Inbegrepen GRATIS producten
Cannabisfotografie voor beginners
Cannabisfotografie is een leuke hobby die je al vrij eenvoudig kunt oppakken. En wie weet, als je er de gave voor hebt, kun je er misschien zelfs wel je beroep van maken! Lees verder en ontdek de basisprincipes van cannabisfotografie. Maak indruk op je vrienden met wietfoto's van topkwaliteit! Lees snel verder.
Vroeger had het fotografisch vastleggen van je wiethobby nog risico’s, en op sommige plekken is dit helaas nog steeds zo. Toch maken en delen steeds meer hobbykwekers leuke foto’s van hun kweekprojecten.
In dit artikel gaan we in op de verschillende stijlen cannabisfotografie en geven we je enkele tips om aan de slag te gaan.
Inhoud:
Waarom zou je goede wietfoto's maken?
Er zijn genoeg redenen om goede foto's van je wietplanten te maken. Het is vooral heel erg leuk om te doen. Houd je van wiet en vind je het leuk om foto’s te maken? Pak dan je camera of telefoon erbij en combineer deze twee bijzondere passies!
Behalve dat het supergaaf is om mooie foto's van wietplanten te maken, heeft het bijhouden van een fotografisch verslag van je cannabisavonturen nog tal van andere voordelen (vooral als je je eigen wiet kweekt):
- Kweekdagboek: een kweekdagboek is niet alleen een handig hulpmiddel, maar ook een leuk aandenken. Door elk kweekproject bij te houden, kun je je als kweker ontwikkelen. Je leert van je fouten, zeker als je foto's met een geschreven verslag combineert. Bovendien kun je eerder gekweekte soorten met nieuwe vergelijken en je ontwikkeling als kweker visueel archiveren.
- Problemen identificeren: foto’s kunnen je helpen om problemen te identificeren. Dit gaat op twee manieren: ten eerste werken macro-opnamen op een soortgelijke manier als een microscoop. Ze helpen je bijvoorbeeld ongedierte en ziekten te herkennen. Ten tweede kan het vergelijken van foto’s op termijn helpen subtiele veranderingen op te sporen. Hierdoor kun je bij problemen op tijd ingrijpen, denk bijvoorbeeld aan een voedingstekort of -blokkade.
- Oogst: op dezelfde manier kan het gebruik van macrofotografie je helpen bepalen wanneer je planten oogstklaar zijn. Je kunt de trichomen van dichtbij bekijken, zodat je weet wanneer je kunt beginnen met aftellen.
- Wedstrijden/carrière: mensen die echt next level willen gaan, kunnen zelfs meedoen aan fotografiewedstrijden. Wie weet, kun je zelfs een baantje als cannabisfotograaf vinden. Je moet ergens beginnen, dus waarom zou je niet de stoute schoenen aantrekken?
Hoe maak je goede foto's van wiet?
Voor het maken van goede wietfoto’s heb je allereerst goede apparatuur nodig. Daarnaast moet je over een schat aan kennis beschikken, en een intense waardering voor de plant hebben. Weten hoe de wietplant groeit en wat de stadia van haar levenscyclus zijn, is fundamenteel. Wanneer je de nuances van haar gedrag en eigenschappen weet, kun je beter bepalen hoe en wanneer je de beste wietfoto's kunt maken.
Zo moet je het maken van foto's van zaailingen bijvoorbeeld heel anders benaderen dan het schieten van plaatjes van volwassen planten met harsrijke toppen. En hoe maak je bijvoorbeeld een foto van een plant die nog geen ontwikkelde wiettoppen heeft?
Je wietplanten gedurende hun hele levenscyclus fotograferen
Hieronder vind je enkele handige tips voor het maken van wietfoto's in de verschillende levensfasen van de plant.
