Inbegrepen GRATIS producten
Bubblers: alles wat je moet weten
Het is geen bong, het is geen pijp, maar wat is het dan wel? We hebben het over de bubbler! Veel wietgebruikers zien dit unieke rookgerei over het hoofd en kiezen ervoor hun wiet op andere manieren te roken. Toch biedt een bubbler echt iets unieks! Lees hieronder wat bubblers precies zijn en waarom je er een zou moeten proberen.
Je hebt het woord 'bubbler' vast wel eens horen vallen, maar heb je er ook wel eens een gebruikt? Als je er nog niet veel over weet, dan is dit artikel voor jou!
Hieronder ontdek je meer over de geschiedenis van bubblers en welke kenmerken ze met een bong delen. Daarnaast duiken we in de voor- en nadelen ervan, maar ook hoe je een bubbler gebruikt en schoonmaakt. Laten we beginnen!
Inhoud:
Even kennismaken: wat is een bubbler precies?
Dat is een goede vraag, beste roker! Simpel gesteld, kun je een bubbler als een kruising tussen een pijp en een bong beschouwen. Allereerst is een bubbler vaak groter dan een wietpijp, maar er zit ook een watercompartiment in dat je met water moet vullen om de rook te filteren. Daarnaast zijn bubblers vaak compacter dan een bong, waardoor de prijs meestal lager is. Over het algemeen is een bubbler goed betaalbaar en draagbaarder dan een bong, terwijl de trekken smakelijker en zachter zijn dan die van een pijp.
De geschiedenis van bubblers
Mensen gebruiken al eeuwen wiet. Toch lijkt het gebruik van bubblers en andere met water gevulde pijpjes een relatief recente ontwikkeling te zijn. De vroegste vondsten[1] van bongs gaan terug tot de Chinese Qing-dynastie in de 17e eeuw. Andere bronnen tonen aan dat mensen in het Midden-Oosten, Turkije, Azië, Afrika en India al eeuwenlang hookahs gebruikten[2]. De soorten bubblers van vandaag de dag, zijn echter moderne uitvindingen. Deze moderne rookaccessoires zijn vaak gemaakt van glas of acryl en erg in trek bij eigentijdse liefhebbers van wiet.
Bubbler versus bong: wat is het verschil?
Zowel de bubbler als de bong vallen in de categorie 'cannabisparafernalia'. Ze delen meer overeenkomsten met elkaar dan blunts, joints en vaporizers, maar er zijn ook enkele verschillen. Ontdek hieronder wat ze uniek maakt:
- Formaat en draagbaarheid: zowel bongs als bubblers zijn er in verschillende maten. Toch is een bong vaak groter dan een bubbler. Daarnaast hebben zelfs de eenvoudigste bongs meestal een lange hals, waardoor het onhandig is om ze ergens mee naartoe te nemen. Een bubbler is daarentegen vrij klein van stuk en daarom lekker portable. Glazen modellen zijn natuurlijk kwetsbaarder en misschien geschikter voor thuis, maar exemplaren van acryl en siliconen zijn zeer geschikt als je onderweg van watergekoelde trekken wilt genieten.
- Design: zowel bubblers als bongs kun je in verschillende stijlen kopen. Van bongs zijn er kleine, handzame modellen van plastic of glas, maar ook gigantische desktop-modellen. Bij sommige draait het daarbij uitsluitend om eenvoud en functionaliteit, terwijl andere heuse kunstwerken zijn, met allerlei mooie details. De meest basale onderdelen zijn een bowl, een downstem, een waterkamer, een hals, een carb hole en een mondstuk. Ook bubblers zijn met deze onderdelen uitgerust, maar die zijn anders gepositioneerd. Bubblers kunnen daarnaast qua uiterlijk en functies verschillen; sommige hebben meer de vorm van een traditionele pijp, terwijl andere meer op kleine bongs lijken.
- Waterfiltratie: beide apparaten filteren de rook van wiet met water om zachtere rook te leveren. Een bong is echter vaak groter, waardoor je er meer water in kwijt kunt. En hoe meer water, hoe groter de watergekoelde trekken. In een bubbler kun je echter maar een beperkte hoeveelheid water kwijt. Dit betekent dat wanneer je een grote trek wilt nemen, de rook soms iets scherper smaakt.
- Kwaliteit van de rook: vergeleken met andere opties, zoals wietpijpjes, joints en blunts, kun je met een bong of bubbler zachtere, minder scherpe rook verwachten. Dit hangt echter ook af van het model en de kwaliteit van de wiet. Al met al is de kwaliteit van de rook van bubblers en bongs redelijk vergelijkbaar. Je kunt in beide gevallen gekoelde trekken nemen. Het grootste verschil zit 'm in de mate van waterfiltratie, zoals hierboven genoemd.
