek Ontspannend
110_harvest 70 - 75 dagen na ontkieming

Koop Milky Way F1

 

Medusa F1

Medusa F1

Medusa F1 bevat niet alleen enorm veel THC, maar produceert ook genoeg CBG om je een indruk van deze nieuwe cannabinoïde te geven. Deze F1 autoflower raast in zeventig dagen door haar levenscyclus en behoudt een bescheiden hoogte van 60–90cm. Geniet van een smaak van bosbessen en munt, en een snelwerkende, slaperige stone.

Medusa F1
23_genetic background_1 Sugar Magnolia x American Beauty
25_flowering time_1 40 - 45 dagen
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Creatief, Fysiek Ontspannend, Gebalanceerd, Slaperig
110_harvest 70 - 75 dagen na ontkieming

Koop Medusa F1

Hyperion F1

Hyperion F1

Er heerst een grote hype rondom Hyperion F1 en dat is volkomen terecht! Deze autoflowering F1-hybride levert een astronomisch THC-gehalte en terpenen die zorgen voor een smaak van aarde, peper, dennen en kruiden. Zet je schrap voor heerlijke lachkicks en slaperige, bedwelmende effecten. Met een hoogte van maar 60cm na training, levert ze genoeg wiet op om je voorraadpotten volledig te vullen!

Hyperion F1
23_genetic background_1 Amnesia x Lemon x Sin Tra Bajo Automatic
25_flowering time_1 50 - 55 days
29_THC_1 THC: Zeer veel
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Motiverend, Slaperig, Vrolijk
110_harvest 80 - 85 dagen na ontkieming

Koop Hyperion F1

Wat zijn de voordelen van F1 hybride-wietzaadjes?

Neem maar van ons aan dat de moeite die het kost om F1 hybride-wietzaadjes te maken het zeker waard is. Op bijna alle vlakken scoren ze beter dan traditionele strains. Vanwege hun robuuste aard zijn ze ook bijzonder vergevingsgezind. Dat maakt ze perfect voor beginners die hun eerste stappen in het kweken van wiet willen zetten.

1. Hybride groeikracht

Hybride groeikracht wordt ook wel 'heterosis' genoemd en dit treedt op bij nakomelingen van twee IBL's. Deze unieke kwaliteit zorgt voor de uitmuntende prestaties van F1-hybriden. Wetenschappers proberen nog te achterhalen wat dit fenomeen precies veroorzaakt, maar het lijkt erop dat het onderdrukken van nadelige eigenschappen en nieuwe genencombinaties hierbij een rol spelen. Al met al resulteert hybride groeikracht in betere groei, vruchtbaarheid en uniformiteit.

2. Voorspelbaarder en stabiel

De ongekende uniformiteit van F1-hybriden maakt ze zeer populair voor de commerciële kweek. Het is namelijk veel makkelijker om grootschalig te kweken met planten die allemaal dezelfde hoogte, structuur en oogsten hebben. Daarnaast hoef je geen slecht presterende wietplanten te verwijderen, wat een hoop geld bespaart. Dit voordeel komt echter ook van pas voor hobbykwekers die altijd consistente resultaten willen. Omdat de planten zo uniform zijn, is het opkweken van F1-zaden goedkoper en makkelijker dan het gebruik van stekken.

3. Resistenter

Misschien doe je alles goed tijdens de groei van je planten, maar worden ze uiteindelijk toch ziek. Gelukkig beperken F1-hybrides het risico daarop. Omdat ze een groter aantal resistente genen van hun ouders hebben overgenomen, beschikken F1's over een hoge resistentie tegen ziektes. Bovendien zorgt de hybride groeikracht voor een verbeterde immuunfunctie.

4. Grotere oogsten

Veel wiettelers zijn dol op het hele proces van kweken, maar uiteindelijk draait het natuurlijk maar om één ding: de oogst. Hoewel traditionele strains vaak ook productief zijn, verschilt dit sterk per fenotype. De nieuwe genencombinaties en hybride groeikracht van F1-hybriden leiden daarentegen tot een hogere productiviteit en dus betere opbrengsten.

