By Miguel Ordoñez

Terpinoleen is een terpeen wat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de houtachtige dennengeur die cannabis vaak kan hebben, en het is er één van de vele die in de plant aangetroffen kunnen worden. Het komt echter niet uitsluitend in cannabis voor. Terpinoleen kan ook aangetroffen worden in tea-tree, coniferen, appels, komijn, salie, rozemarijn en sering. Terpinoleen is ook wel bekend onder de naam delta-terpineen, en het houtachtige aroma gaat vaak vergezeld van citrusachtige en bloemen tonen. Het behoort tot de familie van de vele terpenen die zich in de cannabis-toppen bevindt, laten we eens kijken wat deze koolwaterstof-verbinding precies is.

Terpinolene terpene cannabis

DE ROL VAN TERPINOLEEN IN DE TERPENEN FAMILIE

Terpenen zijn chemicaliën met een grote variëteit aan geuren, smaken, en effecten. De plantenextracten zijn de meest belangrijke bestanddelen van essentiële oliën die gebruikt worden in medicinale geneesmiddelen, voedingssupplementen en cosmetica. Terpinoleen wordt gebruikt als aroma-toevoeging in zeep en parfum, maar ook als bestanddeel van sommige insectenwerende middelen. In tegenstelling tot andere terpenen die zich in de cannabis bevinden heeft terpinoleen geen pijnstillende of ontstekingsremmende eigenschappen. Dit terpeen wordt echter wel onderzocht op de schimmelwerende- en antibacteriële eigenschappen, en tevens voor de licht verdovende werking die het heeft. Wij zijn als gebruikers en patiënten geïnteresseerd in terpinoleen omdat het optreedt in de synergetische prestatie die de werking van THC en CBD versterkt.

DE WETENSCHAP OVER TERPINOLEEN

Terpinoleen zou antibacteriële[1] en anti-microbiële[2] eigenschappen kunnen bezitten maar het onderzoek tot dusver heeft zich gericht op plantenextracten waarvan terpinoleen slechts een van de vele actieve samenstellingen was - het is daarom moeilijk om zonder verdere onderzoeken tot harde conclusies te komen.

Van terpinoleen werd ontdekt[3] dat het een antioxidant is, ook een proces dat oxidatie van lagedichtheid-lipoproteïne zou kunnen voorkomen. LDL staat algemeen bekend als een slecht cholesterol, een grote veroorzaker van hartziekten. De mogelijke preventie van oxidatie-schade aan cellen en andere moleculen die van terpinoleen is aangetoond gaat samen met de eigenschap om de groei van kankercellen te verhinderen. Een afname van celgroei[4] bij sommige soorten kanker is een veelbetekenend resultaat van recent onderzoek.

Sommige onderzoeken melden tevens de verdovende eigenschappen van terpinoleen[5], waardoor het mogelijkheden biedt voor een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid. De lichte maar effectieve kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel zou tevens toegepast kunnen worden op het verminderen van psychologische spanningen en angst.

Voordelen terpene terpinolene

CANNABIS-STRAINS DIE GROTE HOEVEELHEDEN TERPINOLEEN BEVATTEN

Terpinoleen kan een effectief toegevoegd bestanddeel zijn van een medicinaal fytocomplex zoals cannabis-extract of in combinatie met vitaminen of andere substanties, in plaats van farmaceutica die slechts één werkend bestanddeel bevatten. Enige kennis hierover en andere terpenen komt van pas bij het uitkiezen van een medicinale strain voor bepaalde geneeskundige doelen, of voor een beter begrip en waardering van alle licht verschillende effecten en aroma's die dit kruid levert.

Terpinoleen wordt over het algemeen in sativa-dominante strains aangetroffen. Een beruchte strain die doorgaans hoge concentraties terpinoleen bevat is Jack Herer, en enkele hybrides hiervan. Een daarvan is Royal Jack Automatic, een kleine maar productieve autoflowering strain waarvan de grote hoeveelheid terpinoleen verdampt tot een peperig aroma en een pittige kruidensmaak. Een totaal andere strain is Pineapple Kush die ontwikkeld is uit de bekende OG Kush en een zoete tropische fruitsmaak en geur heeft. Dit is een ontspannende strain die verlichting kan bieden bij angst en migraine.

 

External Resources:
  1. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oil of Heracleum Rechingeri Manden From Iran https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Antimicrobial Activity and Chemical Constituents of the Essential Oils From Flower, Leaf and Stem of Gypsophila Bicolor From Iran - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. The Monoterpene Terpinolene From the Oil of Pinus Mugo L. In Concert With Alpha-Tocopherol and Beta-Carotene Effectively Prevents Oxidation of LDL - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Terpinolene, a Component of Herbal Sage, Downregulates AKT1 Expression in K562 Cells - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Europe PMC http://europepmc.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.