By RQS Editorial Team


Er zijn heel veel manieren om cannabis te consumeren. Of we het nu roken, eten of verdampen, er zijn bijna eindeloze methoden om onze cannabisconsumptie vernieuwend te houden. Een methode die al een tijdje meegaat, maar nooit teleurstelt, is de gasmasker-bong. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen ervan en vertellen we je hoe je er zelf eentje kunt maken.

De geschiedenis van het gasmasker

Het gasmasker is uitgevonden als onderdeel van militaire uitrusting om mensen te beschermen tegen giftige gassen. Later is het ook aangepast voor andere situaties waar verontreinigende stoffen en gifstoffen bij komen kijken. Een gasmasker plaats je over het hele gezicht en beschermt de kwetsbare delen: de ogen, neus en mond.

De Eerste Wereldoorlog leidde tot de massaproductie van gasmaskers, als reactie op het uitgebreide gebruik van chemische oorlogsvoering. De eerste modellen maakten gebruik van houtskool om giftige gassen te absorberen. De British Respirator, Anti-Gas, Light, werd in 1943 ontwikkeld. Deze werd gemaakt van plastic en rubber, waardoor het gewicht afnam en het masker een betere pasvorm kreeg. Sindsdien is de ontwikkeling van gasmaskers een weerspiegeling van de vooruitgang in chemische oorlogsvoering geweest, en beschermen ze mensen tegen steeds veranderende bedreigingen.

Maar zoals met veel objecten in de hedendaagse cultuur, heeft het gasmasker nu ook een eigenzinnig doel: het kan ook als bong dienen.

Wat is een gasmasker-bong?

Een gasmasker-bong is een gasmasker dat je op het uiteinde van een bong kunt aansluiten. In tegenstelling tot een klassieke bong, waarbij de rook wordt ingeademd en vervolgens wordt uitgeademd in de omgeving, vangt een bong met een gasmasker de rook binnenin op en ontstaat er een hotbox.

Wat is een gasmasker-bong?

Wat is hotboxen?

Hotboxen is het roken in een kleine, afgesloten ruimte, zoals een auto of badkamer, of dus in een gasmasker-bong. Omdat het een gesloten omgeving is, wordt de uitgeademde rook opnieuw ingeademd. Het belangrijkste doel van hotboxen is om een nog krachtigere high te ervaren door niets van de THC verloren te laten gaan.

Hoewel passief roken je high kan maken, is het niet zo effectief als een directe trek. Hotboxing brengt daarnaast problemen met zich mee, zoals irritatie van de ogen en gezicht en het binnenkrijgen van minder zuurstof. Bovendien bestaat de kans dat het grootste deel van de THC toch al snel door je longen wordt opgenomen.

Soorten gasmasker bongs

Gasmasker bongs zijn een beetje een nieuwigheid. Je kunt ze bij de meeste headshops al voor een redelijke prijs kopen. Er zijn tal van kleurrijke ontwerpen, maar ook eenvoudige, bescheiden versies. De bong en het masker zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals glas, acryl en metaal. Net als bij dab rig setups, draait het allemaal om personalisatie.

Een gasmasker-bong gebruiken

 1. Vul eerst de bong met water en bevestig hem vervolgens aan het gasmasker. Vul daarna de bowl met gemalen cannabis.
 2. Zet het gasmasker op, met het mondstuk op zijn plaats, en trek de bandjes strak, totdat het masker goed aansluit.
 3. Schuif de bowl in de bong, steek hem aan en inhaleer. Het gasmasker zal zich vullen met rook. Het zou je moeten laten uitademen zonder dat er lucht in de bong komt.
 4. Verwijder het masker als je er genoeg van hebt. Dit kan wat lastig zijn, vooral als je heel stoned bent. Het is het beste om de bong los te maken voordat je het masker verwijdert, anders riskeer je dat het water eruit loopt!

