Inbegrepen GRATIS producten
Bubble hash: oorsprong, voordelen en hoe je het zelf kunt maken
Het maken van hasj is een oude praktijk die veel verschillende cannabisextracten heeft voortgebracht. Dit keer gaan we wat dieper in op bubble hash. Dit is een puur, sterk concentraat dat zonder het gebruik van schadelijke oplosmiddelen wordt gemaakt. Ontdek hoe je met slechts een paar benodigdheden zelf bubble hash maakt.
Inhoud:
Rook je week in week uit dezelfde wiet en vind je het een beetje eentonig worden? Geen probleem: door bubble hash te maken, kun je de sterkte en zuiverheid van je voorraadje naar een hoger niveau tillen. Het vereist wat oefening om het onder de knie te krijgen, maar je hoeft er geen gevaarlijke chemische middelen voor te gebruiken.
Ontdek hieronder alles wat je moet weten over bubble hash, inclusief hoe je het zelf kunt maken!
Wat is hasj?
Hasj, een afkorting van 'hasjiesj', is een geconcentreerde vorm van cannabis. Je maakt het door het krachtigste materiaal van de wietplant te verzamelen en samen te persen: de trichomen. Trichomen zijn de bron van de hars van wiet. Hierin zitten alle cannabinoïden, terpenen en andere kostbare fytochemicaliën van de plant. Deze kleine paddenstoelachtige dingetjes bedekken de bladeren, takken en voornamelijk de toppen, waardoor de wietplant een ijzig wit laagje krijgt.
Doordat de trichomen bij het maken van hasj geconcentreerd worden, bevat het heel veel cannabinoïden en terpenen. Dit resulteert in zeer sterke en aromatische rook. Hasj ziet er meestal uit als een donkerbruine, wasachtige, plakkerige substantie en is superveelzijdig: je kunt het met een pijp, bong, vape pen of met een dab-rig gebruiken. Je kunt hasj ook in een joint of blunt draaien samen met wiet of tabak, of zelfs aan eten of drinken toevoegen.
Hasj wordt over het algemeen beschouwd als een 'ruw cannabisconcentraat', een soort grondstof. Dit omdat het minder puur is dan commerciële 'dabs', zoals wax en shatter. Toch kan hasj tot wel vier keer sterker zijn dan gewone wiet, al hangt de daadwerkelijke concentratie van de wietsoort en het type hasj af. THC-extractie evolueert steeds meer naarmate de wetten omtrent recreatief wietgebruik in veel landen versoepelen en de cannabisindustrie zich blijft ontwikkelen.
-
Soorten hasj
Misschien wel de oudste vormen van hasj zijn afkomstig uit India. Hier maken ze hasj (of charas) en Nepalese tempelballen door verse wiettoppen tussen de handen te wrijven. Met deze methode verwijdert men de trichomen en vangt men makkelijk de hars op, waarbij er een dikke, donkere massa ontstaat. Deze massa wordt vervolgens bij elkaar geschraapt om balletjes of reepjes hasj mee te vormen.
'Dry sift' omvat hasjsoorten als Rode Libanon hasj, zwarte Afghaanse hasj, Pakistaanse hasj, Turkse brick-hasj en Marokkaanse pollen-hasj. Deze soorten worden gecreëerd door de trichomen van gedroogde wiettoppen (ook wel 'kief' genoemd) los te maken. De toppen worden hierbij over een fijnmazige zeef gewreven, waardoor je een fijn poeder krijgt. Dit wordt vervolgens tot blokken geperst en meestal gerookt.
Bij rosin worden gedroogde wiettoppen aan enorme druk en hitte blootgesteld. Wat overblijft, is een gouden, honingachtige substantie. Rosin is bijna 100% puur.
Moderne hasj, oftewel cannabisconcentraten, domineert de legale cannabismarkt, vooral in de VS en Canada. De industrie heeft daarbij efficiënte manieren ontwikkeld om grote hoeveelheden cannabinoïden en terpenen te extraheren, waarmee concentraten als shatter, wax, crumble en budder worden gemaakt. Deze extractiemethoden kunnen concentraten met meer dan 80% THC opleveren! Bij deze technische en potentieel gevaarlijke processen worden middelen als butaan, propaan en CO₂ gebruikt.
