By Luke Sholl

Hoewel cannabis vooral bekendstaat om de psychoactieve cannabinoïde THC en het medicinaal nuttige CBD, is onlangs duidelijk geworden hoe belangrijk terpenen zijn voor cannabis kweek en consumptie. Met meer dan 200 specifieke varianten in cannabis en duizenden andere in andere planten en dieren, hebben terpenen een veelzijdig effect. Vooral de meest voorkomende terpeen, myrceen, heeft veel medicinale kracht en synergetische mogelijkheden.

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen zijn non-psychoactieve, sterke koolwaterstoffen die worden uitgescheiden door de haarachtige trichomen, naast THC en CBD. Omdat ze moeilijk waar te nemen zijn met het blote oog, kunnen trichomen het beste worden bekeken met een vergrootglas.

In de bloeipiek zijn terpenen het duidelijkst aanwezig, waarbij ze aroma's uitscheiden die je vanaf een afstand kunt ruiken. Hoewel deze sterke geuren niet voor de verborgen kweker zijn weggelegd, werken terpenen als natuurlijk afweersysteem voor de planten zelf, die zo worden beschermd tegen ziekten en plagen, terwijl tegelijkertijd bestuivers worden aangetrokken met de verleidelijke geuren.

INTRODUCTIE VAN MYRCEEN

Aangezien myrceen de terpeen is die het vaakst wordt aangetroffen in cannabis, wordt het als een van de tien voornaamste terpenen beschouwd. Myrceen zorgt voor de herkenbare geur van veel populaire soorten, die afkomstig zijn van verschillende kwekers van over de hele wereld. Myrceen wordt vaak gezien als een van de meest "aardse" geurvarianten, met muskus-achtige ondertonen, vergelijkbaar met kruidnagel. Daarnaast bevat myrceen fruitige smaken van rode druiven en balsamico, met een vleugje kruiden.

myrcene terpenes

MYRCEEN: VORMING EN EFFECTEN

Myrceen is een mono-terpeen en een essentiële voorloper voor het vormen van andere secundaire terpenen. De verbinding stelt tot 50% van het totale terpenen gehalte samen van een plant. Soorten met meer dan 0.5% myrceen veroorzaken vaak een kalmerend effect, dat specifiek kenmerkend is voor indica's.

Een van de gezondheidsvoordelen van myrceen is dat het klachten verlicht die komen kijken bij chronische pijn en ontstekingen. Terpenen helpen cannabinoïden bij het opgaan in de bloedhersenbarrière, en bij het binden van cannabinoïden aan receptoren in het endocannabinoïdensysteem, waardoor een pijnstillend effect ontstaat.

Een gezondheidsgebied waarbij myrceen vooral therapeutisch krachtig is, betreft de behandeling van kanker. CBD houdt op een natuurlijke manier overmatige celdeling tegen en kan het formaat van tumoren verkleinen.

HET ENTOURAGE EFFECT

Verder worden terpenen beschouwd als synergetische verbindingen die bijdragen aan een complex fytocannabinoïde systeem[1]. Terpenen werken samen met CBD, THC en andere cannabinoïden om een geheel aan verbindingen te creëren, waardoor ze als groep betere resultaten kunnen behalen dan wanneer ze op zichzelf zouden staan.

Deze theorie wordt ook wel "het entourage effect" genoemd, waarbij verondersteld wordt dat het noodzakelijk is om het volledige spectrum aan cannabis stoffen te behouden. De resultaten van cannabis als gezondheidssupplement zijn het beste als de stoffen in de plant als geheel bewaard blijven, en er sprake is van meer dan alleen cannabinoïden. Hoge concentraties van geselecteerd gewonnen terpenen kunnen als essentiële oliën worden gebruikt voor voedingssupplementen.

DE MANGO MYTHE

Heel zelden wordt een oude cannabis mythe over de altijd verrassende verbindingen in cannabis als 'waar' bestempeld. Op een bepaald punt in de geschiedenis ontstond er een gerucht dat het eten van mango's de werking van THC zou versterken. Deze schijnbaar ondenkbare combinatie klinkt misschien als een theorie die is ontwikkeld tijdens een lange rooksessie, maar is in feite waar!

