De Ziekte van Parkinson is de hedendaagse naam voor een degeneratieve hersenaandoening die al sinds mensenheugenis voorkomt bij de mens. In het oude India, noemden Ayurveda artsen het Kampavada. In 175nC. werd het vastgelegd door Galen van Pergamon, de vooraanstaande Griekse chirurg en filosoof, als "The Shaking Palsy". In 1817 schreef de Londense arts Dr. James Parkinson "An Essay on the Shaking Palsy", waarbij hij een aandoening beschreef die hij observeerde bij diverse patiënten en kennissen. Tegen het einde van de eeuw, na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, erkende neuroloog Jean-Martin Charcot het belang van Parkinsons werk en vernoemde de aandoening naar hem. Er wordt al lang tegen de ziekte gestreden en moderne behandelingen zijn verre van ideaal. Sommige wetenschappers geloven nu dat cannabis kan helpen en onderzoeken actief het potentieel.

Laten we eerst eens kijken naar de aandoening zelf.

Parkinson's Disease
Parkinson's Disease

WAT IS DE ZIEKTE VAN PARKINSON?

Parkinson is een chronische en effectieve bewegingsaandoening die over het algemeen voorkomt bij ouderen en het betreft een verstoring en de afsterving van vitale zenuwcellen in de substantia nigra, een bepaald deel van de hersenen. Sommige van deze afstervende neuronen produceren dopamine, een hormoon die door de hersenen wordt gebruikt om te communiceren met andere delen van de hersenen, waar beweging en coördinatie worden gecontroleerd. De beschadiging heeft invloed op de motoriek, waardoor functioneren lastig wordt. Mettertijd zullen meer neuronen afsterven, waardoor minder dopamine wordt geproduceerd en de aandoening verergert. De specifieke symptomen variëren per persoon maar de primaire indicatoren zijn:

• Bevingen van de handen, armen, benen, de kaak en het gezicht

• Bradykinesie of traagheid en onzekerheid in de beweging

• Starheid en stijfheid in de ledematen

• Instabiele houding of een slechte balans en coördinatie

Er zijn ook andere, niet-motorieke symptomen, veroorzaakt door de opbouw van klonten van de proteïne alpha-synuclein in de olfactorische bollen en de hersenstam, die de regulatie van de slaap en de reukzin beïnvloeden.

Er is geen bekende oorzaak van Parkinson[1] en ook geen genezing. Na jaren intensief onderzoek zijn er farmaceutische medicijnen ontwikkeld, zoals Levodopa. Dit soort medicijnen kunnen de aandoening helpen beheersen, maar niet de ernst van de symptomen omkeren. Helaas kan het langdurig gebruik van Levodopa en andere medicatie leiden tot bijwerkingen, zoals dyskinesie, verlies van eetlust en slapeloosheid.

CANNABIS EN DE ZIEKTE VAN PARKINSON

Het moet worden vermeld dat diepgaande klinische onderzoeken nog steeds moeten worden uitgevoerd om de therapeutische effecten van cannabis op bij patiënten met Parkinson te onderzoeken. Er is echter een grote hoeveelheid pre-klinisch bewijs, vrijwillig aangeleverd door Parkinson patiënten die cannabis gebruiken. 45,9% van de cannabis gebruikers met Parkinson meldden bijvoorbeeld heilzame effecten van het gebruik van cannabis, toen ze in 2004 een vragenlijst[2] beantwoordden van het Prague Movement Disorder Centre.

De gemelde voordelen waren een vermindering in de tremors bij rust, verlichting van bradykinesie en door Levodopa geïnduceerde dyskinesie, stimulatie van de eetlust en ook verbeterde slaap.

In ander onderzoek[3] is geprobeerd de waarneembare klinische effecten van cannabis te onderzoeken bij patiënten die reeds medicinale cannabis gebruikten. 17 patiënten werden geobserveerd door een team onderzoekers om te beoordelen hoe het gebruik van cannabis de symptomen van Parkinson beïnvloedt. Ontdekt werd dat cannabis gebruik de motorische vaardigheden aanzienlijk verbeterde, maar ook waargenomen pijn verminderde, 30 minuten na het gebruik van cannabis. Het onderzoek is op te kleine schaal uitgevoerd om conclusies te kunnen trekken, maar het legt wel de fundering voor veel diepgaander onderzoek.

Er valt nog veel te leren over de complexiteit van de hersenen en over de medicinale effecten van cannabis. Er is reeds wetenschappelijk bewijs dat indiceert dat cannabis een belangrijke rol kan spelen in de neurale gezondheid, in zowel de preventie als de behandeling van degeneratieve hersenaandoeningen, zoals Parkinson.

Het is niet vergezocht te denken dat cannabis een positieve rol kan spelen bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson. De door Parkinson beïnvloedde regio van de hersenen wemelt van de cannabinoïden receptoren. Het is aangetoond dat andere aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel, zoals Multiple Sclerose en de Ziekte van Alzheimer, kunnen profiteren van de introductie van exogene cannabinoïden.

De ontwikkeling van behandelingen om de Ziekte van Parkinson te vertragen of te stoppen is noodzakelijk om het lijden van patiënten te verlichten. Meer onderzoek zal zeker volgen. Het is slechts een kwestie van tijd voor de ware potentie van cannabis wordt gedocumenteerd in uitgebreide klinische onderzoeken.

External Resources:
  1. Understanding Parkinson's | Parkinson's Foundation http://www.pdf.org
  2. Survey on Cannabis use in Parkinson's disease: Subjective improvement of motor symptoms https://www.researchgate.net
  3. Cannabis and Parkinson’s Disease Tremor https://www.mdsabstracts.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.