Inbegrepen GRATIS producten
Actieve koolstoffilters — moet je ze gebruiken?
Actieve koolstoffilters werken goed om kankerverwekkende stoffen tegen te houden. Ze bevatten een hoop kleine poriën en hebben daarmee een absorberend vermogen, waardoor ze ideaal zijn voor het filteren van nare stoffen. We leggen uit waar actieve koolstoffilters wel en niet toe in staat zijn en of ze het overwegen waard zijn.
Inhoud:
- Wat zijn actieve koolstoffilters?
- Zijn geactiveerde koolstoffilters gezonder dan alternatieven?
- Actieve koolstoffilters vs. papieren filter tips
- Actieve koolstoffilters vs. sigarettenfilters
- Hoe gebruik je actieve koolstoffilters?
- Zijn actieve koolstoffilters milieuvriendelijk?
- Rqs actieve koolstoffilters
Iedereen is wel bekend met de gevaren van roken. Bij het roken van een bong bowl of een joint verbrandt er namelijk plantaardig materiaal. Hierbij komen veel dezelfde carcinogene stoffen vrij als bij tabaksrook. Het roken van wiet, met name langere perioden, verhoogt de kans op luchtwegaandoeningen. Maar bestaat er ook een minder risicovolle manier om te blowen? Sigarettenfilters voorkomen dat grote teerdeeltjes in je longen terechtkomen, maar actieve koolstoffilters gaan misschien nog wel een stap verder!
Wat zijn actieve koolstoffilters?
Actieve koolstoffilters worden niet alleen in de wereld van de wiet gebruikt. Ze zijn overal te vinden, van luchtreinigers tot moderne stofzuigers en waterfilters. Maar waarom zit er houtskool in al deze apparaten? Nou, omdat dit een hoop koolstof bevat. Houtskool heeft een interne structuur waarin een groot aantal kleine ruimtes, of poriën, ontstaat na blootstelling aan hitte (daarover zo meer). Hierdoor kan actieve koolstof moleculen goed opvangen die er als vloeistof of in gasvorm doorheen gaan. Als het om roken gaat, houden actieve koolstoffilters een hoger niveau van kankerverwekkende en andere giftige stoffen tegen, die anders in de longen terecht zouden komen.
-
Hoe werken ze?
Actieve koolstoffilters werken door middel van adsorptie. In tegenstelling tot absorptie, waarbij moleculen worden opgenomen in een substraat (zoals water dat in een spons trekt), verwijst adsorptie naar individuele moleculen die aan het oppervlak van een object blijven plakken. Een goed voorbeeld zijn de kleine zakjes silicagel die in nieuwe schoenen en handtassen zitten om uitdroging te voorkomen door watermoleculen vast te houden. Actieve koolstoffilters werken op een zeer vergelijkbare manier. Naarmate er rook doorheen gaat, worden de moleculen gevangen in de kleine poriën en blijven ze aan het oppervlak van de koolstof kleven.
-
Hoe worden actieve koolstoffilters gemaakt?
Voor de productie van actieve koolstoffilters zijn twee dingen het belangrijkst. Enerzijds een geschikte bron van kool en anderzijds een hoop warmte. Vaak worden bij dit proces verschillende typen kool, kokosschillen en hout gebruikt, allemaal koolstofrijke materialen. Maar hoe wordt de koolstof uit deze bronnen dan 'geactiveerd'? Nou, fabrikanten doen het in tanks zonder zuurstof en verhitten de kool tot een zinderende temperatuur van wel 600–900°C. Na die eerste ronde van verhitting worden er extra elementen toegevoegd (vooral stikstof) en wordt het materiaal nogmaals verhit tot een nog hogere temperatuur van zo'n 1200°C. Dit verandert de structuur van de koolstof en creëert een overvloed aan poriën. En zo ontstaat er een veel groter oppervlak.
-
Absorberen actieve koolstoffilters THC?
Je moet het zo zien: actieve koolstoffilters zijn supereffectief in het filteren van organische apolaire moleculen (in dit geval verwijst 'organisch' naar een molecuul dat koolstof bevat). Sommige carcinogene stoffen in rook, zoals polycyclische aromatische waterstoffen (PAK's), zijn apolair. Dat geldt echter ook voor cannabinoïden, wat terpenofenolische stoffen zijn. Moleculen als THC hebben daarnaast een hoger moleculair gewicht. Dit betekent dat ze waarschijnlijk in de overvloed aan poriën van actieve koolstoffilters blijven steken. Daarnaast kunnen polaire carcinogenen met een laag moleculair gewicht, zoals waterstofcyanide en koolstofmonoxide, er nog steeds doorheen gaan.