Maar waar staat bubble hash dan, vergeleken met al deze andere hasjsoorten?
Wat is bubble hash?
Bubble hash is een oplosmiddelvrij extract zonder chemische toevoegingen. De naam is afkomstig van de kleine bubbeltjes die zich beginnen te vormen als je het verwarmt. Omdat tijdens de extractie koude temperaturen worden gebruikt, blijven de meeste terpenen behouden. Dit maakt bubble hash een van de meest aromatische en smaakvolle extracten die er zijn. De techniek werd voor het eerst populair in de jaren 80 door de pionier Sam the Skunkman. Bubble hash is in de loop der jaren echter steeds sterker geworden.
Hoe maak je bubble hash?
Bubble hash maak je door trichomen van wiettoppen te scheiden met alleen ijs, water, een paar emmers en filterzakken. Koud water en ijs verharden de trichomen, waardoor ze minder plakkerig en wat brozer worden. Door vervolgens zachtjes te schudden, gaan de trichomen makkelijk van de plant. Daarna worden filterzakken met verschillende microns gebruikt om de trichomen uit het water te zeven, samen met eventueel plantaardig materiaal. Vervolgens wordt de hasj goed gedroogd. Commerciële fabrikanten gebruiken een speciale wasmachine met ijs en osmosewater voor de zuiverste resultaten.
Wat is de sterkte van bubble hash?
Hoewel de sterkte van bubble hash niet zo hoog is als die van veel commerciële cannabisconcentraten, heeft het nog steeds een degelijk THC-gehalte van 30% tot 60%. Tel hier nog eens een hoog terpeengehalte bij op, en je hebt hele goede hasj. Veel hangt echter af van de gebruikte wietsoort, de kweekmethode, de hoeveelheid materiaal, het terpenenprofiel en andere factoren. Maar gelukkig hebben bubble hash-experts een 6-sterren beoordelingssysteem ontworpen om de types van elkaar te onderscheiden!
-
1 en 2 sterren
Soorten in deze categorie bestaan meestal voor ongeveer 50% uit trichomen en stengels. De andere helft behelst ander plantaardig materiaal. Hasj met 1 of 2 sterren is prima voor edibles en kan een krachtige toevoeging aan een bong bowl of spliff zijn.
-
3 en 4 sterren
Deze hasj, ook wel bekend als 'half melt', bevat kleine hoeveelheden plantaardig materiaal en voegt wat extra pit aan toppen toe. Bovendien kun je er goed rosin mee persen.
-
5 en 6 sterren
Deze bubble hash is in principe vrij van verontreinigingen en resten. De fijnste hasj (6 sterren) bubbelt moeiteloos en laat geen residu achter bij het dabben. Dit staat bekend als 'full melt' hasj.
Bubble hash vs. dry ice sift: de verschillen
Dry ice sift is vergelijkbaar met bubble hash, maar in het laatste geval gebruik je ijskoud water om de trichomen te extraheren. Dry ice sift maakt gebruik van, je voelt ‘m al aankomen: droogijs. De toppen worden hierbij in een vriesomgeving met droogijs geschud. Hierdoor komen de trichomen los en vallen ze door een zeef. Uiteindelijk is zeven met droogijs efficiënter in het verwijderen van hars uit de toppen, maar daar zit ook een keerzijde aan:
Het gebruik van ijskoud water bij bubble hash zorgt voor een geleidelijker extractieproces, waarbij de kwaliteit van de trichomen beter behouden blijft. Hierdoor is het eindproduct sterker. Daar staat echter tegenover dat er vanwege het vele water veel droging nodig is.
Dry ice heeft echter ook pluspunten. Je kunt de trichomen namelijk vrijwel direct extraheren en verzamelen, omdat er geen droogtijd nodig is. Het proces kost daardoor veel minder tijd en moeite. Daarnaast is de opbrengst van dry ice sift in het algemeen hoger, hoewel er wel wat meer plantaardig materiaal in het eindproduct achterblijft. Het droogijs kan daarbij de trichomen openscheuren, waardoor de kwaliteit van het eindproduct afneemt.
