By Luke Sumpter

Als je een ervaren stoner bent, weet je dat de kwaliteit van wiet aanzienlijk kan variëren. Voor hasj geldt hetzelfde. Hasj is een extract dat van de harsklieren op wiettoppen wordt gemaakt. Verschillende factoren zijn van invloed op de kwaliteit van het eindproduct, waaronder het gebruikte plantmateriaal, de teeltomgeving[1] en de verwerkingsstrategieën die producenten na de oogst inzetten.

Met dit in het achterhoofd, is het belangrijk dat je weet hoe je hasj van goede kwaliteit kunt herkennen, ongeacht welk type hasj je het liefst gebruikt. Uiteraard draagt dit bij aan een lekkerdere ervaring. Daarnaast helpt deze kennis je ook om producten van bijzonder slechte kwaliteit te vermijden, die mogelijk een gezondheidsrisico vormen. Leer hieronder de kneepjes van het vak!


Welke typen hasj zijn er?

Voordat we ingaan op de nuances tussen goede en slechte hasj, verkennen we eerst het gevarieerde aanbod aan hasjproducten die je in dispensaria, coffeeshops of bij je lokale ondernemende hobbykweker kunt kopen. De belangrijkste typen hasj zijn onder meer:

  • Charas: de geschiedenis van charas gaat duizenden jaren terug. Mensen op het Indiase subcontinent maken het door de hars van levende wiettoppen tussen de handpalmen te verzamelen en deze vervolgens tot balletjes te rollen. Telers oogsten de hars voordat ze de toppen drogen. Daarmee barsten deze balletjes van de smaak en bieden een unieke kleverigheid en frisheid.
  • Bubble hash: dit type is ook bekend als waterhasj en is een populaire, moderne methode om geconcentreerde trichomen te verkrijgen. Fabrikanten gebruiken een bad met ijswater om harsklieren los te maken van het plantaardig materiaal. Vervolgens filteren en drogen ze dit koele mengsel om een puur en smaakvol eindproduct te verkrijgen.
  • Dry sift hasj: zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze methode om hasj te maken uit het schudden van gedroogde toppen over een fijnmazige zeef, waardoor de losgekomen trichomen in een opvangbak vallen. Deze trichomen perst men vervolgens samen tot een compact blokje of schijfje. Sommige wietgebruikers noemen niet-geperste dry sift hasj ook wel kief.
  • Soap bar hasj: deze vorm van hasj komt oorspronkelijk uit Marokko. In de jaren 90 kreeg het in Europa terecht een verschrikkelijke reputatie. De naam 'soap bar hasj' is ontstaan door de vorm: handelaren vervoerden het in repen van 250 gram. Dit product bevatte ook vaak vulstoffen om het gewicht en, uiteraard, de winst te vergroten. Naar verluidt, waren deze vulstoffen onder andere bijenwas, dennenhars en zelfs lijm. Soap bar hasj kom je tegenwoordig gelukkig maar zelden tegen.

types-hash-mobile-NL

Hoe ziet hasj van goede kwaliteit eruit?

Je kent nu enkele van de meest voorkomende typen hasj, van de elitaire tot de inferieure soorten. Maar binnen al deze categorieën kan de kwaliteit van de hasj sterk variëren. Er zijn veel verschillende variabelen die een rol spelen als het gaat om het kaliber van hasj. En voor de gemiddelde consument zijn veel van die variabelen niet meetbaar. Toch kun je de kans op de aankoop van een goed product vergroten door op specifieke kwaliteiten te letten, die we hieronder uitgebreid beschrijven.

Kleur

De kleur van hasj kan behoorlijk variëren, zelfs bij monsters van hetzelfde kwaliteitsniveau. Je vindt uitstekende voorbeelden van hasj die uiteenlopen van lichtblond tot diep amberkleurig, afhankelijk van de rijpheid van de trichomen. Daarnaast kom je zowel lichte als donkere bruintinten tegen. Dit zijn allemaal acceptabele kleuren. Sommige vormen van hasj zijn daarentegen bijna zwart van kleur. Als het uniform en homogeen is, zal de kwaliteit waarschijnlijk goed zijn. Als het echter klonterig en te kruimelig is, bevat het mogelijk een hoop plantaardig materiaal en chlorofyl.

Textuur en consistentie

Hasj van goede kwaliteit mag nooit vloeibaar zijn of een hoog watergehalte hebben. Ook mag het niet zo hard zijn dat je het met kracht moet breken. In plaats daarvan moet het soepel en kneedbaar aanvoelen; plakkerig maar gemakkelijk te manipuleren. Je moet er een balletje of slangetje van kunnen rollen, maar je moet het ook over je joints of blunts kunnen verkruimelen.