5. Verhoogde productie van cannabinoïden en terpenen

Cannabinoïden en terpenen vallen allebei in de categorie van secundaire metabolieten. Dit zijn stoffen die niet direct betrokken zijn bij de groei en reproductie van een plant, maar wel belangrijk voor de bescherming en overleving. De genen die zijn overgedragen van de inteeltlijnen worden op nieuwe manieren in de F1-hybriden gecombineerd. Dit resulteert in het coderen van enzymen[1] die voor de productie van secundaire metabolieten zorgen. Daardoor zijn F1-hybriden niet alleen beter beschermd tegen externe bedreigingen, maar hebben ze vaak ook sterkere effecten en smaken.

Wat zijn de nadelen van F1 hybride-wietzaadjes?

Het is nu duidelijk wat de belangrijkste voordelen van F1 hybride-wietzaadjes zijn. En ze zijn absoluut indrukwekkend, maar zitten er ook nadelen aan? Zoals met alles in het leven, hebben ook F1-hybriden enkele nadelen waardoor ze in bepaalde omstandigheden minder geschikt zijn.

1. Langdurig veredelen

Zoals we hebben uitgelegd, wordt er veel moeite gestoken in het veredelen van IBL's die nodig zijn om een generatie echte F1 hybride-wietzaadjes te produceren. En dat niet alleen, want de breeders moeten de ouderlijnen ook voortdurend in stand houden om dezelfde F1-hybride te kunnen blijven maken. Als er bijvoorbeeld een IBL ziek wordt en daardoor niet meer levensvatbaar is, dan kunnen ze niet meer dezelfde F1 creëren. Zoals je je misschien wel voor kunt stellen, vergt dit een hoop tijd, geld en moeite. Daarom zijn de meeste hobbykwekers waarschijnlijk niet in staat om hun eigen F1's te maken, en hiervoor afhankelijk van zadenbedrijven.

2. Niet geschikt voor hobby-veredelaars

Deze kille, harde feiten betekenen dat F1-hybriden voor de meeste hobbymatige breeders geen haalbare optie zijn. Hoewel niet onmogelijk, vereist het veel meer werk dan gewoon twee hybride soorten kruisen en middels 'pheno hunting' een moeder selecteren voor stekken. De voornaamste beperkende factoren zijn de kosten, ruimte en het materiaal.

3. Duurder

Het maakt niet uit wat je koopt, of het nu om kleding of computers gaat; betere producten zijn vrijwel altijd duurder. Hetzelfde geldt voor F1 hybride-wietzaadjes. De hoeveelheid tijd en geld die wordt gestoken in de productie van F1-hybriden en hun talloze voordelen betekenen ook dat deze zaden duurder zijn dan traditionele soorten.

4. Desinformatie

Er gaat veel desinformatie rond in de cannabisindustrie, of het nu gaat om het idee van 'strains' of termen als 'indica' en 'sativa'. Helaas gaat dat ook op voor F1 hybride-wietzaadjes. Als je wel eens online wietzaden hebt geshopt, ben je het woord 'F1' misschien al eens tegengekomen, terwijl echte F1-hybriden toen nog niet bestonden. Als het niet om daadwerkelijke F1's gaat, wordt hiermee simpelweg verwezen naar de eerste generatie van een kruising tussen twee hybriden, in plaats van tussen pure IBL's!

Buy F1 Hybrids

Wat is heirloom wiet?

Heirloom zaden zijn soorten die van generatie op generatie door kwekers zijn overgedragen. Ze kenmerken zich daarbij door een stamboom[2] binnen een familie of groep, met een geschiedenis van vijftig jaar of meer. Deze soorten worden doorgegeven en in stand gehouden vanwege hun gewenste kwaliteiten. Het zijn vrij bestoven planten die zich op natuurlijke wijze reproduceren, met zaden die soortecht zijn en dus nakomelingen opleveren die sterk op de ouderplanten lijken.

Voorbeelden van heirloom wietzaadjes

Heirloom wietzaadjes worden al lang gekweekt en door breeders als genetische basis gebruikt. Ze staan daarbij aan de wieg van een aantal bekende soorten. Dit zijn enkele beroemde heirloom strains:

  • Acapulco Gold: deze stimulerende strain is afkomstig uit het Mexicaanse Acapulco en beroemd vanwege haar peperachtige smaak en stimulerende stone. Breeders hebben deze soort gebruikt om talloze andere soorten te produceren.
  • Colombian Gold: nadat deze strain vanuit het gelijknamige land de wereld veroverde, werd ze snel populair vanwege haar scherpe terpenen en droegen haar genen bij aan de wereldberoemde Skunk #1.
  • Panama Red: deze oldschool dame zit boordevol THC en myrceen en is berucht geworden om haar intense en bijna psychedelische effecten.

