By Max Sargent


Dabben versus vapen... Een dab rig versus een vaporizer... een lastige keuze, wat kies jij? Tussen beide zitten enkele duidelijke verschillen. Blijf lezen en kom alles te weten over dabben en vapen, zodat je de beste beslissing kunt maken.

Dabben en vapen: wat moet je weten?

Dabben en vapen zijn alles behalve nieuwe consumptiemethoden. Maar omdat wiet steeds meer draagvlak krijgt in de maatschappij, winnen beide methoden wel steeds meer aan populariteit. Doordat de cannabisindustrie steeds meer voet aan de grond krijgt, groeit ook de belangstelling voor dabben en vapen.

Zowel bij dabben als bij vapen adem je damp in, in plaats van rook. Maar wat zijn dan de verschillen?

Dabben

Om te kunnen dabben, moet je een dab-rig hebben. Dab-rigs werken op dezelfde manier als bongs, maar in plaats van wiettoppen te verbranden, verdamp je cannabisconcentraat met een 'nail' of 'banger' van glas, kwarts of metaal. En in plaats van de nail te verhitten met een standaard aansteker, moet je een butaanbrander gebruiken om deze roodgloeiend te krijgen. Op deze manier verdampt het concentraat.

Belangrijke kenmerken van dabben zijn:

 • Maakt uitsluitend gebruik van cannabisconcentraten.
 • Betreft een banger, nail of e-nail.
 • De damp gaat door water- en filtersystemen (percolators).
 • Met traditionele rigs kun je geen exacte temperaturen instellen (met e-nails wel).
Dabben en vapen: wat moet je weten?

Vapen

Bij vapen gebruik je gedroogde wiettoppen of concentraten (oliën/e-liquids). Vaporizers zijn er in allerlei soorten en maten, maar werken allemaal op redelijk dezelfde manier. In principe hoef je alleen maar wiet in een vaporizer te stoppen, en hijsen maar.

Belangrijke kenmerken van vapen zijn:

 • Is mogelijk met een desktop of draagbaar apparaat (vape pen).
 • Maakt gebruik van gedroogde wiet of concentraten, afhankelijk van de soort vaporizer.
 • De damp gaat niet door water, maar door kamers die speciaal zijn ontworpen om de smaak te behouden.
 • Biedt een hoge mate van nauwkeurigheid bij het kiezen van de gewenste temperatuur.
Dabben en vapen: wat moet je weten?

Dabben versus vapen: een vergelijking

Zowel dabben als vapen is in principe een vorm van verdamping. Toch bieden beide totaal verschillende ervaringen. Het belangrijkste verschil zit 'm in het materiaal dat wordt geconsumeerd. Dit heeft onder andere invloed op de smaak en de kwaliteit van de high.

Hieronder schetsen we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen dabben en vapen.

 • Materiaal

Zoals we al eerder schreven, is het wietproduct misschien wel het grootste verschil tussen vapen en dabben.

Dabben maakt uitsluitend gebruik van concentraten, ook wel 'dabs' genoemd. Dit zijn cannabisextracten die gemaakt zijn door de hars van de trichomen van de wietplant te concentreren. In deze klieren worden cannabinoïden, terpenen en flavonoïden geproduceerd. Hierdoor zijn concentraten puur, sterk en vol van smaak.

Concentraten zijn er in vele vormen, met elk hun eigen kenmerken:

Vapen daarentegen maakt gebruik van gedroogde wiettoppen en/of concentraten. Sommige vaporizers zijn uitsluitend gemaakt voor gemalen toppen. Andere apparaten, zoals wegwerppennen, zijn geschikt voor olieconcentraten. Weer andere bieden met bepaalde add-ons beide opties. Gedroogd plantaardig materiaal vapen lijkt op het roken van een ouderwetse joint, alleen dan zonder de verbranding. Een vape-pen met olie biedt echter een ervaring die meer met dabben overeenkomt.

 • Temperatuur

Bij het blowen moet je de wiet niet alleen verbranden, maar het ook brandend houden om de stoffen die erin zitten in te kunnen ademen. In het geval van vapen of dabben hoef je het materiaal echter alleen maar te verhitten totdat de cannabinoïden en terpenen hun kookpunt bereiken, wat ver onder het verbrandingspunt ligt.