Mango's, evenals hop, tijm, citroengras en andere planten, bevatten variërende myrceen gehalten. Anekdotisch bewijs toont aan dat het eten van mango's, ongeveer drie kwartier voor het consumeren van cannabis, inderdaad het effect van THC kan versterken, waarbij psychoactieve effecten sneller intreden.

A-Pinene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
BRONCHODILATATOR
HELPT HET GEHEUGEN
ANTIBACTERIEEL
Ook aanwezig in dennennaalden

A-Pinene

Linalool

 

VERDOVINGSMIDDEL
ANTI-CONVULSIEF
PIJNSTILLEND
ANGSTREMMEND
Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

 

ANTI-INFLAMMATOIRE
PIJNSTILLEND
BESCHERMT CELWANDEN IN HET SPIJSVERTERINGSKANAAL
Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

 

DRAAGT BIJ AAN DE KALMERENDE WERKING VAN STERKE INDICA'S
SLAAPMIDDEL
SPIERVERSLAPPER
Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

 

BEHANDELT BRANDEND MAAGZUUR
ANGSTREMMEND
ANTIDEPRESSIVUM
Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

POPULAIRE SOORTEN MET VEEL MYRCEEN

Beroemde cannabis soorten met veel myrceen zijn vooral welbekende indica en kruising varianten. Studies hebben aangetoond dat myrceen de beruchte "couch-lock" stimuleert, die wordt veroorzaakt door de kalmerende effecten van THC en een hoge concentratie myrceen. Tegelijkertijd staan veel myrceen soorten bekend om het produceren van vreugdevolle en euforische effecten, naast een algeheel gevoel van ontspanning.

SPECIAL KUSH 1

Special Kush 1 is een perfect, zo niet flitsend, voorbeeld van een myrceen-rijke soort. Als een extreem krachtige kruising, wordt Pure Kush zeer geliefd door mensen die aan chronische pijn lijden. Deze soort heeft bovendien een typisch myrceen-aromatisch profiel met een sterk aards en skunky aroma.

Special Kush #1

Special Kush 1 Feminized

Genetic background Afghan x Kush
Yield indoor 425 - 475 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 17% (aprox.) / CBD: Low
Blend 20% Sativa, 80% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 200 - 270 cm
Harvest time Late September
Effect Clear & energetic

Buy Special Kush #1

WHITE WIDOW

White Widow, een kruising die bekendstaat om haar euforische uitwerking, bevat veel myrceen. Deze soort heeft de klassieke "modder" geur van hout en aarde, en straalt een bijzonder sterk aroma uit. White Widow is ontstaan als een kruising tussen een Zuid-Amerikaanse sativa landsoort en een Zuid-Indiase indica.

White Widow

White Widow Royal Queen Seeds

Genetic background White Widow S1
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 8 - 9 weeks
THC strength THC: 19% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 50% Sativa, 50% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 150 - 190 cm
Harvest time Late October
Effect Extremely stoned

Buy White Widow

SKUNK XL

De legendarische kruising Skunk XL is afkomstig van Colombiaanse, Afghaanse en Mexicaanse landsoorten, die de soort een 50/50 indica/sativa verdeling geven. Skunk XL staat bekend om haar behoorlijke head high met de ontspannen effecten van een klassieke indica. Skunk XL heeft zoete, fruitige smaken afkomstig van de natuurlijke, sterke fruit aroma's van myrceen.

Skunk XL

Skunk XL Royal Queen Seeds

Genetic background Skunk
Yield indoor 500 - 550 g/m2
Height indoor 60 - 100 cm
Flowering time 7 - 8 weeks
THC strength THC: 17% (aprox.) / CBD: Medium
Blend 50% Sativa, 50% Indica
Yield outdoor 500 - 550 g/per plant (dried)
Height outdoor 160 - 200 cm
Harvest time October
Effect A combination of stoned + high

Buy Skunk XL

MYRCEEN: VEEL MEER TE ONTDEKKEN

Ondanks nieuw bewijs voor de werking van terpenen, moeten we nog steeds veel leren over hoe deze fijne koolwaterstoffen precies therapeutisch gebruikt kunnen worden. Myrceen, met zijn wonderbaarlijke kracht, is een van de vele terpenen die, als ze als geheel worden bestudeerd, de sleutel kunnen zijn naar toekomstige cannabis geneeskunde.

External Resources:
  1. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.