- Zaden: ze zien er misschien niet heel bijzonder uit, maar wietzaden worden van dichtbij en in het juiste licht zeer fascinerend. Foto's van zaadjes maken, stelt je creatieve vaardigheden op de proef, en het helpt je problemen, zoals scheuren, te identificeren. Bovendien kun je een macrolens gebruiken om alle details extreem helder te kunnen zien. Elk zaadje krijgt zo zijn eigen persoonlijkheid. Of gebruik een time-lapse om te zien hoe een zaadje opengaat en de eerste penwortel verschijnt!
- Zaailingen: zaailingen beginnen klein, maar ontwikkelen zich zeer snel. Door ze op verschillende momenten te fotograferen, kun je goed zien hoe ze in de eerste twee levensweken groeien.
- Vegetatieve fase: wietplanten blijven lekker doorgroeien tijdens de vegetatieve fase, en in dit stadium kun je ook trainingstechnieken gaan toepassen. Fotografie is een geweldige manier om dit vast te leggen en andere kwekers iets te leren. Daarnaast kun je ook weer leren van de feedback van anderen!
- Bloeifase: vanaf deze fase begint cannabisfotografie pas écht leuk te worden. Ten eerste kun je de stampers van dichtbij bekijken en fotograferen terwijl ze uit de knooppunten komen. Vervolgens kun je foto's maken van hoe ze zich van fijne haartjes tot dikke kelken met ijzige trichomen ontwikkelen. De droom van elke wietfotograaf.
- Oogst: in dit stadium is een macrolens een handig hulpmiddel; zo kun je zien wanneer je moet oogsten. Een macrolens werkt als een microscoop, en laat je de trichomen van extreem dichtbij zien. Zo kun je precies zien hoe volwassen ze zijn.
- Uitharden: gedroogde en uitgeharde toppen kunnen er prachtig uitzien. Je geduld is eindelijk beloond, en het is wederom tijd voor een fotoshoot! Dit is ook een mooi moment om je resultaten met de cannabisgemeenschap te delen en met je toppen te pronken.
Verschillende onderdelen van de wietplant fotograferen
Cannabisfotografie kun je in principe in vier hoofdcategorieën verdelen, die we hieronder zullen toelichten. Maar voel je niet beperkt tot deze vier! Wees vooral creatief en experimenteer er gerust op los.
Overzicht
De naam zegt het al: overzichtsfoto’s tonen meestal de gehele plant, of zelfs een hele kweek. Het gaat erom planten in hun volle glorie te laten zien. Je kunt vanuit verschillende hoeken foto’s maken. Vaak kiezen fotografen er echter voor om ze van onderaf te schieten, omdat planten hierdoor groter lijken.
Maar je kunt ook vanaf de zijkant fotograferen, zodat je kweek er als een soort jungle van kleuren uitziet. Een prachtig schouwspel van groene stengels en takjes. Tegen het einde van de groeicyclus kun je ook foto's van bovenaf maken, waardoor je het cola-rijke bladerdak goed kunt zien.
Flatlay fotografie
Ken je die foto's die pal boven een bord met een kleurrijk gerecht zijn gemaakt? Instagram staat er vol mee. Of van die foto's van een enorme hoeveelheid wiet op een mooi opgemaakte tafel, met andere decoratieve details, en dat van bovenaf gezien?
Deze stijl wordt 'flatlay-fotografie' genoemd. Ook al word je er inmiddels mee doodgegooid, het ziet er nog steeds tof uit. Bovendien zijn er talloze manieren om flatlay een beetje interessant te maken. Probeer het zelf maar eens uit, waarom niet?
Toppen
Er zijn maar weinig wietkwekers die het kunnen laten om foto's van hun toppen te maken. Je kunt allerlei technieken gebruiken om dit te doen, van het gebruik van macro lenzen tot fotograferen met een standaard telefooncamera. De truc is in alle gevallen om de toppen goed te belichten en de juiste focus te krijgen, zodat alle kleuren en nuances mooi naar voren komen.
Trichomen
Wellicht heb je wel eens macro-opnamen van trichomen gezien; alsof je naar een soort buitenaards schimmelbos kijkt. Hier heb je een macrolens voor nodig. Vroeger hadden alleen professionele fotografen zo'n lens, maar inmiddels kun je ook macrolenzen voor je smartphone kopen.