Bubble hash maken
Gelukkig kun je zelf vrij makkelijk je eigen bubble hash maken. Je moet hiervoor wiettoppen of trimafval, fijnmazige micronzakjes en ijswater in huis hebben. Het is daarbij slim om een bubble bagset met acht zakjes te kopen. Op deze manier krijg je de beste, puurste resultaten. Deze kits worden geleverd met bubble bags variërend van 25 tot 220 micron.
Wat zijn bubble bags?
Bubble bags scheiden de trichomen en het overtollig plantmateriaal van elkaar. Zo houd je aan het einde van het proces pure trichomen over. De verschillende microns van elk zakje zorgen dat de hasj in verschillende gradaties wordt gefilterd. 'Micron' verwijst naar de grootte van de gaten van de zak.
Bubble hash maken: benodigdheden
- Toppen van wiet of trimafval
- 2 emmers van 19 liter
- 2 grote zakken met ijs (of meer)
- Bubble bags (wij adviseren 8)
- Grote roerlepel of elektrische handmixer
- Droogvellen met antikleeflaag
Bubble hash maken: stap voor stap
- Stop het ijs in een van de emmers en vul het met koud water aan. Zorg dat je genoeg ruimte voor je wiet overhoudt. Voeg nu je toppen of trimafval aan het ijswater toe. Zorg ervoor dat alle wiet onder water staat.
- Roer het plantmateriaal met een grote houten lepel of stok gedurende 15 tot 20 minuten. Hierdoor kunnen de trichomen loskomen van de plant. Voeg indien nodig meer ijs toe om het water zo koud mogelijk te houden. Als je een elektrische handmixer hebt, kun je dit ook proberen.
- Vervolgens kun je de bubble bags voorbereiden. Plaats de zakken op volgorde van micron in de tweede emmer, met de zak van 220 micron onderin (de kleinste maat). Vouw de zakken om de rand van de emmer, zorg dat ze goed vast zitten, en giet er langzaam het water en plantmateriaal uit de andere emmer in.
- Daarna haal je de eerste zak uit de emmer en spoel je deze opnieuw met ijswater. Hiermee vang je eventuele resterende trichomen op. Schud de zak, laat hem uitlekken en leg hem weg. Herhaal dit proces met elke zak. Elke zak zal zijn eigen kwaliteit hasj bevatten. De zakken onderin zullen het beste product bevatten.
- Als de zakjes volledig zijn uitgelekt, haal je alle hasj eruit en spreid je dit over de droogvellen uit.
- Wanneer de hasj droog is, rol je het tot een balletje of druk je het plat.
- Bewaar het in een luchtdichte en lichtdichte verpakking om de cannabinoïden te behouden.
Bubble hash drogen
Je hasj vereist een grondig droogproces. Neem hiervoor ruimschoots de tijd. Een slecht droogproces kan leiden tot schimmelproblemen, waardoor de hasj onbruikbaar wordt.
Lucht drogen
Lucht drogen is de eenvoudigste en goedkoopste manier om je bubble hash te drogen.
- Nadat je de gefilterde trichomen uit de bubble bags hebt gehaald, verdeel je ze over een paar droogvellen en leg je ze 12 uur in de vriezer. Leg ook een zeef in de vriezer, deze heb je later nodig. Een gewone bakzeef verkruimelt de hasj prima zonder het aan te tasten.
- Bekleed de bodem van een kartonnen doos met wat bakpapier. Zorg ervoor dat het papier met de siliconenkant naar boven is gericht. Een pizzadoos is hier ideaal voor.
- Haal de hasj na 12 uur uit de vriezer. Beweeg de stukjes voorzichtig heen en weer over de zeef, met de kartonnen doos met bakpapier eronder. Druk de bevroren stukjes met een lepel tegen de zeef en verkruimel zo de hasj. Het is de bedoeling dat je een fijne, zanderige consistentie krijgt. Door het oppervlak te vergroten, droogt de hasj sneller en beter en kan het karton beter vocht opnemen.
- Zet de doos op een koele, donkere en droge plek. De ideale temperatuur ligt rond de 12°C en de ideale relatieve luchtvochtigheid rond de 35%. Probeer zo goed mogelijk aan deze voorwaarden te voldoen.
