By RQS Editorial Team

Royal Queen Seeds is altijd op zoek naar de beste voorlichting en kennis over cannabis. In onze interviews praten we met personen uit alle hoeken van de cannabisindustrie. Vandaag hebben we het genoegen om met Mr. José te spreken.

<< Mijn pseudoniem is Mr. José. Ik kweek wiet sinds het begin van de jaren '90 en ik woon momenteel in Tsjechië. Hier werk ik als auteur en kweker in een experimentele faciliteit voor het kweken van cannabis. Sinds 2010 schrijf ik boeken en artikelen over het kweken van wiet. Mijn boek is inmiddels vertaald in zes talen. Ook werk ik samen met verschillende cannabistijdschriften in heel Europa: Soft Secrets, Grow! Magazine, HighWay, Legalizace, etc. Je kunt me vinden op Instagram onder @mrjose.eu. Meer informatie vind je ook op mijn website www.mrjose.eu. >>

(Luister er ook naar Spotify en op Apple Podcast)

Ter aanvulling op ons Podcast Interview met Mr. José ✍️
Hebben we een exclusieve vragenronde gedaan over Binnen Kweken om onze lezers handige adviezen te geven. Je vindt de inzichten van Mr. José hieronder!

1. Welk type licht zou je kiezen voor de groei- en bloeiperiode, HPS- of ledlampen?

Beide technologieën hebben hun voor- en nadelen. Voor de productie, gebruik ik meestal ledlampen. Voor moederplanten gebruik ik metal halide- of keramische metal halidelampen. Hoogwaardige HID-lampen zijn nog steeds goedkoper dan eersteklas led-verlichting. Voor moeders is het dus een zuinigere oplossing met geweldige resultaten, al zeg ik het zelf. De productieruimte is meestal veel groter en je kunt met ledlampen aanzienlijk op je energieverbruik besparen. Ik geef de voorkeur aan dimbare, passief gekoelde ledlampen met een gelijkmatige lichtverdeling en hogere IP-bescherming.

2. Wat zou je kiezen in een led-systeem: full spectrum (wit licht) of rood/blauw spectrum?

Ik denk dat lampen met een full spectrum veel voordelen hebben. Bovendien laten ze zien dat led-technologie in staat is om aan vrijwel elke vraag te voldoen. Hoe dan ook, denk ik dat je je het beste kunt concentreren op het leveren van een lichtspectrum die planten voor 100% kunnen benutten tijdens een bepaalde periode van de groeicyclus.

Er zijn enkele delen van het lichtspectrum die nauwelijks invloed hebben op planten. Het is effectiever als je geen geld en energie verspilt aan een suboptimaal lichtspectrum. Maar eerlijk gezegd, hebben we nog niet alle verbanden ontdekt tussen plantenontwikkeling en lichtbron. Verlichting met een full spectrum verzekert dat je planten hetzelfde licht krijgen als van de zon. Andere armaturen proberen te focussen op licht waarvan we zeker weten dat het een positieve invloed heeft op de groei van een plant.

3. Welke N-P-K-verhouding en micronutriënten raad je aan voor groei en bloei?

Ik denk dat het voor de meeste kwekers essentieel is om meststoffen en groeimedia te gebruiken die voor wiet gemaakt zijn. In het geval van hydrocultuur speelt de waterkwaliteit een belangrijke rol. Als ik niet weet welke elementen de plant nodig heeft om in het algemeen te groeien en te gedijen, heeft het geen zin om me te concentreren op de voedingsverhouding van meststoffen. Als je aarde, meststoffen en kweekmethoden gebruikt die specifiek geschikt zijn voor wiet, haal je heel gemakkelijk een succesvolle oogst.

Zoals iedereen weet, is voldoende stikstof het belangrijkste vanaf de groeifase tot halverwege de bloeitijd. Naarmate het oogstmoment dichterbij komt, moeten we de hoeveelheid fosfor en kalium verhogen. Deze elementen zijn nodig voor de bloei en het rijpen. Calcium en magnesium zijn ook erg belangrijk voor planten. Een gebrek hieraan is vrij snel zichtbaar zijn op planten. Voor wat betreft micro-elementen moeten ijzer, mangaan, zink, boor, koper en molybdeen aanwezig zijn. Hun exacte hoeveelheid en verhoudingen variëren. Ze zijn afhankelijk van het gekozen kweeksysteem, maar ook andere factoren. Vergeet niet om de pH te corrigeren, die is 5,5-6 bij hydrocultuur en 5,8-6,5 in aarde. De juiste pH helpt planten om macro- en micro-elementen effectiever op te nemen.

"Om de geur van droge wiet weg te houden, gebruik je hermetische voorraadpotten met duale vochtigheidscontrole. De juiste luchtvochtigheid behoudt terpenen en draagt bij aan die perfecte smaak en geur." 

4. Wat zijn de meest voorkomende schimmelziekten en hoe kunnen we ze vermijden?

De meest voorkomende schimmelziekten zijn verschillende soorten Botrytis in rijpende toppen. De beste manier om ze te vermijden, is door tijdens de laatste weken van de bloei de luchtvochtigheid laag te houden. Het gebruik van luchtdesinfectie met uv-C of chloor kan erg handig zijn. Je moet het wel correct doen om te voorkomen dat je de planten of jezelf schade toebrengt.

