Jarenlang is er van alles aan cannabis toegeschreven. Als we helemaal eerlijk zijn, kloppen enkele beweringen. Zo kun je van bepaalde soorten zeker lethargisch en onproductief worden. Maar tegenover elke bewering over wiet die klopt, staan ook een hoop fabeltjes. Jarenlang werd het roken ervan beschouwd als schadelijk voor de bevruchting. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen, volgens verschillende studies naar dit onderwerp door de jaren heen.

In één klap is die theorie aan het wankelen gebracht. De laatste studie naar dit onderwerp laat namelijk zien dat wietgebruik door beide geslachten niet leidt tot een verminderde kans om zwanger te raken. Zulke afwijkende resultaten roepen vraagtekens op over de betrouwbaarheid van vorige onderzoeken. En wie weet wat er nog meer te ontdekken valt over cannabis.

WAAROM NU ONDERZOEK NAAR VRUCHTBAARHEIDSPERCENTAGES?

Het onderzoek is gepubliceerd in “The Journal of Epidemiology and Community Health” (JECH). Het doel was om inzicht te krijgen in het verband tussen wietgebruik en de kans op conceptie. Vanwaar de timing van dit onderwerp? Die kunnen we toeschrijven aan de toegenomen legalisatie van cannabis overal ter wereld. Veel staten in de VS beschouwen de drug inmiddels als legaal voor eigen gebruik. Ook Canada is bezig om cannabis later dit jaar te legaliseren. Zouden eerdere studies naar dit onderwerp doorslaggevend zijn? Dan zou dat rampzalig uitpakken voor het aantal concepties.

Wiet wordt geacht de meest gebruikte recreatieve drug onder stellen van een reproductieve leeftijd te zijn, aldus Lauren Wise. Zij is professor epidemiologie en “vond dat dit een geschikte tijd was om het verband tussen wietgebruik en vruchtbaarheid te onderzoeken.” Onvruchtbaarheid kost de Amerikaanse gezondheidszorg jaarlijks tot wel $5 miljard. Deze focus is dan ook wel te begrijpen.

Paar Vruchtbaarheid Cannabis

DE UITKOMST VAN HET ONDERZOEK

Met een steekproefgrootte van 4194 vrouwen in de leeftijdscategorie van 21 tot 45 jaar uit zowel Amerika als Canada duurde de studie vier jaar. Alle deelnemers hadden een stabiele relatie en werd gevraagd een aantal enquêtes in te vullen tijdens deze periode. De vierduizend vrouwen werd ook verzocht hun mannelijke partners te vragen voor deelname. 1125 gingen daarmee akkoord. Deze zelf ingevulde enquêtes werden elke acht weken afgenomen gedurende een jaar, totdat de respondenten er ofwel mee stopten, zwanger werden of met een vruchtbaarheidsbehandeling begonnen.

Er werd uit afgeleid dat, hoewel 12% van de vrouwelijke respondenten en 14% van de mannelijke deelnemers wietgebruik meldden in de twee maanden voorafgaand aan de eerste enquête, in de twaalf daaropvolgende cycli de conceptiekansen tussen wel- en niet-gebruikende stellen zeer vergelijkbaar waren.

Deze conclusie gaat echter gepaard met een aantal waarschuwingen. Het onderzoek draagt bij aan het ontkrachten van eerdere studies, maar toont niet onomstotelijk aan dat blowen geen waarneembare effecten heeft op de vruchtbaarheid. De onderzoekers merken dan ook op dat de aard van een webgebaseerde studie implicaties met zich meebrengt. Het kan lastig zijn om de juistheid van de data te beoordelen als deelnemers zelf de informatie invullen. Ook hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen of gebruikers die “ja” antwoordden op cannabisgebruik regelmatig of sporadisch gebruikten.

ER IS NOG MEER INZICHT NODIG

De laatste opmerking is dat “toekomstige studies met dag-specifieke gegevens over wietgebruik mogelijk het verschil kunnen aantonen tussen acute en chronische effecten van wietgebruik”. Er valt nog veel te leren over cannabis en de invloed ervan op onze vruchtbaarheid. Daarom adviseren veel medische organisaties nog steeds vermijding van de drug bij eenieder die zwanger is of zwanger probeert te raken. Het lijkt erop dat er geen dag voorbijgaat zonder een tegenargument voor de eerder vernietigende onderzoeken naar de effecten van cannabis. Feit blijft echter dat, ondanks deze openbaringen, er nog veel meer inzicht nodig is.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.