Hoe het nu zit? Nou, je wordt nog wel high als je een joint met een actieve koolstoffilter rookt. Je verliest misschien wat THC en er kunnen nog steeds bepaalde kleine polaire carcinogenen doorheen komen, maar de concentratie apolaire carcinogenen die in je longen terechtkomt, is veel kleiner. Zo'n filter verlaagt dus de algehele risico's die gepaard gaan met het roken van joints en blunts.
Zijn geactiveerde koolstoffilters gezonder dan alternatieven?
Maar zijn geactiveerde koolstoffilters ook het aankopen waard? En is er bewijs dat ze beter dan sigarettenfilters of simpele papieren filter tips zijn? Wetenschappers hebben behoorlijk wat moeite gedaan om te ontdekken hoe effectief ze werkelijk zijn. Een onderzoek[1] uit 2018 in Chemical Research in Toxicology onderzocht de effecten van koolstoffilters op de concentratie vrije radicalen in sigarettenrook. Hierin werd vastgesteld dat ze 40% minder van deze onstabiele moleculen doorlaten dan sigarettenfilters zonder koolstof. Een ander onderzoek[2], gepubliceerd in het Journal of Biosciences, kwam tot soortgelijke bevindingen. Hierbij ontdekte het onderzoeksteam dat actieve koolstoffilters zorgen voor een verlaging van blootstelling aan p-benzosemiquinone. Deze irriterende stof in sigarettenrook wordt met emfyseem geassocieerd.
Actieve koolstoffilters vs. papieren filter tips
Actieve koolstoffilters zijn een betere keuze dan papieren filter tips. Sterker nog, papieren filter tips werken niet eens als filter. In plaats daarvan fungeren ze als 'handvat' van een joint of blunt. Ze laten dan ook grote hoeveelheden carcinogenen, teer en giftige stoffen door. Maar dankzij deze vrije doorgang ondervinden cannabinoïden en terpenen ook geen belemmering.
Actieve koolstoffilters vs. sigarettenfilters
Actieve koolstoffilters zijn beter in staat om carcinogene stoffen op te vangen dan standaard sigarettenfilters. Dankzij de talloze poriën, het grote oppervlak en de mogelijkheid om apolaire stoffen te adsorberen, zijn ze veel effectiever. Zoals het eerstgenoemde onderzoek laat zien, laten standaard sigarettenfilters van celluloseacetaat een hogere concentratie onstabiele vrije radicalen door die aan de carcinogeniteit bijdragen.
Hoe gebruik je actieve koolstoffilters?
Je kunt koolstoffilters op dezelfde manier als een standaard filter tip gebruiken. Plaats het filter gewoon aan één kant van je vloeitje, vul het vloeitje met wiet en draai je joint.
Zijn actieve koolstoffilters milieuvriendelijk?
Nadat je klaar bent met roken, gooi je een koolstoffilter bij het algemene afval als het restant van je joint helemaal is afgekoeld. Koolstoffilters bevatten nu tenslotte teer. Toch kunnen sommige producten milieuvriendelijker zijn dan andere, afhankelijk van de verpakking en het materiaal waar ze van gemaakt zijn.
RQS Actieve Koolstoffilters
RQS Actieve Koolstoffilters zijn het resultaat van een geweldige samenwerking met Purize. Dit hoogwaardige product bestaat uit honderd XTRA Slim Size filters in een pot van gerecycled glas (die je kunt recyclen of gebruiken om je wiet in te bewaren). Onze filter tips maken gebruik van actieve koolstof afkomstig van biologische kokosschillen en worden hier in Europa gemaakt. Ze zijn niet alleen geweldig in het verwijderen van nare stoffen, maar elke filter bevat ook twee keramische doppen die aan een koele en aromatische rookervaring bijdragen. We raden aan om elk filter maar eenmaal te gebruiken, hoewel sommige klanten ze zonder problemen twee keer gebruiken. Zolang je ze afgesloten in de pot houdt, kun je deze filters enkele jaren bewaren (ze hebben geen houdbaarheidsdatum).
External Resources:
- Effect of Charcoal in Cigarette Filters on Free Radicals in Mainstream Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Activated charcoal filter effectively reduces p-benzosemiquinone from the mainstream cigarette smoke and prevents emphysema https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.