Inbegrepen GRATIS producten
Wat is verticaal wiet kweken?
Verticaal wiet kweken is niet voor iedereen weggelegd, omdat het complex kan zijn, en bovendien een stuk duurder. Voor degenen die de kunst van het horizontaal telen onder de knie hebben en zin hebben in een uitdaging, gaat hiermee echter een hele nieuwe wereld open!
Inhoud:
Verticaal wiet kweken klinkt misschien als iets uit een sciencefiction film, maar het kan toch echt! Het kan zelfs een ongelooflijk efficiënte manier zijn om cannabis te telen. Bij deze methode wordt namelijk optimaal gebruikgemaakt van de ruimte.
Hoewel het verticaal kweken van wiet efficiënt is, is het wel een stuk lastiger om voor elkaar te krijgen. Overweeg je de overstap van horizontaal naar verticaal telen, weet dan waar je aan begint.
In dit artikel onderzoeken we verschillende methoden voor het verticaal kweken van wiet en geven we enkele tips, mocht je het zelf willen proberen.
Wat is een verticale wietkweek?
Bij een verticale wietkweek gebruik je niet alleen de horizontale ruimte om planten te verbouwen, maar ook de verticale ruimte. Als je in kubieke meters denkt, heb je veel meer ruimte dan met een reguliere kweek.
Bij een verticaal kweeksysteem gaat het erom zoveel mogelijk planten in de beschikbare ruimte te stoppen. Uiteindelijk leidt dit tot een hogere opbrengst.
Wat zijn de voordelen van verticaal wiet kweken?
Verticale wietteeltsystemen stellen je in staat om veel meer toppen te kweken. Dit is ook echt het enige grote voordeel dat het heeft ten opzichte van traditionele horizontale kweekmethodes.
Maar als je de ruimte hebt en een maximale oogst nastreeft, dan kun je er echt veel voordeel uit halen. In een kleine ruimte kun je je oogst op zijn minst verdubbelen. En als je een kweekruimte hebt met veel verticale ruimte (voor drie of meer planten), dan kun je echt gigantische opbrengsten behalen.
Afhankelijk van welke verticale methode je gebruikt, profiteer je mogelijk ook van andere voordelen. Kweek je bijvoorbeeld in een torenopstelling, dan is de vegetatieve fase een stuk korter. Hierdoor kun je meerdere keren per seizoen kweken. En aangezien het een hydroponische (of aeroponische) kweekmethode is, kun je voedingsstoffen direct aan de wortels toedienen. Dit is een stuk efficiënter dan wanneer je je planten via de aarde voeding toedient!
Wat zijn de nadelen van verticaal wiet kweken?
Voor veel kwekers heeft verticaal wiet kweken meer nadelen dan voordelen. Hoewel je met verticale systemen enorme hoeveelheden wiet kunt telen, is het veel lastiger en tijdrovender dan regulier kweken.
Een groot nadeel van een verticaal systeem is dat het vaak veel ruimte inneemt. De meeste kwekers hebben die luxe gewoon niet.
Bovendien is een torensysteem een vrij technische hydro-opstelling die veel werk en aandacht vereist. Er zijn ook meer factoren die mis kunnen gaan. Een gestapelde verticale kweek lost echter een aantal van deze problemen op.
Ook de verlichting kan een probleem zijn als je verticaal kweekt. Hoger geplaatste planten kunnen licht blokkeren, dus je zult verticale lichtbuizen moeten gebruiken om al je wietplanten te kunnen belichten. Dit maakt je kweekopstelling niet alleen ingewikkelder, maar ook duurder. Meestal hebben mensen die een verticale kweek overwegen al wat kweekervaring en kweeklampen in huis. Maar je moet bij een verticale kweekopstelling in een compleet nieuwe setup investeren, en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Twee typen verticale kweek voor wiet
Er zijn in principe twee methodes om een verticale wietteelt op te zetten. Bij de ene stapel je in wezen een horizontale kweek op elkaar (wat eenvoudiger is), terwijl je de tweede methode echt ‘verticaal' kunt noemen.
Gestapelde verticale teeltsystemen
De naam zegt het eigenlijk al: bij een gestapeld verticaal teeltsysteem stapel je je planten via schappen boven elkaar. Het aantal schappen hangt af van de hoogte van je kamer en de uiteindelijke beoogde grootte van je wietplanten.
Deze methode heeft wel wat weg van regulier kweken (op de grond), en kun je zelfs combineren met een ‘horizontale’ kweek. Dit maakt het logischerwijs een mooie eerste stap naar verticaal telen.
Omdat je bij deze methode geen lampen kunt ophangen, moet je verticale lichtbuizen kopen. Deze verlichten je planten vanaf de zijkant. Een voordeel hiervan is dat het gemakkelijker is om evenveel licht over de planten te verspreiden; normaal gesproken krijgen de bovenste delen van de wietplanten meer licht dan de delen eronder.