- Gebruiksgemak: beide zijn vrij gemakkelijk te gebruiken. Na enkele rooksessies heb je het meestal al onder de knie. Toch is het vaak gemakkelijker wennen aan een kleine bubbler. Daarbij zijn bubblers ideaal voor als je even snel wilt roken. Voor grote glazen bongs heb je soms een toortsaansteker nodig en vaak zijn ze uitgerust met gecompliceerde, glazen onderdelen. Dat maakt dergelijke modellen vooral geschikt voor speciale gelegenheden en langere sessies.
- Schoonmaken: over het algemeen kun je een bubbler gemakkelijker reinigen dan een bong. De hals is meestal kort, waardoor je een bubbler al vrij snel schoon kunt krijgen. Ook bevatten bubblers vaak minder onderdelen, waardoor je ze gemakkelijker uit elkaar haalt om te reinigen. Vergelijk dit even met een grote, glazen bong met ingewikkelde percolators; hier ben je wel even mee bezig!
Wat zijn de voordelen van een bubbler?
Je bent nu beter bekend met de verschillen en overeenkomsten tussen een bong en een bubbler. Daarmee is het hoog tijd voor een uitgebreide bespreking van laatstgenoemde. Lees door en ontdek welke voordelen bubblers precies bieden en waarom sommige wietgebruikers ze boven andere rookaccessoires verkiezen:
- Talloze designs: veel liefhebbers van wiet voelen zich alleen al door de diversiteit aan ontwerpen aangetrokken tot de wereld van de bubblers. Loop een willekeurige coffeeshop of headshop binnen en je zult een groot aantal modellen tegenkomen met verschillende maten, vormen, kleuren, materialen en functies. Veel wietgebruikers prefereren bepaalde cannabis strains en op dezelfde manier hebben velen ook een voorkeur voor een bepaald bubbler-ontwerp.
- Betaalbaar: je kunt een bubbler vrij goedkoop aanschaffen, zeker vergeleken met een chique bong. Voor een klein model ben je ongeveer € 10,- kwijt en als je er voorzichtig mee omspringt, zul je er jarenlang plezier van hebben. Aan een grotere glazen bubbler hangt vaak een prijskaartje van zo'n € 50,-.
- Koele, zijdezachte rook: veel liefhebbers van wiet gebruiken een bubbler omdat het zo'n unieke rookervaring biedt. Zowel joints als blunts produceren scherpe rook waardoor je soms flink moet hoesten. Een bubbler maakt een einde aan dit probleem door de rook met water te filteren. Dit maakt de rook zachter, maar verbetert ook de smaak en laat het terpenenprofiel beter uitkomen. Beoordeel de kleur van het water in je bubbler na enkele rooksessies maar eens; je staat versteld van wat je niet hebt geïnhaleerd!
- Portable: nee, een bubbler biedt niet de meest discrete manier om wiet te roken. Maar als je graag op het strand of in het bos van watergekoelde rook wilt genieten, is een bubbler je beste vriend. Kleine, pijpvormige bubblers zijn ongelooflijk portable, waardoor je ook onderweg van de voordelen geniet, terwijl je geen bong hoeft mee te slepen.
- Sociaal: net als joints en pijpjes, kleeft er een sociaal element aan de bubbler. Je kunt er gemakkelijk een meenemen als je bijvoorbeeld gaat kamperen of een festival bezoekt. Een bubbler ziet er niet alleen geweldig uit en biedt niet alleen gespreksstof; het rookt ook nog lekker!
Wat zijn de nadelen van bubblers?
Je weet nu dat een bubbler vele voordelen biedt. Maar bubblers zijn ook weer niet perfect, zoals eigenlijk bij elke gebruiksmethode het geval is. Voordat je een bubbler aan je collectie toevoegt, moet je net zo goed weten wat de nadelen zijn. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Onderhoud: joints of blunts vereisen helemaal geen onderhoud; je rookt ze op en gooit de filter tip weg. Met een goede bubbler kun je echter jaren vooruit. Maar daarvoor moet je hem wel regelmatig schoonmaken. Naast dat dit simpelweg hygiënisch is, voorkomt het ook dat opgehoopt teer de smaak van die verrukkelijke terpenen verpest.
- Niet aan te passen: de meeste bubblers bestaan uit één of twee stevige stukken glas. Dit maakt ze goedkoop in aanschaf, maar hierdoor heb je ook maar weinig aanpassingsmogelijkheden. Grotere en duurdere bongs scoren op dat gebied beter.
De verschillende typen bubblers
We hebben al behoorlijk veel behandeld! Daarmee is het bijna tijd om in te gaan op hoe je een bubbler gebruikt. Maar eerst nog iets over de verschillende typen waaruit je kunt kiezen:
- Siliconen: dit materiaal wint onder wietgebruikers aan populariteit. Liefhebbers van bubblers hebben vaak een glazen exemplaar voor thuis, en een siliconen variant voor onderweg. Siliconen bubblers zijn vaak kleurrijk, functioneel en in principe onverwoestbaar!
