By Luke Sumpter


Glaucoom: deze aandoening aan de ogen leidt tot verschillende symptomen, waaronder een geleidelijk verlies van het zicht. Onderzoekers zijn er niet zeker van wat het veroorzaakt, en conventionele behandelingen dienen alleen ter vertraging van het ziekteverloop. Wetenschappers wenden zich daarom ook steeds vaker tot wiet, op zoek naar fytochemicaliën die zouden kunnen helpen.

Wat is glaucoom?

Glaucoom wordt veroorzaakt door een groep ziekten die leiden tot beschadiging van de oogzenuw, een tak van het centrale zenuwstelsel die elektrische impulsen van de ogen naar de hersenen stuurt. Het is daarbij de op een na belangrijkste oorzaak van blindheid ter wereld en kan mensen van alle leeftijden treffen, hoewel personen boven de zestig een groter risico lopen. Momenteel wordt aangenomen dat wereldwijd meer dan zeventig miljoen[1] mensen glaucoom hebben. Omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn, weet slechts 10-50% van hen dat ze eraan lijden.

Om glaucoom volledig te begrijpen, helpt het om de belangrijkste onderdelen en systemen van de ogen te kennen die bij de aandoening betrokken zijn. Hieronder lees je er meer over:ç

Parts of the eye

• Netvlies: deze weefsellaag ligt dicht bij de oogzenuw achter in het oog en bevat fotoreceptoren in de vorm van kegeltjes en staafjes die licht in elektrische signalen omzetten.

• Retinale ganglioncellen: deze neuronen vormen de oogzenuw. Gezamenlijk zenden ze visuele informatie van het netvlies naar specifieke delen van de hersenen.

• Glasvocht: deze heldere vloeistof bevat kleine hoeveelheden eiwitten en glucose en hogere concentraties melkzuur en ascorbinezuur (vitamine C). Glasvocht wordt geproduceerd in spierweefsel dat bekendstaat als het 'straalvormig lichaam', en stroomt door de kamers in het oog, waar het bovenstaande voedingsstoffen samen met zuurstof verdeelt.

• Trabeculair netwerk: dit poreuze weefsel bevindt zich aan de voorkant van het oog en vergemakkelijkt de afvoer van glasvocht en helpt zo de druk in het oog te regelen (ook wel 'intraoculaire druk' (IOP) genoemd).

• Iris: het gekleurde deel van het oog (sommigen van ons hebben een groene iris, anderen een blauwe of bruine of andere kleur). Deze structuur helpt bij het regelen van de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt, door de pupil op basis van de lichtintensiteit te vergroten en te verkleinen.

• Hoornvlies: als de buitenste lens van de ogen, speelt het hoornvlies een beschermende rol. Het breekt ook het licht en richt dit op het netvlies.

• Achterste oogkamer: na de productie in het straalvormig lichaam stroomt het glasvocht door deze open ruimte tussen de pupil en de iris.

• Voorste oogkamer: na door de pupil te zijn gegaan, stroomt het glasvocht door deze ruimte, tussen de iris en het hoornvlies, naar buiten richting het trabeculaire netwerk.

Nu je bekend bent met de belangrijkste onderdelen van het oog, laten we eens kijken naar de twee meestvoorkomende vormen van glaucoom en hoe ze het zicht beïnvloeden.

Hoe glaucoom het zicht beïnvloedt

Dus, hoe beïnvloedt glaucoom nu precies het zicht? Nou, het heeft veel te maken met de intraoculaire druk en de daaruit voortvloeiende beschadiging van de oogzenuw als gevolg van belemmeringen in de doorstroming van het glasvocht. Hieronder bekijken we de twee belangrijkste vormen van glaucoom en hoe ze resulteren in zenuwschade en uiteindelijk verlies van het zicht. De precieze oorzaak van beide vormen van glaucoom is nog onbekend. Onderzoekers hebben echter wel ontdekt dat de stijging van de IOP optreedt door vernauwing van de voorste of achterste oogkamer.

