Met haar subtropische klimaat met lange, zomerse dagen is Portugal ideaal om planten te kweken die veel zonlicht nodig hebben. Velen hebben het land zelfs vergeleken met Californië. Het zou daarbij van nature net zo geschikt zijn om cannabis te produceren. Gezien de miljardenindustrie in Californië heeft Portugal stappen gezet in dezelfde richting.

EEN KLEINE STAP VOOR PORTUGAL

Het standpunt van Portugal tegenover drugs is gepaard gegaan met een flinke strijd. In 2001 heeft het land alle drugs gedecriminaliseerd. Dit was onderdeel van een poging om heroïneverslavingen te bestrijden. Die hadden zich namelijk over het hele land verspreid. Sindsdien zijn er verschillende cannabisplantages opgezet. Vanaf hier zijn producten naar andere landen geëxporteerd. Nu is er een nieuwe wetgeving aangenomen; een grote meerderheid heeft gestemd voor het toestaan van cannabismedicatie.

Voor veel Europese landen is dit geen nieuwe ontwikkeling; Duitsland en Italië hebben het gebruik van medicinale cannabis al gelegaliseerd. Portugal loopt iets achter, maar president Marcelo Rebelo de Sousa hoeft het wetsvoorstel alleen maar te tekenen en de wet gaat van kracht.

Het wetsvoorstel stuitte ook op tegenstand; de centrumrechtse volkspartij onthield zich van een stemming. Alle andere partijen stemden echter unaniem vóór. Een duidelijk teken dus van de veranderende houding in het land ten opzichte van cannabis.

Portugees Parlement

EEN ENORME SPRONG VOOR DE CANNABISINDUSTRIE

De stemming van de Portugese regering is veelbelovend voor cannabisliefhebbers. Mensen die cannabis als medicijn willen gebruiken, zien hun wens nu mogelijk in vervulling gaan. Veel gebruikers zijn daarbij heel enthousiast over de positieve effecten van de plant. Zo kan ze helpen bij chronische pijn, stress, angst en zelfs depressies. Hoewel dit wetsvoorstel is aangenomen, blijft het pleiten voor cannabis in Portugal echter een voortdurende strijd. Zes maanden eerder is er een gerelateerde bepaling door de commissiefase gekomen. Het doel hiervan: patiënten toestaan om cannabis voor persoonlijk gebruik te kweken en te gebruiken. Deze bepaling is echter geen onderdeel van de recente stemming om cannabismedicatie te legaliseren.

WAT GEBEURT ER NU?

Er komen strengen voorschriften om de aanstaande legalisering in werking te laten treden. Medicinale marihuana is straks alleen op doktersrecept verkrijgbaar en mag alleen verkocht worden in apotheken. Uiteindelijk moet de regelgevende instantie “Infarmed” alle medicatie op basis van cannabis een licentie geven. Deze instantie ziet ook toe op andere medicinale en gezondheidsproducten in het land.

Nu Portugal meer begint te leren over de voordelen van marihuana, wordt er ongetwijfeld meer gediscussieerd en gedebatteerd over legalisering van recreatieve cannabis. Houd het land dus in de gaten!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.