By Max Sargent

HAZE-SOORTEN—HUN GESCHIEDENIS EN OORSPRONG

Haze-soorten behoren tot de populairste sativa-dominante of bijna pure sativa-hybrides. Blowers over de hele wereld waarderen Haze vanwege de langdurige, energieke cerebrale high die je niet volledig lamlegt. De soorten zijn ook geliefd om hun uitstekende aroma’s. Daarbij gaan vaak intense pikante vleugjes samen met fruitige, zoete en aardachtige ondertonen.

Toch zijn Haze-soorten niet bepaald een favoriet onder kwekers, omdat ze vaak nogal lastig te onderhouden zijn. Ze zijn soms behoorlijk kieskeurig en meedogenloos. Daarbij vereisen ze zorgvuldige aandacht om goede resultaten te behalen. Ook duurt de bloeitijd van een Haze soms tergend lang. Sommige soorten hebben wel 16 weken nodig voordat de planten zijn afgebloeid. Vanwege deze nadelen zijn Haze-soorten minder geschikt voor beginnende (of ongeduldige) kwekers. Degenen die Haze kweken, hebben echter vaak geen moeite met dit gedoe. Zij weten dat hun harde werk en geduld wordt beloond met de beste cannabis die er te telen is!

HAZE: KENMERKEN

  • Mogelijke genetische herkomst: Colombian Gold, Acapulco Gold, Mexican Sativa, Thaise of Indiase Sativa
  • Smaak: pittig, zoet, aardachtig, houtachtig, citrusachtig
  • Effect: cerebraal, energiek, creatief, opbeurend, motiverend, euforisch, psychedelisch
  • Therapeutische toepassing: ontstekingsremmend, stressverlichtend

HET VERHAAL VAN HAZE: DE OORSPRONG

Het verhaal van de Haze-familie brengt ons terug naar de jaren ’60 en ’70 aan de westkust van de Verenigde Staten. De aanname is dat de eerste Haze-soorten zijn gecreëerd door twee telers in Santa Cruz, Californië. Dit waren de legendarische “Haze Brothers”. Het alternatieve medicinale vakblad “Treating Yourself Magazine” meldt in een artikel dat Sam “The Skunkman” (de vermaarde veredelaar van de Skunk #1) twee broers kende, “R. Haze” en “J. Haze”. Het stuk legt uit dat de twee niet echt van plan waren om een specifieke soort te kweken. Het was meer een kwestie van puur geluk dat ze een paar zaden waar ze destijds over beschikten, besloten te veredelen.

WAT ZIT ER IN HAZE? NIEMAND WEET HET ZEKER

De exacte genen van Haze zijn onbekend en daardoor aanleiding tot speculaties. In de tijd dat de Haze Brothers experimenteerden met hun soorten vonden veel cannabisvariëteiten hun weg naar de Amerikaanse westkust. Het is goed mogelijk dat de eerste Haze-planten kruisingen betroffen van Columbian Gold en Thaise landrassen. Maar het kan ook zo zijn dat hun oorsprong begint bij Acapulco Gold en Indiase landrassen. Of misschien waren ze zelfs een combinatie van dit alles.

Volgens cannabisfolklore waren Haze-soorten ooit bijna verdwenen. De reden dat kwekers er niet zo dol op waren, was omdat de soorten lastig te beheersen waren en er lang over deden om te bloeien.

WAT ZIT ER IN HAZE? NIEMAND WEET HET ZEKER

HOE HAZE EUROPA BEREIKTE

Ook hoe de eerste Haze-zaden vanuit Californië in Europa terechtkwamen, is een mysterie. Er zijn hierover diverse uiteenlopende verhalen bekend. Volgens sommigen kwam het door Nevil Schoenmakers, de legendarische veredelaar en “cannabiskoning”. Hij zou rechtstreeks zaden hebben ontvangen van de Haze Brothers in 1969. Daarbij zou hij de soort verder veredeld en verkocht hebben met zijn beroemde “The Seed Bank of Holland”, de eerste zadenbank in Europa.

Volgens andere bronnen bracht Sam “The Skunkman” de zaden naar Europa. Hij was tenslotte bevriend met de Haze Brothers die hem de zaden wellicht begin jaren ’80 hadden gegeven. Ook zijn er mensen die zeggen dat de Haze Brothers zelf Europa bezochten met zaadjes. Ongeacht hoe de zaden in Nederland terechtkwamen en wie er verantwoordelijk voor was, het duurde niet lang voordat de meeste eerste zadenbanken Haze in hun catalogus hadden opgenomen.

Gerelateerd Artikel

De geschiedenis van wiet


HET ERFGOED VAN HAZE

Sinds de vroege jaren ’80, de tijd waarin zadenbanken de originele Haze-genen van de Haze Brothers in huis hadden, is er een hoop gebeurd. Veel van deze vroege bedrijven en hun collecties zijn inmiddels verdwenen of gefuseerd met andere merken. Hierdoor is het lastig de originele genen te bemachtigen. Het gerucht gaat echter dat als je de juiste persoon weet te vinden, er nog altijd plaatsen zijn waar je een originele Haze kunt ervaren.

