Mensen houden over het algemeen van unieke dingen. We raken al snel verveeld door het ‘normale’, en zoeken ons heil in nieuwe, aparte en wonderbaarlijke ervaringen. Dit geldt ook voor de kleur van wiet. Welke zichzelf respecterende wietliefhebber houdt nu niet van donker gekleurde, mysterieuze wiet?

Paarse wietis redelijk bekend, maar in dit artikel zoomen we in op zwarte wiet. Het komt niet vaak voor, maar het bestaat wel. Lees dus vooral verder en ontdek alles wat je moet weten.


De vele kleuren van wiet

Net als de meeste planten is wiet over het algemeen groen van kleur. De plant ontwikkelt soms verschillende tinten, zoals lichtgroen, donkergroen en soms bijna wit, maar de kleur groen kun je altijd bespeuren. Deze groene kleur danken we aan de grote hoeveelheid chlorofyl in de plant. Hierdoor is fotosynthese mogelijk, een van de belangrijkste functies van de plant. Groen is echter niet de enige kleur die een rol speelt. Sterker nog, er is een hele regenboog aan kleuren mogelijk!

Iedereen kent het nummer Purple Haze, en wellicht heb je wel eens foto’s gezien van paarse of zelfs roodachtige wiet. Maar heb je wel eens zwarte wiet gezien?

Zwarte wiettoppen zijn zeer zeldzaam. Technisch gezien, zijn ze ook niet echt zwart, maar hebben ze een zeer donkere, paarse kleur. Naast chlorofyl krijgt wiet haar kleuren via verbindingen die ook wel bekendstaan als anthocyanen. Men denkt dat deze organische moleculen als een soort antivriesmiddel fungeren en de celstructuur beschermen van planten die in een koude omgeving groeien.

Cannabis Colours

Hoe kun je donkere wiet telen?

Het telen van planten met prachtige gekleurde toppen is natuurlijk fascinerend. Het is tenslotte hartstikke leuk als je planten verschillende kleuren ontwikkelen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? En hoe kweek je zwarte wiet?

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de kleur van wiet zijn de genen van de plant. Als je zwarte wiet wilt kweken, moet je donkere cannabis strains kiezen. De meeste planten zullen simpelweg nooit paars of rood kleuren, laat staan zwart, ongeacht hoe je ze kweekt. Toch hebben bepaalde soorten een genetische aanleg om onder bepaalde omstandigheden van kleur te veranderen. Dit zijn de soorten waarmee je je doel kunt bereiken.

Maar vaak zal het kiezen van een donkere cannabis strain niet volstaan. Je moet de plant ook in de juiste omgevingsomstandigheden kweken. Om dit te doen, moet je rekening houden met twee belangrijke factoren:

  • Temperatuur: naar verluidt, is de temperatuur de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat wiet donkere fenotypes produceert. Lagere temperaturen (vooral tijdens de donkere periodes) kunnen ervoor zorgen dat de plant haar donkerste genen tot expressie brengt. Verlaag de nachttemperatuur naar ongeveer 17°C.
  • pH: sommige telers denken ook dat een hogere pH-waarde in de bodem de productie van anthocyanen kan bevorderen. Je moet nog steeds proberen om de pH-waarde binnen het optimale bereik (6,0-7,0) te houden. Maar om die donkere kleur in je toppen te bewerkstelligen, moet je dus zo hoog mogelijk binnen deze marge zitten.

Is zwarte wiet sterker?

Veel mensen denken dat wietplanten met kleurrijke bladeren en toppen extra sterk zijn en soms zelfs mild psychedelische effecten opwekken. De waarheid steekt echter iets anders in elkaar.

Het kan zeker zo zijn dat soorten die paarse of zwarte toppen ontwikkelen, uitzonderlijk hoge THC percentages en bepaalde terpenen hebben die bijdragen aan een ongebruikelijke en bijna psychedelische impact. Toch heeft dit niet per se iets met de kleur te maken.

Anthocyanen zijn niet psychoactief en het is ook niet bekend dat ze een interactie met cannabinoïden hebben. Tenzij we belangrijke informatie missen, zijn ze niet in staat je stone te beïnvloeden. Ondanks dat hebben donkere cannabis strains de neiging merkwaardige highs te produceren, of dit nu toeval of opzet is! Dit kan dus nog steeds betekenen dat je iets unieks op het spoor bent, zelfs als de kleur niet de exacte oorzaak is.

Black Cannabis

Veroorzaakt roetdauw zwarte wiet?

Zijn de bladeren van je wietplant zwart verkleurd of zitten er zware plekken op? Ga er dan niet blind van uit dat je een zeldzaam fenotype met ongebruikelijke, donkere kleuren hebt gekweekt. Controleer eerst of je plant met roetdauw geïnfecteerd is, wat helaas lang niet zo opwindend is.

Om roetdauw te identificeren, moet je naar een laagje zwart stof (of roet) op de bladeren zoeken. Als je goed kijkt, zie je dat er iets op de bladeren zit, in plaats van dat de verkleuring van binnenuit komt.

Roetdauw is een aandoening die ontstaat door sapzuigende insecten zoals bladluis, witte vlieg, bladspringers en wolluis. Deze insecten en de daaruit voortvloeiende roetdauw komen best vaak voor in biologische tuinen. Zolang het ecosysteem in evenwicht is, hoeft dit niet per se problematisch te zijn.