Heirloom Cannabis

Wat zijn de voordelen van heirloom cannabis?

Heirloom zaden hebben de afgelopen eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de tuinbouw en landbouw. Maar ook tegenwoordig zijn ze nog populair bij veel kwekers, vanwege hun indrukwekkende stabiliteit en het feit dat ze soortecht zijn. Ontdek hieronder de belangrijkste voordelen ervan!

1. Natuurlijke aard

Echte puristen zijn vaak aangetrokken tot heirloom wietzaadjes vanwege hun relatief ongeschonden genen. Waar veel moderne strains intensief veredeld zijn om krankzinnige concentraties THC en terpenen te produceren, blijven heirloom strains dichter bij het origineel (of landras) waar ze van afstammen. In plaats van je helemaal omver te blazen en de kans op een onaangename ervaring te vergroten, zorgen deze soorten juist voor een subtielere high.

2. Stabiliteit

Bij heirloom zaden is sprake van sterke inteelt. Om te zorgen dat de nakomelingen dezelfde eigenschappen vertonen, moeten kwekers de planten afzonderen van andere soorten zodat ze elkaar niet kunnen bestuiven. Als dit op de juiste manier wordt gedaan, resulteert dit in genetisch stabiele cannabis strains met uniforme fenotypen.

3. Geschikt voor breeding

Heirloom soorten zijn bijzonder geschikt voor breeding. Dankzij de stabiele genen krijgen kwekers een goed idee van enkele kwaliteiten die bij de nakomelingen terug zullen komen. Het kruisen van twee heirloom soorten heeft een vergelijkbaar resultaat als het kruisen van twee IBL's. Daarbij wordt het fenomeen van inteeltdepressie omgekeerd, waardoor er bij de nakomelingen een bepaalde mate van hybride groeikracht optreedt.

Wat zijn de nadelen van heirloom zaden?

Heirloom zaden zijn stabiel, geweldig voor breeding en bieden een meer 'natuurlijke' high waar veel blowers dol op zijn. Toch zijn ze niet perfect. Heirloom zaden hebben ook verschillende nadelen en zijn daardoor soms minder aantrekkelijk dan gangbare cannabis strains en F1-hybriden.

1. Minder resistent dan kruisingen

Door tientallen jaren inteelt, hebben veel heirloom soorten te maken met inteeltdepressie, wat voor verminderde prestaties zorgt. En omdat ze open bestoven zijn, zijn ze niet selectief gekweekt om tegen veelvoorkomende plantenziekten bestand te zijn.

2. Bescheiden concentraties THC en CBD

Heirloom strains zijn minder sterk dan hun intensief veredelde tegenhangers. Hoewel sommigen ze juist koesteren vanwege hun lagere concentraties cannabinoïden, is dit voor anderen een grote afknapper. Verwacht dus niet dat je ongelooflijk stoned wordt na het roken van deze wiet!

3. Niet geschikt voor elk klimaat

Veel heirloom strains hebben zich aan een specifiek deel van de wereld aangepast. Daardoor groeien ze op die plaatsen geweldig, maar presteren ze minder goed in landen waar het warmer, kouder, vochtiger of droger is dan waar ze vandaan komen.

Wat is beter: F1 hybride- of heirloom wiet?

Dit hangt helemaal van de kweker af. Of je de voorkeur geeft aan heirloom of F1 hybride-wietzaadjes, is afhankelijk van je wensen. Als je voor grote oogsten, veel terpenen en sterke wiet wilt gaan, dan zijn F1 hybride-zaden de betere keuze. Hun hybride groeikracht en hoge ziekteresistentie maken het kweken bovendien een stuk makkelijker. Heb je liever een wat mildere stone en wil je zaden kunnen produceren die soortecht zijn? Dan zijn heirloom soorten een beter alternatief.

External Resources:
  1. The effect of hybridization on secondary metabolites and herbivore resistance: implications for the evolution of chemical diversity in plants | SpringerLink https://link.springer.com
  2. Heirloom Seeds https://www.seedsavers.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.