By Miguel Ordoñez


Het delen van een joint is een geliefde bezigheid onder blowers. Dit is altijd zo geweest en deze traditie zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen. Het is de beste manier om nieuwe vrienden te maken, terwijl je er ook de band met je bestaande vriendenkring mee kunt versterken.

Maar er is een klein probleem: hygiëne. Zeker als je met smetvrees kampt, is het idee van contact maken met speeksel van een ander geen fijn idee.

Dus, hoe zit dit precies? Zijn die zorgen terecht of is het allemaal paranoia? We gaan hier in op dit veelbesproken onderwerp en geven enkele tips om veilig wiet te delen.

Hoe ziektekiemen zich verspreiden

Is het veilig om je wiet te delen? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten hoe ziektekiemen zich verspreiden. Waarschijnlijk heb je wel een idee van hoe dit gebeurt, maar laten we eens in wat wetenschappelijke feitjes duiken.

Zoals KNO-arts Michael Benniger aan de Cleveland Clinic vertelt[1]: "Het speeksel van mensen bevat antilichamen en enzymen die het risico op besmetting verminderen." Hij geeft echter ook aan: "Elke activiteit waarbij speeksel wordt uitgewisseld, is een risicovol contact." Hierbij kunnen namelijk eenvoudig ziektekiemen worden overgedragen, inclusief pathogenen die ernstige ziekten verspreiden.

Het is ook belangrijk op te merken dat de wereld om je heen wemelt van de bacteriën. Volgens[2] dr. Christine Zurawski van het Piedmont Atlanta Hospital, MD en expert in infectieziekten, "zijn virussen en bacteriën onderdeel van ons dagelijks leven". Het is simpelweg een kwestie van bepalen welke 'goed' en welke 'slecht' zijn.

Dr. Zuwarski geeft aan dat je je geen zorgen hoeft te maken over bacteriën op je persoonlijke bezittingen, zoals je telefoon. Het zijn eerder de pathogenen buiten je huis die mogelijk zorgwekkend zijn.

Hoe ziektekiemen zich verspreiden

Kun je ziek worden als je een joint deelt?

Volgens[3] Philip Tierno, klinisch hoogleraar microbiologie en pathologie aan de NYU, verspreidt ongeveer 80% van de infectieziekten zich via direct en indirect contact. Denk aan contact met oppervlakken, om vervolgens een gevoelig deel van je lichaam aan te raken, zoals je oog.

In het geval van het delen van speeksel, geeft Tierno aan dat je met dergelijke activiteiten, waaronder ook het delen van joints, risico loopt op de griep en herpes. Daarnaast heb je de kans om een keelontsteking, stafylokokkeninfectie, buikgriep en zelfs meningitis op te lopen.

  • Kun je herpes krijgen als je een joint of bong deelt?

Ziektekiemen hebben een vochtige omgeving nodig om buiten het lichaam in leven te blijven. Dat brengt ons bij de volgende vraag: is dit ook van toepassing op het delen van een joint? Kunnen ziektekiemen in leven blijven op het filter?

Volgens Tierno is de luchtvochtigheid in je omgeving al "vochtig genoeg" om ziektekiemen in leven te houden. En als je binnenshuis een joint deelt, dus uit de buurt van uv-licht, kunnen stafylokokken bijvoorbeeld maanden overleven.

Nu je dit weet, snap je ook dat het delen van een joint met andere mensen de kans op het krijgen of doorgeven van diverse ziektes vergroot, waaronder virale aandoeningen als herpes. Maar volgens Tierno kan blootstelling aan uv-licht bacteriën binnen "één minuut" doden.

Betekent dit dat je ziektekiemen op het filter van je joint met een aansteker kunt 'wegbranden'? Tot op heden moeten we het antwoord op deze vraag je helaas schuldig blijven.

Hoe zit het dan met bongs? Je komt hierbij niet echt in contact met veel speeksel; maakt dit verschil? Helaas is het antwoord niet echt positief voor liefhebbers van bongs. Omdat je nog steeds je mond aan het apparaat zet, kun je toch herpes en andere ziektes oplopen.

Voor wat herpes betreft, kun je herpes simplex type 1 (HSV-1) krijgen als je een joint of bong deelt. Voor de duidelijkheid: HSV-1 wordt oraal overgedragen, terwijl HSV-2 zich via huidcontact verspreidt.

In het geval van HSV-1 is de kans op overdracht het grootst als een besmette persoon in direct contact met een ander komt. Dus als één iemand het virus heeft, is de kans groot dat hij of zij het aan iedereen in de rookkring doorgeeft.

De meeste gevallen van HSV-1 zijn gelukkig niet ernstig. In studies[4] is echter wel ontdekt dat het schade aan de temporale kwab en zelfs de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken. Het is dus verstandig voorzichtig te zijn.

Kun je ziek worden als je een joint deelt?
  • Kan het delen van wiet corona veroorzaken?

Als je dit leest in tijden van COVID-19, ben je vast wel bekend met de effecten van de ziekte en hoe het zich verspreidt. En ondanks alle voorzorgsmaatregelen, hebben veel mensen de ziekte opgelopen, jij misschien ook wel.

