By Luke Sumpter


Wietzaadjes hebben vocht, warmte en zuurstof nodig om te ontkiemen. Onder de juiste omstandigheden worden zowel water als zuurstof opgenomen in de zaadhuid om de biochemische reacties op gang te brengen die de kieming katalyseren. Het wordt echter iets ingewikkelder als je oude wietzaadjes probeert te ontkiemen. Hoewel ze dezelfde externe omstandigheden nodig hebben, zijn ze vaak koppiger na lange perioden van rust. Het nemen van extra stappen kan de kans op een succesvolle ontkieming vergroten. Lees verder om erachter te komen hoe je je oude zaden kunt weken, behandelen met waterstofperoxide, scarificeren en de Cannabis Seed Booster kunt gebruiken om ze tot leven te wekken.

Week wietzaadjes 12 uur in water

Zoals elke kweker weet, speelt water een fundamentele rol bij het ontkiemen van wietzaadjes. Jonge en viriele zaden worden geactiveerd wanneer ze in contact komen met het vocht in goed bewaterde grond. Oude zaden kun je beter eerst goed weken om ze te laten ontwaken, zodat er een penwortel en scheut verschijnen. Leg oude wietzaadjes in een glas kraanwater en laat ze 12 uur weken om ze maximaal bloot te stellen aan water in deze kritieke fase.

De opname van water door een droog zaadje, ook wel imbibitie genoemd, vindt plaats wanneer de celwand water opneemt uit de omgeving. Hier houden macromoleculen van het protoplasma zoals eiwitten en complexe koolhydraten, polysacchariden genaamd, water vast met behulp van waterstofbruggen. Door het water op zijn plaats te houden, kunnen chemische reacties in het zaadje plaatsvinden, wat resulteert in het ontkiemen.

Je kunt de kans op een succesvolle kieming verder vergroten door de temperatuur te reguleren. Probeer een constante temperatuur van 25°C te hanteren en gebruik indien nodig een warmtemat of een klein verwarmingselement om ervoor te zorgen dat de canna zaden ontkiemen.

Germinaqtion process

Wietzaadjes en waterstofperoxide

Wil je oude zaden laten kiemen, dan kan het gebruik van waterstofperoxide het proces versnellen en de zaadjes beschermen tegen ziekten. Waterstofperoxide is in wezen water met een extra zuurstofmolecuul. Als het geheime wapen van deze verbinding, oxideert deze extra molecule bacteriën, virussen en schimmels die de kieming en de gezondheid van zaadjes kunnen beïnvloeden. Bovendien helpt waterstofperoxide ook om de buitenste zaadlaag zachter te maken, wat de ontkieming versnelt. Volg deze eenvoudige stappen om deze stof te gebruiken bij het zaaien van oude wietzaadjes:

  1. Meng 30 ml 3% waterstofperoxide met 240 ml water.
  2. Week je oude wietzaadjes een nacht in deze oplossing.
  3. Zaai je zaden in zaaitrays of pluggen en hanteer een temperatuur van 25°C.
Cannabis seeds and oxygen steps

Hoewel veel kwekers ervaren dat het weken van zaden in waterstofperoxide helpt om oude wietzaadjes te activeren, kiezen sommige kwekers ervoor om de stof te vermijden. Wietzaadjes bezitten een eigen microbioom en endofyten van zaadjes zijn in het zaailingstadium actief betrokken bij het creëren van wortelharen, een proces dat waterstofperoxide mogelijk kan verstoren. Probeer eerst wat van je oude zaden te ontkiemen in water. Als dit niet lukt, kies dan waterstofperoxide als laatste redmiddel.

Gebruik de Cannabis Seed Booster om oude zaden tot leven te brengen

De deskundige kwekers en breeders bij Royal Queen Seeds hebben een Cannabis Seed Booster ontwikkeld om de kieming te verbeteren en oude zaden te activeren. Deze formule bevat een groot aantal voedingsstoffen en biostimulanten die de ontwikkeling van de penwortel en scheut versnellen. Hoge concentraties zink, boor en koper activeren belangrijke wortelhormonen, monokiezelzuur helpt zaailingen te beschermen tegen stress en infecties, en essentiële vitamines en aminozuren stimuleren de wortelgroei en -sterkte. Om onze Cannabis Seed Booster te gebruiken om oude wietzaadjes te ontkiemen, volg je deze stappen:

  1. Schud het product goed voor gebruik.
  2. Voeg 40 druppels (ongeveer 1,5 ml) toe aan 1 liter zuiver water en meng goed.
  3. Week je zaadjes 12 uur in deze oplossing.
  4. Zaai je zaadjes en bewater ze met de oplossing.
  5. Breng Cannabis Seed Booster aan op je zaadjes totdat de eerste echte bladeren verschijnen. Gebruik de verdunde oplossing binnen 24 uur na bereiding.
Seed booster cannabis old seed

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.