Stel echter dat er een gebrek is aan natuurlijke vijanden (zoals in een kweektent). In dat geval kunnen deze insecten zich voortplanten tot je een plaag hebt, waardoor mogelijk ook roetdauw ontstaat.

Hoe behandel je roetdauw?

Gelukkig is roetdauw gemakkelijk te behandelen, omdat je het er gewoon af kunt vegen. Gebruik een zachte spons met wat water en natuurlijke zeep en veeg alle zichtbare roetdauw weg. Wanneer je een insectenplaag hebt, moet je een natuurlijke pesticide gebruiken, zoals neemolie. Je kunt ook natuurlijke vijanden loslaten, zoals lieveheersbeestjes, om te voorkomen dat de roetdauw terugkeert.

Donkere soorten wiet

Je weet inmiddels dat natuurlijk zwarte cannabis strains zeldzaam zijn, maar ze bestaan wel. Bovendien zijn ze de moeite van het telen zeker waard, omdat de geoogste wiet een ongebruikelijk effect opwekt. En uiteraard zien deze planten er geweldig uit in een kweekruimte of in een wiettuin. Dit zijn drie van onze favoriete, zwarte soorten wiet:

The Black

The Black is een klassieke indica dominante strain die haar oorsprong vindt in het Californië van de jaren tachtig. Ondanks haar ietwat mysterieuze afkomst is deze minder bekende soort de titel 'klassieker' absoluut waard.

Terwijl deze soort zich ontwikkelt, zie je langzaam paarse toppen verschijnen, die bijna zwart kunnen kleuren. Verwacht echter niet dat je gitzwarte toppen krijgt. De kans is groter dat de kleur van je toppen varieert van groen tot paars, met donker gekleurde randen.

Voor wat betreft het effect, staat The Black bekend om haar slaperige, indica-achtige effecten. De meeste mensen geven de voorkeur aan deze wiet op momenten dat er echt niets meer op de agenda staat. Kortom, deze donkere wiet is ideaal als je de duisternis van je slaapkamer kunt opzoeken.

Black Domina

Black Domina is een andere bekende, zwarte cannabis strain. Deze wiet werd al in de jaren negentig in Nederland gecreëerd, maar is nog steeds reuze populair. Net als bij The Black moet je er niet op rekenen dat deze plant volledig zwarte toppen produceert. Verwacht eerder een reeks donkere kleuren, die tegen het zwart aanleunen.

Houd je van strains met een indrukwekkende genetische afkomst, dan is Black Domina echt iets voor jou. Ze is de nakomeling van Northern Light, Afghani, Ortega en Hash Plant. De laatste twee zijn minder bekend, maar Northern Light en Afghani staan bekend om hun productiviteit. Beide hebben hun gewilde genen aan talloze moderne wietsoorten doorgegeven.

Black Domina is, net als The Black, indica dominant en veroorzaakt een diepe en krachtige stone. Daarmee is de wiet het meest geschikt om te ontspannen. Probeer niet overdag te blowen, tenzij het een regenachtige zondag is en je niks hoeft te doen.

Royal Domina

Black Domina

Royal Domina is eigen versie van Black Domina. We hebben er een paar eigen accenten aan toegevoegd die haar extra indrukwekkend maken.

Om deze strain te creëren, kruisten onze breeders de genetisch diverse strains Black Domina en Kalijah en het resultaat durven we best eclectisch te noemen. Afgezien van de donkere kleur van de toppen, wekt Royal Domina een vertrouwde stone op, die toch spannend en genuanceerd aanvoelt.

Verwacht een effect in indica-stijl! Wie zegt dat je van de bank af moet komen? Deze wiet is perfect voor diepe ontspanning van zowel je lichaam als je geest. Voor wat betreft de smaak, zullen de klassieke genen van deze strain echt op voorgrond treden. Verwacht explosies van citrus, kruiden en aarde, die op passende wijze samengaan met het donkere uiterlijk van deze soort.

Royal Domina
23_genetic background_1 Black Domina x Kalijah
33_Yield indoors_1 525 - 575 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90-130 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 15% Indica 85%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140-180 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Rustgevend, Stoned

Koop Royal Domina

Paarse strains en soorten wiet met zwarte bladeren

Wil je liever paarse wiet uitproberen in plaats van zwarte strains, dan zijn Purple Queen en Purplematic de beste opties. Beide strains kunnen prachtige kleuren ontwikkelen en op complexe, ontspannende effecten trakteren. Als je nog meer kleur in je kweekruimte wilt aanbrengen, duik dan in het aanbod wietzaadjes bij RQS. Bekijk ons complete assortiment en ontdek nog meer donkere soorten wiet!

Zwarte wiet: probeer eens iets nieuws!

Zwarte wiet is zeldzaam, maar niet onmogelijk! Over het algemeen zijn strains met zwarte of donkerde kwaliteiten indica dominant. Daarnaast ontwikkelen donker gekleurde bladeren en toppen zich vooral in koudere klimaten. Sativa’s zijn daarentegen eerder lichtgroen en helder, soms bijna felgroen.

Houd er ook rekening mee dat het telen van kleurrijke wiet soms een kwestie van geluk is. Soorten die genetisch voorbestemd zijn om van kleur te veranderen, zullen dit niet altijd doen. Je kunt ze een duwtje in de rug geven door ze koel te houden en de pH van je aarde te verhogen. Maar temper je verwachtingen en reken nergens op. Het komt niet vaak voor dat toppen intense verkleuringen laten zien. Maar als het dan voorkomt, moet je vooral van deze visuele traktatie genieten!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.