Dichtheid van de trichomen

Sommige beginnende liefhebbers van hasj vragen zich af of ze moeten proberen de trichoomdichtheid te beoordelen om de kwaliteit van de hasj te bepalen. Nou, veel succes daarmee! Hasj bestaat uit een homogene massa van grotendeels gescheurde trichomen. Daarmee kun je hooit inschatten hoeveel trichomen een blok hasj bevat. Als je met puur spul te maken hebt, dan bepaalt de massa alleen al met hoeveel trichomen en hoeveel hars je te maken hebt. Onzuivere hasj bevat minder trichomen, maar zonder technische analyseapparatuur zul je nooit weten wat de exacte verhouding is.

Zuiverheid

Verschillende typen hasj van hoge kwaliteit hebben uitgesproken smaken, texturen en kleuren, wat het bepalen van de kwaliteit lastig kan maken. De zuiverheid onderscheidt premium hasj echter zeker van de troep. We hebben het in het tijdperk van de soap bar hasj al gezien, maar het is bekend dat malafide figuren in de leveringsketen van wiet vulstoffen gebruiken bij het maken van hasj om meer winst te maken. Als je hasj koopt bij een gerenommeerde shop kun je vriendelijk vragen om de resultaten van batchtesten in te zien. Dit geeft je meer informatie over de gehaltes aan zware metalen, pesticiden en mycotoxinen. Helaas zul je deze luxe niet hebben bij lokale dealers en andere, minder officiële bronnen die op cannabis gebaseerde producten verkopen.

quality-hash-mobile-NL

Heeft hasj een geur en hoe kun je smaak en aroma beoordelen?

Reken maar dat het ruikt! Denk hier even over na. Wiet ruikt zo sterk vanwege de secundaire metabolieten die de plant produceert, zoals terpenen en vluchtige zwavelverbindingen, die voornamelijk in de trichomen aanwezig zijn. Dit betekent dat hasj van goede kwaliteit, als een massa opengebroken trichomen, boordevol aromatische moleculen zit en daardoor sterk ruikt en smaakt. Hasj van slechte kwaliteit kan daarentegen grasachtig ruiken en geen enkele complexe smaak hebben.

Aroma en smaak

Maar hoe ruikt en smaakt goede hasj precies? Nou, in hasj van goede kwaliteit kom je een breed scala aan smaken en aroma’s tegen. Afhankelijk van de aanwezige secundaire metabolieten in de toppen, kun je vleugen dennen, hout, fruit, citrus, bessen, skunk, peper, aarde en nog veel meer bespeuren. Ongeacht de specifieke kenmerken, trakteert goede hasj op aangename, complexe aroma's en smaken. Hasj van slechte kwaliteit heeft daarentegen een scherpe, bittere, soms ronduit chemische smaak.

Hasj branden

Nadat je alle andere controles hebt doorlopen, heb je waarschijnlijk zin om door te pakken en je hasj op te roken. Maar wacht! We raden aan een stukje af te breken en er een vlam bij te houden. Dit is de laatste stap van het controleproces. Plaats je hasj op het uiteinde van een botermes en houd er een vlam onder. Als het goed is, krijgt de hasj een donkergrijze kleur en geeft een aangename geur af. De hasj kan ook licht borrelen terwijl de oliën in de hasj vervliegen. Slechte hasj daarentegen zal smeulen, zwart branden en soms een chemische geur afgeven.

burning-hash-mobile

De bubbeltest

Als je specifiek met bubble hash te maken hebt, kun je de zogenaamde bubbeltest uitvoeren om de kwaliteit ervan te bepalen. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, dankt bubble hash zijn naam aan het feit dat het bubbelt bij verhitting. Om een globaal idee te krijgen van de zuiverheid en het harsgehalte van je bubble hash, voer je de volgende stappen uit:

  1. Neem een klein stukje van je bubble hash.
  2. Plaats het stukje in een hittebestendige container, zoals een pijp of bowl van je bong.
  3. Houd een vlam tegen de buitenkant van die container om het stukje hasj via geleiding te verwarmen.
  4. Kijk hoe je hasj op de hitte reageert. Het zou krachtig moeten borrelen, waardoor je het harsgehalte van je stash kunt inschatten.

Je eerste stappen om een echte hasj-kenner te worden

Voel je dat? Dat is het gevoel van je hersenen die oplichten door nieuwe kennis! Je hebt opnieuw een stap gezet om je kennis over hasj te verbeteren. Misschien ben nog geen expert als de grote Frenchy Cannoli, maar je weet nu wel hoe je goede van slechte hasj kunt onderscheiden. Dit helpt je niet alleen om de beste hasj in jouw omgeving te bemachtigen, maar het weerhoudt je er ook van producten van slechte kwaliteit te roken, die mogelijk ook gevaarlijke vulstoffen bevatten. Met deze kennis smaakt je volgende bowl hasj vast nog lekkerder!

External Resources:
  1. Moroccan hashish as an example of a cannabis terroir product | SpringerLink https://link.springer.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.