We weten inmiddels allemaal dat het coronavirus zich makkelijk via speekseldeeltjes verspreidt. Als je dus een infectie kunt oplopen als iemand in de buurt niest, is het zeker ook mogelijk dat dit gebeurt als je een joint of bong deelt.

Als jij of iemand in de groep symptomen van COVID-19 ervaart, kun je dan ook het beste je joint voor jezelf houden.

  • Hoe zit het met hiv?

In dit geval hoef je je nergens zorgen om te maken. Hiv wordt voornamelijk verspreid door het delen van naalden of spuiten en via seksueel contact. Je kunt dus geen hiv oplopen door gezamenlijk wiet te roken.

Hoe kun je veilig wiet delen?

Nu je dit allemaal gelezen hebt, vraag je je wellicht af of er veilige methodes bestaan om wiet te delen. Dat is een goede vraag, zeker als je wat angstig bent voor ziektekiemen. Gelukkig hebben we ook een antwoord!

  • Joints

Geloof het of niet, maar er bestaat wel degelijk een veilige, contactloze manier om een joint te delen. En het draait allemaal om een trucje met je handen.

Begin door het niet-brandende uiteinde van een niet aangestoken joint tussen je twee kleinste vingers te plaatsen. Verbind nu je wijsvinger met je duim om een cirkel met je hand te maken.

De andere hand dient als basis voor je ronde hand: maak hier een soort kommetje van. Met de vingers van dit 'kommetje' raak je de kleinste vingers van je ronde hand aan, om je handen te verbinden.

Je tot kommetje gevormde hand heeft nu een gat. Dit fungeert als een soort kamer om de rook uit te inhaleren. Laat vervolgens iemand de joint aansteken. Je zult zien dat er geen sprake is van contact tussen je mond en de joint, waardoor je de kans op de overdracht van bacteriën en ziektes verkleint. Het vergt wel wat oefening, maar je kunt zeker fatsoenlijke trekken nemen!

Hoe kun je veilig wiet delen?
  • Vaporizers

Bovengenoemde strategie werkt niet met vaporizers, wat betekent dat je het overdragen van speeksel hierbij niet helemaal kunt voorkomen.

Het is in dit geval het beste om het mondstuk na elk gebruik te reinigen. Je opties bestaan onder meer uit heet water, handdesinfectiemiddelen en water met zeep. Het is wat gedoe om hem elke keer te reinigen en af te spoelen, maar het is wel de beste manier om een besmetting te voorkomen!

  • Bongs

Dankzij de ronde vorm van een bong kun je de methode voor de joint hier ook uitproberen. Gebruik je handen dus om lipcontact met de bong te voorkomen. Toch is er altijd een risico op besmetting, omdat je de bong ook met je handen doorgeeft.

Net als bij een vaporizer moet je een bong regelmatig ontsmetten. Het grote voordeel is wel dat een hoogwaardige, glazen bong gemakkelijk te reinigen en af te spoelen is.

  • Deel uitsluitend een joint met goede vrienden

Als je de mensen in je rookkring goed kent, is het risico op een infectie vaak kleiner. Al gaat deze vlieger natuurlijk alleen op als je vrienden eerlijk zijn.

In elk geval kun je je rooksessies het best tot enkele vrienden beperken. Je kunt er ook op letten of iemand symptomen vertoont. Als iemand ziek lijkt, dan kan deze persoon beter (tijdelijk) niet meedoen met blowen.

  • Pas op in tijden van COVID

Als je dit in tijden van COVID leest, spreekt het vanzelf dat je extra voorzorgsmaatregelen moet treffen. In dit geval kun je het delen van een joint of bong beter helemaal vermijden.

Natuurlijk kun je wel een gezellig avondje met enkele goede vrienden organiseren. Maar doe geen activiteiten waarbij je met speeksel in contact komt. Het oude gezegde 'beter voorkomen, dan genezen' is hier absoluut van toepassing.

Wiet delen: ziektekiemen zijn onvermijdelijk

Het kan geen kwaad om voorzichtig te zijn als het gaat om bacteriën en ziektekiemen, of je nu smetvrees hebt of niet. Tegelijkertijd is het zinvol om te weten wat wel mogelijk is, zodat je nog steeds met je vrienden kunt blowen.

Nu je deze informatie tot je beschikking hebt, kun je prima wiet delen met je vrienden, terwijl je de risico's op ziektes zoveel mogelijk verkleint. Bij het delen van een joint bestaat er altijd een klein risico. Toch is dit rookritueel juist een van de redenen waarom de cannabis community zo verbonden is. De keuze ligt dus uiteindelijk bij jezelf. En mocht je de tips en trucs na een tijdje zijn vergeten, dan kun je dit artikel er altijd weer even bij pakken!

External Resources:
  1. Does Saliva Have Health Risks? 3 Ways Germs Can Spread https://health.clevelandclinic.org
  2. Are you a germaphobe? https://www.piedmont.org
  3. The Germaphobe's Guide to Sharing a Joint https://www.vice.com
  4. Herpes Simplex Type I (HSV-1) Infection of the Nervous System https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.