20% korting op CBD olie met de code CBD20

By Steven Voser

Een hersenschudding kan ongelooflijk traumatisch zijn. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de weken, maanden en zelfs jaren erna. Een aantal symptomen kan slopend zijn. En helaas is tijd een van de meest effectieve behandelingen voor deze aandoening. Vaak moeten patiënten gewoon wachten terwijl de hersenen proberen zichzelf te herstellen. Inmiddels bestaat er onderzoek, al staat dit nog in de kinderschoenen, waaruit blijkt dat cannabis mogelijk kan helpen bij het herstel. Dit geldt niet alleen voor de fases na de hersenschudding. Het zou namelijk ook de omvang van de initiële schade kunnen verminderen.

Bangmakers roepen al jaren dat cannabis hersencellen kan beschadigen. Toch wordt in nieuw onderzoek gesuggereerd dat wiet helpt bij het herstellen van beschadigde zenuwen als gevolg van een hersenschudding. Uit verschillende onderzoeken kan worden opgemaakt dat cannabinoïden wellicht een uitgesproken effect hebben. Toch is er veel meer onderzoek nodig om definitief uitsluitsel te kunnen geven.

WAT IS EEN HERSENSCHUDDING?

Om de symptomen van een hersenschudding te begrijpen, moet je natuurlijk eerst weten wat een hersenschudding is. Een hersenschudding is mild traumatisch hersenletsel (TBI). Dit kan optreden als gevolg van een klap op het hoofd en/of aanzienlijke veranderingen in bewegingssnelheid. Vaak hebben slachtoffers van een auto-ongeluk te maken met een hersenschudding. Deze vorm van hoofdletsel komt ook regelmatig voor bij contactsporten. Denk aan boxen, American football en rugby. Daarbij is het risico op een hersenschudding vrij groot, ondanks de beschermende uitrusting.

De reden waarom ons lichaam op dit soort trauma reageert, heeft alles te maken met de manier waarop het brein wordt beschermd in de schedel. De hersenen zelf zijn teer en vormen slechts een zacht orgaan, gehuld in een beschermende bubbel van hersenvocht. Krijgen we een flinke klap tegen het hoofd of maken we een grote verandering in snelheid mee? Dan kan deze vloeistof niet voorkomen dat de hersenen bewegen. Ze slaan daarbij tegen de binnenkant van de schedel. Deze impact beschadigt de zenuwuiteinden en zorgt voor ontstekingen. Ook verstoort het het natuurlijke, chemische proces in onze hersenen. Dit alles kan leiden tot het postcommotioneel syndroom (PCS).

Hersenschudding Symptomen

DE SYMPTOMEN VAN HET POSTCOMMOTIONEEL SYNDROOM

Het postcommotioneel syndroom kan zich manifesteren via verschillende symptomen, die weken of maanden kunnen aanhouden.

De symptomen zijn onder andere:

  • Hoofdpijn of duizeligheid
  • Angst
  • Slapeloosheid
  • Gevoeligheid voor licht en geluid
  • Geheugenverlies

Het is nog niet bekend waarom deze symptomen kunnen ontstaan na een hersenschudding. En wat nog erger is: de conventionele geneeskunde kan vaak maar weinig betekenen. Tijd wordt gezien als de beste, zij het de meest ongemakkelijke, oplossing om de symptomen te laten verdwijnen. Of om ze te laten verminderen. Soms worden medicijnen voorgeschreven tegen hoofdpijn of slapeloosheid als de symptomen hevig zijn. Maar uiteindelijk heeft je brein gewoon tijd en rust nodig om te genezen.

Gerelateerd Artikel
CBD, serotonine en angst

WAT MAKEN WE OP UIT ONDERZOEK?

En dan verschijnt de veelzijdige cannabisplant op het podium. Het aantal onderzoeken naar de link tussen een hersenschudding en cannabis is beperkt. Daarom moeten we voornamelijk kijken naar de studies waarin de effecten van cannabinoïden op de hersenen zijn onderzocht. Deze kunnen vervolgens de weg vrijmaken voor meer specifiek onderzoek naar het gebruik van cannabinoïden om het PCS te behandelen.

In preklinisch onderzoek, in 2011 gepubliceerd door de Oxford University Press[1], is een correlatie aangetoond tussen het endocannabinoïde systeem en verminderde hersenzwellingen en ontstekingen na traumatisch hersenletsel (TBI). De onderzoekers bootsten dit na door de CB1 en CB2 receptoren in ratten te testen. We weten inmiddels dat ratten en mensen beide een endocannabinoïde systeem hebben dat diverse functies reguleert. De onderzoekers activeerden de CB1 en CB2 receptoren met de CB1 antagonist/inverse agonist AM251 en de CB2 antagonist/inverse agonist AM630. Ze concludeerden dat een bepaalde steroïde de afgifte van microglia en de afbraak van reactieve astrocyten in de hersenen zou kunnen voorkomen, door de acties van het endocannabinoïde systeem te reguleren.

Ander onderzoek toont aan dat manipulatie van dezelfde CB1 en CB2 receptoren kan worden gebruikt om stress, depressies en angst te behandelen. Dat zijn een aantal belangrijke symptomen van PCS. In een onderzoek, gepubliceerd op NCBI[2] in 2013, werden ratten opnieuw getest. Deze keer werden ze blootgesteld aan chronische stress in een poging stress en angst van mensen na te bootsen. In het onderzoek werd vastgesteld dat activering van cannabinoïde-receptoren mogelijk de cognitieve stoornissen kan behandelen die gepaard gaan met stressgerelateerde aandoeningen.

Hersenschudding En Cannabis

KAN CANNABIS EEN HERSENSCHUDDING BEHANDELEN?

Met deze twee onderzoeken als voorbeeld, kunnen we gaan ontdekken hoe cannabis kan helpen bij de behandeling van een hersenschudding. Maar ook hoe het de effecten die later opkomen, kan verlichten. Blijkt dat cannabis in staat is het vermogen van de hersenen te verbeteren om zichzelf te herstellen na TBI? Dan kunnen de gerelateerde symptomen er mogelijk ook mee worden verminderd of verlicht.

Daarnaast is aangetoond dat cannabinoïden verlichting kunnen bieden aan personen die kampen met pijn bij verschillende aandoeningen. Sommige mensen kiezen er al voor om cannabis te gebruiken voor hun kwalen. Zij wachten niet op meer bewijs voor de link tussen het endocannabinoïde systeem en het herstel van een hersenschudding. Dit systeem is onlosmakelijk met ons lichaam verbonden. Toch werd het pas relatief recent "ontdekt". Alleen tijd en meer onderzoek kan in de toekomst het volledige effect van cannabis op dit geweldige systeem aan het licht brengen.

External Resources:
  1. Estradiol Decreases Cortical Reactive Astrogliosis after Brain Injury by a Mechanism Involving Cannabinoid Receptors | Cerebral Cortex | Oxford Academic https://academic.oup.com
  2. Cannabinoids Ameliorate Impairments Induced by Chronic Stress to Synaptic Plasticity and Short-Term Memory https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.