By Luke Sumpter


Ben je op zoek naar de perfecte vaporizer? Als je je huiswerk een beetje gedaan hebt, heb je vast weleens van de termen 'convectie' en ‘conductie’ (of 'geleiding') gehoord. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Hieronder ontdek je de verschillen en voor- en nadelen van convectie en conductie!

Wat is een convectie vaporizer?

Warmte kan op drie verschillende manieren bewegen: via conductie, straling en convectie. Zoals de naam al zegt, maken convectievaporizers gebruik van convectie om wiettoppen op te warmen en wietconcentraten in een gas vol met cannabinoïden en terpenen om te zetten. Je kunt het vergelijken met een heteluchtoven of een airfryer. Hierbij komt voedsel niet in direct contact met een verwarmingselement, maar met warme circulerende lucht, afkomstig van een verwarmingselement. Convectievaporizers maken gebruik van dezelfde methode. In plaats van toppen direct met een verwarmingselement te verwarmen, gebruiken deze apparaten lucht om warmte van een afzonderlijk element naar de wiet te verplaatsen.

Orion F1

Voorbeelden van convectievaporizers

Vaporizers hebben de cannabiswereld op z’n kop gezet. Ze bieden wietliefhebbers een geheel nieuwe manier om van wiet te genieten. De vaporizermarkt blijft maar groeien, met steeds meer nieuwe modellen, gadgets, accessoires en andere innovatieve producten. Conductie-vaporizers waren de eerste soort vaporizers die op de markt kwamen. Convectievaporizers werden echter al snel populairder en veel gebruikers geven hier inmiddels de voorkeur aan. Hieronder bespreken we twee populaire convectiemodellen.

Crafty+

De Crafty+ vaporizer is een combinatie van convectie en geleiding. Hij is draagbaar, en heeft een stevig en mooi design. De Crafty+ verwarmt daarbij tot 0,25g wiet binnen zestig seconden. Deze hybride verwarmingsmethode zorgt ervoor dat je zo goed als alle cannabinoïden en terpenen uit je wiet haalt. Het flexibele temperatuurbereik van 40 t/m 120ºC stelt je in staat je op specifieke verbindingen te richten.

CRAFTY+
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 11 x 5,7 x 3,3 cm
58_3 Weight 135 gr
59_4 Temperature 40ºC - 210ºC / 104ºF - 410ºF
60_5 Heat Up Time 60 sec
61_6 Chamber Size 0,25 gr
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop CRAFTY+

Arizer Air Max

De Arizer Air Max is een draagbare mini-krachtpatser. Dit geavanceerde apparaatje past perfect in je hand, en in je broekzak! Met een gewicht van slechts 160 gram merk je er nauwelijks iets van. Deze vaporizer maakt net zoals de Crafty+ gebruik van een hybride verwarmingssysteem dat uit convectie- en conductietechnologie bestaat. Hij warmt in minder dan zestig seconden op, dus je kunt binnen een mum van tijd vapen.

Arizer Air MAX Vaporizer
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 12.8 x 3 x 3 cm
58_3 Weight 160 gr
59_4 Temperature 122° – 428° F /  50º – 220º C
60_5 Heat Up Time 60 sec
61_6 Chamber Size 0,25 gr
62_7 Control type Handmatig
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop Arizer Air MAX Vaporizer

Wat is een conductie-vaporizer?

We weten nu hoe convectievaporizers werken, maar hoe zit het met conductie? Laten we ons kook-voorbeeld er nog eens bij pakken. Conductie brengt warmte over middels direct contact met een verwarmingselement. Elke keer wanneer je ingrediënten in een hete koekenpan gooit, maak je gebruik van conductie om je eten te bereiden. In de context van vapen, houdt dit in dat je wiet direct met een verwarmingselement in contact komt. Dit stelt je toppen bloot aan een hoge temperatuur, waardoor de cannabinoïden en terpenen verdampen.

Voorbeelden van conductie-vaporizers

Conductie-vaporizers gaan al een tijdje mee. Ze kwamen eerder ten tonele dan hun convectie en hybride tegenhangers, en werden direct omarmd door cannabisgebruikers wereldwijd. Hoewel veel vape-liefhebbers de overstap hebben gemaakt naar andere verwarmingssystemen, hebben conductie-vaporizers nog steeds een schare trouwe fans. Sterker nog, er komen nog altijd nieuwe conductiemodellen uit!

