By Max Sargent


Veel stellen gebruiken graag samen wiet. Dit kan ontzettend leuk zijn, bijvoorbeeld ter ontspanning aan het einde van de dag of tijdens creatieve bezigheden. Toch zijn er ook stellen die door wietgebruik uit elkaar worden gedreven, bijvoorbeeld wanneer een van de partners het op een ongezonde manier gebruikt.

In dit artikel bespreken we de mogelijke impact van wiet op relaties. Je leest ook wat verantwoordelijk gebruik is en hoe je het onderwerp het beste met je partner bespreekt.

Heeft blowen impact op je relatie?

Als het om relaties gaat, kan het gebruik van wiet, of andere drugs (inclusief alcohol), een goede of slechte zaak zijn. Dit hangt grotendeels af van hoe je het gebruikt. Hoe dan ook, wiet kan veel impact op je relatie hebben.

Maar we kunnen niet zomaar stellen dat cannabis 'goed' of 'slecht' is. Dit komt namelijk ook neer op de omstandigheden, je relatie met wiet en de relatie met je partner. Voor veel koppels is het delen van een joint een manier om te ontspannen en tijd samen door te brengen.

Andere mensen vinden het wietgebruik van hun partner echter niet fijn. Bijvoorbeeld doordat de blower niet goed meer kan inspelen op de behoeften van de ander, wat de relatie uiteindelijk beschadigt.

Wiet kan fantastisch zijn binnen een relatie en vaak is dit ook het geval. Toch moet je er niet te licht over denken. Wiet is namelijk een sterke drug met krachtige effecten. En als het te vaak wordt gebruikt, kan het mensen echt veranderen. Daarom is het belangrijk dat je eerlijk bent als je wiet rookt, zowel tegen jezelf als tegen je partner. Het is daarbij essentieel dat je weet wat de impact ervan op je relatie is, zodat het geen issue wordt.

Wat zijn de voordelen van blowen met je partner?

Laten we beginnen met de vele voordelen van gezamenlijk wietgebruik. Daarbij moeten we opmerken dat hier vooral sprake van is als je slechts af en toe samen blowt, in plaats van constant samen high te worden.

 • Dezelfde stemming en gedachten

Het is geen geheim dat het roken van wiet je geest op ongebruikelijke manieren stimuleert. Er kunnen daarbij behoorlijk vreemde of toffe ideeën naar boven komen. Als je samen met iemand anders high wordt, komen deze ideeën vaak overeen, waardoor je je meer verbonden kunt voelen. Als je dit met je partner ervaart, kan dat tot een diep gevoel van verbinding en begrip leiden.

 • Intuïtief begrip

Daarover gesproken, kan het ook leiden tot een verbeterd vermogen om te communiceren. Je kunt soms intuïtief aanvoelen hoe je partner zich op dat moment voelt. Hetzelfde geldt voor je vermogen om de stemming van de ander bewust te beïnvloeden. Als je mentaal op één lijn zit, kan een bepaalde vorm van begrip worden bereikt. Dit verschilt echter wel per persoon en het kan ook zo zijn dat je over bepaalde onderwerpen makkelijker praat dan over andere. Echte problemen bespreken is meestal veel lastiger als je wiet hebt gebruikt, al is dat afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt genomen.

changeimage
 • Meer creativiteit

Creatief bezig zijn als je high bent, is hartstikke leuk. Denk aan muziek maken, schrijven of tekenen. Maar als je dit samen met je partner doet, kan het zomaar in een prachtige verbindende ervaring resulteren. Het eindresultaat van je creatieve uitbarstingen doet er niet eens toe. Iets maken met je geliefde is een geweldige manier om tijd door te brengen.

 • Samen ontspannen

Ontspanning is een van de belangrijkste reden waarom mensen graag wiet roken. En als je dit met je partner beleeft, kan dat heel speciaal zijn, ook als je gewoon samen op de bank een film kijkt. We weten allemaal dat het leven hectisch en stressvol kan zijn. Samen ontspannen kan daarbij een heel prettige manier zijn om de band weer aan te halen, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen!

changeimage
 • Lachen

Naar verluidt, zijn mensen voor anderen aantrekkelijker als ze lachen. Dus als je met je partner wiet rookt en lachbuien krijgt, kan dat eigenlijk alleen maar goed uitpakken. Melige buien liggen altijd op de loer als je blowt en over het algemeen wordt er heel wat afgelachen. Vooral als je high wordt met iemand waar je een intieme band mee hebt, is het heel gemakkelijk de slappe lach te krijgen. En een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!

changeimage
 • Verrukkelijk eten

Voor je partner koken is echt iets waar je van kunt genieten, evenals eten opgediend krijgen van je geliefde. Ook iets lekkers nuttigen als je high bent is extra bijzonder. Dus waarom combineer je dit niet eens? Het kan heel leuk zijn een maaltijd te koken als je high bent. En het is natuurlijk nog leuker als je de ander ervan ziet genieten!

