Eerder onderzoek heeft aangetoond dat getrouwde stellen die alcohol of andere stoffen misbruiken, een groter risico lopen op een scheiding en een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het misbruik van stoffen leidt tot IPV. IPV staat voor Intimate Partner Violence en wordt beschreven als een daad van lichamelijke agressie, zoals slaan, wurgen, etc. In een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychology And Addictive Behaviour, wordt echter geïndiceerd dat stellen die cannabis gebruiken, het tegenovergestelde doen en dus minder waarschijnlijk te maken hebben met huiselijk geweld.

HET ONDERZOEK

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van Yale University, Rutgers en de University of Buffalo. In een periode van drie jaar, van 1996 tot 1999, verzamelden ze 634 stellen die huwelijkslicentie aanvroegen in de staat New York. De stellen namen deel aan een eerste interview, waarna ze gedurende 9 jaar werden gemonitord via ingestuurde enquêtes. Deze enquêtes bestonden uit vragenlijsten waarin werd gevraagd hoe vaak het stel cannabis of andere stoffen gebruikte en hoe vaak de partners in het afgelopen jaar geweld hadden gebruikt.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat als een van de partners vaker cannabis gebruikt, er door beide partners minder frequent gewelddadige acties plaatsvinden. Stellen die beiden regelmatig cannabis gebruiken, lopen het minste risico. Hoofdonderzoeker Kenneth Leonard vult aan dat de bevindingen van dit onderzoek gelden voor de periode van een jaar, wat betekent dat in dit onderzoek niet is onderzocht welk effect cannabis heeft op geweld op een specifieke dag.

DE IMPLICATIES

Voor de gemiddelde cannabis gebruiker zullen deze bevindingen waarschijnlijk geen verrassing zijn, omdat cannabis voornamelijk wordt gebruikt als manier om te relaxen en tot rust te komen. Het is echter wel bekend dat alcohol en andere stoffen de oorzaak kunnen zijn van huiselijk geweld en daarom dachten de onderzoekers dat cannabis hetzelfde effect zou hebben. Dit nieuwste onderzoek bewijst dat deze veronderstelling onjuist is.

Mr. Leonard suggereert dat partners die samen cannabis gebruiken, soortgelijke waarden en sociale banden hebben die de kans op conflicten verminderen. De auteurs wijzen er ook op dat chronisch cannabis gebruik emotionele reacties vermindert, wat agressief gedrag laat afnemen. Naast deze resultaten heeft de US National Institute on Drug Abuse in 2013 bijna 2 miljoen dollar uitgetrokken voor een onderzoek van vier jaar waarin beoordeeld moet worden of het gebruik van cannabis resulteert in gedrag dat overeenkomt met agressie naar de partner. Deze en toekomstige onderzoeken zullen hopelijk onze kennis verbreden over hoe cannabis onze dagelijkse levens en psychologie beïnvloedt.

Opgemerkt moet worden dat de auteurs van dit onderzoek lof verdienen voor het noteren van de resultaten, omdat er ook een tijd is geweest waarin onderzoekers geen heil zagen in dit soort proeven, vanwege de regelgeving rondom cannabis. We leven in een opwindende tijd waarin de wetenschap zeker een steentje bijdraagt.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.