By Adam Parsons

Steeds meer senioren en mensen van middelbare leeftijd gebruiken cannabis. In de Amerikaanse staat Colorado, waar recreatieve marihuana in 2014 is gelegaliseerd, is de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder een van de snelst groeiende groepen die wiet consumeren.

Veel artsen zijn nog terughoudend in het voorschrijven van cannabis. Maar senioren nemen zelf het voortouw. Marihuana heeft zich daarbij ontwikkeld tot een betrouwbare medicinale behandeling. En dat draagt grotendeels bij aan de recente piek in het gebruik onder senioren.

STEEDS MEER SENIOREN GEBRUIKEN MARIHUANA

Onderzoek uit 2018[1] van de New York University (NYU) toont aan dat meer Amerikanen van middelbare leeftijd en ouder regelmatig cannabis gebruiken. Uit gegevens van 2015–2016 blijkt dat 9% van de 50–64-jarigen en 3% van de 65-plussers in dat jaar marihuana gebruikte.

De populatie senioren bestaat grotendeels uit de generatie “babyboomers”. En zij zijn in de jaren ’60 en ’70 al in aanraking gekomen met recreatieve marihuana. Daarom geloven deskundigen dat zij minder moeite hebben met cannabisgebruik dan senioren van vroeger. Uit hetzelfde onderzoek van de NYU blijkt dat bijna 93% van de marihuanagebruikers tussen de 50 en 64 jaar voor hun 21e al experimenteerde met cannabis. Onderzoekers denken dat sommigen van deze groep regelmatig of soms marihuana zijn blijven roken en dat ze het daarom nog steeds gebruiken.

STEEDS MEER SENIOREN GEBRUIKEN MARIHUANA

SENIOREN DIE MARIHUANA VOOR DE EERSTE KEER PROBEREN

Toen Canada recreatieve cannabis in 2018 legaliseerde, verwachtte men dat het gebruik van marihuana onder de jeugd zou toenemen. Maar uit de statistieken is gebleken dat het tegenovergestelde gebeurde. Volgens recent onderzoek van Statistics Canada[2], was de helft van de Canadezen die voor het eerst wiet gebruikten in 2019 ouder dan 45 jaar. Bovendien was er tussen 2018 en 2019 sprake van bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat voor de eerste keer cannabis probeerde.

MEDICINALE CANNABIS

Veel senioren gebruiken cannabis voor medicinale doeleinden. Klinieken en huisartsen zien een toename van oudere patiënten die marihuana willen gebruiken of om informatie vragen. Het is klinisch bewezen dat medicinale cannabis helpt bij diverse aandoeningen, van neuropathische pijn tot angststoornissen. Nu het algemene bewustzijn hierover is toegenomen, overwegen meer senioren het als een potentiële behandeloptie.

Deskundigen waarschuwen echter dat de meeste senioren geen juiste voorlichting krijgen over de medicinale marihuana van tegenwoordig. Velen krijgen van een vriend of kennis het advies om cannabis te gebruiken. Ze beschikken echter niet over de noodzakelijke kennis om hun weg te vinden op de complexe, moderne cannabismarkt.

Artsen waarschuwen ook dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar cannabisgebruik bij senioren. Daarom is de veiligheid ervan nog een punt van zorg. Veel artsen weten dan ook niet precies hoe ze moeten reageren op ouderen die cannabis willen gebruiken.

MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Experts waarschuwen ook voor mogelijke bijwerkingen in het geval van senioren. Omdat hun hersenen vatbaarder zijn voor psychotrope drugs, zouden ouderen voorzichtig moeten zijn met het gebruik van THC. Daarom adviseren sommige artsen cannabissoorten die veel CBD bevatten en geen THC. Deze strains geven wel verlichting bij pijn, maar veroorzaken geen euforie of bijwerkingen.

  • VIND MEDICINALE CANNABIS IN EUROPA

Sommige mensen lijden daarnaast aan een bepaalde aandoening of gebruiken specifieke medicatie. Voor hen geldt het advies om geen medicinale marihuana te gebruiken. Mensen die bijvoorbeeld lijden aan een longziekte zouden helemaal niet moeten roken. Ook waarschuwen deskundigen dat marihuana invloed heeft op bloedverdunners. Mensen die deze middelen nemen, zouden geen cannabis moeten gebruiken. Onderzoek suggereert echter ook dat medicinale wiet de bloeddruk verlaagt en cholesterol in balans brengt. En dat zijn twee veelvoorkomende problemen bij de oudere bevolkingsgroep.

De cijfers wijzen bovendien uit dat veel senioren die cannabis willen gebruiken, ook alcohol consumeren. Deskundigen waarschuwen dat de combinatie van die twee mogelijk zorgt voor een verminderde cognitieve en motorische functie. En dat is met name een probleem voor senioren, omdat voor hen het risico op uitglijden en vallen groter is.

External Resources:
  1. Marijuana use continues to grow among baby boomers: Middle-aged and older adults more likely to use if used marijuana as teens -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
  2. The Daily — National Cannabis Survey, first quarter 2019 https://www150.statcan.gc.ca
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.