By Steven Voser

Cannabis indica en sativa verschillen behoorlijk van elkaar, vooral in hun morfologie (fysieke kenmerken). Gezien hun grotere hoogte en langere bloei, is het behoorlijk lastig om een sativa in een kamer of tent te kweken. Maar in dit artikel ontdek je precies hoe je binnen met succes sativa soorten kunt kweken.


De kneepjes van het vak - de uitdagingen van het kweken van sativa soorten

Sativa wietplanten worden over het algemeen groter dan indica's, omdat de ruimte tussen de knopen en de takken groter is. Daarnaast duurt de bloei langer. Dit komt waarschijnlijk doordat ze zich over vele generaties hebben aangepast aan omgevingen met lange, warme en vochtige zomers.

Naar verluidt, vindt Cannabis sativa haar oorsprong in Centraal-Azië, maar landrassen komen ook Noord- en Zuid-Amerika voor. Men denkt dat indica's daarentegen afkomstig zijn uit de koudere regio’s van India en het Midden-Oosten. Sativa cannabisplanten kunnen behoorlijk stretchen, zowel voor de bloei als daarna.

Vanwege deze bijzondere kenmerken, kan het een behoorlijke uitdaging zijn als je binnen een sativa wilt kweken. Binnen heb je nu eenmaal minder ruimte dan in een tuin of kas. Zelfs ervaren kwekers worden soms overrompeld door een bijzonder lange sativa die naar het plafond van hun kamer of tent reikt. Vanwege de opwaartse groei, kan de hoofdtop de andere takken en toppen overschaduwen. Dit kan tot een teleurstellende oogst leiden, met één hele grote cola en tientallen kleine 'popcorn toppen'. Om deze reden kiezen kwekers er traditioneel voor om hun sativa's of sativa dominante kruisingen buiten te kweken. Binnen kiezen ze dan wel voor indica's of indica dominante wietplanten.

Sativas Indoor

Hoe kweek je binnen sativa soorten: tips voor stretching, bloeitijden en meer

Je weet nu dat het niet altijd meevalt om binnen een sativa te kweken. Maar met onderstaande informatie zou het geen probleem moeten zijn om in een kweektent of -ruimte eersteklas sativa wiet te kweken. Lees deze tips aandachtig door en bereid je voor op een geweldige oogst.

Kies de juiste strain en voorkom slechte resultaten

Niveau: beginner

Het kiezen van de juiste strain is een van de beste manieren om je binnenkweek te vereenvoudigen. Inventariseer eerst de beperkingen van je kweekruimte, zoals bijvoorbeeld de hoogte van je tent. Denk ook goed na over je eigen vaardigheden. Als je net begint met het kweken van wiet, zijn een aantal technieken uit dit artikel wellicht wat te ingewikkeld. Kies vervolgens een soort die bij je past.

Veel zadenbanken, waaronder Royal Queen Seeds, houden zich bezig met breeding. Daarom is het nu gemakkelijker dan ooit om talloze soorten wiet te vinden die bij jouw kweekruimte en vaardigheden passen. Bij Royal Queen Seeds vind je een groot assortiment aan sativa soorten en sativa dominante kruisingen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om compact te blijven en sneller te bloeien; perfect voor binnenkwekers. Als snelheid en grootte doorslaggevende factoren zijn voor jouw kweek, kun je met onze sativa dominante autoflowers bijvoorbeeld prima uit de voeten.

Gebruik kleine potten en verkort de groeifase

Niveau: beginner

Als je eenmaal de juiste strain voor je kweekruimte hebt gekozen, is het zaak dat je de krachtige groei van je sativa planten onder controle houdt. Zet je wietzaadjes of zaailingen in potten die wat kleiner zijn dan normaal. De exacte grootte van je potten is afhankelijk van de beschikbare ruimte en het aantal gekweekte planten. Maar we schatten in dat je prima kunt werken met potten met een inhoud van 5 tot 7 liter. Als je een standaard kweektent van 1 meter hebt, raden we aan dat je slechts één sativa tegelijk kweekt.

Het terugdringen van de vegetatieve fase zal de groei van je sativa soorten ook beperken. De meeste binnenkwekers laten hun planten ongeveer 4 weken groeien. Bij sativa soorten kun je overwegen om je planten na 2 of 3 weken al op de bloei over te schakelen. Zo houd je de lengte een beetje in toom. Onthoud dat sommige sativa soorten in de bloei in formaat verdubbelen!

Small Pots RQS

Zorg voor optimale omstandigheden in je kweekruimte

Niveau: gevorderd

Zodra je sativa planten eenmaal aan het groeien zijn, is het belangrijk om de omstandigheden in je kamer/tent optimaal te houden. Zo voorkom je problemen of een teleurstellende oogst. Onthoud dat sativa soorten een grote hekel hebben aan kou. Ze zijn echter wel redelijk goed bestand tegen vocht (veel beter dan indica's).