Als je samen met je partner wiet gebruikt, kan dat ook de intimiteit tussen jullie versterken[1]. High worden verhoogt de mentale en fysieke gevoeligheid, wat je gevoel voor elkaar heel bijzonder kan maken, of het nu seksueel is of niet.

Je kunt seks, in welke vorm dan ook, echt verrijken als je samen met je partner wiet gebruikt. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen merken juist dat het door de THC ongemakkelijk wordt. Als je wiet (of een andere drug) wilt gebruiken tijdens de seks, praat er dan ook over voordat je high wordt. Het is belangrijk dat jullie je allebei op je gemak voelen voordat je eraan begint.

changeimage

Wat zijn de nadelen van wiet roken met je partner?

Wietgebruik binnen een relatie kan ook nadelen hebben en er zijn veel mensen die dat kunnen bevestigen. Meestal ontstaan problemen als een van de partners zoveel gebruikt dat het een negatieve impact heeft.

Gevoelens van vermoeidheid

Als je regelmatig wiet gebruikt, kun je je vermoeid en soms zelfs apathisch gaan voelen. En wanneer je je constant uitgeput voelt, heeft dat natuurlijk veel nadelen. Daar valt onder dat je moeite krijgt om andere bevredigende dingen in je relatie te doen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je voortdurend op de bank zit en tv kijkt, terwijl je je afvraagt waar alle spanning gebleven is.

changeimage
 • Sleur (probeer die te doorbreken!)

Vermoeidheid ontstaat vaak doordat je vastzit in je routines. Bijvoorbeeld doordat je elke avond blowt, of er 's ochtends al mee begint. Naast het feit dat je constant high bent, kun je zo snel in een sleur terechtkomen. Probeer dergelijke routines dus te vermijden als het om blowen gaat, of je nu een relatie hebt of niet. Het is prima om wat rituelen te volgen, maar bijt je er niet in vast.

 • In je eentje blowen kan je ontoegankelijk maken

In veel relaties waar wietgebruik problematisch is, komt dat doordat de ene persoon blowt en de andere niet. Natuurlijk heeft iedereen het recht om high te worden, maar voor de partner kan dit behoorlijk vervelend zijn, vooral als deze zelf de behoefte niet voelt. Iemand die altijd stoned is, wordt meestal onbereikbaarder. Dit kan ertoe leiden dat de nuchtere partner zich geïsoleerd en afgewezen gaat voelen. In het minst erge geval kan het saai worden om altijd in de buurt te zijn van iemand die stoned is.

changeimage
 • Emotionele support wordt lastiger

Ook kan het lastig zijn om iemand anders emotioneel te ondersteunen als je vaak high bent. Soms kun je belangrijke, onderliggende problemen niet behappen als je wiet hebt gerookt. En als je altijd stoned bent, dan blijven dergelijke problemen sluimeren.

 • Problemen liggen op de loer

Blowen met je partner kan enorm leuk zijn en dat is tegelijkertijd het grootste gevaar. Je gaat hierdoor al snel voortdurend samen blowen, simpelweg omdat jullie beiden er zo van genieten. Maar na een tijdje kan de pret in een probleem veranderen, zowel voor de relatie als voor jezelf.

Het is vrij gemakkelijk om een ongezonde relatie met wiet te ontwikkelen als je altijd samen met een ander gebruikt.

changeimage
 • Van wiet afhankelijk worden om je relatie te verbeteren

Niemand wil van wiet afhankelijk zijn om de relatie leuk of prettig te houden. Kun je het af en toe gebruiken om een gezellige avond te hebben? Natuurlijk! Maar als je ontdekt dat je high moet worden om het leuk te hebben, dan is het misschien tijd voor een gesprek.