Je kunt met gestapelde verticale teeltsystemen in principe zelf water geven. Maar omdat je waarschijnlijk een behoorlijk aantal planten hebt, kan het lastig zijn om ze allemaal goed te bereiken. Daarom leent deze methode zich goed voor een zekere mate van automatisering, zoals een automatisch bewateringssysteem.
Torenkweek
Een echte verticale kweek, of torenkweek, maakt gebruik van een cilinder-achtige ‘toren’ waaruit de planten omhoog groeien.
In bijna alle gevallen zal dit een hydrocultuur- of aeroponische opstelling zijn, die de nodige aandacht vereist. Weet dus waar je aan begint!
Een torenkweek is een vrij prijzige aangelegenheid. Het is bovendien verre van de makkelijkste kweekmethode. Maar het is wel zeer efficiënt qua ruimte. Ook heb je hierbij verticale verlichting nodig.
Verticaal wiet kweken: hoe ga je te werk?
Nu je de twee basissystemen kent, is het tijd voor een paar goeie tips. Laten we eens kijken hoe je bij beide kweekmethoden de beste resultaten kunt behalen.
Kies de juiste wietsoort
Je wilt de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benutten en zoveel mogelijk planten tegelijk kweken. Als het even kan, wil je het liefst ook een zo gelijkmatig mogelijk bladerdak. De eerste belangrijke overweging daarbij is de strain die je gaat kweken.
Net als bij een SOG-opstelling zijn indica-dominante of hybride strains geschikter voor deze kweekstijl dan grote sativa's. Kleine planten zijn het beste voor een verticaal kweekproject, omdat deze in principe binnen de perken blijven. Ook moet de bloeifase zo snel mogelijk worden gestart om de hoogte een beetje onder controle te kunnen houden. Daarnaast kun je het beste strains kiezen die resistent zijn tegen ziektes, omdat je daar bij een verticale kweek nogal eens last van kunt krijgen!
Deel je kweekruimte efficiënt in
Houd genoeg ruimte over voor waterafvoer en luchtcirculatie. Zorg ook dat je overal goed bij kunt komen. Je wilt natuurlijk je opbrengst maximaliseren en zoveel mogelijk planten kweken, maar vergeet niet dat de kamer ook functioneel moet zijn voor jou als kweker.
Zo moet je de kweektrays regelmatig weghalen en schoonmaken. Als je niet genoeg ruimte overlaat om in te kunnen werken, dan kan verticaal kweken al snel frustrerend worden.
Kies het juiste verlichtingssysteem
Gebruik een verlichtingssysteem dat het volledige bladerdak gelijkmatig en op korte afstand kan doordringen. LED-lampen zijn veruit de beste optie, vanwege de zeer lage hoeveelheid warmte die ze afgeven. Ook hebben ze de beste opties qua lichtspectrum (vaak instelbaar) voor de verschillende groeifasen. Bovendien zijn LED-lampen net zo krachtig als andere lichtbronnen. Ze zijn wel duurder in aanschaf dan HPS of MH lampen, maar op de lange termijn zijn ze voordeliger. Dit zul je echt gaan merken aan je energierekening!
En nogmaals, kies altijd verticale lampen om je planten gelijkmatig te belichten.
Houd je watersysteem schoon
Zoals bij elk automatisch watersysteem, moet je de reservoirs en leidingen altijd goed schoon houden. Op die manier voorkom je zoutophopingen en bacteriën. Vervang ook om de zoveel tijd alle leidingen tussen het reservoir en de kranen. Dit garandeert een schone toediening van voedingsstoffen.
Bedenk ook goed wat je met je afvalwater doet. Meestal is een vloerafvoer prima, maar soms heb je pompen en opslagtanks nodig. Dit punt wordt vaak over het hoofd gezien, omdat het behoorlijk duur kan zijn. Wanneer je niet zeker weet welk bewateringssysteem je moet gebruiken, win dan advies in bij een ervaren loodgieter die je vertrouwt.
Begin eenvoudig
Als je nog nooit eerder verticaal hebt gekweekt, kun je het beste eenvoudig beginnen. Begin klein; je kunt altijd nog uitbreiden.
Met twee schappen (of twee gaten in je cilinder-toren) ben je voorlopig wel even zoet. Als je meer dan twee lagen gebruikt, wordt het al snel een stuk ingewikkelder. Hoe meer lagen, hoe geavanceerdere en dus duurdere koel- en ventilatieapparatuur je nodig hebt. Een klein en simpel verticaal kweekproject betekent ook een veel veiligere kweek- en werkomgeving, zodat je er het meeste uit kunt halen!
Verticaal wiet kweken: iets voor jou?
Er zijn twee typen kwekers die verticaal kweken zouden kunnen overwegen: diegenen die horizontaal telen onder de knie hebben en nóg grotere oogsten nastreven, en ervaren teeltfreaks die een nieuwe uitdaging zoeken.
Wat je reden ook mag zijn, besef dat verticaal wiet kweken in de meeste gevallen een stuk ingewikkelder is. Het is best veel gedoe, dus je moet afwegen of je dat er voor over hebt. Voor zeer ervaren kwekers kan het echter een zeer interessante optie zijn!