Deze wietplanten zijn vaak ook iets gevoeliger voor voedingsstoffen. Een stikstofvergiftiging is niet ongebruikelijk, zelfs als je een standaard dosis meststoffen toedient. Bovendien zijn ze dol op urenlange verlichting met een hoge intensiteit. Als je in je tent of kweekruimte aan al deze eisen voldoet, zie je ongelooflijk gelukkige sativa planten!

Een opmerking over de structuur van sativa toppen

Sativa wietplanten produceren van nature piekerige, luchtige toppen. Als je ooit een zuivere landras sativa hebt gekweekt of gerookt, is het je vast opgevallen dat de toppen op een 'vossenstaart' lijken. De meeste moderne sativa soorten bevatten meestal ook wat indica genen. Breeders doen dit om het formaat en gewicht van de toppen te verbeteren. Wanneer je sativa planten er gezond uitzien maar luchtige toppen hebben, komt dat waarschijnlijk door hun genen. Probeer de toppen niet vet te mesten met bloeiversterkers of andere meststoffen. Om luchtige toppen in de toekomst te voorkomen, kun je het beste sativa dominante kruisingen met een meer compacte toppenstructuur aanschaffen.

Stretching en apicale dominantie beheersen met LST of HST

Niveau: gevorderd

Stretching en apicale dominantie zijn twee van de grootste uitdagingen als je binnen sativa soorten kweekt. Te hoge planten die te dicht op de lampen groeien, kunnen last krijgen van lichtverbranding. Dit kan stress en schade veroorzaken. Planten met een torenhoge hoofdtop ontwikkelen vaak lichte, luchtige popcorn toppen op de lager gelegen delen van de plant. Trainingstechnieken bieden hier uitkomst! Probeer je sativa planten regelmatig te toppen/fimmen. Combineer dit met LST in een poging meer horizontale groei bij je sativa planten te stimuleren, zodat ze niet langer omhoog schieten.

LST

Voorkom popcorn toppen met lollipopping, ontbladering en zijverlichting

Niveau: gevorderd

LST, toppen en fimmen zijn handige technieken om een gelijkmatiger bladerdak te krijgen. Lollipopping en ontbladeren helpen om de beperkte hoeveelheid energie van een plant te richten op de gebieden die de grootste, sterkste toppen produceren. Ervaren kwekers kunnen zich ook wagen aan mainlinen. Deze methode combineert LST, trimmen en lollipopping om de energie van een plant op een aantal scheuten te concentreren, waaruit uiteindelijk gigantische cola's groeien.

Tot slot kan het installeren van zijverlichting in je kamer of tent helpen om meer licht op de lagere takken van een plant te krijgen. Zo kun je de ontwikkeling van kleine toppen voorkomen. Houd er rekening mee dat kweken met extra verlichting meer elektriciteit kost en dus duurder uitvalt.

Hoelang bloeien sativa soorten en wanneer kun je oogsten?

Sativa soorten zijn berucht om hun lange bloei. Dit kan te maken hebben met hun geografische oorsprong. De meeste sativa soorten komen waarschijnlijk uit streken met langere zomers. Indica soorten komen daarentegen uit koudere gebieden, met kortere zomers. De bloei van moderne sativa soorten duurt over het algemeen 10 tot 11 weken, maar dit is een ruwe schatting. De duur kan per strain aanzienlijk verschillen.

Amnesia Mac Ganja is bijvoorbeeld een 80% sativa dominante hybride, ontstaan uit Amnesia Haze en GG4. De bloei duurt ongeveer 11 weken. Green Crack Punch daarentegen is nog steeds sativa dominant (60%), maar voltooit de bloei in slechts 8 tot 9 weken.

Soms kunnen de bloeitijden tussen fenotypes van dezelfde strain zelfs variëren. Dit kan te maken hebben met de genen van elke individuele plant of de omstandigheden in je kweekruimte of tent. De lichtintensiteit kan bijvoorbeeld een grote impact hebben op hoelang je planten erover doen om te bloeien. Soms kan het voorkomen dat planten die meer licht ontvangen, eerder klaar zijn met bloeien dan andere.

Flowering Sativa

Waarom zou je een sativa kweken? – De voordelen

Gezien de speciale zorg die ze nodig hebben, vraag je je misschien af waarom je er überhaupt aan zou willen beginnen. Wees gerust, het kweken van sativa soorten kan heel lonend zijn. Een aantal voordelen zijn:

  • Sativa soorten produceren indrukwekkende oogsten, dankzij hun grootte.
  • Sativa soorten vormen een mooie uitdaging voor leergierige kwekers die zichzelf willen verbeteren.
  • Er wordt beweerd dat sativa soorten doorgaans meer THC produceren dan indica soorten, hoewel dit lastig te meten is met zoveel kruisingen op de markt. Toch zullen sativa soorten andere cannabinoïde- en terpenenprofielen ontwikkelen dan indica soorten, waardoor je van een unieke ervaring geniet.
  • Sativa soorten groeien op een fascinerende manier! Dankzij hun hoge tolerantie tegen stress zijn deze wietplanten een ware traktatie voor kwekers die graag met verschillende trainingstechnieken experimenteren.