  • Primair open kamerhoekglaucoom: dit type glaucoom resulteert in de ineenstorting van de iris in de achterste kamer. Hierdoor stroomt er minder glasvocht door de pupil, waardoor er een terugstroom ontstaat die tot een stijging van de IOP leidt. Een deel van de iris klapt ook naar voren, waardoor het glasvocht het trabeculaire netwerk niet kan bereiken. Dit veroorzaakt vervolgens mechanische spanning op structuren aan de achterkant van het oog, wat tot compressie, vervorming en een verstoorde werking van het zenuwstelsel leidt. Deze blokkade verhindert ook de levering van stoffen die de gezondheid van zenuwcellen ondersteunen aan de ganglioncellen in het netvlies, wat in neurodegeneratie resulteert. Het interessante is dat sommige patiënten met een hoge IOP geen andere symptomen van glaucoom ontwikkelen.
  • Afgesloten kamerhoek glaucoom: deze vorm van glaucoom ontstaat door een verhoogde weerstand van het trabeculaire netwerk dat het glasvocht uit de voorste oogkamer afvoert. Terwijl het glasvocht ongehinderd door de pupil kan stromen, raakt de uitstroom door het trabeculaire netwerk verstoord, wat tot een stijging van de IOP leidt.

Symptomen van glaucoom

Glaucoom kan gepaard gaan met een scala van symptomen, waaronder:

Ernstige oogpijn

Misselijkheid en braken

Hoofdpijn

Rode ogen

Gevoelige ogen

Het zien van ringen rond lichten

Wazig zicht

Verlies van het zicht

Conventionele behandelingen en risicofactoren

Verschillende risicofactoren dragen bij aan de kans dat iemand glaucoom ontwikkelt. Deze omvatten:

  • Ouder dan zestig jaar
  • Van Afrikaanse, Aziatische of Latijns-Amerikaanse afkomst
  • Familiegeschiedenis van glaucoom
  • Medische aandoeningen, zoals diabetes, hartaandoeningen en een hoge bloeddruk
  • Dun hoornvlies
  • Verwondingen aan het oog

Hoewel er momenteel geen medicijn bestaat, zijn er wel verschillende conventionele behandelingsmogelijkheden die gericht zijn op het verlagen van de IOP en het vertragen van het ziekteverloop. Deze omvatten:

  • Oogdruppels, waaronder prostaglandinen, bètablokkers en alfa-adrenerge agonisten
  • Orale geneesmiddelen, zoals koolzuuranhydraseremmers
  • Chirurgische ingrepen en therapieën, waaronder lasertherapie, filteroperaties, drainagebuisjes en minimaal invasieve glaucoomchirurgie (MIGS)

Eye drop medications

Wiet en glaucoom

Maar wat is de rol van wiet bij dit alles? Onderzoekers bestuderen momenteel of stoffen uit de cannabisplant de IOP kunnen verlagen en de oogzenuw tegen schade kunnen beschermen. Om te begrijpen hoe de plant deze mogelijke effecten kan bewerkstelligen, moeten we kijken naar het endocannabinoïde systeem (ECS) en hoe dit regulerende netwerk in het oog functioneert. Nadat we de rol van het ECS hebben besproken, gaan we in op onderzoek naar verschillende stoffen uit wiet en hun effect op glaucoom.

Wiet bij glaucoom: het endocannabinoïde systeem van het oog

Weleens van het 'ECS' gehoord? Onderzoekers ontdekten de eerste onderdelen van dit systeem al in 1988 en nog altijd ontdekken ze er nieuwe aspecten van. Eenvoudig gezegd, fungeert het ECS als de universele regulator van het menselijk lichaam. Het zit in de hersenen, de huid, het immuunsysteem, de stofwisseling, de botten, het bindweefsel en de spieren. Overal in het lichaam probeert het om het biologische evenwicht, of 'homeostase', te handhaven. Het zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en houdt ons zo in leven en gezond.