- Het kan 48 uur tot meer dan een week duren voordat de hasj volledig is gedroogd. Als de hasj voldoende droog is, zou het een zanderige textuur moeten hebben en geen vocht moeten achterlaten als je het samenperst.
-
De Cold Room-methode
Dit is een moderne variant op luchtdrogen die gebruikmaakt van een geautomatiseerd systeem om een ruimte met een constante temperatuur van ongeveer 4-5°C en een gecontroleerde luchtvochtigheid te creëren.
Deze methode vermindert de afbraaksnelheid van terpenen en cannabinoïden. Die afbraak gaat sneller bij blootstelling aan zuurstof en warmte, zoals bij het drogen aan de lucht. Een gemakkelijke manier om je eigen mini-Cold Room te maken, is door een wijnkoeler te gebruiken. Hiermee kun je de ideale temperatuur en vochtigheidsgraad bereiken. Daarnaast is een wijnkoeler relatief klein en draagbaar.
-
Vriesdrogen
Vriesdrogers zijn duur, maar wat betreft hasjproductie is er geen betere optie. Deze apparaten kunnen namelijk snel en gelijkmatig vocht verwijderen. Vocht kan schimmel veroorzaken, dus je wilt dat er zoveel mogelijk water uit wordt gehaald.
Het hele proces kun je in slechts 24 uur of zelfs nog sneller voltooien. Vriesdrogers verminderen ook de hoeveelheid oxidatie die optreedt. En minder oxidatie helpt om de oorspronkelijke lichte kleur van hasj te behouden. Luchtgedroogde bubble hash zal als gevolg van oxidatie over het algemeen een donkerdere kleur hebben.
Bij vriesdrogen heb je geen extra zeef nodig, omdat je de hasj niet hoeft voor te bereiden zoals bij het luchtdrogen. Je kunt de hasj rechtstreeks uit de bubble bags halen en in de vriesdroger doen. Dit bespaart je behoorlijk wat tijd en werk, en tast de hasj minder aan.
Een bubble hash-machine gebruiken
Als je het nog steeds niet zeker weet, of weinig tijd hebt, wees gerust. Er bestaat namelijk ook een apparaatje dat het werk voor je kan doen: de Bubbleator B-Quick. Dit is een fantastische keuze als je een snelle, ongecompliceerde en betrouwbare methode zoekt om bubble hash te maken.
Het apparaatje doet al het werk voor je, zonder de kwaliteit aan te tasten. Het draait en schudt het plantmateriaal op dezelfde manier als een wasmachine, waarbij je de optimale hoeveelheid trichomen krijgt. De resultaten zijn werkelijk fantastisch. De Bubbleator is bovendien klein en draagbaar. Het enige wat je nodig hebt, is wiet, water, ijs en een opvangemmer.
Hoe rook ik bubble hash?
Bubble hash is erg veelzijdig. Je kunt het bijvoorbeeld in stukjes breken en in joints of bowls doen. Als je ervoor kiest om een bubble hash joint te rollen, denk er dan aan om de hasj aan de buitenkant van de joint toe te voegen. Anders heb je kans dat de hasj langzamer dan de wiet en het vloei verbrandt en dat het eruit valt.
Als je echter een echte full-melt-ervaring zoekt, dan is dabben de beste keuze. Je kunt hiermee niet alleen supersterke hijsjes nemen, maar de ervaring zal ook heel puur zijn.
Veel mensen kiezen er ook voor om hun bubble hash om te zetten in rosin, zeker bij minder verfijnde hasj. Met een speciale pers kun je een wasachtige, olieachtige substantie creëren die wat verfijnder is.
Is bubble hash iets voor jou?
Naast dat het een van de veiligste extractiemethoden behelst, is bubble hash een van de meest verfijnde eindproducten. Het onthult de ware essentie van de wietplant en behoudt alleen de krachtigste componenten van dit wonder van de natuur.
Het maken van hasj is een kunstvorm. En wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, kun je langzaam maar zeker je eigen stijl ontwikkelen. De wietsoorten, type zakjes, en droogmethoden spelen allemaal een rol bij het creëren van jouw perfecte bubble hash. Dus waar wacht je nog op? Spring in het diepe, en ga ervoor!