5. Welke delen van een kweekruimte moet je schoonmaken om infecties te voorkomen?

Om infecties te voorkomen, is het noodzakelijk om tijdens de kweek je gehele ruimte schoon te houden. Stof, dode bladeren en water op de grond of muren vergroten het risico op ziekten. Het is belangrijk om tussen kweekcycli je kweekruimte, potten, ventilatieopeningen, reservoirs en alle vaste oppervlakken te desinfecteren. Je kunt middelen met chloor gebruiken, zoals Glorix of een ander desinfectiemiddel. Als je last hebt van ongedierte, vergeet dan niet om tussen de kweekcycli wat natuurlijke insecticiden in je kweekruimte te gebruiken.

How to grow cannabis indoors 2.0

6. Hoe voorkom je wietgeur?

Om de geur in de kweekruimte te houden, moet je altijd onderdruk houden en een koolstoffilter op de uitgang van je ventilatiesysteem gebruiken. De koolstof in je filter dien je regelmatig te vervangen. Eens in de één of twee jaar zou voldoende moeten zijn, maar het hangt af van het volume en hoe vaak je kweekt. Controleer van tijd tot tijd de luchtuitvoer om er zeker van te zijn dat je filter nog steeds goed werkt.

Om de geur van droge wiet weg te houden, gebruik je hermetische voorraadpotten met duale vochtigheidscontrole. De juiste luchtvochtigheid behoudt terpenen en draagt bij aan die perfecte smaak en geur.

7. Hoe vaak moeten we onze planten water geven?

Overbewatering is een veelgemaakte fout. Soms is het beter om minder water te geven en langzaam te verhogen om te zien hoe je planten reageren. Heb je helemaal geen ervaring hebt met kweken en wil je overbewatering voorkomen? Kies dan een speciaal systeem, zoals DWC of RDWC. Een automatisch bewateringssysteem op basis van kleikorrels werkt hier ook goed. In deze systemen is het technisch onmogelijk om te veel water te geven. Maar ik raad iedereen aan om handmatig water te geven. Zo leer je veel over de behoeften van je plant. Bovendien ben je beter in staat om een bewateringssysteem op te zetten, mocht dat in de toekomst nodig zijn.

Als ik in lichte grondmengsels of kokos kweek, gebruik ik graag passieve systemen zoals AutoPot. Ik mix kokos in een verhouding van 1:1 wanneer ik het gebruik voor AutoPot, of gebruik gewoon wat Light Mix.

De frequentie voor bewatering hangt af van de luchtvochtigheid, luchttemperatuur, potmaat, medium en het formaat van de planten. Er bestaat geen universeel waterschema. Maar als je wat tijd met je planten doorbrengt, zul je snel hun behoeften begrijpen.

8. Hoelang moeten we onze planten in de groeifase houden?

Ik geef de voorkeur aan een kortere vegetatieve periode. Na het planten van de zaailingen of klonen schakel ik ergens tussen dag 5 en 14 over op de bloei. Gemiddeld doe ik dit na ongeveer 10 dagen. Maar als je genoeg ruimte of tijd hebt voor geavanceerde trainingstechnieken, kun je de vegetatieve fase een maand of langer laten duren. Maar dan krijg je wel monsters! Ik tel de tijd waarin zaden ontkiemen en hun eerste twee knooppunten vormen niet als het vegetatieve stadium. Dit doe ik meestal van tevoren als ik uit zaden kweek.

9. Hoeveel planten kun je kweken op een vierkante meter?

Naar mijn mening zijn 1-9 planten optimaal. Maar dit hangt af van je gekozen methode. Zo is DWC niet geschikt voor de SOG-methode en is het gebruik van steenwolblokjes op een plantentafel niet geschikt voor grote planten. Soms ben je wettelijk beperkt in het aantal planten dat je kunt kweken. In zo'n geval is het dus beter om 1 gigantische plant per vierkante meter te kweken. Maar als ik erg effectief wil zijn, kweek ik 4-9 planten op dit oppervlak.

10. Welke fouten maken wietkwekers het meest?

Overbewatering heb ik al genoemd. De op een na grootste fout is overbemesting. Het ergste van deze twee problemen zijn hun symptomen. Wanneer planten te veel water krijgen, werkt het wortelsysteem niet goed. Voedingsstoffen bereiken de plant niet en de bladeren vergelen. Maar wat doen de meeste mensen als planten geel worden? Ze geven meer water of voedingsstoffen, wat het probleem verergert.

Vervolgens beginnen mensen internetfora te doorzoeken en proberen puntjes en kleuren van hun bladeren te vergelijken met afbeeldingen op het internet. Weken geleden wisten ze niet eens dat borium bestond, maar na hun speurtocht weten ze 100% zeker dat dit precies is wat hun planten nodig hebben. Op basis van deze nieuwe informatie proberen ze 'bewezen trucs' om hun planten te voorzien van borium. Maar het probleem zit meestal ergens anders.

Ik herhaal nog eens wat ik in het begin al zei: gebruik systemen, meststoffen en kweekmedia die voor wiet zijn ontwikkeld. Voor het merendeel van de kwekers is dit de beste manier om een spectaculaire oogst te behalen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.