Maakt cannabis mannen vruchtbaarder? Onderzoekers van Harvard hebben onlangs een onderzoek[1] gepubliceerd waarin cannabisgebruik gekoppeld is aan meer spermacellen. Van 662 mannen die tussen 2000 en 2017 in behandeling waren bij een vruchtbaarheidskliniek zijn 1143 spermamonsters verzameld. Men heeft ontdekt dat gebruikers van wiet een spermaconcentratie hebben van 62,7 miljoen spermacellen per milliliter. Niet-gebruikers komen uit op 45,4 miljoen/ml. 5% van de mannen die wiet hebben gerookt, tonen een telling van minder dan 15 miljoen/ml aan. Dit ligt onder de "normale" drempel van de WHO. 12% van de mannen die niet roken, vallen in deze categorie. Cannabisrokers blijken de helft minder vaak onder de minimumdrempels van de WHO voor spermabeweeglijkheid en -concentratie te vallen.

De gemiddelde leeftijd van de mannen was 36 en de meerderheid was blank en hoog opgeleid. Het onderzoek is uitgevoerd door de Fertility Clinic van het Massachusetts General Hospital.

Deze resultaten druisen in tegen eerder onderzoek waarbij het gebruik van cannabis is gekoppeld aan een verminderde vruchtbaarheid. Hoofdonderzoeker en auteur Feiby Nassan: "Onze bevindingen zijn in strijd met wat we aan het begin van het onderzoek veronderstelden".

We onderzoeken de resultaten, bespreken de mannelijke vruchtbaarheid en beoordelen eerder onderzoek. Hierna proberen we een conclusie te trekken.

ANALYSE VAN DE RESULTATEN

Dit onderzoek lijkt te suggereren dat wiet de mannelijke vruchtbaarheid verbetert. Dat is zeker mogelijk; cannabis is geassocieerd met een groot aantal positieve effecten. Het zou dus niet vreemd zijn wanneer de consumptie ervan het aantal zaadcellen zou verhogen. Daarnaast blijkt uit onderzoek[2] dat endocannabinoïden een belangrijke rol spelen bij spermatogenese. Dit wekt de indruk dat ook fytocannabinoïden deze biologische functie in staat zijn sterk te beïnvloeden.

Voorzichtigheid is echter geboden bij de interpretatie van deze studie. Er is een correlatie tussen het roken van wiet en de hoeveelheid zaadcellen, maar dit impliceert geen oorzaak. Mogelijk is er nog een derde factor die invloed heeft op de hogere telling. Testosteron leidt soms bijvoorbeeld tot meer spermacellen en verhoogt tegelijkertijd het risicogedrag. Het is mogelijk dat mannen met een hoger niveau testosteron zowel vaker wiet roken als meer sperma produceren.

Het is ook mogelijk dat de mannen in dit onderzoek de algemene populatie niet goed representeren. Ze waren namelijk in behandeling voor hun onvruchtbaarheid. Wellicht hebben de mannen ook gelogen over hun gebruik, omdat cannabis illegaal was op het moment en de locatie van het experiment. Verder hield men ook geen rekening met levenslang cannabisgebruik. Men keek alleen of de deelnemers eerder wiet hadden gerookt of niet.

De auteurs van de studie stellen dan ook: "Of deze bevindingen een afspiegeling zijn van de eerder beschreven rol van het endocannabinoïdesysteem in spermatogenese of een oneigenlijke associatie, zou in verder onderzoek moeten worden geverifieerd". Als we eerdere studies bekijken naar cannabis en mannelijke vruchtbaarheid, wordt het bovendien nog interessanter.

Male Fertility

HET VERBAND TUSSEN HET AANTAL SPERMACELLEN EN MANNELIJKE VRUCHTBAARHEID

Het is belangrijk op te merken dat het aantal spermacellen niet de enige factor is bij het bepalen van de mannelijke vruchtbaarheid. Het is echter wel een van de belangrijke factoren. De beweeglijkheid van het sperma is een andere factor. Dit is het vermogen van het sperma om door het vrouwelijke voortplantingskanaal te "zwemmen". Een verminderd zaadvolume veroorzaakt ook vruchtbaarheidsproblemen, zelfs als de hoeveelheid zaadcellen normaal is. En er zijn nog meer factoren die bijdragen aan onvruchtbaarheid. Denk aan witte bloedcellen in het sperma, abnormaal gevormde cellen of afgestorven zaadcellen.