De beste sativa soorten om binnen te kweken

Heb je dit alles gelezen en sta je te springen om een sativa te kweken? Hieronder vind je een zorgvuldig uitgekozen selectie van onze favoriete sativa strains. Volg onze tips en geef ze wat liefde, zodat je in je tent of kweekruimte spectaculaire resultaten behaalt!

1. Chocolate Haze

Chocolate Haze

Chocolate Haze is favoriet bij onze klanten. Dat is niet verwonderlijk, want ze biedt motiverende en creatieve cerebrale effecten, heerlijke aroma's en smaken van chocolade en bevat maar liefst 95% sativa genen! Gebruik de tips uit dit artikel om haar uitbundige groei onder controle te houden. Deze nakomeling van Chocolate Thai en Cannalope Haze kan binnen 90 tot 160cm hoog worden, wat voor de meeste kweektenten haalbaar is. Na een bloei van 9 tot 11 weken kun je tot wel 500g/m² eersteklas sativa toppen oogsten.

Chocolate Haze
23_genetic background_1 OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 95% Indica 5%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Zwaar

Koop Chocolate Haze

2. AMG (Amnesia Mac Ganja)

AMG Genetics

Amnesia Mac Ganja stamt af van Amnesia en Mexican Haze. Ze ontwikkelt toppen die op prachtige vossenstaarten lijken, bevat 22% THC en wekt een intense, cerebrale high op. Amnesia Mac Ganja is 80% sativa dominant en de bloei duurt 10 tot 11 weken. Dankzij de inspanningen van onze breeders groeit deze energieke sativa uit tot een vrij compacte plant. Binnen wordt ze slechts 80 tot 120cm hoog. Deze prachtige strain zal je belonen met opbrengsten tot wel 500g/m².

AMG - Amnesia Mac Ganja
23_genetic background_1 Amnesia x Mexican Haze
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 80% Indica 20%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop AMG - Amnesia Mac Ganja

3. Shining Silver Haze

Shining Silver Haze

Shining Silver Haze stamt af van een lange lijn giganten. Ze bevat namelijk de genen van Haze, Skunk en Northern Light. Dankzij deze unieke combinatie is een 75% sativa dominante soort ontstaan met een hoogte van 80 tot 120cm. Na een bloei van ongeveer 11 weken kun je binnen tot wel 650g/m² oogsten. De toppen pronken met verrukkelijke aroma's en wekken een sterke, cerebrale stone op.

Shining Silver Haze
23_genetic background_1 Haze x (Skunk x Northern Light)
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Zwaar

Koop Shining Silver Haze

4. Bubblegum XL

Bubblegum XL

Onze Bubblegum XL tovert klassieke, Nederlandse genen om tot een productieve, uitgebalanceerde hybride. Deze kruising tussen Power Plant en Santa Maria barst van de suikerzoete aroma's en 19% THC. Ze bevat een evenwichtige combinatie genen van sativa en indica. Je kunt deze wietplant prima binnen in een kleine ruimte kweken, want ze wordt slechts 80 tot 140cm groot, met een bloeitijd van 8 tot 9 weken. Perfect voor kleine kamers/tenten. Bereid je voor op opbrengsten tot 500g/m².

Bubblegum XL
23_genetic background_1 Power Plant x Santa Maria
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 8 - 9 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 400 - 450 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stimulerend

Koop Bubblegum XL

5. Amnesia Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze is een van de beroemdste sativa soorten aller tijden. Deze 70% sativa dominante strain is ongelooflijk populair in de coffeeshop en wekt een bijna psychedelische high op. Bovendien smaakt en ruikt ze heerlijk naar Haze en bezit kwaliteiten die ideaal zijn voor binnenteelt. Ze wordt 80 tot 140cm hoog en is na een bloei van 11 kweken klaar voor de oogst!

Amnesia Haze
23_genetic background_1 Origineel Amnesia Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Amnesia Haze

Binnen sativa's kweken, is absoluut mogelijk!

Je hebt kunnen lezen dat het binnen kweken van sativa soorten uitdagend is, maar ook heel lonend. Het is absoluut te doen, maar het helpt wel als je de juiste soorten kiest. Richt je op wietplanten die floreren onder kweeklampen en in een beperkte ruimte. Met een beetje liefde en aandacht kan jij ook een bevredigende oogst met hoogwaardige sativa wiet behalen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.