🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Steven Voser


Het verbouwen van cannabisplanten, zeker in besloten of discrete ruimtes, kan lastig zijn. Hoe meer planten je wilt kweken, hoe meer energie je nodig hebt voor de verlichting. In traditionele horizontale opstellingen, groeien de planten naast elkaar. Het meeste licht dat uit de lichtbron  komt, bereikt een plant niet. Er is meer ruimte nodig en de energie wordt minder efficiënt gebruikt. Bij terras verbouw groeien planten op gelaagde plateaus rondom een centrale lichtbron. Daarmee wordt een deel van het probleem opgelost, doordat een grotere hoeveelheid licht de planten bereikt. Maar er is een nog efficiëntere manier om cannabis te verbouwen in krappe ruimtes.

VERTICAAL VERBOUWEN

Verticaal verbouwen staat erom bekend dat het de beschikbare ruimte voor verbouw meer dan verdubbelt ten opzichte van horizontale kweek. Meerdere planken kunnen worden gestapeld in een vierkant of zeshoek rondom een centrale lichtbron. Planten kunnen enorme opbrengsten opleveren als ze onder deze omstandigheden op de juiste manier worden neergezet. Ze kunnen worden gestapeld op planken of bevestigd aan hekwerken of touwen. Deze opstelling neemt minder ruimte in voor de verbouw, waardoor je mogelijk meer planten kunt verbouwen. Ook je energierekening is lager, evenals de impact van je indoor kweek op het milieu. We geven je tips over hoe je deze groeimethode opzet en welk gereedschap geschikt is en meteen op onze website kan worden besteld.

De centrale lichtbron moet koel blijven. Dat is het makkelijkst te realiseren met energiezuinige LED lampen. Een verkoelende ventilator onder de centrale lichtbron verspreidt de warmte naar boven. Waar je dit ook doet, goede ventilatie is essentieel. Vergeet niet om tijdens de groei van de planten de delen die niet productief zijn af te knippen. Je kunt ook het rasterwerk van schermopstellingen gebruiken om de ontwikkeling van een plant verder vorm te geven. Houd in gedachten dat sativa strains erg groot kunnen worden. Je wilt dat je planten een mooie, gelijkmatige vorm krijgen. Zorg ervoor dat je de gewassen draait, zodat elke kant ongeveer even lang wordt blootgesteld aan de centrale lichtbron.

VERTICAAL VERBOUWEN

VERSCHILLENDE HYDROCULTUUR SYSTEMEN

Met deze opstelling krijg je op elk moment van het jaar forse opbrengsten van krachtige soorten. Je hebt nog maar één ding nodig – een continue watervoorraad voor de teelt. Om de efficiëntie van je bewateringschema te maximaliseren, heb je een innovatief hydrocultuur systeem nodig. Er zijn talrijke manieren om de distributie van vocht en voeding effectief op te zetten. Denk daarbij aan de opstelling van de planten, bijvoorbeeld of ze in een tent staan of in een grotere ruimte en of ze mechanisch kunnen worden geroteerd rondom de lichtbron. Je kunt er ook voor kiezen om het centrale licht aan de buitenkant in plaats van in het centrum van de planten te plaatsen.

De verzamelde materialen zijn van invloed op het soort hydrocultuur systeem dat je kunt toepassen. Gebruik je bijvoorbeeld gegolfde buizen om rondom je lichtbron te kringelen? Dan is het geven van water makkelijker. Je kunt er ook voor kiezen om water en voedingsstoffen beetje bij beetje op je planten te laten druppelen. Je kunt dat doen op de wortels van de planten, of continu van boven met goed gepositioneerde druppelaars. Hopelijk vind je een oplossing die weinig onderhoud vergt, door te browsen door het gereedschap dat verkrijgbaar is in onze online shop.

VERSCHILLENDE HYDROCULTUUR SYSTEMEN

SNELLE TIPS VOOR VERTICALE TEELT

Tot slot geven we je een aantal snelle tips voor verticale teelt, om je op weg te helpen:

• Kies de juiste soort

Je wilt de ruimte maximaal benutten en zoveel mogelijk planten kweken met bij voorkeur een gelijkmatig bladerdak. De eerste belangrijke keuze is dus het type dat je gaat kweken. Voor een SOG-opstelling zijn indica-dominante soorten of hybrides beter dan lange sativa’s. Je wilt laagblijvende, niet-strekkende planten die de ruimte niet overwoekeren. Ook dien je de bloei zo snel mogelijk in te zetten om de hoogte beheersbaar te houden. Bovendien is het een goed idee soorten te kiezen die resistent zijn tegen ziektes, die bij verticale teelt een veelvoorkomend probleem vormen.

• Richt je kweekruimte goed in

Hiermee bedoelen we dat je genoeg ruimte zou moeten hebben voor buizen, luchtbeweging en om te werken. Uiteraard wil je de opbrengsten maximaliseren en zoveel mogelijk planten plaatsen. Vergeet echter niet dat de ruimte ook nog functioneel moet blijven voor jou als kweker. Dit betekent dat je de kweekbakken regelmatig moet verwijderen voor reiniging en om zaken te vervangen. Indien je onvoldoende ruimte hebt voor dit soort werkzaamheden, kan verticale teelt al snel frustrerend worden.

• Kies het juiste licht

Je hebt licht nodig dat het gehele bladerdak gelijkmatig doordringt op korte afstand. Hoewel er verschillende opties zijn, zijn led-lichten absoluut het best vanwege de beperkte warmtestraling. Leds hebben de beste opties qua lichtspectrum (vaak instelbaar) voor de verschillende kweekfases van cannabis en zijn net zo krachtig als andere lichtbronnen. Het klopt dat de aanvankelijke kosten gewoonlijk hoger zijn dan HPS- of MH-lampen. Op de lange termijn zijn leds echter kosteneffectiever en bespaar je ermee op je energierekening.

• Houd je bewateringssysteem schoon

Zoals bij alle geautomatiseerde bewateringssystemen, dien je reservoirs en buizen altijd schoon te houden. Zo voorkom je ophopingen van zout en de ontwikkeling van bacteriën. Bovendien moet je alle buizen tussen je reservoir en kraantjes na een tijdje vervangen. Hiermee verzeker je een schone toevoer van voedingsstoffen. Daarnaast dien je te bepalen hoe je met je afvalwater omgaat. Meestal werken afvoerputjes in de vloer prima om overtollig water op te vangen. Bij sommige opstellingen heb je echter pompen en reservoirs nodig voor het afvalwater. Vaak negeren mensen dit, omdat het soms behoorlijk prijzig is. Als je twijfelt over welk bewateringssysteem je moet nemen, schakel dan de hulp in van een ervaren loodgieter die je vertrouwt.

• Start simpel

Heb je nog niet eerder een verticale teelt opgezet? Dan is het het beste langzaam en eenvoudig te beginnen. Het is later altijd nog mogelijk om uit te breiden. Twee lagen is in het begin al genoeg om je bezig te houden. Vaak is het lastiger qua ontwerp en functionaliteit als je meer dan twee hebt. Met drie of meer lagen is een verticale teelt een stuk complexer. Hierbij heb je geavanceerdere — en zodoende duurdere — koel- en ventilatieapparatuur nodig. Door het aanvankelijk simpel te houden, garandeer je tevens een veiligere kweek- en werkomgeving. Op die manier ben je in staat alles uit je teelt te halen.

Als je de verbouw van cannabis serieus neemt, dan is het de hoogste tijd om zuinig om te gaan met je tijd, energie en ruimte. Verticale kweek kan de oplossing zijn om meer waar te krijgen voor je geld.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.