Om goede foto's van trichomen te maken, moet de belichting precies goed zijn. Je moet er daarbij voor zorgen dat de delen van de plant die je wilt fotograferen perfect scherp zijn. Macro-opnamen hebben een kleine scherptediepte, waardoor het grootste deel van de foto onscherp zal zijn.
Je camera instellen voor het maken van wietfoto's
Als je je telefoon gebruikt om wietfoto's te maken, hoef je alleen maar de belichting aan te passen. Dit bepaalt hoelang de sluiter open blijft, en dus hoeveel licht er binnenkomt. Een kortere belichtingstijd leidt tot foto's met minder helderheid, maar ook minder ruis. Met een hogere belichting schiet je helderdere plaatjes, maar die worden na een bepaald punt korrelig en onduidelijk. Het vinden van een goede balans is niet heel moeilijk, maar maakt qua kwaliteit wel een enorm verschil.
ISO (de lichtgevoeligheid van de camerasensor) kan de belichting compenseren of aanvullen. Lagere ISO-waarden resulteren in foto’s van hogere kwaliteit, maar zijn iets donkerder. Een hogere ISO-waarde daarentegen leidt tot helderdere foto's (wat betekent dat je de belichting laag kunt houden en de focus kunt verbeteren), met meer ruis. Gelukkig kunnen moderne digitale camera's een hoge ISO-waarde bereiken zonder dat de beeldkwaliteit merkbaar achteruitgaat. Een hoge ISO is dus handig om de belichting laag te houden, wat in scherpere foto’s resulteert.
Het diafragma bepaalt hoe groot het gat is waardoor licht de camera binnenkomt. Een klein diafragma zorgt voor een grotere scherptediepte, wat betekent dat een groter deel van de opname scherp in beeld komt. Dit is ideaal voor overzichts- en flatlay-foto’s. Een groter diafragma zorgt voor een kleinere scherptediepte, waardoor het onderwerp superscherp en de achtergrond onscherp of zelfs wazig is.
Witbalans past de kleuren in de foto aan de hoeveelheid licht aan. Om dit goed af te stellen, moet je een wit vel papier voor de camera houden en de witbalansinstellingen doorlopen totdat het er daadwerkelijk wit uitziet. Wanneer je dit onder de knie krijgt, kun je de kleuren als het goed is één op één vastleggen.
Welke lenzen zijn het beste voor cannabisfotografie?
In principe kun je met elke lens een goede foto maken. Ook voor fotografie geldt: je moet roeien met de riemen die je hebt!
Ondanks dat zit er wel een verschil in kwaliteit tussen lenzen. Met een toplens maak je altijd betere foto’s, maar tegenwoordig zijn camera's en lenzen van lage of gemiddelde kwaliteit ook met een inhaalslag bezig. Een standaardlens van 18–55mm is voor de meeste foto’s prima. Met een groothoeklens (van ongeveer 10mm) kun je echter bredere plaatjes schieten die er al snel indrukwekkend uitzien.
En dan zijn er natuurlijk nog macrolenzen. Om super-gedetailleerde foto's van toppen en trichomen te maken, móét je echt een macrolens hebben. Met standaard lenzen kun je het op zulke korte afstanden nooit zo scherp krijgen.
5 tips voor het maken van goede wietfoto's
Hier volgen vijf tips om je met cannabisfotografie op weg te helpen. Er komt meer bij kijken dan we hier uit kunnen leggen, maar dit is een goed begin. Met deze kennis zou je al in staat moeten zijn om goede foto's te maken. Vanuit hier kun je naar hartenlust experimenteren.