- Glas: glas is veruit het mooiste materiaal. Natuurlijk kan het breken en dat gebeurt vaak genoeg. Maar qua esthetiek gaat er niets boven een mooie, glanzende glazen bubbler op tafel.
- Hammer: dit type bubbler lijkt op, je raadt het al, een hamer! De steel en het mondstuk vormen het 'handvat', terwijl de bowl, de waterkamer en de downstem de 'kop' vormen. Deze bubblers zien er wat ongewoon en opvallend uit, maar zijn eenvoudig te gebruiken en te reinigen.
- Sidecar: deze bubblers zijn echt uniek! Ze lijken wel wat op de hierboven genoemde hammer, maar de bowl en de waterkamer vind je aan de zijkant. Dit zorgt voor een asymmetrisch, maar aantrekkelijk uiterlijk.
- Sherlock: als je graag wiet rookt terwijl je in je kamerjas met je vrienden bij het haardvuur zit, dan heb je deze nodig. Deze bubblers doen denken aan de Sherlock-pijp en hebben een zekere flair. Bij dit design is de waterkamer vaak groter dan bij andere bubblers.
- Mini: deze bubblers zijn er in verschillende vormen, maten en designs. Wat ze echter verenigt, is hun kleine formaat! Is het belangrijk dat jouw bubbler discreet en portable is? Overweeg dan deze optie!
Hoe gebruik je een bubbler?
Inmiddels ben je een rijke bron van kennis over bubblers. We zijn er bijna, maar eerst moet je nog weten hoe je een bubbler gebruikt! Daarvoor kun je de eenvoudige stappen hieronder volgen:
- Laat het water stromen: begin met het vullen van de waterkamer met water. De downstem moet net onder water staan; zorg dat het niet overloopt.
- Vermaal je wiet: hiervoor kun je het beste een grinder gebruiken. Zo zorg je voor een gelijkmatige verbranding, en gaat er niets verloren.
- Vul de bowl: plaats een metalen screen in je bowl om te voorkomen dat de wiet via de downstem in je mond belandt. Vul je bowl vervolgens met de gemalen cannabis.
- Steek aan en inhaleer: zet het mondstuk aan je lippen en bedek de carb hole. Houd een vlam bij de bowl en adem in. Als de waterkamer eenmaal met rook gevuld is, haal je je vinger van de carb hole en inhaleer je.
- Geniet: zo simpel is het! Ga door met roken totdat je het gewenste effect bereikt. Leun lekker achterover en laat de ervaring over je heen komen!
Hoe moet je een bubbler schoonmaken?
Nadat je je bubbler een paar keer hebt gebruikt, is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Zo verzeker je dat je ook in de toekomst van een prettige rookervaring geniet. Volg de eenvoudige stappen hieronder om je bubbler te reinigen.
Zorg dat je de volgende spullen bij de hand hebt voordat je begint:
- isopropylalcohol
- grof zout
- pijpenragers
- ziplockzakjes
Als je eenmaal de benodigde spullen hebt, volg je deze eenvoudige stappen:
- Bereid je bubbler voor: als dit mogelijk is, haal hem dan uit elkaar. Vaak kun je de bowl en downstem verwijderen.
- Spoelen: spoel elk onderdeel af met lauwwarm water om loszittend vuil te verwijderen.
- Weken: vul een ziplockzakje met lauwwarm water, een scheut isopropylalcohol en een theelepel grof zout. Stop je bubbler en eventuele losse onderdelen in het zakje. Sluit de zak en laat alles 30 minuten weken.
- Schudden: schud na 30 minuten de zak voorzichtig om eventueel loszittend vuil los te schudden.
- Schrobben: pak er een pijpenrager bij en schrob alle resten op moeilijk bereikbare plekken weg.
- Spoelen: haal je bubbler en eventuele onderdelen uit de zak en spoel ze zorgvuldig af met lauw water.
- In elkaar zetten: laat alle onderdelen drogen en zet vervolgens je bubbler weer in elkaar.
Breid je collectie uit met een bubbler!
Gefeliciteerd, je weet nu meer over bubblers dan al je vrienden. Maar wat ga je met deze kennis doen? Misschien heb je inmiddels besloten dat een bubbler toch niet iets voor jou is, en dat is natuurlijk prima. Is je interesse wel gewekt en lijkt het je wel wat om wiet te roken met een bubbler? Dan is het hoog tijd er een te vinden die bij jou past! En zodra je je bubbler hebt, kun je altijd dit artikel opnieuw raadplegen om te zien hoe je hem moet gebruiken en schoonhouden. Veel plezier!
External Resources:
- Water Pipe | British Museum https://www.britishmuseum.org
- Hookah: Background, history and health consequences https://www.ansrmn.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.