De populariteit van Haze onder blowers heeft tevens geleid tot vele nieuwe hybrides die afstammen van Haze-genen. Sommige van deze soorten bevatten mogelijk de originele genen of komen daar dicht bij in de buurt. Andere planten geven een nieuwe draai aan deze tijdloze klassieker. Het erfgoed van Haze is meer dan drie decennia geleden opgekomen en vandaag de dag nog volop in leven. Hier een lijst met goede Haze-variëteiten die te vinden zijn in de online shop van Royal Queen Seeds:

SHINING SILVER HAZE

De prijswinnende Shining Silver Haze is een waanzinnige kruising tussen Northern Lights, Skunk en Haze. Breng je het geduld op voor de 9 tot 11 weken die deze dame nodig heeft om te bloeien? Dan word je beloond met forse hoeveelheden (tot 650g/m²) aan werkelijk voortreffelijke wiet. Haar krachtige en langdurige sativa-effecten die opwekkend, creatief en energiek zijn, maken haar een grote favoriet onder liefhebbers van sativa’s. Ze heeft ook een heerlijk zoete smaak, waardoor de soort aangenaam zacht is om te roken.

Shining Silver Haze

Shining Silver Haze
23_genetic background_1 Haze x (Skunk x Northern Light)
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 180 - 220 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Zwaar

Koop Shining Silver Haze

CHOCOLATE HAZE

Onze Chocolate Haze, een kruising van OG Chocolate Thai en Cannalope Haze, is erg geliefd bij mensen die van supersmaakvolle rook houden. Naast haar heerlijk zoete chocoladesmaken waar het water je van in de mond loopt, levert ze een perfect bijpassende high. Neem een paar hijsjes en haar sativa-effecten maken je vrolijk en euforisch. Je humeur verbetert binnen mum van tijd! Dit is een geweldige soort om in de namiddag te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een heldere high wilt die inspiratie, creativiteit en nieuwe inzichten biedt. Haar bloeitijd bedraagt 9-10 weken en ze is binnen in staat wel 525g/m² op te leveren.

Chocolate Haze

Chocolate Haze
23_genetic background_1 OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 95% Indica 5%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Zwaar

Koop Chocolate Haze

AMNESIA HAZE

Onze Amnesia Haze is een andere spectaculaire Haze-hybride die populair is onder cannabisfanaten. Deze winnaar van meerdere cannabiscups levert een krachtige high, superieure smaak en indrukwekkende oogsten. Je hebt dankzij haar hoge THC-gehalte van wel 22% niet veel van deze 70% sativa nodig om extreem high te worden. Omdat ze ook indicagenen bevat, geeft ze niet alleen een krachtige cerebrale high. Haar effect is ook extreem ontspannend, wat haar aangenaam evenwichtig maakt. Binnen mag je tot wel 650g/m² verwachten te oogsten na een bloeitijd van 10-11 weken.

Amnesia Haze

Amnesia Haze
23_genetic background_1 Origineel Amnesia Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 10 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 22%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 175 - 210 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Amnesia Haze

HAZE BERRY

Haze Berry is al jaren een lieveling onder medicinale cannabisgebruikers in Californië. Dit is een kruising tussen de overheerlijke Blueberry en een sativa-dominante Haze. Ze levert daarbij niet alleen de heerlijke bessen- en snoepsmaken van de Blueberry. Zo produceert ze ook een ongelofelijke sativa-high die stimulerend en inspirerend werkt en later overgaat in een geweldig ontspannende indicastone. Haar bloeitijd duurt 9 tot 10 weken. Je mag daarbij goede opbrengsten van tot wel 650g/m² tegemoet zien als je haar binnen teelt.

Haze Berry

Haze Berry
23_genetic background_1 Blueberry x Shining Silver Haze
33_Yield indoors_1 525 - 575 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 9 - 11 Weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 60% Indica 40%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 180 cm
27_harvest period_1 Eind oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Haze Berry

LEMON SHINING SILVER HAZE

Lemon Shining Silver Haze, een kruising tussen Shining Silver Haze en Lemon Skunk, trakteert je op sterke sativa-effecten met daarbij heerlijk frisse, zoete en licht zure citrussmaken. Deze dame is zo krachtig (tot wel 25% THC) dat ze moeiteloos de Cannabis Cup van 2008 heeft gewonnen. Haar stimulerende en opbeurende sativa-effecten maken haar de ideale soort voor overdag. Perfect wanneer je een boost motivatie en creativiteit kunt gebruiken. Voor een Haze-hybride heeft ze een behoorlijk korte bloeitijd van 8-9 weken. Plant je zaden en verwacht tot wel 475g/m² te oogsten en 500g per plant als je haar buiten kweekt.

Lemon Shining Silver Haze

Lemon Shining Silver Haze
23_genetic background_1 Lemon Skunk x Shining Silver Haze
33_Yield indoors_1 600 - 650 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 140 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 21%
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 650 - 700 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Half Oktober
22_Effect_1 Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Lemon Shining Silver Haze

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.