Daarnaast is er bij 15% van de onvruchtbare mannen sprake van normale spermaproductie in hun teelballen en normaal sperma. Het probleem is vaak om zaadcellen in het sperma te krijgen. Zo is er soms sprake van verstoppingen in de zaadleiders. Dit zijn de buisjes die het sperma transporteren. Sommige mannen zijn geboren zonder zaadleiders. Dit heeft een genetische oorzaak. Andere mannen produceren antilichamen die de zaadcellen aanvallen op hun weg uit de testikels. Anderen ervaren retrograde ejaculatie, waarbij het sperma achterwaarts ejaculeert en in de blaas terechtkomt.

EERDER ONDERZOEK NAAR CANNABIS EN DE MANNELIJKE VRUCHTBAARHEID

Eerder onderzoek naar dit onderwerp maakt het nog ingewikkelder. In 2015[3] is een studie gedaan met 1215 Deense militairen. Hieruit blijkt dat de spermaconcentratie van mannen met een geschiedenis van wekelijks cannabisgebruik 28% lager ligt. Ook het aantal spermacellen is minder, namelijk 29% lager. Het niveau van testosteron van cannabisgebruikers is echter wel hoger.

Onderzoek met dieren voegt een compleet nieuwe dimensie toe. Het belangrijkste voordeel van dierproeven is dat wetenschappers controle hebben over externe variabelen. Het grote nadeel is natuurlijk dat mensen verschillen van dieren. De resultaten zijn daarom niet altijd van toepassing op de mens.

In 2013[4] is onderzoek gedaan met ratten. Hieruit bleek dat de toediening van cannabis het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van het sperma aanzienlijk verminderde. Ook de diameter van de tubuli seminiferi nam af (dit is het celsysteem waar sperma rijpt en wordt getransporteerd naar de teelballen). In 2007[5] deed men onderzoek naar veilige anticonceptiemethoden. Men ontdekte dat cannabis sativa het aantal spermacellen bij mannelijke Wistar-ratten verminderde. In een derde[6] onderzoek, ditmaal uit 2011, bleek dat door bhang, een Indiaas cannabisdrankje, de vruchtbaarheid van mannelijke ratten afnam. Mogelijk had dit te maken met veranderingen in het testiculair endocannabinoïdesysteem.

Getracht is het actiemechanisme hierbij te bepalen. Onderzoek[7] uit 2009 wijst uit dat THC de cellulaire respiratie van spermacellen remt. Dit effect blijkt veel minder in "schoon" sperma, dat nog steeds in zaadvloeistof zit. Dit suggereert een beschermend effect van het plasma. Daarnaast blijkt cannabis de werking van geïsoleerde mitochondriën te beïnvloeden. Dit ondersteunt het idee dat wiet de productie van energie door spermacellen bemoeilijkt. Mettertijd leidt dit mogelijk tot een kleiner aantal spermacellen.

Sperm Structure

EINDOORDEEL

Het onderzoek is tegenstrijdig, wat ook in een meta-analyse[8] is erkend. Het merendeel wekt echter de indruk dat cannabis een negatieve invloed heeft op de hoeveelheid zaadcellen. Er zijn diverse verklaringen voor deze variabele resultaten. Sommigen beschuldigen onderzoekers ervan bevooroordeeld te zijn over cannabis. Anderen wijzen op de mate van toepassing van onderzoek op mensen. Mogelijk verschilt ook de vruchtbaarheid door cannabisgebruik per persoon, afhankelijk van het gebruik. We weten dat cannabis "bifasische effecten" heeft. De resultaten van licht gebruik zijn dus vaak tegengesteld dan die van zwaar gebruik. Het is absoluut mogelijk dat de consumptie van kleine hoeveelheden cannabis de hoeveelheid spermacellen verhoogt, terwijl bij een veelgebruiker sprake is van een afname.

De invloed van cannabis op het aantal zaadcellen en de mannelijke vruchtbaarheid is dus nog onduidelijk. Het recente onderzoek is echter veelbelovend. Wil je als man een kind verwekken, dan is het wellicht toch gunstig je cannabisgebruik te matigen.

External Resources:
  1. Marijuana smoking and markers of testicular function among men from a fertility centre | Human Reproduction | Oxford Academic https://academic.oup.com
  2. The Endocannabinoid System and Spermatogenesis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Association Between Use of Marijuana and Male Reproductive Hormones and Semen Quality: A Study Among 1,215 Healthy Young Men. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Efecto del Extracto Hidroalcohólico de Cannabis sativa sobre los Parámetros Espermáticos e Histología Testicular en Ratas https://www.researchgate.net
  5. The Effect of Cannabis sativa Hydroalcoholic Extract on Sperm Parameters and Testis Histology in Rats https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Effects of chronic bhang (cannabis) administration on the reproductive system of male mice https://onlinelibrary.wiley.com
  7. Cannabinoids inhibit the respiration of human sperm - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
  8. Adverse Effects of Cannabis on Male Reproduction. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.