By Steven Voser

Terpenen zijn de aromatische bestanddelen van cannabis die verantwoordelijk zijn voor het unieke smaakprofiel van diverse soorten. Onderzoek wijst nu ook uit dat ze een essentiële rol spelen in de karakteristieken en effecten van cannabissoorten. Bovendien zouden ze diverse biologische functies hebben. Dit heeft geleid tot een toegenomen interesse voor terpenen als potentiële therapeutische middelen.

Geraniol is een van de meer dan 200 verschillende terpenen uit cannabis. De kleurloze, smaakvolle olie komt van nature voor in geraniums (vandaar de naam). Daarnaast kan het gevonden worden in onder andere rozen, citroengras, bosbessen, citroenschillen en wortels. Geraniol wordt ook geproduceerd door bijen. Zij gebruiken het aroma om hun territoria te markeren. Het heeft een fruitachtige, bloemige, zoete en citrusachtige geur.

GERANIOL: EEN NATUURLIJKE SMAAKSTOF

Geraniol wordt vaak gebruikt als smaakstof in etenswaren, zoals ijs en snoep. Het zit ook geregeld in cosmetica. Denk aan lotions, parfums, zeep en wasmiddelen. Daarnaast is geraniol een van de hoofdbestanddelen van citronella olie.

Net als bijna alle andere veelvoorkomende terpenen in cannabis, heeft geraniol krachtige antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft mogelijk dan ook verschillende therapeutische toepassingen. Dit wordt ondersteund door diverse wetenschappelijke studies.

Geraniums Geraniol Terpene Cannabis

THERAPEUTISCHE TOEPASSINGEN VAN GERANIOL

Een van de meest veelbelovende therapeutische toepassingen van geraniol, is zijn potentiële bijdrage aan de behandeling van kanker. Zo bewijst wetenschappelijk onderzoek[1] dat de natuurlijke anti-oxiderende eigenschappen van de terpeen de tumoreuze celgroei bij diverse soorten kanker onderdrukt.

Een studie uit 2005[2], geplaatst in Biochemical Pharmacology, toont aan dat geraniol de proliferatie van MCF-7 borstkankercellen remt. Een meer recent onderzoek[3], in 2016 gepubliceerd in Cancer Medicine, laat bovendien zien dat geraniol de groei van prostaatkankercellen tegengaat. Dit doet het door de expressie van de belangrijkste genen die betrokken zijn bij celgroei aan te passen. Dit voorkomt vervolgens verdere verspreiding van kankercellen naar andere lichaamsdelen.

GERANIOL: EEN KRACHTIGE ONTSTEKINGSREMMER

Geraniol heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij de preventie en behandeling van infecties. Ook is aangetoond dat het effectief de groei van bepaalde schimmels remt. Met zijn antivirale eigenschappen heeft het bovendien veelzijdige therapeutische functies. Dit maakt geraniol een mogelijk middel in de behandeling van diverse symptomen en aandoeningen. Je kunt dus denken aan een verkoudheid, maar ook aan auto-immuunziekten.

Cannabisplant

GERANIOL ALS NEUROPROTECTIEF MIDDEL

Uit een studie[4] in het Journal of Neuroscience Research blijkt dat geraniol ook een neuroprotectieve werking heeft. Dit betekent dat het de structuur en functie van zenuwcellen helpt behouden. Hierdoor zou geraniol met name bruikbaar kunnen zijn in de behandeling van neuropathie bij diabetespatiënten. Neuropathie is een aandoening waarbij schade aan de zenuwen kan leiden tot pijn en gevoelloosheid. Ook kan het zwakke ledematen tot gevolg hebben. De studie concludeert dat geraniol “een veelbelovend therapeutisch middel zou kunnen zijn voor het onderdrukken van DN [diabetische neuropathie] bij mensen.”

CANNABISSOORTEN DIE RIJK ZIJN AAN GERANIOL

Cannabissoorten die rijk zijn aan linalool, een andere veelvoorkomende terpeen, bevatten vaak ook veel geraniol. Onder deze soorten vallen Afghan, Amnesia Haze en Skunk.

Onderzoek naar geraniol en andere terpenen gaat continu door. We kunnen dan ook nog veel ontdekken over de medicinale potentie ervan. Hoe dan ook stapelt met elke nieuwe studie het bewijs zich op. Er zijn echter talloze studies gaande naar het actiemechanisme ervan en in hoeverre ze samenwerken met cannabinoïden als THC en CBD.

External Resources:
  1. The antitumor effects of geraniol: Modulation of cancer hallmark pathways (Review) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Geraniol and beta-ionone inhibit proliferation, cell cycle progression, and cyclin-dependent kinase 2 activity in MCF-7 breast cancer cells indepen... - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Geraniol suppresses prostate cancer growth through down-regulation of E2F8. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Protective effects of geraniol (a monoterpene) in a diabetic neuropathy rat model https://onlinelibrary.wiley.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.