De voordelen van een gasmasker-bong

Enkele voordelen van een gasmasker-bong zijn:

 • Meer rook en actieve cannabinoïden worden via de steel van de bong naar je longen geleid, omdat het gasmasker een luchtdichte verbinding met de bong vormt.
 • Het is een geweldige manier om wiet te besparen en een flinke hijs te nemen.
 • Als je vrienden uitnodigt om te roken en te chillen, of naar een festival of feest gaat, kan een gasmasker-bong voor veel plezier zorgen.
De voordelen van een gasmasker-bong

De nadelen van een gasmasker-bong

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn met een gasmasker-bong:

 • Deze bongs zijn minder geschikt voor langdurige rooksessies.
 • Aangezien één hijs al genoeg kan zijn, kunnen degenen die niet bekend zijn met bongs een negatieve ervaring krijgen wanneer ze te veel rook binnenkrijgen.
 • Het gasmasker vangt alle rook op. Dit kan de ogen irriteren en prikkend zijn. Sommige ontwerpen hebben echter een apart gedeelte voor de ogen om dit probleem te voorkomen.
 • Het doorgeven van een gasmasker-bong aan je vrienden is niet praktisch. Deze bongs zijn omslachtig en veel lastiger door te geven dan een joint.
 • Het is onduidelijk hoeveel extra THC je daadwerkelijk consumeert door te hotboxen.
 • Als je vatbaar bent voor claustrofobie, kunnen gasmasker bongs samen met de high van wiet een aanval triggeren.

Zijn gasmasker bongs gevaarlijk?

Rook inademen is juist het punt van het gebruik van een gasmasker-bong. Dit kan echter ook ongewenste gevolgen hebben. Wanneer je inademt, gaat de rook naar je longen, komt het in de bloedbaan terecht en word je high.

Maar na de eerste uitademing kan de rook niet uit het masker ontsnappen en adem je herhaaldelijk tweedehands rook in. Deze rook kan verhoogde niveaus kooldioxide en koolmonoxide bevatten, die beide je ademhaling kunnen belemmeren. Koolmonoxide ontstaat door de onvolledige verbranding van koolstofmateriaal, waaronder cannabis.

Door de vermindering van zuurstof kun je je ook licht in het hoofd, duizelig of misselijk voelen. Het kan moeilijk zijn om te bepalen waarom je je niet lekker voelt als je tegelijkertijd ook high wordt. Probeer de tijd met het masker op dan ook enigszins te beperken. Je kunt ook een rookmaatje vragen om je in de gaten te houden terwijl je het gasmasker gebruikt, voor het geval er iets misgaat.

Een gasmasker-bong kan voor de zintuigen ook behoorlijk oncomfortabel zijn. Je ogen kunnen geïrriteerd raken en het zal zeker niet de beste 'smaakervaring' zijn die je ooit hebt gehad. Als je claustrofobie, angst, stress of weleens paniekaanvallen hebt, is de gasmasker-bong misschien niet voor jou. Je directe omgeving kan eventuele symptomen verergeren. Dit geldt vooral als je te stoned wordt of een lage tolerantie hebt.

Krijg je een krachtigere high met een gasmasker-bong?

Sommigen zullen zeggen dat dit zo is, omdat, zoals bij elke bong, je een grotere hijs kunt nemen. De wetenschap vertelt ons echter dat gasmasker bongs geen efficiënte manier zijn om high te worden, ondanks hun uiterlijk.

De eerste keer dat je de rook inhaleert, zal het ongetwijfeld vol THC zitten, maar het is waarschijnlijk niet gezond om het weer in te ademen nadat je hebt uitgeademd. Tenminste, volgens bepaalde studies[1]. Je stelt in feite je gezicht bloot aan een wolk van bijna inerte rook.

Sommige mensen zweren echter bij gasmasker bongs of hotboxen en beweren dat je wel een krachtigere high krijgt. Toch kan deze mythe worden ontkracht, om dezelfde reden als bij het idee van 'een hijs vasthouden' voor een betere high.

Wat is een hijs vasthouden?

Het algemeen aanvaarde idee is dat het langer vasthouden van rook in de longen het lichaam extra tijd geeft om meer THC op te nemen. Maar helaas is dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval.

Als je je hijs inhoudt, kan het misschien 'sterker' aanvoelen, maar het enige dat je doet, is je hersenen geen zuurstof meer geven. Het gevolg hiervan is dat je je wat licht in het hoofd voelt. Voeg daar koolmonoxide, kooldioxide en andere gifstoffen aan toe, en dat duizelingwekkende gevoel kan nog intenser worden.

Bij een gasmasker-bong geldt: hoe langer je het masker op hebt, hoe hoger je hartslag wordt. Je bloed wordt sneller rondgepompt om het lagere zuurstofniveau te compenseren. Je lichaam zal ook van nature adrenaline gaan afgeven als onderdeel van de vlucht-of-vechtreactie, wat het verhoogde 'high' gevoel verder versterkt. Zuurstofgebrek kan ook een tintelend gevoel in het gezicht en lichaam veroorzaken. Ook dit is te verwarren met een krachtigere high.

Hoe maak je een gasmasker-bong?

Als je toch een gasmasker-bong wilt proberen, maar er niet voor wilt betalen, kun je ook je eigen versie maken die op dezelfde manier werkt. De volgende methode maakt gebruik van een plastic fles in plaats van een gasmasker - iets wat bijna iedereen wel in de keuken heeft liggen!

Benodigdheden

 • 1,5 of 2 liter plastic fles met dop
 • Schaar
 • Boormachine
 • Isolatietape (optioneel)
Benodigdheden

Stappen

 1. Was de fles af en knip het onderste gedeelte eraf.
 2. Knip nu van de rest van de fles een U-vormig masker, zodat de fles op je gezicht past. Eindig waar de fles begint te buigen in de richting van het mondstuk en de dop. Knip de randen bij zodat ze comfortabel aanvoelen als je de fles tegen je gezicht houdt. Als je de randen comfortabeler en veiliger wilt maken, bedek ze dan met isolatietape.
 3. Plaats de fles, met de dop naar beneden, op je gezicht, zodat deze je kin en de zijkanten van je gezicht bedekt. De dop moet net onder je kin zitten met de zijkanten strak langs je gezicht.
 4. Boor een klein gaatje in het midden van de flessendop.

Een zelfgemaakte gasmasker-bong gebruiken

 1. Rol een joint die in het gat van de dop past.
 2. Steek hem aan en neem een paar trekjes om hem te laten branden.
 3. Plaats de joint in het gat en schroef de dop op de fles.
 4. Plaats het masker tegen je gezicht en adem diep in.
 5. Verwijder het masker bij het uitademen.

Hoe maak je een gasmasker-bong schoon?

Maak je gasmasker-bong op dezelfde manier schoon als een glazen bong. Isopropanol of heet zeepsop zijn de standaardkeuzes. Als je een echte bong gebruikt, is het aan te raden om het water tussen de rooksessies door te verversen. Reinig het gasmasker met een antibacterieel doekje of warm zeepsop en een doek. Laat het op een luchtige plaats liggen om het goed te laten drogen.

Glazen bong vs. gasmasker-bong

Er zijn enkele verschillen tussen een gasmasker-bong en de standaard glazen bong:

 • Het gebruik van een gasmasker-bong stelt je in staat om te hotboxen, terwijl glazen bongs dat niet doen.
 • Een gasmasker-bong is groot en onhandig in vergelijking met glazen bongs, die verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen en maten.
 • Glazen bongs zijn ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
 • Glazen bongs zijn geschikt voor algemene, alledaagse rooksessies. Gasmasker bongs zijn dat niet.
Glazen bong vs. gasmasker-bong

Moet ik een gasmasker-bong proberen?

De gasmasker-bong is een uitstekend rookaccessoire. Het kan leuk zijn om te gebruiken en is fantastisch voor op feestjes. Toch raden we aan om in het algemeen gewone bongs te gebruiken als je een flinke hijs wilt nemen. Concentraten kunnen je ook een krachtige high geven, en dit zonder afbreuk te doen aan de smaak, geur of gezelligheid.

Waar het op neerkomt, is dit: gasmasker bongs zijn in feite speelgoed dat niet de alledaagse functie van een gewone bong kan vervullen. Dus als je er eentje koopt of maakt, weet dan dat het waarschijnlijk een nieuwigheidje is dat je zelden gebruikt en geen vervanging kan zijn voor een normale bong.

External Resources:
 1. Chemistry, Metabolism, and Toxicology of Cannabis: Clinical Implications https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.