USA DAYS — Tot 50% korting op USA strains CTA: Koop Nu

By Adam Parsons

Weet je niet precies wat het verschil is tussen deze twee types vaporizers? Beide benamingen verwijzen naar de werking van de vaporizer en hoe deze droge kruiden of olie verhit.

Convectievaporizers verhitten kruiden of concentraten indirect met een hete luchtstroom tot er damp ontstaat. Vaporizers op basis van conductie geven directe hitte af om het materiaal te verdampen. Een verhit oppervlak, dus geen vlammetje, komt daadwerkelijk in contact met je wiet of extract, waardoor er damp ontstaat.

Wil je er meer over weten? Laten we de verschillen tussen conductie en convectie eens grondig uitpluizen. De voor- en nadelen pikken we ook mee.

HOE WERKEN CONVECTIEVAPORIZERS?

Bij de meeste convectievaporizers doe je de wiet in een losse kamer of bovenop het apparaat zelf. Zodra de vaporizer de gewenste temperatuur heeft bereikt, bevestig of schuif je de kruidenkamer erin en laat je deze ongeveer een minuut verhitten voordat je gaat vapen. Wat je daarna doet, hangt af van het type convectievaporizer dat je gebruikt.

De meeste convectievaporizers zijn desktop-modellen. Daarvan bestaan twee soorten modellen: de ene werkt met een ballon, de ander met een zuigslangetje. Er zijn ook varianten met meerdere hulpstukken. Die zijn op beide manieren te gebruiken. In het geval van een vaporizer die met een ballon werkt, bevestig je de ballon aan de kruidenkamer. Vervolgens zet je het ventilatortje aan, waardoor hete lucht door je wiet stroomt. Hierdoor ontstaat damp die de ballon vult. Als deze volledig gevuld is, zet je de vaporizer uit en koppel je de ballon los. Zuig die op je gemak leeg.

Convectievaporizers met een zuigslangetje hebben geen ventilatortje. In plaats daarvan inhaleer je rustig door de zuigslang. De kracht van je longen zorgt ervoor dat de hete lucht door de kruiden gezogen wordt en via de slang in je mond komt.

Convection, Conduction

Beide modellen convectievaporizers zijn uitermate efficiënt en je loopt praktisch geen risico dat je wiet verschroeit of verbrandt. Dat is goed te zien als je de kruidenkamer leegt. Het plantaardige restmateriaal ziet er dofbruin uit en niet alsof het verbrand is.

Convectievaporizers zijn erg efficiënt. Ze verdampen praktisch alle cannabinoïden in je wiet. Soms hebben ze ook een regelaartje waarmee de temperatuur op slechts 105°C in te stellen is. Dat garandeert dat je van alle gezondheidsvoordelen van THCA profiteert. De temperatuur is echter ook op te schroeven tot 220°C voor damp die rijk is aan CBC van hetzelfde kruid. Daarbij zijn de smaken en aroma's heel anders dan bij andere consumptiemethoden. De damp is zo aangenaam en zacht dat zelfs niet-rokers in staat zijn hun longen probleemloos te vullen. Veel convectievaporizers zijn uitsluitend geschikt voor droge kruiden, maar er zijn er ook die een adapter voor concentraten hebben.

Volcano

Volcano Vaporizer

Conduction / Convection Convection
Dimensions 260 x 260 x 260 mm2
Weight 1600 gr
Temperature 40°C - 230°C /
104°F - 446°F
Time 3 - 5 MIN
Weight 6,5 CM3
Control APP
Content Drip, Liquid Pad

Buy Volcano

CONVECTIEVAPORIZERS: VOORDELEN

   
 • Weinig tot geen risico op verbranding;
 • Betere damp- en smaakkwaliteit;
 • Gelijkmatige verhitting;
 • Weinig onderhoud en reinigingsvoorschriften;
 • Meerdere hittestanden;
 • Een gevulde kamer is geschikt voor meerdere sessies;
 • De meeste zijn geschikt voor zowel droge kruiden als concentraten.

CONVECTIEVAPORIZERS: NADELEN

   
 • Hoge aanschafprijs;
 • Langere verhittingstijd;
 • Meestal zijn het desktopapparaten, maar de allernieuwste draagbare vaporizers werken soms ook met convectie.

Convectievaporizers: Volcano Hybrid

HOE WERKEN VAPORIZERS OP BASIS VAN CONDUCTIE?

Bij een vaporizer op basis van conductie stop je een geïntegreerde verwarmingskamer goed vol met verkruimelde wiet. Daarbij komt het in direct contact met de verhittingsspoel. Een simpele druk op de knop en het apparaat bereikt binnen luttele seconden de ingestelde temperatuur. Zo ben je in staat meteen een hijs te nemen. Het is een veel sneller en eenvoudiger proces dan met een convectievaporizer.

De meeste vaporizers op basis van conductie verhitten je kruid echter niet gelijkmatig. Het materiaal dichtbij de spoel verhit het meest, waarbij het merendeel van de werkzame verbindingen direct vrijkomt. De wiet die wat verder van de spoel zit, blijft grotendeels intact. Om al je cannabis te gebruiken, moet je de kamer tijdens een rooksessie steeds even openen om de inhoud te husselen.

Vaporizers op basis van conductie zijn vaak klein en makkelijk mee te nemen. Sommige modellen hebben een stekker die je in het stopcontact moet steken. Gelukkig werken de nieuwste modellen met een oplaadbare batterij. De levensduur van de batterij houdt direct verband met de kwaliteit van het apparaat. Met andere woorden: je krijgt waarvoor je betaalt.

Omdat vaporizers op basis van conductie relatief goedkoop zijn, is er een grote selectie modellen verkrijgbaar. Sommige hebben maar een paar temperatuurinstellingen. Maar doorgaans zijn de geavanceerde apparaten voorzien van een precisieregelaar, zoals bij convectievaporizers. Daarmee ben je in staat de temperatuur exact in te stellen om van bepaalde cannabinoïden en terpenen te genieten.

Standaard vaporizers op basis van conductie zijn dusdanig ontworpen dat ze ofwel voor droge kruiden of extracten geschikt zijn. Maar er zijn ook veelzijdige apparaten met twee verschillende kamers.

PAX 3

Buy PAX 3

Conduction / Convection Conduction
Dimensions 30 x 32 x 98 mm2
Weight 93 gr
Temperature 182 - 215°C /
360°F - 420°F
Time 15 - 20 SEC
Weight 0,35 + 0,20 g
Control APP
Content Dried herbs and concentrates

Buy PAX 3

CONDUCTIE: VOORDELEN

   
 • Betaalbaar;
 • Snelle verhitting;
 • Gebruiksgemak;
 • Gevarieerd aanbod van modellen;
 • Meestal zijn ze portable en hebben ze een oplaadbare batterij;
 • Speciale uitvoeringen verdampen zowel gedroogde kruiden als extracten.

CONDUCTIE: NADELEN

   
 • De inhoud verschroeit soms;
 • Ongelijkmatige verhitting;
 • Residu in de verhittingskamer moet je regelmatig verwijderen;
 • Als je toppen verdampt, moet je de kamer goed volproppen;
 • De damp is heter, droger en scherper.

CONDUCTION VAPORIZER

WELKE ZOU IK MOETEN KOPEN?

Het uitkiezen van een vaporizer is een persoonlijke aangelegenheid. Alleen jij bent in staat te bepalen welke het best bij je past. Er zijn echter omstandigheden waarbij het ene model geschikter is dan het andere.

Als je weinig te besteden hebt of behoefte hebt aan een vaporizer die je makkelijk meeneemt, ga dan voor eentje op basis van conductie. Een dergelijk apparaat is bovendien ideaal als je geen zin hebt in allerlei verschillende onderdelen of geen 10 minuten geduld wilt opbrengen bij het vapen.

Wil je echter een vaporizer voornamelijk in huiselijke kring gebruiken, voor de beste smaak of om gezondheidsredenen? Dan is een investering in een hoogwaardige convectievaporizer de beste optie.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.