Airvape XS Go

De Airvape XS Go tilt draagbaarheid naar een hoger niveau. Als je graag tijdens een blokje om onopvallend wilt vapen, kun je dit penachtige apparaatje makkelijk met één hand verbergen. Met conductietechnologie verwarmt de vaporizer je wiettoppen binnen tien tot dertig seconden, afhankelijk van de geselecteerde instellingen. De Airvape XS Go is daarmee superefficiënt en produceert dikke en smeuïge damp waar je maar geen genoeg van krijgt.

AirVape XS GO
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 2.5 x 2.5 x 9 cm
58_3 Weight 56 gr
59_4 Temperature 180 - 215ºC / 356 - 420ºF
60_5 Heat Up Time 10 - 30 sec
61_6 Chamber Size 0,25 gr
62_7 Control type Handmatig
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop AirVape XS GO

Convectie- vs. conductie-vaporizers: voor- en nadelen

Het vinden van de ideale vaporizer vereist wat onderzoek. Om je te helpen de perfecte vaporizer te vinden, gaan we hieronder in op de belangrijkste verschillen tussen convectie- en conductie-vaporizers. We kijken daarbij naar temperatuurregeling, dampkwaliteit, veelzijdigheid en onderhoud.

Temperatuurregeling

Temperatuurregeling is een essentiële factor, en kan het verschil betekenen tussen een gemiddelde vaporizer, en een top vaporizer. De mogelijkheid om de temperatuur te bepalen, geeft je veel vrijheid. Veel modellen hebben ergonomische bedieningselementen waarmee je eenvoudig de temperatuurinstellingen kunt wijzigen. Het soort verwarmingssysteem heeft echter ook invloed op in hoeverre de instellingen worden vertaald naar wat er tijdens het verwarmen gebeurt.

Geleiding

Conductie-vaporizers bieden over het algemeen een uitstekende temperatuurregeling. Veel modellen stellen je in staat om de temperatuur te selecteren in stapjes van 1ºC, met daarbij een groot temperatuurbereik. Conductiesystemen verwarmen wiet echter niet altijd zo gelijkmatig als een convectievaporizer. Het deel van de cannabis dat in direct contact komt met het verwarmingselement wordt heter, wat tot verbranding kan leiden.

Convectie

Net als hun conductie-tegenhangers, zijn convectievaporizers meestal uitgerust met nauwkeurige temperatuuropties die je met knopjes of een LED display kunt instellen. Convectiesystemen zijn echter over het algemeen beter in het gelijkmatig opwarmen van de wiet. Dit komt doordat hete lucht het product als een soort deken omringt, en zelfs doordringt. Doordat de cannabis geen direct contact met een verwarmingselement maakt, is de kans bovendien kleiner dat het bij hogere temperaturen verbrandt.

Dampkwaliteit

Orion F1

De dampkwaliteit is misschien wel de belangrijkste factor voor veel wietliefhebbers die een vaporizer willen aanschaffen. Niemand houdt immers van een vieze smaak of van een lullig dampwolkje. De dampkwaliteit kan nogal variëren. Vaak betaalt de extra investering zich zeker uit wat de damp betreft. Toch bestaan er ook een paar goedkopere modellen die damp van goede kwaliteit produceren.

Geleiding

De meeste conductie-vaporizers produceren prima damp. Het is dus ook niet zo gek dat deze modellen nog altijd populair zijn. Wat daarbij opvalt, is dat conductiemodellen de neiging hebben om grotere en dikkere wolken te produceren, omdat de wiet direct met een verwarmingselement in contact komt. Hoe hoger de temperatuur, hoe dikker de dampwolken. Daar staat echter tegenover dat bij hogere temperaturen de kans groter is dat je wiet verbrandt. Hoewel het mooie wolken oplevert, is de smaak dus meestal wel wat scherper.

Convectie

Veel vape-gebruikers beweren dat convectiemodellen de beste damp produceren. Deze modellen bieden namelijk gelijkmatige verdamping, waardoor de damp zijdezacht aanvoelt en zelden je keel irriteert. Convectiemodellen produceren echter wel vaak minder dikke wolken, vooral bij lagere temperaturen. Sommigen vinden dit een minpunt.

Veelzijdigheid

Ook de veelzijdigheid van vaporizers loopt uiteen. Deze eigenschap gaat verder dan het debat over conductie versus convectie. Elke vaporizer heeft namelijk zo zijn eigen kenmerken. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld compatibel met glazen bongs en een smartphone app, terwijl andere veel eenvoudiger zijn.

Geleiding

Conductie-vaporizers zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. De eenvoudigste maken niet eens gebruik van elektriciteit! Geavanceerdere modellen zijn daarentegen super veelzijdig. Deze hebben allerlei opties waardoor ze compatibel zijn met andere apparaten, waaronder bongs. Deze combi resulteert in heerlijke smeuïge en smaakvolle damp.