Het ECS bestaat uit twee primaire receptoren, CB1 en CB2. Het bevat ook twee belangrijke signaalmoleculen (anandamide en 2-AG), bekend als 'endocannabinoïden', die zich aan deze receptoren binden om de nodige veranderingen in doelcellen teweeg te brengen. Het derde belangrijke onderdeel, een groep gespecialiseerde enzymen, bouwt deze endocannabinoïden op en breekt ze af. Deze onderdelen vormen echter alleen het klassieke ECS. Onderzoekers hebben dit systeem inmiddels uitgebreid tot het 'endocannabinoïdoom' (eCBome), dat veel meer receptoren, signaalmoleculen en enzymen omvat.

Nu komt het mooie. De cannabisplant produceert diverse chemische stoffen die bekendstaan als 'fytocannabinoïden'. Tot deze groep behoren onder andere THC, CBD, CBC en CBG (de plant maakt hun zure voorlopers aan, waarna deze meestal veranderen in de genoemde verbindingen wanneer ze na de oogst aan warmte worden blootgesteld). Interessant is dat verschillende van deze stoffen, waaronder THC, een vergelijkbare moleculaire structuur hebben als onze endocannabinoïden. Hierdoor kunnen ze zich vastklampen aan dezelfde receptoren en zo ons lichaam beïnvloeden. Andere fytocannabinoïden, zoals CBD, binden zich aan andere receptoren van het eCBome en beïnvloeden ook de enzymactiviteit van het ECS. Al met al betekent dit dat moleculen uit de cannabisplant onze universele regulator en alle systemen die het ECS reguleert, waaronder de ogen, kunnen beïnvloeden.

Endocannabinoid Receptors

Het ECS komt ook voor in het meeste oogweefsel, wat betekent dat fytocannabinoïden tevens de ogen kunnen beïnvloeden. Zowel anandamide als 2-AG zitten in het gehele oog[2], behalve in de lens. Maar dat is nog niet alles. Ze worden namelijk vergezeld door CB1-receptoren in onder andere het straalvormig lichaam[3] (herinner je je deze glasvocht-aanmakende structuur nog?) en het netvlies. Onderzoek suggereert ook dat CB2-receptoren in het netvlies en de voorste regio van het oog zitten. Andere receptoren van het eCBome zijn tevens aanwezig, waaronder transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1), G protein-coupled receptor 18 (GPR18), en mogelijk GPR55. Verschillende fytocannabinoïden en endocannabinoïden binden zich aan deze receptoren. Ten slotte zijn in dierstudies ook enzymen van het ECS in oogweefsels geïdentificeerd.

Omdat het ECS fysiologische systemen in balans houdt, kan het snel fout gaan als het niet goed functioneert. De theorie van 'klinische endocannabinoïde-deficiëntie' brengt daarbij een verlaagd niveau van endocannabinoïden in het bloed in verband met aandoeningen als migraine, het prikkelbare darm syndroom, en fibromyalgie. Een verhoogde signalering in het ECS kan anderzijds ook aanzetten tot aandoeningen, zoals obesitas[4]. De term 'endocannabinoïdenconcentratie' wijst hierbij op het niveau van deze signaalmoleculen in het bloed van een persoon. Er zou daarbij een ideale concentratie bestaan om alles soepel te laten verlopen, die waarschijnlijk per individu verschilt.

Vroeg onderzoek heeft uitgewezen dat veranderingen in de signalering van het ECS tot glaucoom en andere oogaandoeningen kunnen leiden. Zo blijkt het niveau van anandamide en 2-AG verhoogd in gevallen van diabetische retinopathie, en is het niveau van anandamide in het straalvormig lichaam, hoornvlies en netvlies hoger dan normaal bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Slechts één onderzoek heeft naar het endocannabinoïdeniveau met betrekking tot glaucoom gekeken. Deze studie toonde een verlaagd niveau van 2-AG en PEA[5] (een andere endocannabinoïde) in het straalvormig lichaam aan. PEA bleek ook in de ogen van mensen met glaucoom na hun overlijden te ontbreken. Interessant is dat THC anandamide enigszins nabootst in het lichaam, en CBD als het fytocannabinoïde equivalent van PEA[6] fungeert, wat suggereert dat beide cannabinoïden als exogene signaalmoleculen zouden kunnen fungeren.