De temperaturen voor dabben en vapen zijn min of meer hetzelfde, hoewel het in sommige gevallen kan variëren.

Dabben op een lage temperatuur behelst temperaturen van 157°C tot 232°C. Sommige mensen dabben echter ook wel bij zo'n 371°C, waardoor de ervaring lijkt op het gevoel dat je bij verbranding krijgt.

Daarbij is dabben veel minder nauwkeurig wat het bereiken van een bepaalde temperatuur betreft. Je verwarmt de nail immers met een brander, waardoor je minder controle hebt. E-nails vormen hierop een uitzondering. Deze zijn namelijk ontworpen om vlamvrij te kunnen dabben. E-nails werken op elektriciteit en bereiken daarmee een bepaalde temperatuur.

Met vapen zit je meestal binnen een temperatuurbereik van tussen de 157 en 221°C, bij gedroogde toppen. Sommige op concentraat gerichte apparaten kunnen echter hogere temperaturen bereiken.

Een groot deel van de moderne vaporizers biedt aanpasbare temperatuurinstellingen. Op deze manier kun je je beter op specifieke cannabinoïden en terpenen richten.

Geleiding en convectie

Dab-rigs maken gebruik van conductieverwarming (geleiding). Bij vaporizers is dit ofwel conductie ofwel convectie. In het eerste geval verhit je een product direct, bijvoorbeeld door een dab met een hete nail te verdampen. Convectie werkt echter door hete lucht over een substantie te laten gaan, zoals wanneer je een trek van een vaporizer neemt.

Bij conductie-vaporizers zit het verwarmingselement naast de kamer of oven, zodat de wiet direct wordt verwarmd en verdampt wordt. In principe werkt een dab-rig ook zo, maar dan wat drastischer.

Zoals we al schreven, trekken convectievaporizers hete lucht door het product heen, in plaats van het direct op te warmen. Hierdoor ontstaat er verdamping op een minder 'agressieve' manier.

Elk type verwarmingssysteem heeft zo zijn voor- en nadelen. Conductie-vaporizers zijn meestal kleiner, goedkoper en produceren vaak grotere wolken. Convectievaporizers zijn daarentegen groter en duurder (hoewel dit aan het veranderen is). Bijkomend voordeel is dat convectie-apparaten je wiet sowieso niet verbranden, terwijl dit wel bij goedkopere conductie-vaporizers kan voorkomen. Toch moet dit met de juiste temperaturen prima onder controle te houden zijn.

Vaporizers van Royal Queen Seeds

 • Sterkte

Dabben heeft zonder twijfel sterkere effecten dan vapen. Hier zijn een paar redenen voor. Ten eerste het product. Wiettoppen kunnen tot ongeveer 30% THC bevatten. Maar, en nou komt-ie, in bepaalde concentraten zit maar liefst 80% (!) THC.

Daarnaast neem je bij dabben meestal één grote hijs per keer. Dit resulteert in een sterkere psychoactieve ervaring in vergelijking met het subtiele trekjes nemen van een vape-pen met olie. De hoeveelheid wiet die je binnenkrijgt, is in het laatste geval gewoon minder.

Verwacht bij concentraten dus de sterkste, puurste highs. Maar ook gevapete wiet produceert een prima high. Hoogwaardige toppen, gevapet op de juiste temperatuur, zullen nog steeds een plezierig effect hebben. Dit komt echter niet in de buurt van de buitensporige sterkte die een dab-rig te bieden heeft.

 • Smaak

Zowel dab-rigs als vaporizers worden geroemd vanwege hun vermogen om veel meer smaak te produceren dan bijvoorbeeld een joint. Omdat bij geen van beide verbranding plaatsvindt, kunnen die beruchte teerachtige, verbrande smaken worden vermeden. Hierdoor kunnen terpenen hun potentie beter benutten.