Convectie

Convectievaporizers zijn al net zo veelzijdig. Sommige hebben maar één knop en geen display, en weer andere modellen kun je bedienen via je smartphone of beschikken over allerlei knoppen waarmee je bijna elk aspect kunt instellen. Sommige convectievaporizers kun je ook met een bong combineren, wat een geheel nieuwe vaping ervaring mogelijk maakt.

Onderhoud

Orion F1

Net als bongs en pijpjes, moet je een vaporizer goed schoonmaken. Je hoeft hem niet na elke sessie uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, maar je moet hem wel één keer per week goed reinigen (als je hem regelmatig gebruikt). Dit houdt de damp smaakvol, en je vaporizer gaat zo langer mee. Maar zijn er ook verschillen qua schoonmaak en onderhoud tussen conductie- en convectievaporizers? Ontdek het hieronder!

Geleiding

Weet je nog dat we het hadden over het mogelijke verbrandingsrisico bij conductie-vaporizers? Nou, als je vaak een hoge temperatuur hanteert, kan dat ook gevolgen hebben voor het schoonmaken van je vaporizer. Residu heeft de neiging zich op te hopen rond het verwarmingselement. Dit betekent dat je dit onderdeel van je vaporizer regelmatig goed moet schoonmaken. Maar wees gerust, met een beetje isopropanol en een wattenstaafje heb je dit zo geregeld.

Convectie

Convectievaporizers zijn meestal makkelijker schoon te maken, doordat er geen direct contact tussen het verwarmingselement en je wiet plaatsvindt. Dit betekent echter niet dat je niks hoeft te doen. Je moet nog steeds zo nu en dan alle onderdelen demonteren om ze te laten weken (indien mogelijk) en restjes met isopropylalcohol verwijderen.

Prijs

Ondanks alle coole kwaliteiten twijfelen mensen vaak bij het aanschaffen van een vaporizer vanwege de relatief hoge aankoopprijs. Hoewel sommige cannabisgebruikers er makkelijk eentje kunnen betalen, hebben anderen een kleiner budget. Bekijk hieronder de veelvoorkomende prijsverschillen tussen convectie- en conductie-vaporizers:

Geleiding

Conductie-vaporizers zijn over het algemeen goedkoper. Je kunt al voor zo'n € 50,- een conductie-vaporizer kopen. Natuurlijk mist zo'n apparaat wel de kernfuncties van een duurder model, maar hij klaart nog steeds de klus. Ter vergelijking: de allerbeste conductie-vaporizers kunnen wel een paar honderd euro kosten.

Convectie

Goedkope convectievaporizers zijn meestal duurder dan conductie-vaporizers uit de lagere prijsklasse. Het zijn over het algemeen gewoon geavanceerdere apparaten die meer kosten om te produceren. Voor de goedkoopste modellen moet je denken aan zo’n € 100,-. De beste convectievaporizers kosten echter al snel een paar honderd euro.

Wat voor vaporizer moet je kiezen, eentje met conductie of convectie?

Dit komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Vaporizers hebben vaak veel meer te bieden dan alleen het ingebouwde verwarmingssysteem, en elke vaporizer is weer net even anders. Houd echter wel rekening met de verwarmingsmethode als je online gaat rondkijken. Conductie-vaporizers zijn ideaal als je graag een 'rookervaring' wilt, vanwege hun grotere dampwolken en vergelijkbare smaak. Convectiemodellen bieden echter subtielere wolken en minimaliseren het risico op verbranding. Dus, als je je gezondheid op de eerste plaats wilt zetten, is de laatste optie wellicht geschikter.

Hybride vaporizers

Als je niet kunt kiezen tussen de twee, overweeg dan eens een hybride vaporizer! Deze modellen maken gebruik van zowel conductie als convectie om zoveel mogelijk cannabinoïden en terpenen in je wiettoppen of concentraat te benutten. Hybride vaporizers bieden daarmee het beste van twee werelden: grote dampwolken met specifieke fytochemicaliën, zonder dat er waardevol materiaal verloren gaat!

Volcano Hybrid
56_1 Heat Convectie
57_2 Size 26 x 26 x 26 cm
58_3 Weight 1.600 gr
59_4 Temperature 40ºC - 230ºC / 104ºF - 219ºF
60_5 Heat Up Time 3 - 5 min
61_6 Chamber Size 6,5 CM³
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop Volcano Hybrid

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.