Dus, we weten nu dat het ECS waarschijnlijk een rol speelt bij glaucoom. Er zijn echter meer studies nodig om te bepalen hoe cruciaal deze rol is en of cannabinoïden van buiten het lichaam kunnen helpen, door zich te richten op de receptoren die inactief blijven door een laag niveau van endocannabinoïden. Maar hoe zit het nu precies met wietgebruik bij glaucoom? Laten we eens kijken naar onderzoek dat verschillende van wietplanten afgeleide cannabinoïden bij deze aandoening heeft getest.

THC en glaucoom

Iedere wietgebruiker weet wel wat THC is. Dit molecuul, dat wetenschappelijk bekendstaat als 'Δ-9-tetrahydrocannabinol', vormt de basis van de wiet-high, door activering van de CB1 receptor in het centrale zenuwstelsel. Als een meroterpeen is THC deels een terpeen en deels een fenol. Dit stofje bindt niet alleen aan CB1, maar activeert ook de CB2 receptor.

In een review[7] in Neural Plasticity wordt onderzoek geanalyseerd om te bepalen of het ECS in gevallen van glaucoom als therapeutisch doelwit kan dienen. De auteurs citeren diverse studies met knaagdieren, konijnen, primaten, en één met mensen, en stellen dat cannabinoïden de IOP inderdaad kunnen beïnvloeden. Lopende studies met mensen testen nu of THC en synthetische cannabinoïden de IOP en bijbehorende symptomen van glaucoom kunnen verminderen.

Cannabinoïden zouden echter bij meer kunnen helpen dan alleen het verlagen van de IOP. Ondanks medicijnen die de intraoculaire druk verlagen, ondervinden mensen met glaucoom nog steeds verlies van hun gezichtsvermogen. In de review wordt gewezen op studies die de neuroprotectieve effecten van cannabinoïden proberen vast te stellen, die in theorie zouden kunnen helpen de oogzenuw te beschermen. In verschillende onderzoeken worden bijvoorbeeld de neurobeschermende effecten van THC onderzocht, zoals bij de ziekte van Parkinson[8].

CBD en glaucoom

CBD heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen binnen de cannabiswereld. Dit molecuul, dat in veel moderne wietsoorten na THC het meeste voorkomt, heeft geen psychotrope werking. Telers hebben desondanks variëteiten ontwikkeld die een hoog CBD-gehalte en bijna geen THC bevatten. CBD heeft weinig affiniteit met zowel de CB1- als de CB2-receptor. Het slaagt er echter wel in de enzymactiviteit van het ECS te beïnvloeden en bindt zich ook aan TRPV1.

Maar hoe past CBD in het plaatje als we het over marihuana bij glaucoom hebben? Zoals hierboven besproken, suggereert onderzoek dat een verlaagd anandamide-niveau mogelijk een rol speelt bij de aandoening. Interessant is dat CBD zou kunnen helpen het niveau van deze endocannabinoïde te verhogen door tijdelijk de enzymen[9] te remmen die deze endocannabinoïde afbreken.

Ondanks dit veelbelovende effect, komen in sommige onderzoeken minder rooskleurige resultaten naar voren. Zo tonen verschillende studies aan dat CBD de intraoculaire druk juist kan verhogen[10] en daardoor een risico voor mensen met glaucoom vormt. Wat nu echt het geval is, is echter nog altijd onduidelijk. Lopende studies testen CBD ook bij pijn en misselijkheid, twee symptomen van glaucoom.

Marihuana bij glaucoom: hoe zit het met CBG?

Cannabigerol, of CBG, ontstaat na decarboxylering van CBGA. Velen kennen eerstgenoemde stof als de 'moeder-cannabinoïde'. Het is echter CBGA die dient als de chemische voorloper van andere belangrijke cannabinoïdezuren, waaronder THCA en CBGA. Lopende studies[11] onderzoeken momenteel het potentieel van CBG bij diverse aandoeningen, waaronder neurologische ziektes en inflammatoire darmziekten. De cannabinoïde bindt zowel aan de CB1[12]- als aan de CB2-receptor.