Dabben biedt echter nog meer smaak dan vapen. Dit heeft niet zozeer te maken met de methode of het apparaat, maar met de concentraten. Een concentraat bevat naast een enorme hoeveelheid cannabinoïden namelijk ook veel terpenen. En terpenen geven cannabis haar gevarieerde en bijzondere smaak. Door deze te concentreren, worden de smaken uitvergroot en kun je deze tot in detail proeven.

Ondanks dat geven sommige mensen toch de voorkeur aan de 'kruidige' smaak van gewone wiet, die bij vapen uitstekend naar voren komt!

Smaak
 • Gezondheid

Van beide wordt aangenomen dat ze fysiek gezonder zijn dan roken[1], hoewel hier nog geen wetenschappelijke consensus over bestaat. Toch wordt gedacht dat ze een kleiner risico vormen voor de luchtwegen, omdat er geen sprake is van schadelijke verbrande stoffen, zoals bij roken. Het is het verbrandingsproces dat veel verbindingen kankerverwekkend maakt.

Wel wijzen onderzoekers op de verhoogde psychologische risico's van dabben (vanwege de sterkte). Hierbij bestaat een grotere kans op onder meer paranoia, psychose en verslaving[2].

Al met al heeft geen van beide qua gezondheid noodzakelijkerwijs een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de ander. Het lijkt er wel op dat vapen beter is voor je longen dan roken, maar of er een verschil bestaat tussen vapen en dabben is onduidelijk.

Moet je een dab rig of vaporizer kopen?

Voordat we verdergaan met belangrijke punten, is het eerst zaak te weten waar je aan kunt komen. Als je bijvoorbeeld om welke reden dan ook geen concentraten kunt kopen, en je hebt geen zin om ze zelf te maken, dan kun je dabben sowieso vergeten.

Als je aan zowel concentraten als wiettoppen kunt komen, dan volgen hier nog enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Dabben

Dab-rigs zijn al voor vrij weinig geld te krijgen, denk aan zo'n € 60,-. Je kunt zelfs apparaten mét e-nail voor nog geen € 120,- vinden. Daarnaast heb je nog dabbing tools nodig (die relatief goedkoop zijn), plus een dab-torch, die je al voor zo’n € 20,- hebt. Al met al kun je voor minder dan € 120,- klaar zijn.

Dat gezegd hebbende, de concentraten zelf zijn wel duur! Of je ze nu koopt of zelf maakt, er is flink wat wiet nodig om een concentraat te maken. Dit wordt enigszins gecompenseerd door het feit dat je minder nodig hebt om high te worden, maar de gebruikskosten zijn waarschijnlijk wel hoger als je concentraten dabt.

Samengevat, is dabben waarschijnlijk de duurdere optie.

Moet je een dab rig of vaporizer kopen?
 • Vapen

Om te vapen, heb je eigenlijk alleen maar een vaporizer of vape pen (en wat wiet) nodig. Ook bij vaporizers kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar voor minder dan € 120,- heb je vaak al een degelijk apparaat. De opstartkosten van vapen zijn echter meestal wel hoger dan bij dabben.

Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: wiettoppen zijn goedkoper dan cannabisconcentraten, en dus zijn de structurele uitgaven hierbij lager dan bij dabben.

Op de lange termijn zal vapen waarschijnlijk goedkoper uitpakken.

Moet je een dab rig of vaporizer kopen?

Dabben versus vapen: wat is beter?

Geen van beide is uiteindelijk beter of slechter. Velen beschouwen dabben als de zuiverste en sterkste manier om cannabis te consumeren, maar niet iedereen is hier naar op zoek. Niet iedereen wil concentraten met 80% THC inhaleren.

Het is natuurlijk ideaal als het allebei kan! Dabben is heerlijk, maar voor velen is het financieel en psychologisch onrealistisch om dit alléén maar te doen. Vapen heeft daarentegen vergelijkbare effecten als roken en heeft als bijkomend voordeel dat het 'schoner' is. Daarmee is dabben en vapen combineren misschien wel de beste keus.

Dus, ben je in de gelegenheid om beide te proberen, doe dit dan zeker en geniet ervan!

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

External Resources:
 1. No smoke, no fire: What the initial literature suggests regarding vapourized cannabis and respiratory risk https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Cannabis dabbing https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.