By Luke Sholl


Als je denkt aan al het gereedschap dat je nodig hebt voor het kweken van wiet, wat is dan het allerbelangrijkst? De snoeischaar (of oogstschaar) natuurlijk. Deze wordt vaak over het hoofd gezien, maar de snoeischaar is een van de belangrijkste tools die je als wietkweker in huis moet hebben. Hoe moet je anders namelijk je wietplanten oogsten?

Maar alleen het hebben van een snoeischaar is niet voldoende; je moet er ook goed voor zorgen. Met dat in gedachten leggen we in deze handleiding uit hoe je zorgt dat je oogstschaar in optimale conditie blijft. Daardoor blijft je schaar er niet alleen schoon uitzien, maar kun je ook zonder gedoe blaadjes, stengels en ongewenst plantmateriaal wegknippen.

Waarom Is het Schoonmaken van Je Snoeischaar Belangrijk?

Als je weet hoe vervelend het is om je toppen te knippen met een botte snoeischaar, dan weet je hoe belangrijk het is om deze schoon te maken.

De hars van de bladeren, toppen en stengels is heel erg plakkerig en een deel ervan blijft op je snoeischaar achter. Als je echter klaar bent met knippen, kun je je soms zo verheugen op het roken van je vers gekweekte toppen, dat je de hars gewoon laat zitten. Maar die snoeischaar wordt daardoor onbruikbaar. Dat lijkt op dat moment misschien niet zo erg, maar wat dacht je van de volgende oogst?

Als je de snoeischaar goed schoonmaakt, blijft deze goed werken en kun je er dus altijd goed mee knippen. En dat is cruciaal bij het snoeien van de toppen waar je zoveel tijd aan hebt besteed. Je wilt niet dat je wiettoppen gehavend achterblijven, of nog erger, dat je je volgende kweek met het snoeiafval van je vorige oogst besmet.

Video id: 709403907

Welke Verschillende Snoeischaren Zijn er?

Er zijn verschillende soorten snoeischaren die elk een essentiële rol spelen bij de kweek van wiet. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

  • Gebogen Snoeischaar

Een gebogen snoeischaar is gemaakt met het oog op messcherpe precisie. De bladen vormen daarbij samen een scherpe punt. Met de gebogen bladen, die precies om een top passen, kun je wiettoppen nauwkeurig bijknippen.

Met de punt van de bladen knip je de suikerblaadjes simpel weg die diep verborgen in de toppen liggen, zonder dat je de wiettoppen beschadigt.

Gebogen Snoeischaar
  • Mini Snoeischaar

Als je de mini snoeischaar bekijkt, zie je eigenlijk meteen het verschil in ontwerp. De bladen zijn nu recht en in plaats van een PVC-handvat, heeft deze schaar een plastic greep met een duimring. Met de kleinere bladen kun je nog steeds nauwkeurig knippen, maar wel iets minder dan met de gebogen snoeischaar. Wel kun je hierdoor veel sneller bijknippen, wat perfect is als je meerdere planten hebt.

Mini Snoeischaar

5 Manieren voor het Schoonmaken van Je Snoeischaar

Met een standaard manier van schoonmaken kom je er niet, doordat de kleverige hars van wiet behoorlijk kan blijven plakken. Hieronder vind je vijf manieren om je snoeischaar goed schoon en in een uitstekende staat te houden.

1. Invriezen

Na de oogst en het knippen ziet je snoeischaar eruit als een apparaat uit een apocalyptische film.

Om de ergste viezigheid eraf te krijgen, kun je de schaar 24 uur in de vriezer leggen. Door de lage temperatuur bevriest de plakkerige hars, wat je er vervolgens met een mes of scalpel af kunt halen. Gooi het echter niet weg!

Deze hars, ook wel scissor hash genoemd, kun je namelijk gebruiken om je volgende joint een extra kick te geven. Doe de scissor hash gewoon bij de gedroogde toppen die je gaat roken en geniet ervan!

Invriezen

2. Schoonmaakalcohol

Sterke alcohol is een van de beste schoonmaakmiddelen die er zijn en zeker voor wietkwekers is het een ontzettend handig product. Je kunt er niet alleen vapes en andere rookwaren mee schoonmaken, maar het werkt ook goed bij het verwijderen van de hars van je snoeischaar.

Je hebt wel een stevige oude doek nodig en wat spierkracht, maar als je hiermee herhaaldelijk over de bladen wrijft, gaan die weer prachtig glimmen. Als je vlekjes blijft zien of als er stukjes hars achterblijven, kun je de bladen vijftien minuten in schoonmaakalcohol drenken. Daarna kun je ze er makkelijk afpoetsen.

Schoonmaakalcohol

3. Azijn

De meeste mensen hebben wel azijn in hun keukenkastje staan en dit is dan ook een geweldige optie voor budgetvriendelijk schoonmaken. Het schoonmaken is vergelijkbaar met het gebruik van schoonmaakalcohol: wrijf herhaaldelijk over de bladen tot ze schoon zijn.

Maar let op; azijn werkt niet zo goed als gewone schoonmaakmiddelen bij het verwijderen van hars, dus je moet het proces soms een aantal keren herhalen voordat je snoeischaar goed schoon is.

Azijn

4. Citrus Cleaner

Een ander huismiddel dat bijna net zo goed werkt als schoonmaakalcohol is citrus cleaner, wat je zelf kunt maken. Combineer hiervoor gelijke delen baking soda en kokosolie en meng dat met evenveel natuurlijke citroenolie; daarmee heb je een middeltje waarmee je plakkerige hars eenvoudig verwijdert. Nog simpeler is het inwrijven van de bladen met citroenschil (de citroenolie zit in de schil).

Citrus Cleaner

5. Schoonmaakdoekjes

Geen rommel, geen gedoe en lekker makkelijk — schoonmaakdoekjes doen precies waarvoor ze zijn gemaakt. Bij goede growshops kun je speciale schoonmaakdoekjes voor snoeischaren kopen, maar je kunt ook schoonmaakdoekjes bij de supermarkt halen.

Schoonmaakdoekjes

Extra Goed voor Je Snoeischaar Zorgen

Je wiet is nu netjes geknipt en je snoeischaar ziet er dankzij de hierboven genoemde schoonmaaktips weer stralend uit. Nu kun je relaxen en wachten tot de volgende oogst, toch? Niet helemaal.

Als je je snoeischaar echt in optimale conditie wilt houden, dan moet je deze in het vet zetten. Voordat je de schaar bewaart op een koele, donkere en droge plek, is het verstandig deze in te vetten met wat naaimachineolie, zodat de snoeischaar bij de volgende oogst weer optimaal werkt. Je kunt er ook voor kiezen om twee verschillende snoeischaren te gebruiken, die je met elkaar afwisselt. Daardoor is de opbouw van hars minder, wat het schoonmaken makkelijker maakt.

Een snoeischaar ziet er misschien niet zo bijzonder uit, maar zo'n schaar kan je oogst maken of breken. Zorg er dus goed voor!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.