Niet veel onderzoek heeft CBG bij glaucoom bestudeerd. Een in 2008 gepubliceerde studie[13] onderzocht de cannabinoïde wel bij intraoculaire druk. Er zijn echter proeven met mensen nodig om te bepalen of CBG ook daadwerkelijk mensen met deze aandoening kan helpen.

Wiet en glaucoom: hoe patiënten experimenteren

Er zijn talloze manieren om wiet te gebruiken. Het roken van wiettoppen is een van de populairste methodes, maar daarbij wordt plantmateriaal verbrand en ontstaan giftige bijproducten. Bovendien bestaat er een verband **tussen roken en glaucoom. Laten we daarom eens naar een paar andere opties kijken:

  • Vapen: vapen maakt gebruik van lagere temperaturen om cannabinoïden en terpenen te verdampen. Hoewel het nog steeds gezondheidsrisico's met zich meebrengt, stelt het je bloot aan minder bijproducten dan roken. Over het algemeen biedt vapen een snelwerkend effect en kun je er gemakkelijk mee bepalen hoeveel je binnenkrijgt.
  • Oraal: bij het consumeren van cannabinoïden die in voedsel zijn verwerkt, of het toedienen van orale oliën, gaan de moleculen door het spijsverteringskanaal. Hierdoor hebben deze producten over het algemeen een minder hoge biologische beschikbaarheid. THC-geïnfuseerde edibles staan echter wel bekend om hun sterkte, omdat de lever THC in het krachtigere 11-hydroxy-THC omzet. Je moet de dosering dan ook goed berekenen en het rustig aan doen met deze producten om een onprettige ervaring te voorkomen.
  • Sublinguaal: hierbij wordt een extract of olie onder de tong gedruppeld, zodat de cannabinoïden vrijwel meteen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Deze methode omzeilt de lagere biologische beschikbaarheid van het oraal innemen van wiet, en je hoeft ook geen rook of damp te inhaleren.

Wiet en glaucoom: een complexe relatie

Helpt wiet bij glaucoom? Dat kunnen we niet zeggen. Nog niet, tenminste. Meer proeven met een groter aantal proefpersonen zijn nodig om uit te vinden of het kruid daadwerkelijk oplossingen biedt. Tot nu toe lijkt vroeg onderzoek aan te tonen dat THC en CBG op dit gebied veelbelovend zijn. CBD daarentegen lijkt de intraoculaire druk juist te verhogen. Verdere studies zijn nodig om te zien of dit molecuul ook verlichting kan bieden of dat het de aandoening inderdaad alleen maar verergert. Als je glaucoom hebt en marihuana wilt proberen, raden we aan om met je huisarts te overleggen om eventuele interacties met medicijnen of gezondheidsproblemen uit te sluiten.

External Resources:
  1. The Pathophysiology and Treatment of Glaucoma - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The Endocannabinoid System as a Therapeutic Target in Glaucoma - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. The Endocannabinoid System as a Therapeutic Target in Glaucoma - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Endocannabinoid system and its implications for obesity and cardiometabolic risk | European Heart Journal Supplements | Oxford Academic https://academic.oup.com
  5. The Endocannabinoid System as a Therapeutic Target in Glaucoma - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Endocannabinoid system mediates the association between gut-microbial diversity and anhedonia/amotivation in a general population cohort | Molecular Psychiatry https://www.nature.com
  7. https://www.hindawi.com/journals/np/2016/9364091/
  8. https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/prp2.682
  9. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17469899.2019.1698947
  10. The Pharmacological Case for Cannabigerol | Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics https://jpet.aspetjournals.org
  11. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/cannabigerol
  12. [Possibilities of applying cannabinoids' in the treatment of glaucoma] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  13. Smoking and incidence of glaucoma - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: