Inbegrepen GRATIS producten
Plantentherapie: de voordelen van cannabis telen
Met planten omgaan is zeer bevorderlijk voor de geest, het lichaam en de ziel. Hier onderzoeken we waarom tuinieren goed voor je kan zijn en hoe je plantentherapie met het kweken van wiet kunt combineren.
Tuinieren is goed voor je — echt goed voor je. Het is al lang bekend dat naar buiten gaan en rustig bewegen veel voordelen heeft, en nu wordt dit ook door steeds meer onderzoek bevestigd.
In dit artikel kijken we naar de vele voordelen van tuinieren en hoe je van het telen van cannabis kunt profiteren!
Inhoud:
Wat is plantentherapie?
Plantentherapie is niet zozeer een medische praktijk, maar eerder de naam die gegeven wordt aan de voordelen van simpelweg tuinieren. Toch zijn er gevallen waarin mensen bewust worden aangemoedigd om te tuinieren om hun geestelijk welzijn te verbeteren, zoals in psychiatrische ziekenhuizen.
In het kader van dit artikel verwijst de term 'plantentherapie' echter naar de leuke kanten van gewoon tuinieren.
Plantentherapie vereist geen specifieke medische technieken. Je kunt gewoon de tuin in gaan en je planten verzorgen — water geven, voeden, snoeien, of alleen maar wat rondlopen en kijken hoe het met ze gaat. Dit alles telt als plantentherapie, net als de ingewikkeldere processen, zoals planten en oogsten.
Zijn thuistuinieren en plantentherapie hetzelfde?
Gezien het bovenstaande kunnen we zeggen dat thuistuinieren en plantentherapie inderdaad hetzelfde zijn. Waarschijnlijk hebben alle vormen van tuinieren therapeutische voordelen, of dat nu geestelijk, lichamelijk of beide is. Technisch gezien hoeft plantentherapie echter niet thuis tuinieren te zijn, want het kan ook bijvoorbeeld op scholen of in ziekenhuizen worden gedaan, of op een gemeenschappelijke plek, zoals een volkstuin.
De voordelen van plantentherapie en tuinieren
Tuinieren staat bekend om zijn vele voordelen. Van voordelen voor de mentale gezondheid tot een langere levensduur en minder eenzaamheid, er is voor bijna iedereen wel een goede reden om met een vorm van tuinieren te beginnen!
1. Fysieke gezondheid
Tuinieren heeft een heleboel voordelen voor de fysieke gezondheid. Deze zijn voornamelijk het gevolg van naar buiten gaan en bewegen. Tuinieren is misschien niet de intensiefste fysieke activiteit die er is, maar het is wel een oefening die zuiverende kwaliteiten heeft die andere vormen van lichaamsbeweging missen. Het is zelfs aangetoond dat intensieve beweging, zoals hardlopen en fietsen, niet nodig is voor de voordelen van aerobe lichaamsbeweging[1].
Bovendien kan de fysieke kant van tuinieren meer omvatten, zoals harken, graven, het dragen van grote zakken grond, enzovoort. Als je een grote tuin hebt, zijn de mogelijkheden voor intensievere lichamelijke inspanning dus ook daar.
Daarnaast is aangetoond dat zonlicht, en de daaruit voortvloeiende aanmaak van vitamine D, kan helpen om de bloeddruk te verlagen[2]. Dit verlicht de druk op het hart en de bloedvaten, helpt stress te verminderen en verbetert de levenskwaliteit in het algemeen.
Wanneer planten groeien en je ze verzorgt, kan tuinieren ook helpen om je behendigheid en fijne motoriek te verbeteren, naast het trainen van je hart, longen en grotere spieren.
2. Geestelijke gezondheid
Tuinieren, en in het algemeen buiten zijn in de natuur, heeft diverse positieve effecten op de mentale gezondheid, die op hun beurt ook weer invloed kunnen hebben op het fysieke welzijn.
Zo is aangetoond dat regelmatig tuinieren stress, symptomen van depressie en stemmingsstoornissen vermindert[3]. Gedacht wordt dat hier verschillende redenen voor zijn.
Ten eerste wordt gedacht dat blootstelling aan planten en zelfs de kleur groen mensen onmiddellijk een rustiger gevoel geeft. Als mensen regelmatig in contact komen met groen, lijkt de geestelijke gezondheid aanzienlijk te verbeteren.
Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die regelmatig buiten in de natuur zijn (waaronder tijdens het tuinieren) significant minder risico lopen op het ontwikkelen van dementie[4].
3. Betere kennis van de natuur
Het gaat echter niet alleen om je gezondheid!
Tuinieren leert je ook meer over de natuur. Het leert je de namen en kenmerken van verschillende flora kennen en helpt je ook de fauna te begrijpen die in je tuin leeft.
Vaak gaat deze kennis echter veel verder dan het kennen van de namen van planten en insecten. Na verloop van tijd begin je ook het ecosysteem van je tuin te begrijpen en hoe het hele netwerk van de natuur eigenlijk in elkaar steekt.
4. Socializen
Er zijn mensen die ervoor kiezen om alleen te tuinieren, en dat heeft nog steeds veel voordelen. Maar er kan ook een sociaal aspect aan zitten, denk maar aan volkstuinen. Samen met anderen werken en iets voor elkaar krijgen is goed voor het mentale welzijn en helpt tegen eenzaamheid.
Aangetoond is dat meer blootstelling aan sociale contacten een van de belangrijkste voordelen van tuinieren is.
Waarom is tuinieren therapeutisch?
Het is duidelijk dat tuinieren op veel manieren therapeutisch is, maar waarom is dat zo? Waarom is het goed voor je? Hieronder onderzoeken we waarom tuinieren beter kan zijn voor lichaam en geest dan bijvoorbeeld een rondje hardlopen.
🧘 Mindfulness
Tuinieren is een langzame en bewuste oefening. Er komt geen dwang of haast aan te pas, maar je beweegt langzaam en gestaag. Bovendien zijn de resultaten niet direct zichtbaar, maar duurt het maanden tot jaren voordat het klaar is, waardoor het een zeer geduldige bezigheid is.
Tuinieren is ontspannend, maar tegelijkertijd ook heel stimulerend voor de zintuigen, zij het op een rustige manier. Je voelt de wind, regen en zon op je huid, en dit is elke keer weer anders. Ook voel je koele, vochtige grond in je handen en de textuur van hout en bladeren. In het grootste deel van ons leven ontbreekt dit soort natuurlijke zintuiglijke stimulatie.
Dit alles maakt tuinieren tot een zeer aardende en bewuste activiteit. Regelmatig naar de tuin gaan helpt je om de stress van het verleden en de toekomst achter je te laten en in plaats daarvan het moment in een natuurlijke omgeving te omarmen.
🧚 Met de natuur verbinden
We moeten niet onderschatten hoe belangrijk het is om tijd in de natuur door te brengen — ook al is dat stukje natuur misschien maar heel klein, bijvoorbeeld in de vorm van een pot op het balkon.
Van de voordelen van de natuur profiteer je niet per se in een epische bergachtige omgeving. Het heeft veel meer met verbinding te maken. Wij mensen zijn, hoewel we het misschien vaak vergeten, deel van de natuurlijke wereld — al voelen we ons daar niet altijd mee verbonden.
Met planten werken helpt ons om weer een beetje in contact te komen met ons dierlijke zelf en veel mensen beseffen niet hoe waardevol dit kan zijn!
🫂 Zorgen voor een ander wezen
Dat gezegd hebbende, tuinieren stimuleert ook een gevoel van empathie met de natuurlijke wereld. Als je tuiniert, zul je echt liefde gaan voelen voor de planten die je teelt. Het groene gezelschap is troostend en goed voor de geest en ziel.
De voordelen van tuinieren met cannabis
Het is makkelijk om te denken dat cannabisplanten helemaal los staan van de gewone tuin. Maar in wezen is er weinig verschil tussen het telen van cannabisplanten en appelbomen.
Daarom kunnen we alle bovenstaande informatie ook toepassen op het telen van cannabis, vooral als je dat buiten doet. Als je binnen kweekt in een met folie beklede tent, gaan alle genoemde voordelen misschien niet op, maar buiten of in een kas kweken kan heel therapeutisch zijn!
Hoe kun je cannabis in je tuinierpraktijken integreren?
Dus, als je cannabis wilt telen en wilt dat het ook je mentale en fysieke gezondheid ten goede komt, dan zijn hier wat tips!
- Kweek gezelschapsplanten: door het telen van verschillende planten profiteer je van meer voordelen van plantentherapie, verbeter je de schoonheid van je tuin en kun je je cannabisplanten beter beschermen en verbergen.
- Check je planten dagelijks: leer van je cannabisplanten te houden en ze te verzorgen. Check ze minstens één keer per dag en doe het zorgvuldig. Inspecteer elk blad en let op hoe ze groeien. Het dagelijks observeren van planten kan fascinerend zijn, dus geniet ervan!
- Maak je eigen voedingsbodem: je handen vuil maken aan aarde is erg bevrijdend. Maak daarom je eigen voedingsbodem voor je cannabisplanten, in plaats van het te kopen. Je planten zullen je er dankbaar voor zijn.
- Geef ze water op basis van hun behoefte: geef niet om de zoveel dagen water, maar laat je leiden door de planten en de grond. Zo leer je beter begrijpen wat ze nodig hebben en daar profiteren ze ook van. Geef alleen water als de bovenste paar centimeter grond droog aanvoelt!
Tuinieren: verbeter je welzijn
Zoals je kunt zien, is tuinieren echt goed voor je. En denk niet dat je een grote tuin nodig hebt om er de vruchten van te plukken. In feite is een kamerplant op een vensterbank al genoeg om een verschil te maken. Maar als je het buiten kunt doen, is dat nog beter!
Cannabis kan ook makkelijk worden geïntegreerd in je tuin en worden gebruikt als plantentherapie - zie het niet als iets compleet anders. Dus als je van wiet houdt en al het goede uit dit artikel wilt ervaren, waarom plant je dan niet eens wat cannabiszaadjes?
External Resources:
- Gardening for health: a regular dose of gardening - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Associations of Blood Pressure, Sunlight, and Vitamin D in Community-Dwelling Adults: The Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (Regards) Study - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- A pilot randomized controlled trial of group-based indoor gardening and art activities demonstrates therapeutic benefits to healthy women | PLOS ONE https://journals.plos.org
- Lifestyle factors and risk of dementia: Dubbo Study of the elderly - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.