1. Een statief gebruiken
Een statief houdt je camera stabiel. Zo voorkom je onscherpe en gekantelde beelden. Met een statief kun je veel beter fotograferen dan met de hand. Voor zowel hobbyisten als professionele fotografen is dit dan ook een prima investering. Je kunt een statief secuur verstellen, zodat je vanuit allerlei hoeken perfecte foto's kunt maken, zoals van bovenaf of heel dichtbij. Heb je geen geld voor een statief, dan kun je je camera ook op een stapel boeken of een tafel zetten. Deze optie kan echter soms lastig zijn, vooral als je vanuit een bepaalde hoek wilt fotograferen. Er bestaan ook statiefjes speciaal voor smartphones, waarmee je tevens goede foto's kunt maken.
2. Zorg voor een aantrekkelijke achtergrond
De achtergrond van een foto kan net zo belangrijk zijn als wat er zich op de voorgrond bevindt. Aluminiumfolie, ventilatoren en verlichting kunnen er rommelig en chaotisch uitzien, tenzij je ze opzettelijk wilt weergeven. Over het algemeen is het esthetisch gezien aantrekkelijker om alleen het groen van planten op de achtergrond te hebben. Dit geldt zeker voor macro-opnamen. Stel je een close-up voor van een top boordevol trichomen op de voorgrond, tegen een glinsterende zee van groen op de achtergrond. Mooier kan bijna niet!
Als je een hele plant wilt fotograferen, plaats deze dan tegen een puur witte achtergrond, zonder onnodige objecten in beeld. Op die manier komt de schoonheid en elegantie van de wietplant echt naar voren. Je kunt vrij eenvoudig een geïmproviseerde studio bouwen. Zo kun je van niet-reflecterend wit papier of karton een prima achtergrond maken.
3. Het gebruik van de flits om je toppen te verlichten
Hoewel een flitser goed kan werken, kun je met continue verlichting ook een scherp beeld krijgen dat de details uitlicht en onscherpte minimaliseert. Een flitser kan in sommige situaties prima werken, maar het directe licht levert vaak een kille foto op. Indirect licht veroorzaakt een zachter lichteffect, wat meestal mooier is. Je kunt hiervoor een vel papier gebruiken waar het licht op weerkaatst.
4. Macrofotografie: de meest gedetailleerde foto’s
Macrofotografie is de kunst van het zeer dichtbij en gedetailleerd vastleggen van objecten en organismen. Zet eerst je DSLR in de macromodus. Hierdoor kan je lens de trichomen op het oppervlak van de wiettoppen beter detecteren. De macromodus pikt de fijne details op en zorgt voor prachtige foto’s, waarop je zelfs de allerkleinste onderdelen van de plant kunt zien. Er is een breed aanbod van macrolenzen voor DSLR-camera's, en ook hier blijft de smartphone niet achter. Klik eenvoudig een macrolens op je telefoon en je kunt helemaal los.
5. Gebruik het diafragma op een creatieve manier
Door het diafragma aan te passen, kun je de kwaliteit van een foto drastisch verbeteren. Gebruik een klein diafragma om heldere foto's te maken van grote ruimtes met meerdere lagen en dieptes. Een klein diafragma helpt bijvoorbeeld bij het fotograferen van je volledige kweek. Maar als je er één plant uit wilt lichten, kies dan voor een groot diafragma; dit brengt de wietplant scherp in beeld tegen een onscherpe achtergrond. Dit werkt ook supergoed bij het fotograferen van toppen.
Het lijkt misschien tegenstrijdig dat je bij het maken van macrofoto's een klein diafragma moet gebruiken, maar vanwege de aard van deze lenzen ziet het onderwerp er zelfs met het kleinste diafragma scherp uit, terwijl de achtergrond wazig blijft. Een groter diafragma zorgt ervoor dat de gehele foto onscherp wordt.
Cannabisfotografie: leuk en leerzaam!
Tenzij je er serieus je beroep van wilt maken, is het vooral gewoon tof om cannabisfotografie te leren kennen en te beoefenen. Het geeft een extra creatief tintje aan je kweekproject. En maak je geen zorgen als de resultaten in het begin nog wat tegenvallen; het gaat met vallen en opstaan. Experimenteer gewoon een beetje en je krijgt vanzelf de apparatuur onder de knie. Kortom, een leuke en leerzame manier om je planten beter te leren kennen!