Het nut van een gesprek met je partner over wiet

Het gesprek aangaan is essentieel voor een gezonde relatie met je partner, maar ook voor een gezonde relatie met de wiet zelf - of je nu gezamenlijk gebruikt of niet.

Soms is een simpel, snel gesprek al voldoende. Maar voor sommigen kan drugsgebruik een gevoelig onderwerp zijn en is het iets wat meer aandacht verdient. Laten we daarom eens kijken hoe je zo'n gesprek goed laat verlopen!

Met je partner over wietgebruik praten: voorbereiding

Voordat je het gesprek met je partner aangaat, moet je weten waar je het precies over wilt hebben, of je er nu tegenop ziet of niet. Door vooraf wat aandachtspunten op papier te zetten, krijgt ieder de kans om zich uit te spreken en de ander te begrijpen.

 • Weet waarom je wiet gebruikt en wat de impact is

Als je wiet gebruikt, wees dan eerlijk over de reden waarom en hoe het je beïnvloedt. Wanneer je overkomt alsof je geen inzicht hebt in jezelf en je wietgebruik, zal dat niet echt overtuigend zijn. Erken bijvoorbeeld dat je ervan geniet, maar ook dat er nadelen aan kleven. Eerlijkheid over je wietgebruik is essentieel, vooral ook wat je relatie met de drug zelf betreft.

 • Is het legaal?

Cannabiswetten variëren nogal en in de meeste landen is het nog steeds illegaal. Zorg er dus voor dat je op de hoogte van de wetgeving bent. Zo weet je precies wat de eventuele risico's zijn als je samen wiet gaat gebruiken.

 • Toon compassie

Compassie tonen is een belangrijk aspect van elk gesprek met je partner, waaronder die over drugsgebruik. Ben je van plan samen wiet te gebruiken, dan moet je je in je partner kunnen inleven. Anders kan hij of zij zich ertoe gedwongen voelen, iets wat je echt niet wilt.

Op dezelfde manier heb je mededogen nodig als je van plan bent het wietgebruik van een ander te bespreken. Als het gebruik van wiet problematisch is, dan kun je het beste vriendelijk blijven.

Tijdens het gesprek

Je hebt je inmiddels goed voorbereid en het is tijd het gesprek aan te gaan. Dergelijke conversaties kunnen soms emotioneel uitpakken. Volg daarom onderstaande tips.

 • Ga op een comfortabele plek zitten

Zorg ervoor dat je ergens gaat zitten waar je je beide comfortabel voelt. Met iemand praten over potentieel problematisch drugsgebruik in een drukke, openbare ruimte zal niet goed uitpakken. Kies dus een veilige plek waar je alle tijd hebt.

changeimage
 • Kies het juiste moment

Als we even op bovenstaande tip voortborduren: het is ook belangrijk het juiste moment te kiezen. Om een discussie te voeren over drugsgebruik of het staken ervan, moet iedereen de juiste mindset hebben.

changeimage
 • Luister naar feedback

Denk echt na over wat je partner je vertelt. Luister om te begrijpen, niet om te reageren. Als je bijvoorbeeld al eerder samen wiet hebt geprobeerd en je partner vond het niets, probeer hem of haar dan niet over te halen het nogmaals te proberen, tenzij hij of zij dit zelf voorstelt.

changeimage

Na het gesprek met je partner over wietgebruik

Deze gesprekken zijn vaak niet na één keer klaar. Dus houd het gesprek gaande. Zoals alle dingen in het leven, kan het verlangen om drugs te gebruiken veranderen, soms drastisch. Als iemand ooit van iets genoten heeft, wil dat nog niet zeggen dat dit blijvend is.

Samen het gebruik van wiet ontdekken!

Nu je dit allemaal gelezen hebt, snap je vast dat het gebruik van wiet in een relatie fantastisch kan zijn, zolang je maar respectvol naar elkaar bent.

Het verkennen van cannabisgebruik als koppel omhelst daarbij veel meer dan het gebruik van wiet zelf. Het gaat ook over hoe je het gebruikt en wanneer liever niet. Het inzicht van een ander kan juist een kans zijn om te achterhalen of je wietgebruik gezond is of niet.

Hoe dan ook, met een beetje gezond verstand, en veel liefde voor elkaar, kan het gebruik van wiet met je partner een waar genot zijn! Veel plezier!

External Resources:
 1. Marijuana Use Episodes and Partner Intimacy Experiences: A Daily Report Study - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.